pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

100 χρόνια Νέα Αρτάκη: Η άδεια από την αρχόντισσα Βουδούρη στους… πρωτοποριακούς ψαράδες

Από την Αρτάκη της Κυζίκου στη Μικρασία με ενδιάμεσο σταθμό το λοιμοκαθαρτήριο της Καλαμαριάς, επέτειος φέτος για τους απογόνους των Αρτακηνών προσφύγων

4/10/2023 - 7:17μμ
Αρτακηνοί ψαράδες ρίχνουν τα καΐκια στη θάλασσα για να βγουν για δουλειά (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Αρτακηνοί ψαράδες ρίχνουν τα καΐκια στη θάλασσα για να βγουν για δουλειά (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Καλώς ήρθαν τα σύννεφα και φέραν τον αγέρα,
και φέραν τους Αρτακηνούς που λείπανε στα ξένα.
Όσοι καθόμαστε εδώ να αράδα την αράδα,
να μας φυλάει Παναγιά και η Αγια-Τριάδα.

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης αλλά και από τότε που η Νέα Αρτάκη, η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Εύβοιας, υποδέχθηκε προσφυγικούς πληθυσμούς και πήρε το όνομά της από την αρχαία ελληνική αποικία των Μιλησίων στη νότια πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Από την Κύζικο στην Εύβοια

Οι Αρτακηνοί αφού εγκατάλειψαν την ιστορική πατρίδα στη Μικρασία εγκαταστάθηκαν προσωρινά στις καπναποθήκες του Καραμπουρνού, στο… περιβόητο λοιμοκαθαρτήριο της Καλαμαριάς  – πολλοί έχασαν τη ζωή τους από κακουχίες και αρρώστιες. Αρκετοί πρόσφυγες, μη μπορώντας να περιμένουν, εγκαταστάθηκαν στη Χαλκιδική, στην Καβάλα και στο Άργος Ορεστικό.

Η Νέα Αρτάκη επελέγη από μια επιτροπή… ειδικού σκοπού, λόγω της μορφολογίας (παραθαλάσσια, για τους ψαράδες) αλλά και επειδή ήθελαν να είναι κοντά στην Αθήνα για να εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που μέτρησε υπέρ ήταν οι ακτές που θύμιζαν πάρα πολύ την Αρτάκη Κυζίκου.

Η πρώτη εγκατάσταση έγινε στις 25 Σεπτεμβρίου 1923. Οι πρόσφυγες ήταν κυρίως από την Αρτάκη Κυζίκου Μικράς Ασίας, και τα χωριά της Κυζικηνής Χερσονήσου.

Τα πρώτα χρόνια οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ άσχημες, διότι η περιοχή ήταν ελώδης και βραχώδης. Η αρχική κύρια διαμονή των κατοίκων ήταν σκηνές. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια και του κράτους, οι πρόσφυγες χρησιμοποίησαν ως οικοδομικά υλικά, τις πέτρες που έβγαζαν από τα χωράφια, νερό και λάσπη για να χτίσουν τις πρώτες κατοικίες, τα λεγόμενα προσφυγικά σπίτια, κάποια από τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα. Μεγάλη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της Νέας Αρτάκης έδωσαν οι Εν Αμερική Αρτακηνοί.

Άποψη της Αρτάκης Κυζίκου από τη νήσο Κερά. Αριστερά ο Άγιος Νικόλαος και δεξιά το Διοικητήριο (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Με τις… ευλογίες της αρχόντισσας Βουδούρη

Ο ντόπιος πληθυσμός ήταν κυρίως κάτοικοι του οικισμού Βατώντα, οι οποίοι ήταν κολίγοι της οικογένειας Βουδούρη. Υπήρχε η αρχόντισσα Βουδούρη που διαχειρίζονταν το τσιφλίκι της οικογένειας· σε αυτή απευθύνθηκε η επιτροπή των Αρτακηνών, καθώς έπρεπε να συμφωνήσει για την εγκατάσταση των προσφύγων.

Σε εκδήλωση στην Καβάλα, δεκαετία του 1930 (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Οι επισκέψεις ήταν αλλεπάλληλες, όμως εκείνη δεν συμφωνούσε να τους δεχθεί. Οι αντιρρήσεις της κάμφθηκαν όταν ένα μέλος της επιτροπής άφησε στον οικονόμο της την επαγγελματική κάρτα που είχε στην Αρτάκη Κυζίκου, στη γαλλική γλώσσα. Τότε η Βουδούρη κατάλαβε ότι είχε να κάνει με μορφωμένους άστους και όχι με ρακένδυτους χωριάτες όπως του νόμιζε.

Οι σχέσεις με τους ντόπιους ήταν καλές, με εξαίρεση κάποιους Χαλκιδαίους που τα πρώτα χρόνια διακατέχονταν από καχυποψία και ρατσισμό. Μετά δε τον Β’ Παγκόσμιο και την Κατοχή άρχισαν να δημιουργούνται κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις, διότι οι ψαράδες της Αρτάκης έσωσαν τη Χαλκίδα από την πείνα.

Αρτακηνοί ψαράδες φορτώνουν τα δίχτυα στο καϊκάκι για να τα πάνε στο Μοτόρ (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Το κύριο επάγγελμα των περισσοτέρων Αρτακηνών ήταν η αλιεία. Όταν ήρθαν στη Νέα Αρτάκη βρήκαν τον Βόρειο Ευβοϊκό γεμάτο ψάρια. Με τους τρόπους αλιείας που γνώριζαν και με τα δίχτυα που είχαν στην ιστορική πατρίδα (τα οποία ήταν άγνωστα στην περιοχή), κατάφεραν και δημιούργησαν έναν από τους μεγαλύτερους αλιευτικούς στόλους στην Ελλάδα.

Από την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης διασώζεται μόνο το 1ο Δημοτικό Νέας Αρτάκης, το οποίο χτίστηκε το 1932 και θυμίζει το Αρρεναγωγείο της Αρτάκης Κυζίκου.

Το Αρρεναγωγείο της Αρτάκης Κυζίκου εγκαινιάστηκε στις 8 Νοεμβρίου 1891 (πηγή: Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών)

Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών

Το 1963 ιδρύθηκε στην Αθήνα ο Σύλλογος Απανταχού Αρτακηνών-Κυζικηνών· στη συνέχεια η έδρα μεταφέρθηκε στην Νέα Αρτάκη. Καταστατικός σκοπός του η διατήρηση της ιστορίας και της λαογραφίας της Κυζικηνής Χερσονήσου και η ανάδειξη των ηθών και των εθίμων της περιοχής.

Πρόκειται για ένα δραστήριο σωματείο με πολλές πολιτιστικές δράσεις, πρωτίστως δε και με την ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Νέας Αρτάκης, το 2014.

Εκεί φιλοξενούνται και φυλάσσονται 530 εκθέματα-κειμήλια. Είναι η αναπαράσταση ενός σπιτιού, της Αρτάκης Κυζίκου και της Νέας Αρτάκης των πρώτων χρόνων της εγκατάστασης. Ο χώρος είναι επισκέψιμος όλο το χρόνο για ξεναγήσεις.

Το 2019 στο λιμάνι της Νέας Αρτάκης διοργανώθηκε το 1ο Festival Μικρασιατικών Γεύσεων. Η εκδήλωση επαναλήφθηκε πέρσι και φέτος με ανάλογη επιτυχία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

15/06/2025 - 5:47μμ
Η κύρια όψη του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης  (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης, ένα νέο ορόσημο στην Κόρινθο

14/06/2025 - 10:33μμ
(Φωτ.: limnosfm100.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λήμνος: Ο Άγιος Δημήτριος τιμά την Παναγιά την Ελεούσα τη Ρεϊζντεριανή

11/06/2025 - 8:37πμ
(Φωτ.: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Επί σκηνής το δημοτικό ποίημα «Του νεκρού αδελφού» – Μια θεατρική κατάδυση στα σκοτάδια της ψυχής

10/06/2025 - 7:20μμ
(Πηγή: facebook / ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Απολυτήριο από το τριτάξιο Διδασκαλείο του Κεντρικού Παρθεναγωγείου Σμύρνης, το έκθεμα του Ιουνίου

9/06/2025 - 8:20μμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Παρουσίαση του βιβλίου «Γενικόν Προξενείον της Ελλάδος εν Σμύρνη – Προξενικά έγγραφα 1833-1912»

9/06/2025 - 12:50μμ
Επιχρωματισμένη καρτ-ποστάλ εποχής (πηγή: picryl.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ερυθραία: Η «Λωξάντρα» ζωντανεύει από τη θεατρική ομάδα του ΚΕΜΜΕ

8/06/2025 - 4:00μμ
Ο Γιάννης Κορίδης σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: Εκδόσεις Ιωλκός)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Έφυγε» στα 89 του χρόνια ο δημοσιογράφος και λογοτέχνης Γιάννης Κορίδης

7/06/2025 - 3:37μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ορφανοτροφείο Πριγκήπου: Σανίδα σωτηρίας για το ιστορικό κτήριο η επιστροφή στο αρχικό σχέδιο χρήσης του;

5/06/2025 - 4:30πμ
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Τα ρωμιοχώρια της Βιθυνίας»: Ένα νέο βιβλίο με μαρτυρίες ξεριζωμού και αλησμόνητα τοπωνύμια

5/06/2025 - 3:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

5 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

6 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

7 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

8 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

8 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign