pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αναποτελεσματική πολιτική στη Λιβύη

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

11/08/2023 - 3:50μμ
Οι σημαίες της Ελλάδας και της Λιβύης (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Οι σημαίες της Ελλάδας και της Λιβύης (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Τουρκία υπέγραψε το «Τουρκολιβυκό Μνημόνιο» με την κυβέρνηση της Τρίπολης, την οποία φρόντισε να υποστηρίξει και με στρατιωτικά μέσα όταν τα στρατεύματα του στρατάρχη Χαφτάρ περικύκλωσαν την πρωτεύουσα της Λιβύης.

Σημειωτέο ότι ένα μεγάλο μέρος των στρατιωτικών προμηθειών που ήταν απαραίτητες για τον εξοπλισμό και την τροφοδοσία τόσο των μισθοφόρων όσο και των στρατιωτικών τμημάτων της Τουρκίας στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν με μεταγωγικά αεροσκάφη που χρησιμοποίησαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Οι μεταφορές αυτές ήταν παράνομες, αλλά ούτε πέρασε από το νου της ελληνικής κυβέρνησης να κατεβάσει ένα τέτοιο αεροσκάφος και να κάνει έλεγχο στο παράνομο φορτίο του.

Έτσι η Τουρκία κατάφερε να κρατήσει στη θέση του τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ, ο οποίος ως αντάλλαγμα έσπευσε να υπογράψει μια καταφανώς παράνομη συμφωνία με τους ευεργέτες του, το «Τουρκολυβικό Μνημόνιο» που δεν αναγνωρίζει στην Κρήτη δικαίωμα σε ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα πέρα των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ.

Είχαν προηγηθεί σχετικές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα από τον τότε εν ενεργεία επιτελάρχη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, αρχιπλοίαρχο Γιαϊτζί, ο οποίος σε βιβλίο που εξέδωσε η υπηρεσία του έγραφε ότι η Τουρκία πρέπει εσπευσμένως να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας με τη Λιβύη, για να προλάβει την οριοθέτηση της Κύπρου με την Ελλάδα. Μάλιστα επεσήμαινε ότι αν Αθήνα και Λευκωσία προβούν σε μια τέτοια κίνηση, η πρωτοβουλία των κινήσεων θα περάσει στην ελληνική πλευρά και θα είναι πολύ δύσκολο η Τουρκία να ανατρέψει την κατάσταση.

Φυσικά προμηθευτήκαμε το βιβλίο που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2018 και γι’ αυτό το λόγο κάναμε και σχετικές αναφορές στην αρθρογραφία μας, προειδοποιώντας αλλεπάλληλες φορές τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και στη συνέχεια τον κ. Δένδια για τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου – τονίσαμε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την υπογραφή του.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα γεγονότα, δεν έκανε τίποτα ή αν έκανε δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια –για να κρύψει την αδυναμία της– αποφάσισε να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα και όχι τον πρέσβη της Τουρκίας. Λες και η κινητήρια δύναμη δεν ήταν η Τουρκία, αλλά η ανύπαρκτη Λιβύη.

Έτσι, παρέμεινε στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της χώρας που διέπραξε το «έγκλημα», να μας χλευάζει από το παράθυρό του, και απελάσαμε τον εκπρόσωπο της χώρας που απλά υπέγραψε μια συμφωνία που γράφτηκε και κόπηκε στα μέτρα της Άγκυρας.

Για να αναλογιστούμε πόσο καταστροφική είναι η συμφωνία αυτή αρκεί να υπολογίσουμε το εξής: Αν η Τουρκία κατορθώσει να επιβάλει διά της ισχύος στο πεδίο το τουρκολυβικό μνημόνιο, τότε θα έχει πετύχει το μείζον. Δηλαδή, να αμφισβητήσει εμπράκτως το δικαίωμα όλων των νησιών στην ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα. Αφού δεν έχει η Κρήτη, θα έχουν η Κίναρος και η Κανδελιούσσα;

Όσο για εκείνους που προσπαθούν να μας πείσουν ότι ακυρώσαμε το τουρκολυβικό μνημόνιο με την κολοβή συμφωνία οριοθέτησης που υπογράψαμε με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής η Τουρκία την αμφισβήτησε εμπράκτως και επέβαλε την εφαρμογή του μνημονίου στο πεδίο.

Τις αρχές Οκτωβρίου 2021 τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν το σκάφος Nautical Geo που πραγματοποιούσε εργασίες ανατολικά της Κρήτης για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, προτρέποντάς το να σταματήσει τις δραστηριότητές του «γιατί βρισκόταν σε τουρκική υφαλοκρηπίδα», εννοώντας την περιοχή που οριοθέτησαν με το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τότε προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις στη Μάλτα, της οποίας της σημαία φέρει το πλοίο, και στην Ιταλία όπου εδρεύει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Αφού η Τουρκία επέβαλε στο πεδίο την ισχύ του τουρκολυβικού μνημονίου, προχώρησε παραπέρα. Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 υπέγραψε μια νέα συμφωνία με την προσωρινή κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία αφορά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην λυβική ΑΟΖ, η αξία των οποίων, σύμφωνα με τον απόστρατο πλέον ναύαρχο Γιαϊτζί, ανέρχεται στα 30 τρισ. δολάρια.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, με την Ελλάδα να ακολουθεί μια εν τοις πράγμασι αναποτελεσματική πολιτική στο θέμα αυτό –και ενώ όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχει ανοίξει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις–, η Τουρκία αναγγέλλει ότι το πλωτό γεωτρύπανο θα βγει… βόλτα στη Μεσόγειο.

Ακριβώς αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα αποφασίζει να αλλάξει πολιτική στο θέμα της Λιβύης.

Για το θέμα αυτό θα κάνουμε σχετική αναφορά στο άρθρο μας της Κυριακής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Τομ Μπάρακ (φωτ. αρχείου: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Περίεργα μηνύματα

24/04/2026 - 4:03μμ
(Ψηφιδωτό από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Βενετία)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Β’)

21/04/2026 - 9:46πμ
Εκτοπισμένοι κάτοικοι της Βηρυτού επιστρέφουν στα σπίτια τους, μετά την έναρξη της εκεχειρίας (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ανάπαυλα ή αρχή μιας νέας διαπραγμάτευσης;

18/04/2026 - 9:46πμ
Η ψηλάφηση του άπιστου Θωμά διά χειρός Caravaggio (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Α’)

14/04/2026 - 9:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com/AI Generated)
ΓΝΩΜΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι

12/04/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/mih83-464187/)
ΓΝΩΜΕΣ

Η επισφαλής ειρήνη και ο μετατραμπικός κόσμος

11/04/2026 - 10:04πμ
Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λίβανο, στις 8/4 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Λίβανος είναι το «κλειδί»

10/04/2026 - 3:34μμ
Η ανάσταση του Λαζάρου όπως έχει ιστορηθεί στο ναό του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς, στο Μοναστηράκι (πηγή: George E. Koronaios / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον όσιο και δίκαιο Λάζαρο, τον τετραήμερο (Μέρος Γ’)

7/04/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Λεωνίδας Τζέκας)

Super League – Play Out: «Διπλό» παραμονής ο Πανσερραϊκός, ήττα στο Περιστέρι ο Αστέρας

5 ώρες πριν
(Τμήμα της αφίσας του Σπουδαστηρίου)

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Μια διαδρομή κατανόησης, μνήμης και ταυτότητας

6 ώρες πριν
Οι πυγμάχοι Emirhan Kalkan και Sergei Gorokhov σε... ήρεμες στιγμές (φωτ.: Instagram / @emirhannkalkannn)

Τραπεζούντα: Άγριες σκηνές σε αγώνα πυγμαχίας – Το πλήθος επιτέθηκε σε Ρώσο πυγμάχο

7 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Ικαρία: Άνδρας ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από δύσβατο σημείο

7 ώρες πριν
Μπένετ και Λαπίντ σε κοινή συνέντευξη Τύπου (πηγή: x.com/yairlapid)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ενώνει την αντιπολίτευση – Μπένετ και Λαπίντ ενώνουν δυνάμεις για τις επόμενες εκλογές

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Ο «Φάρος» Αγίας Βαρβάρας τίμησε τον Άγιο Γεώργιο στην εκδήλωση του Χορευτικού Ομίλου Νέας Περάμου

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign