pontosnews.gr
Σάββατο, 9/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια Νέα Αρτάκη: Η άδεια από την αρχόντισσα Βουδούρη στους… πρωτοποριακούς ψαράδες

Από την Αρτάκη της Κυζίκου στη Μικρασία με ενδιάμεσο σταθμό το λοιμοκαθαρτήριο της Καλαμαριάς, επέτειος φέτος για τους απογόνους των Αρτακηνών προσφύγων

4/10/2023 - 7:17μμ
Αρτακηνοί ψαράδες ρίχνουν τα καΐκια στη θάλασσα για να βγουν για δουλειά (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Αρτακηνοί ψαράδες ρίχνουν τα καΐκια στη θάλασσα για να βγουν για δουλειά (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Καλώς ήρθαν τα σύννεφα και φέραν τον αγέρα,
και φέραν τους Αρτακηνούς που λείπανε στα ξένα.
Όσοι καθόμαστε εδώ να αράδα την αράδα,
να μας φυλάει Παναγιά και η Αγια-Τριάδα.

≥

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και από τότε που η Νέα Αρτάκη, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, υποδέχθηκε προσφυγικούς πληθυσμούς και πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική αποικία των Μιλησίων στη νότια πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Από την Κύζικο στην Εύβοια

Οι Αρτακηνοί αφού εγκατάλειψαν την ιστορική πατρίδα στη Μικρασία εγκαταστάθηκαν προσωρινά στις καπναποθήκες του Καραμπουρνού, στο… περιβόητο λοιμοκαθαρτήριο της Καλαμαριάς  – πολλοί έχασαν τη ζωή τους από κακουχίες και αρρώστιες. Αρκετοί πρόσφυγες, μη μπορώντας να περιμένουν, εγκαταστάθηκαν στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και στο Άργος Ορεστικό.

Η Νέα Αρτάκη επελέγη από μια επιτροπή… ειδικού σκοπού, λόγω της μορφολογίας (παραθαλάσσια, για τους ψαράδες) αλλά και επειδή ήθελαν να είναι κοντά στην Αθήνα για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μέτρησε υπέρ ήταν οι ακτές που θύμιζαν πάρα πολύ την Αρτάκη Κυζίκου.

Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1923. Οι πρόσφυγες ήταν κυρίως από την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας, και τα χωριά της Κυζικηνής Χερσονήσου.

Τα πρώτα χρόνια οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ άσχημες, διότι η περιοχή ήταν ελώδης και βραχώδης. Η αρχική κύρια διαμονή των κατοίκων ήταν σκηνές. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και του κράτους, οι πρόσφυγες χρησιμοποίησαν ως οικοδομικά υλικά, τις πέτρες που έβγαζαν από τα χωράφια, νερό και λάσπη για να χτίσουν τις πρώτες κατοικίες, τα λεγόμενα προσφυγικά σπίτια, κάποια από τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα. Μεγάλη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Νέας Αρτάκης έδωσαν οι Εν Αμερική Αρτακηνοί.

Άποψη της Αρτάκης Κυζίκου από τη νήσο Κερά. Αριστερά ο Άγιος Νικόλαος και δεξιά το Διοικητήριο (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Με τις… ευλογίες της αρχόντισσας Βουδούρη

Ο ντόπιος πληθυσμός ήταν κυρίως κάτοικοι του οικισμού Βατώντα, οι οποίοι ήταν κολίγοι της οικογένειας Βουδούρη. Υπήρχε η αρχόντισσα Βουδούρη που διαχειρίζονταν το τσιφλίκι της οικογένειας· σε αυτή απευθύνθηκε η επιτροπή των Αρτακηνών, καθώς έπρεπε να συμφωνήσει για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Σε εκδήλωση στην Καβάλα, δεκαετία του 1930 (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Οι επισκέψεις ήταν αλλεπάλληλες, όμως εκείνη δεν συμφωνούσε να τους δεχθεί. Οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν όταν ένα μέλος της επιτροπής άφησε στον οικονόμο της την επαγγελματική κάρτα που είχε στην Αρτάκη Κυζίκου, στη γαλλική γλώσσα. Τότε η Βουδούρη κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μορφωμένους άστους και όχι με ρακένδυτους χωριάτες όπως του νόμιζε.

Οι σχέσεις με τους ντόπιους ήταν καλές, με εξαίρεση κάποιους Χαλκιδαίους που τα πρώτα χρόνια διακατέχονταν από καχυποψία και ρατσισμό. Μετά δε τον Β’ Παγκόσμιο και την Κατοχή άρχισαν να δημιουργούνται κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις, διότι οι ψαράδες της Αρτάκης έσωσαν τη Χαλκίδα από την πείνα.

Αρτακηνοί ψαράδες φορτώνουν τα δίχτυα στο καϊκάκι για να τα πάνε στο Μοτόρ (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Το κύριο επάγγελμα των περισσοτέρων Αρτακηνών ήταν η αλιεία. Όταν ήρθαν στη Νέα Αρτάκη βρήκαν τον Βόρειο Ευβοϊκό γεμάτο ψάρια. Με τους τρόπους αλιείας που γνώριζαν και με τα δίχτυα που είχαν στην ιστορική πατρίδα (τα οποία ήταν άγνωστα στην περιοχή), κατάφεραν και δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα.

Από την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης διασώζεται μόνο το 1ο Δημοτικό Νέας Αρτάκης, το οποίο χτίστηκε το 1932 και θυμίζει το Αρρεναγωγείο της Αρτάκης Κυζίκου.

Το Αρρεναγωγείο της Αρτάκης Κυζίκου εγκαινιάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 1891 (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών

Το 1963 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών· στη συνέχεια η έδρα μεταφέρθηκε στην Νέα Αρτάκη. Καταστατικός σκοπός του η διατήρηση της ιστορίας και της λαογραφίας της Κυζικηνής Χερσονήσου και η ανάδειξη των ηθών και των εθίμων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα δραστήριο σωματείο με πολλές πολιτιστικές δράσεις, πρωτίστως δε και με την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Αρτάκης, το 2014.

Εκεί φιλοξενούνται και φυλάσσονται 530 εκθέματα-κειμήλια. Είναι η αναπαράσταση ενός σπιτιού, της Αρτάκης Κυζίκου και της Νέας Αρτάκης των πρώτων χρόνων της εγκατάστασης. Ο χώρος είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο για ξεναγήσεις.

Το 2019 στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης διοργανώθηκε το 1ο Festival Μικρασιατικών Γεύσεων. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε πέρσι και φέτος με ανάλογη επιτυχία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη μουσικοχορευτική παράσταση «Μικρά Ασία - Λίκνο Πολιτισμού, φως που φωτίζει τη μνήμη και το νου», Πέμπτη 7 Μαΐου 2026 (φωτ.: onlarissa.gr / Γιάννης Μυλωνάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λάρισα: Μουσικές και χοροί της Μικράς Ασίας στη σκηνή, σε μια ξεχωριστή βραδιά μνήμης και παράδοσης

8/05/2026 - 7:41μμ
(Πηγή: facebook / Dimitris Zotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού στην Κωνσταντινούπολη: Μια ιστορική συνάντηση παράδοσης και τέχνης από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή

7/05/2026 - 5:10μμ
Αεροφωτογραφία αποτυπώνει τα ερείπια εκκλησιαστικού συγκροτήματος στην κορυφή του όρους της Παναγίας (Meryem Ana), με θέα προς την ευρύτερη περιοχή ανάμεσα στο φράγμα Ντάμσα και τα γύρω χωριά της Καππαδοκίας, στη Νεβσεχίρ της Τουρκίας (φωτ.: Anadolu Agency)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καππαδοκία: Στο φως η Αψηλή Παναγία των Ελλήνων της Σινασού – Ένα χαμένο προσκύνημα επιστρέφει

6/05/2026 - 9:32πμ
Το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ειρήνη και βρίσκεται στο κέντρο της Μυτιλήνης (φωτ.: lesvosnews.net)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγία Ειρήνη Μυτιλήνης: Το παρεκκλήσι της Φώκαιας που ρίζωσε απέναντι

5/05/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από τους Πανιώνιους Αγώνες στο Στάδιο Πανιωνίου, το 1918, στην Πούντα της Σμύρνης (πηγή: panionioshistory.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σπάνιο τεκμήριο του 1919 από τον Πανιώνιο στη Σμύρνη – Όταν ο αθλητισμός συνδεόταν με τη στήριξη των προσφύγων

1/05/2026 - 9:23μμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?/
Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μάη μου με τα λούλουδα»: Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από το Κατιρλί στη Μυτιλήνη

1/05/2026 - 3:26μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΥΜΑΘ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η Καππαδοκία των Ζώντων Μνημείων» στη Θεσσαλονίκη: Ένα ταξίδι μνήμης και πολιτισμού

29/04/2026 - 8:20μμ
Η Μπέττυ Χαρλαύτη στην Αίθουσα Τελετών του Αυστριακού Προξενείου, 25 Απριλίου 2025 (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Νεοχωρίου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάφης στην Κωνσταντινούπολη: Όταν η ποίηση «συναντά» τη μνήμη της Πόλης

29/04/2026 - 2:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, γύρω στο 1800 (πηγή: tr.pinterest.com/hulyaozar/)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Ρεμπελιό της Σμύρνης του 1797: Η σφαγή των Γενίτσαρων που συγκλόνισε την Ανατολή

28/04/2026 - 10:00πμ
Ο Αράπ' Γιώργης (φωτ.: facebook / Στέφανος Πασβάντης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αράπ’ Γιώργης: Ένας πρόσφυγας Ανατολικοθρακιώτης άγιος στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής – Η όμορφη ιστορία της θαυματουργής εικόνας του

23/04/2026 - 8:37πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναντίγια ντε Αμπόνα, στο νησί της Τενερίφης, εν αναμονή του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA/MIGUEL BARRETO)

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

25 λεπτά πριν
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

49 λεπτά πριν
Άποψη των γραφείων του οίκου αξιολόγησης
Fitch Ratings στη Νέα Υόρκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Justine Lane)

Fitch: Επιβεβαίωση της επενδυτικής βαθμίδας BBB+ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στα Χανιά, το 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Χανίων Παναγία Σουμελά)

Χανιά: Εκδήλωση μνήμης για τα 107 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων στην Πλατεία 19ης Μαΐου

2 ώρες πριν
(Πηγή: en.wikipedia.org/wiki/The_Pentagon)

«Ελληνικά» UFO σε απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου: Οι μυστηριώδεις θεάσεις πάνω από το Αιγαίο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παραλία της Πειραϊκής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας το Σάββατο – Τοπικές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign