pontosnews.gr
Κυριακή, 28/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Χορών της ΠΟΕ: Οι χοροί που θα παρουσιαστούν από τους Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων

Οι κανονισμοί για την εμφάνιση χορευτών-χορευτριών

13/09/2023 - 9:06πμ
Από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την πραγματοποίηση του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή, οι Σύνδεσμοι των Ποντιακών Σωματείων ενημερώθηκαν για τους χορούς που θα παρουσιάσουν οι χορευτές τους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ.

Οι ποντιακοί χοροί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων

  • Φόνα
  • Τίκ’ διπλόν
  • Τρυγόνα
  • Έτερε
  • Τεκ Καΐτέ

ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου

  • Διπάτ’
  • Τίκ’ Μονόν
  • Εμπροπίσ’
  • Κοτς
  • Σερανίτσα

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

  • Ομάλι
  • Ομάλ’
  • Σαρικούζ
  • Τυρφών
  • Τρομαχτόν

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης

  • Καβαζίτας
  • Σαρικούζ Πάφρας
  • Αρχουλαμάς
  • Τερς
  • Κότσαρι

ΣΠΟΣ ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

  • Κοτσαγκέλ’
  • Ουτσάι
  • Καλόν κορίτς’
  • Πατούλα
  • Λετσίνα

Η εμφάνιση χορευτριών και χορευτών

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕ, η εμφάνιση των χορευτών των ΣΠΟΣ να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου καλεί τους ΣΠΟΣ να ενημερώσουν τα μέλη των χορευτικών τους για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Οι χορεύτριες

  • Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
  • ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου, πλην ενός σε κάθε αυτί και να είναι παραδοσιακού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρεται: φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό ή ασημένιο σκαλιστό κρεμαστό.
  • ΟΧΙ κρίκοι, φο μπιζού ή άλλα σύγχρονα κοσμήματα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα η κοπέλα να μην φέρει σκουλαρίκια.
  • ΚΟΜΜΩΣΗ σε κάθε περίπτωση ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, δηλαδή μαλλιά μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή κότσο παραδοσιακό (χαμηλό).
  • ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ μαλλιά απεριποίητα, λυτά, κουρεμένα ασύμμετρα, βαμμένα σε εκκεντρικό χρώμα πέραν των φυσικών χρωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις η χορεύτρια προτιμότερο είναι να καλύψει το κεφάλι με μαντήλι.
  • Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα, ή μόνο μαντήλα, πάντα παραδοσιακά δεμένη.
  • Το κοντό μαλλί σε καμία περίπτωση δεν απαντάται στην παράδοση και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλύπτεται με μαντήλα.
  • ΜΑΚΙΓΙΑΖ σε κάθε περίπτωση ΕΛΑΦΡΥ. Ας προτιμώνται τα «φυσικά» χρώματα που απλώς τονίζουν ελαφρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ΟΧΙ έντονα χρώματα που «ταιριάζουν με τη ζουπούνα».
  • Η περιοχή του στήθους όσο το δυνατόν καλυμμένη (αφορά τις χορεύτριες με «ανοιχτό» καμίσ’) και μπορεί να φέρει επιστήθια παραδοσιακού τύπου ποντιακά κοσμήματα.
  • Απαραίτητα πάνω από τη ζουπούνα στη μέση «λαχώρ» ή «ταραπουλούζ».
  • Νύχια ΑΒΑΦΑ. Πλεκτά, δερμάτινα, πλαστικά και άλλα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια δεν ταιριάζουν με τη φορεσιά. ΜΟΝΟ παραδοσιακά ποντιακά κοσμήματα.
  • Το μήκος της «κλασσικής» ζουπούνας με όριο τον αστράγαλο της χορεύτριας και να καλύπτει το «σαλβάρ», δηλ. το σαλβάρι να μην κρέμεται κάτω από τη ζουπούνα.
  • ΟΧΙ παπούτσια με πολύ ψηλό και λεπτό ΤΑΚΟΥΝΙ.

Οι χορευτές

  • Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
  • Το μοναδικό κάλυμμα κεφαλής που είναι αποδεκτό είναι το «Πασλούκ» και όχι καλύμματα τύπου παπάχ, τραγιάσκες και άλλα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το φέσι.
  • ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου.
  • Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο και τα μανίκια κατεβασμένα.
  • ΟΧΙ ωρολόγια χειρός ή καδένες εμφανείς στο λαιμό με ανοιχτό πουκάμισο.
  • Μόνο παραδοσιακά ποντιακά ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ενδεικτικά: εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες.
  • Ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) επιμελώς δεμένο, ώστε να μην ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια του χορού.
  • Στα ΠΟΔΙΑ πέραν των παραδοσιακών υποδημάτων, ΟΧΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ιδιαίτερα με ΧΡΩΜΑΤΑ. Διαφορετικά, ας φορά μαύρο στρωτό παπούτσι.
  • Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον Σέρρα χορό θα πρέπει αυστηρά να φορούν μαύρη ή σκούρη μπλε ζίπκα με το αντίστοιχο σκούρο χρώμα πουκάμισο.

«Φέτος καλούνται να πλαισιώσουν τις χορευτικές ομάδες των συλλόγων, χορευτές άνω των 16 ετών. Υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές καθώς και μια λίστα όπου θα αναφέρεται η επωνυμία του  συλλόγου και το τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο χορευτή και ηλικία, ονοματεπώνυμο χοροδιδασκάλου και τηλέφωνο. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω ώστε και φέτος να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

28/12/2025 - 5:05μμ
Η αναπαράσταση της ιστορίας του Κιτί Γοτσά στην Καβάλα, Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Λάσκαρης Τσούτσας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Όμιλος Ποντίων Χορευτών Καβάλας έκανε την Αστερούπολη… Μωμο-ύπολη!

28/12/2025 - 12:55μμ
Ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του Κιουλαπέρτ από τον οποίο πήρε την ονομασία το χωριό Μεταμόρφωση του νομού Κιλκίς, όπου εγκαταστάθηκαν οι Κιουλαπερτλήδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. Ο ναός δυστυχώς είχε την τύχη αρκετών ελληνικών εκκλησιών δηλαδή μετατράπηκε σε τζαμί. Η πόρτα της εκκλησίας έκλεισε για πάντα αφού οι Τούρκοι την έχτισαν με πέτρες (φωτ.: Πέτρος Σιδηρόπουλος, εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Το ταξίδι στον Πόντο δεν είναι ταξίδι αναψυχής. Είναι προσκύνημα σε ιερό τόπο (Μέρος Β’)

28/12/2025 - 10:46πμ
Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Αθανασίου Σφηνίτσας (φωτ.: Facebook / Experience.Imathia)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η Μονή Σφηνίτσας έγινε καταφύγιο: Το Ορφανοτροφείο «Όλυμπος» και τα παιδιά της προσφυγιάς

27/12/2025 - 11:46μμ
Ο Πέτρος Σιδηρόπουλος στο γραφείο του, κρατώντας γη και ύδωρ από την Πατρίδα, το Κιουλαπέρτ του Καρς (φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Πέτρος Σιδηρόπουλος: Ο Καύκασος είναι «η κορυφή» του κόσμου (Μέρος Α’)

27/12/2025 - 8:44μμ
H Μαρία-Σοφία Αραπίδου επίσης στον... φυσικό της χώρο, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης (φωτ.: Facebook / Tsomakos photography)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στην Κοζάνη: Μια λύρα, μια παρέα, μια ταυτότητα

27/12/2025 - 3:48μμ
(Στιγμιότυπο από το βίντεο)
ΠΟΝΤΟΣ

Ρωμαίικα τραγωδίας ‘ς σην Τραπεζούνταν – Οι λύρες παίρνουν φωτιά στο παρακάθ’

27/12/2025 - 3:20μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γιάννες τη Θεώνες – Ένα ποντιακό ανέκδοτο με υπογραφή και εικόνες

27/12/2025 - 2:23μμ
Ψηφιδωτό δάπεδο στην Αδριανούπολη, στο Καραμπούκ της βόρειας Τουρκίας (φωτ.: DHA)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ζεύγμα του Εύξεινου Πόντου», ή αλλιώς η αρχαία Αδριανούπολη που μαγεύει με τα ψηφιδωτά της

27/12/2025 - 9:09πμ
(Φωτ.: facebook.com/lesxipontionnkavalas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Λέσχη Ποντίων ν. Καβάλας: Χριστουγεννιάτικες στιγμές με ποντιακή λύρα και νταούλι

26/12/2025 - 5:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δέντρο έχει πέσει πάνω σε αυτοκίνητο εν κινήσει στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Σκηνικό θρίλερ με θυελλώδεις ανέμους, πτώσεις δέντρων και πινακίδων

2 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Τάσος Χ. Μουρτίδης)

Τσαντάι και Μωμο’έρια αύριο στα Πεύκα

35 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Greek Basketball League: Νίκησε στην Καρδίτσα ο ΠΑΟΚ – Άνετα ο Προμηθέας το Περιστέρι

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Τηλεφωνική επικοινωνία ευρωπαίων ηγετών μετά τη συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι

2 ώρες πριν
Το σημείο στην οδό Λοκρίδος όπου έπεσε ο άτυχος άνδρας (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκύζη: Άνδρας έπεσε στο κενό αφού μαχαίρωσε τη γυναίκα του

2 ώρες πριν
Αριστερά το περέκ και δεξιά τα αετουδάκια που γεύτηκαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Ελασσόνας (φωτ.: facebook/Αστερία Ναλπαντίδου/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)

Με περέκ, σορβά και αετουδάκια υποδέχθηκε τα Χριστούγεννα η Ελασσόνα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign