pontosnews.gr
Παρασκευή, 19/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μοθοπωρί, καιρός για γεμιστές μαντζάνες στύπα από την Αργυρούπολη του Πόντου – Και λίγα ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία

Η Θωμαΐς Κιζιρίδου κατέγραψε την παραδοσιακή συνταγή στο βιβλίο της «Ποντίων εδέσματα»

13/10/2023 - 6:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Peggychoucair)

(Φωτ.: pixabay.com / Peggychoucair)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στύπα – από τις βασικές λέξεις του ποντιακού λεξιλογίου αναφορικά με την κουζίνα και τη διατροφή. Πρόκειται για τα γνωστά μας τουρσιά, και είναι μια διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο, καθώς τα λαχανικά είναι σε αφθονία και πρέπει με κάποιον τρόπο να συντηρηθούν ώστε η οικογένεια να μπορέσει να βγάλει το χειμώνα.

Και γιατί πρέπει η οικογένεια να έχει αποθηκευμένα στύπα; Γιατί λόγω του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζονται είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά. Μόνο τα άσπρα λάχανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σοτάρονται ελαφρά με λίγο κρεμμύδι προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Όσο για τη μαντζάνα; Η λέξη προέρχεται από την ινδική badanjan (στα τουρκικά πατλιντζάν), και πρόκειται φυσικά για τη μελιτζάνα. Είναι φυτό των ανατολικών Ινδιών, και μόλις τον 17ο αιώνα καλλιεργήθηκε στις παραμεσόγειες χώρες.

ΥΛΙΚΑ

25-30 μικρές έως μέτριες μελιτζάνες
1½ κεφάλι σκόρδο, ψιλοκομμένο
1½ κιλό καρότα, ψιλοκομμένα
2 κουνουπίδια ψιλοκομμένα
1½ κιλό πράσα ψιλοκομμένα
2 κιλά πιπεριές πράσινες, μακριές, ψιλοκομμένες
2 κιλά πιπεριές κόκκινες, μακριές, ψιλοκομμένες
8 πιπεριές καυτερές πολύ ψιλοκομμένες
αλμύρα1
σχοινί ή φλιούρι,2 για να δεθούν οι μελιτζάνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, κι αφού τις χαράξουμε, τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5’. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε, ανοιγμένες από τη μεριά που τις χαράξαμε, σε πάγκο, τη μια δίπλα στην άλλη. Από πάνω τους τοποθετούμε ένα βαρύ αντικείμενο για να κατασταλάξει η πικρίλα τους, περίπου 60’.
  2. Τοποθετούμε σε λεκάνη τη γέμιση από τα τεμαχισμένα λαχανικά και γεμίζουμε το εσωτερικό τής κάθε μελιτζάνας.
  3. Δένουμε την κάθε μελιτζάνα με σχοινί ή φλιούρι (για να μην διασκορπιστεί η γέμιση) και την τοποθετούμε στο δοχείο.
  4. Αφού τοποθετήσουμε όλες τις γεμισμένες μελιτζάνες, τη μία πάνω στην άλλη (κατά αράδες) στο δοχείο, τις σκεπάζουμε με αλμύρα. Κλείνουμε το δοχείο και τοποθετούμε πάνω του κάτι βαρύ.
  5. Τις μαντζάνες στύπα τις ανακατεύουμε κάθε δύο μέρες. Σε 15 μέρες θα είναι έτοιμες.
___
1. Πώς γίνεται η αλμύρα (για όλα τα τουρσιά): Αφού ανακατέψουμε αλάτι με νερό, για να διαπιστώσουμε αν η αλμύρα είναι επιθυμητή για την επιτυχημένη ζύμωση του τουρσιού, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό, με το τσόφλι. Εάν βουλιάξει, σημαίνει ότι η αλμύρα είναι σωστή. Εάν όχι, προσθέτουμε και άλλο αλάτι.
Στον Πόντο την αλμύρα από τα στύπα την έδιναν στους μεθυσμένους για να ξεμεθύσουν, καθώς και στους ασθενείς για να τους πέσει ο πυρετός ή να τους περάσει ο πονόκοιλος.
2. Το φλιούρι είναι χόρτο που μοιάζει με σπάγκο. Το χρησιμοποιούσαν για να δένουν τις μαντζάνες στύπα.

• Πηγή: Θωμαΐς Κιζιρίδου, Ποντίων εδέσματα – Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εκδ. Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2007.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μεγάλη συναυλία στον Ασπρόπυργο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη με πρωτοβουλία της ΠΟΕ (φωτ.: ΠΟΕ)

Συναυλία ΠΟΕ – Δήμου Ασπροπύργου για τον Μίκη Θεοδωράκη: Άρχισε με τραγούδια τελείωσε με σέρρα

24 λεπτά πριν
Η Ελένη Βιτάλη με την ιδιαίτερη φωνή (φωτ.: instagram.com/elenivitalix)

Ελένη Βιτάλη: Μια αυθεντική φωνή που σφράγισε το ελληνικό τραγούδι

49 λεπτά πριν
Πυκνός μαύρος καπνός από τη φωτιά στην επιχείρηση στο Μενίδι (φωτ.: Facebook / Πυρκαγιά Ενημέρωση / Giorgos Ker)

Μενίδι: Μεγάλη φωτιά σε υπαίθριο χώρο με ξυλεία και παλέτες

1 ώρα πριν
Ρωσικό MiG-31 με βαλλιστικό πύραυλο Kinzhal (φωτ.: Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας)

Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας

2 ώρες πριν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (φωτ.: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON)

«Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τη στρόφιγγα»: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το 19ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου: Με άγχος στον τελικό η Τζένγκο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign