pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Χορών της ΠΟΕ: Οι χοροί που θα παρουσιαστούν από τους Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων

Οι κανονισμοί για την εμφάνιση χορευτών-χορευτριών

13/09/2023 - 9:06πμ
Από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Από το 15ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ (φωτ.: Κώστας Παπαδόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) για την πραγματοποίηση του 17ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην Κομοτηνή, οι Σύνδεσμοι των Ποντιακών Σωματείων ενημερώθηκαν για τους χορούς που θα παρουσιάσουν οι χορευτές τους στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ στην πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ.

Οι ποντιακοί χοροί που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:

ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδος & Νήσων

  • Φόνα
  • Τίκ’ διπλόν
  • Τρυγόνα
  • Έτερε
  • Τεκ Καΐτέ

ΣΠΟΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου

  • Διπάτ’
  • Τίκ’ Μονόν
  • Εμπροπίσ’
  • Κοτς
  • Σερανίτσα

ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας

  • Ομάλι
  • Ομάλ’
  • Σαρικούζ
  • Τυρφών
  • Τρομαχτόν

ΣΠΟΣ Νομού Θεσσαλονίκης

  • Καβαζίτας
  • Σαρικούζ Πάφρας
  • Αρχουλαμάς
  • Τερς
  • Κότσαρι

ΣΠΟΣ ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης

  • Κοτσαγκέλ’
  • Ουτσάι
  • Καλόν κορίτς’
  • Πατούλα
  • Λετσίνα

Η εμφάνιση χορευτριών και χορευτών

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕ, η εμφάνιση των χορευτών των ΣΠΟΣ να συμβαδίζει με την παράδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως εκ τούτου καλεί τους ΣΠΟΣ να ενημερώσουν τα μέλη των χορευτικών τους για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Οι χορεύτριες

  • Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
  • ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου, πλην ενός σε κάθε αυτί και να είναι παραδοσιακού τύπου. Ενδεικτικά αναφέρεται: φλουράκι, μαργαριτάρι, χρυσό ή ασημένιο σκαλιστό κρεμαστό.
  • ΟΧΙ κρίκοι, φο μπιζού ή άλλα σύγχρονα κοσμήματα. Στην περίπτωση αυτή καλύτερα η κοπέλα να μην φέρει σκουλαρίκια.
  • ΚΟΜΜΩΣΗ σε κάθε περίπτωση ΠΕΡΙΠΟΙΗΜΕΝΗ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ, δηλαδή μαλλιά μαζεμένα σε απλή πλεξούδα ή κότσο παραδοσιακό (χαμηλό).
  • ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ μαλλιά απεριποίητα, λυτά, κουρεμένα ασύμμετρα, βαμμένα σε εκκεντρικό χρώμα πέραν των φυσικών χρωμάτων. Στις παραπάνω περιπτώσεις η χορεύτρια προτιμότερο είναι να καλύψει το κεφάλι με μαντήλι.
  • Η χορεύτρια φέρει τάπλα με ή χωρίς μαντήλα, ή μόνο μαντήλα, πάντα παραδοσιακά δεμένη.
  • Το κοντό μαλλί σε καμία περίπτωση δεν απαντάται στην παράδοση και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλύπτεται με μαντήλα.
  • ΜΑΚΙΓΙΑΖ σε κάθε περίπτωση ΕΛΑΦΡΥ. Ας προτιμώνται τα «φυσικά» χρώματα που απλώς τονίζουν ελαφρά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και ΟΧΙ έντονα χρώματα που «ταιριάζουν με τη ζουπούνα».
  • Η περιοχή του στήθους όσο το δυνατόν καλυμμένη (αφορά τις χορεύτριες με «ανοιχτό» καμίσ’) και μπορεί να φέρει επιστήθια παραδοσιακού τύπου ποντιακά κοσμήματα.
  • Απαραίτητα πάνω από τη ζουπούνα στη μέση «λαχώρ» ή «ταραπουλούζ».
  • Νύχια ΑΒΑΦΑ. Πλεκτά, δερμάτινα, πλαστικά και άλλα σύγχρονα βραχιόλια ή δαχτυλίδια δεν ταιριάζουν με τη φορεσιά. ΜΟΝΟ παραδοσιακά ποντιακά κοσμήματα.
  • Το μήκος της «κλασσικής» ζουπούνας με όριο τον αστράγαλο της χορεύτριας και να καλύπτει το «σαλβάρ», δηλ. το σαλβάρι να μην κρέμεται κάτω από τη ζουπούνα.
  • ΟΧΙ παπούτσια με πολύ ψηλό και λεπτό ΤΑΚΟΥΝΙ.

Οι χορευτές

  • Καταρχάς όλα τα εξαρτήματα της φορεσιάς ΕΠΙΜΕΛΩΣ φορεμένα.
  • Το μοναδικό κάλυμμα κεφαλής που είναι αποδεκτό είναι το «Πασλούκ» και όχι καλύμματα τύπου παπάχ, τραγιάσκες και άλλα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται το φέσι.
  • ΟΧΙ σκουλαρίκια στη μύτη ή άλλα εμφανή σημεία του προσώπου.
  • Προτιμάται πουκάμισο τύπου «ιερατικό» (χωρίς γιακά), καλά κουμπωμένο και τα μανίκια κατεβασμένα.
  • ΟΧΙ ωρολόγια χειρός ή καδένες εμφανείς στο λαιμό με ανοιχτό πουκάμισο.
  • Μόνο παραδοσιακά ποντιακά ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ, ενδεικτικά: εγκόλπιο, ώρα, φυλαχτό, αλυσίδες.
  • Ζωνάρι (υφαντό ή ταραπουλούζ) επιμελώς δεμένο, ώστε να μην ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια του χορού.
  • Στα ΠΟΔΙΑ πέραν των παραδοσιακών υποδημάτων, ΟΧΙ ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ιδιαίτερα με ΧΡΩΜΑΤΑ. Διαφορετικά, ας φορά μαύρο στρωτό παπούτσι.
  • Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον Σέρρα χορό θα πρέπει αυστηρά να φορούν μαύρη ή σκούρη μπλε ζίπκα με το αντίστοιχο σκούρο χρώμα πουκάμισο.

«Φέτος καλούνται να πλαισιώσουν τις χορευτικές ομάδες των συλλόγων, χορευτές άνω των 16 ετών. Υπεύθυνοι για την άρτια εμφάνιση των χορευτών είναι οι συντονιστές χοροδιδάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν στα σωματεία για την πιστή εφαρμογή του χορευτικού προγράμματος, της φορεσιάς και την πιστή απόδοση των χορών από τους χορευτές καθώς και μια λίστα όπου θα αναφέρεται η επωνυμία του  συλλόγου και το τηλέφωνο, ονοματεπώνυμο χορευτή και ηλικία, ονοματεπώνυμο χοροδιδασκάλου και τηλέφωνο. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των ανωτέρω ώστε και φέτος να πραγματοποιήσουμε ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

7 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

8 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

9 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

9 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

10 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign