pontosnews.gr
Παρασκευή, 26/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μοθοπωρί, καιρός για γεμιστές μαντζάνες στύπα από την Αργυρούπολη του Πόντου – Και λίγα ενδιαφέροντα λαογραφικά στοιχεία

Η Θωμαΐς Κιζιρίδου κατέγραψε την παραδοσιακή συνταγή στο βιβλίο της «Ποντίων εδέσματα»

13/10/2023 - 6:55μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Peggychoucair)

(Φωτ.: pixabay.com / Peggychoucair)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στύπα – από τις βασικές λέξεις του ποντιακού λεξιλογίου αναφορικά με την κουζίνα και τη διατροφή. Πρόκειται για τα γνωστά μας τουρσιά, και είναι μια διαδικασία που γίνεται το φθινόπωρο, καθώς τα λαχανικά είναι σε αφθονία και πρέπει με κάποιον τρόπο να συντηρηθούν ώστε η οικογένεια να μπορέσει να βγάλει το χειμώνα.

Και γιατί πρέπει η οικογένεια να έχει αποθηκευμένα στύπα; Γιατί λόγω του τρόπου με τον οποίο παρασκευάζονται είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Προκειμένου να μην χάσουν τις βιταμίνες τους, τα φρέσκα λαχανικά δεν μαγειρεύονται αλλά πλένονται σχολαστικά. Μόνο τα άσπρα λάχανα, κομμένα σε μικρά κομμάτια, σοτάρονται ελαφρά με λίγο κρεμμύδι προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον γεύση και νοστιμιά.

Όσο για τη μαντζάνα; Η λέξη προέρχεται από την ινδική badanjan (στα τουρκικά πατλιντζάν), και πρόκειται φυσικά για τη μελιτζάνα. Είναι φυτό των ανατολικών Ινδιών, και μόλις τον 17ο αιώνα καλλιεργήθηκε στις παραμεσόγειες χώρες.

ΥΛΙΚΑ

25-30 μικρές έως μέτριες μελιτζάνες
1½ κεφάλι σκόρδο, ψιλοκομμένο
1½ κιλό καρότα, ψιλοκομμένα
2 κουνουπίδια ψιλοκομμένα
1½ κιλό πράσα ψιλοκομμένα
2 κιλά πιπεριές πράσινες, μακριές, ψιλοκομμένες
2 κιλά πιπεριές κόκκινες, μακριές, ψιλοκομμένες
8 πιπεριές καυτερές πολύ ψιλοκομμένες
αλμύρα1
σχοινί ή φλιούρι,2 για να δεθούν οι μελιτζάνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Καθαρίζουμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες, κι αφού τις χαράξουμε, τις ζεματάμε σε βραστό νερό για 5’. Κατόπιν τις στραγγίζουμε και τις τοποθετούμε, ανοιγμένες από τη μεριά που τις χαράξαμε, σε πάγκο, τη μια δίπλα στην άλλη. Από πάνω τους τοποθετούμε ένα βαρύ αντικείμενο για να κατασταλάξει η πικρίλα τους, περίπου 60’.
  2. Τοποθετούμε σε λεκάνη τη γέμιση από τα τεμαχισμένα λαχανικά και γεμίζουμε το εσωτερικό τής κάθε μελιτζάνας.
  3. Δένουμε την κάθε μελιτζάνα με σχοινί ή φλιούρι (για να μην διασκορπιστεί η γέμιση) και την τοποθετούμε στο δοχείο.
  4. Αφού τοποθετήσουμε όλες τις γεμισμένες μελιτζάνες, τη μία πάνω στην άλλη (κατά αράδες) στο δοχείο, τις σκεπάζουμε με αλμύρα. Κλείνουμε το δοχείο και τοποθετούμε πάνω του κάτι βαρύ.
  5. Τις μαντζάνες στύπα τις ανακατεύουμε κάθε δύο μέρες. Σε 15 μέρες θα είναι έτοιμες.
___
1. Πώς γίνεται η αλμύρα (για όλα τα τουρσιά): Αφού ανακατέψουμε αλάτι με νερό, για να διαπιστώσουμε αν η αλμύρα είναι επιθυμητή για την επιτυχημένη ζύμωση του τουρσιού, ρίχνουμε μέσα ένα αυγό ωμό, με το τσόφλι. Εάν βουλιάξει, σημαίνει ότι η αλμύρα είναι σωστή. Εάν όχι, προσθέτουμε και άλλο αλάτι.
Στον Πόντο την αλμύρα από τα στύπα την έδιναν στους μεθυσμένους για να ξεμεθύσουν, καθώς και στους ασθενείς για να τους πέσει ο πυρετός ή να τους περάσει ο πονόκοιλος.
2. Το φλιούρι είναι χόρτο που μοιάζει με σπάγκο. Το χρησιμοποιούσαν για να δένουν τις μαντζάνες στύπα.

• Πηγή: Θωμαΐς Κιζιρίδου, Ποντίων εδέσματα – Συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, εκδ. Αδελφών Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2007.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χριστόψωμο από τη Μαριέττα Γαλάνη (φωτ.: naxospress.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστόψωμο από την Απείρανθο Νάξου: Η παραδοσιακή συνταγή της Μαριέττας Γαλάνη

23/12/2025 - 6:58μμ
(Πηγή: armenika.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ανουσαμπούρ – Το αρμένικο γλυκό των Χριστουγέννων

19/12/2025 - 4:08μμ
(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Μιστί Ν. Αγιονερίου)

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και κέφι από το «Μιστί»

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Ροδόπη: Νεκρό 7χρονο αγοράκι από φωτιά στο σπίτι της οικογένειας – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πατέρας και το αδελφάκι του

57 λεπτά πριν
Ο Νικηφόρος Β΄ Φωκάς σε χειρόγραφο του 15ου αιώνα. Το πορτρέτο είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί φανταστική απεικόνιση. Δεξιά, γραμματόσημο του 1961 για την 1.000ή επέτειο από την ανακατάληψη της Κρήτης. Στο κέντρο δύο νομίσματα, στο ένα είναι με τη Θεοτόκο και στο άλλο με τον γιο του Βασίλειο (πηγή: Wikipedia)

Νικηφόρος Β’ Φωκάς: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας που κυνηγούσε το φως και τον κατάπιε το σκοτάδι

2 ώρες πριν
Στο καφενείο στο Λεοντάρι ανήμερα τα Χριστούγεννα (φωτ.: Facebook / Aris Efthimiou)

Στο Λεοντάρι Καρδίτσας αναζητώντας τις ρίζες τους: Συγκίνηση από την επίσκεψη Τούρκων απογόνων παλιών κατοίκων

2 ώρες πριν
Ο Ποντιακός Σύλλογος Ακρινής σε... χριστουγεννιάτικη διάθεση (φωτ.: instagram/syllogos_akrinhs)

Μεγάλο ποντιακό γλέντι σήμερα στην Ακρινή

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός Σύλλογος Κωνσταντίας)

Ετήσιος γιορτινός χορός με ειδικό κάλεσμα από τους Πόντιους της Κωνσταντίας

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign