pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πορανί με πιρπιρίμια – Μια κατεξοχήν καλοκαιρινή ποντιακή συνταγή, που… συνοδεύεται από γλωσσάρι

Αυτό το πιάτο παρουσίασε η Τζένη Καραμανίδου, από την Παλαγία, στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

4/08/2023 - 2:30μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πορανί (ή η πορανή, κατά τον Άνθιμο Παπαδόπουλο και το Ιστορικόν λεξικόν της ποντικής διαλέκτου), είναι γενικά το φαγητό με λάχανα ή σέσκουλα. Η Τζένη Καραμανίδου όμως, από την Παλαγία του Έβρου, παρουσίασε στο 6ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας, που διεξήχθη για μια ακόμη χρονιά στο Θρυλόριο, μια καθαρά καλοκαιρινή παραλλαγή του, με… πιρπιρίμια!

Και για όποιον δεν ξέρει τι είναι τα πιρπιρίμια, θα φωνάξουμε και πάλι τον Άνθιμο Παπαδόπουλο για να μας πει ότι η λέξη προέρχεται από την τουρκική pirpirim, και είναι η αντράκλα, δηλαδή η γλιστρίδα.

Αρκετά όμως με τα του λεξιλογίου, ώρα για μαγείρεμα:

ΥΛΙΚΑ

½ κιλό πιρπιρίμια ή σεύταλα
3 φλιτζάνες πασκιτάν ή γιαούρτι στραγγιστό
κρεμμύδι ξερό και φρέσκο
1 μικρό κεφάλι σκόρδο, κοπανισμένο
5 κ.σ. βούτυρο (χτηνί) και 3 κ.σ. για το τέλος
αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε τα χόρτα και τα βάζουμε στο κιαφκίρ να στραγγίσουν.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε βούτυρο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα χόρτα.
  3. Διαλύουμε το πασκιτάν με νερό (να διαλυθεί καλά για να μην έχει κούστια) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα χόρτα.
  4. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε να πάρει μία βράση.
  5. Τέλος, σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει καλά και ρίχνουμε το σκόρδο.
  6. Το περιχύνουμε στην κατσαρόλα.

~
Προσέχουμε το πασκιτάν να μην το αραιώσουμε πολύ και το φαγητό γίνει πλυμίν. Το θέλουμε κρεμώδες.

[πιρπιρίμια: γλιστρίδα, αντράκλα  ● σεύταλα (ή σεύτελα): σέσκουλα ● πασκιτάνιν: γιαούρτι αποβουτυρωμένο, στραγγισμένο και αλατισμένο ● χτηνί: αγελαδινό ● κούστια = σβώλοι ● κιαφκίρ: στραγγιστήρι ● πλυμίν: νερουλό (και άνοστο) φαγητό]
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Μικαέλα Τσορμπατζίδου)

Κύπελλο Ελλάδας: Νίκες για ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague: Η Μονακό άλωσε το ΣΕΦ κι επικράτησε του Ολυμπιακού

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: poe.org.gr)

28η Οκτωβρίου: Νέες και νέοι της ΠΟΕ έδωσαν δυναμικό παρών στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI - MEGA PRESS / Παύλος Μακρίδης)

ENBL: «Ποδαρικό» με το… δεξί για τον Ηρακλή

2 ώρες πριν
(Φωτ.: X / PAOK BC)

FIBA Europe Cup: Πρώτη ήττα στη Γερμανία για τον ΠΑΟΚ

2 ώρες πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μιλτιάδης Νυμφόπουλος: 100+2 προλήψεις και δεισιδαιμονίες της Σάντας – Ή, τι θα συμβεί αν βουίζει το αριστερό αυτί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign