pontosnews.gr
Τρίτη, 8/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ημέρα του Αγίου Παύλου, άλλη μια εξορία Ποντίων – «Η μάνα άφηνε το ένα μωρό στο δρόμο, για να σώσει το άλλο»

Μαρτυρία του αντάρτη Κυριάκου Θεοδ. Θεοδωρίδη που έφυγε από τον Πόντο «γυμνός, ταλαιπωρημένος και χαμένος»

29/06/2024 - 9:10πμ
Καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, με το εσωτερικό ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Σαμψούντα (φωτ.: http://levantineheritage.com)

Καρτ ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα, με το εσωτερικό ελληνορθόδοξης εκκλησίας στη Σαμψούντα (φωτ.: http://levantineheritage.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Κυριάκος Θεοδ. Θεοδωρίδης γεννήθηκε στο χωριό Χοτζάς, τσιφλίκι του χότζα Χατζή Σουκρή, στους πρόποδες του όρους Ταφσάν νταγ, 13 χλμ. νοτιοανατολικά του Βεζύρκöπρü και 75 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαμψούντας.

Εκκλησιαστικά υπαγόταν στη Μητρόπολη Αμάσειας και το 1915 είχε περίπου 350 τουρκόφωνους κατοίκους, που κατάγονταν κυρίως από την Πάφρα και τη Σαμψούντα. Στο χωριό υπήρχε πετρόκτιστη εκκλησία με τρούλο, αφιερωμένη στον Απόστολο Παύλο, ενώ μετά το 1900 λειτούργησε και επτατάξιο σχολείο, που συντηρούσαν οι οικογένειες των μαθητών.

Οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ελάχιστοι με το εμπόριο. Μετά την Ανταλλαγή, εγκαταστάθηκαν στην Κοζάνη, τη Βέροια, την Κατερίνη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, αλλά και την Αυστραλία.

Η μαρτυρία του περιλαμβάνεται στο Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, της μεγαλύτερης και παλαιότερης συλλογής προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα και μίας από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

◊◊◊

Γεννήθηκα στο χωριό Χοτζάς στα 1883. Ο πατέρας και ο παππούς μου γεννήθηκαν εκεί. Ο προπάππος μου ήταν από τα μέρη της Σαμψούντας. Ήρθε, αγόρασε το μέρος και εγκαταστάθηκε. Ήταν κυνηγημένος από τα μέρη εκείνα. Πήγα έναν χρόνο στο σχολείο. Μετά βοηθούσα στις αγροτικές δουλειές του σπιτιού μου. Στα 1921 βγήκα στο αντάρτικο. Πολεμήσαμε με τον ίδιο τον Κεμάλ.

Εξορία 1921 – Έξοδος. Βρίσκονταν στο χωριό τα γυναικόπαιδα. 29 Ιουνίου, ημέρα Aγίου Παύλου. Είπαν στους δικούς μας πως πρόκειται να καθαρίσει ο στρατός τα βουνά από τους αντάρτες και γι’ αυτό θα πρέπει να κατεβούν στο Βεζιρκöπρü για να μην κινδυνέψουν.

Κατέβηκαν κάτω. Μάζεψαν όλα τα γυναικόπαιδα, Έλληνες των γύρω χωριών. Το πιο πολύ που είχαν τροφή ήταν για τρεις μέρες.

Από το Βεζιρκöπρü τους πήραν όλους και τους πήγαν εξορία. Πήγαν: Αμάσεια, Μαλάτεια, Ντιαρμπεκίρ, Κουρδιστάν, Χαλέπι. Από το Χαλέπι ήρθαν στην Ελλάδα.

Οι ταλαιπωρίες τους ήταν τρομερές. Η μάνα άφηνε το ένα μωρό στο δρόμο, για να σώσει το άλλο. Νερό δεν είχαν. Φαΐ δεν είχαν.

Μια βραδιά βρήκα σε ένα σπίτι εφτά άτομα πεθαμένα, από την ίδια οικογένεια. Είναι ζήτημα αν έχει σωθεί το ένα τρίτο από τα γυναικόπαιδα του χωριού μας. Αυτήν την πορεία ακολούθησαν τα γυναικόπαιδα.

Εμείς οι αντάρτες βρισκόμασταν στο βουνό που μάθαμε για την Ανταλλαγή. Ήρθε επιτροπή και μας βρήκε. Πρώτα δεν πιστεύαμε. Σαν ήρθε η επιτροπή και το μάθαμε και απ’ αυτούς, πιστέψαμε και με την προστασία της κατεβήκαμε στη Σαμψούντα. Μόνον οι οπλίτες. Οι αρχηγοί έφυγαν στη Ρωσία και από κει ήρθαν. Οι οπλίτες από τη Σαμψούντα βγήκαμε στη Θεσσαλονίκη, την άνοιξη του 1923. Ζητήσαμε τις οικογένειές μας. Τις βρήκαμε σκορπισμένες, στη Δράμα, την Κατερίνη, την Κοζάνη, παντού.

Με την Ανταλλαγή, εμείς που ήμασταν στο αντάρτικο φύγαμε κρυφά από την Σαμψούντα. Βγήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Από κει πήγα στην Δράμα, στο χωριό Εξοχή. Βρήκα τους δικούς μου εκεί. Τον αδελφό μου τον βρήκα στο ορφανοτροφείο της Αθήνας. Τον πήραμε μαζί μας.

Παντρεύτηκα στο χωριό Εξοχή της Δράμας. Μείναμε εκεί. Το κράτος έδωσε όπλα σε όλους τους κατοίκους για να προσέχομε το μέρος από τους Βούλγαρους. Δεκαεπτά χρόνια έμεινα εκεί, στο χωριό Εξοχή.

Δεκαεπτά χρόνια ενέδρα και περίπολο. Δεκαεπτά χρόνια δεν χόρτασα ύπνο. Ούτε μας πλήρωναν, ούτε μας τάιζαν. Γυμνός, χαμένος, ταλαιπωρημένος έφυγα. Ούτε αποζημίωση δεν μου έδωσαν ακόμη.

Ήμουνα στρατιώτης συνέχεια από το 1922 που ήρθαμε. Αναγκάστηκα να φύγω. Πήρα μαζί και τα ορφανά του αδελφού μου. Επειδή δεν πέθανα, με το όπλο μού αφήρεσαν και τον κλήρο που μου είχαν δώσει. Τα είχα πληρώσει και πάλι μου τα πήραν πίσω.

Σήμερα είμαι εγκαταστημένος στην Κατερίνη, Αθανασίου Διάκου 8. Με τη δουλειά μου έκαμα σπίτι και ζω με την οικογένεια και τα παιδιά μου.

______
Το κείμενο, στο οποίο έχει διατηρηθεί η πρωτότυπη γραφή, βρίσκεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, τόμος Ε’, Μαρτυρίες από τις επαρχίες του Μεσόγειου Πόντου. Επανέκδοση: εφ. Καθημερινή, σειρά «1922-2022 – Βιβλιοθήκη Μνήμης».
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χειρόγραφος πρόλογος του χάρτη που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Βασματζίδης, με βάση μαρτυρίες Ποντίων προσφύγων, για την αποτύπωση των καταστροφών στον Πόντο. Στο κάτω μέρος διακρίνεται η χρονολογία 7 Σεπτεμβρίου 1922 (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο: Ο χάρτης που κατέγραψε την καταστροφή του Πόντου

7/09/2026 - 9:58πμ
Υπόμνημα προς τον ναύαρχο Σερ Τζ. Μ. ντε Ρόμπεκ, 3 Σεπτεμβρίου 1920. Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Σώστε μας από την εξόντωση»: Το ποντιακό υπόμνημα για ανεξαρτησία και βρετανική προστασία

3/09/2026 - 8:27μμ
Παιδιά από την Αρμενία περιμένουν μέσα στο χιόνι για να μπουν στην «Πόλη των Ορφανών», το 1915 (φωτ.: Armin T. Wegner, 1915 – Public Domain)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Έμεινα πάνω στο πτώμα της μητέρας μου»: Η συγκλονιστική μαρτυρία της Ρεχάν Μανούκ Μανουκιάν που επέζησε της Γενοκτονίας των Αρμενίων

1/09/2026 - 9:28μμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Πρόσφυγες από τη Νικομήδεια εγκαταλείπουν τη Μικρά Ασία με τα υπάρχοντά τους, το 1921 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Κίος: Το πλοιάριο με τους 14 τσέτες και οι πρόσφυγες που αναγνώρισαν «τους δολοφόνους των δικών τους»

17/08/2026 - 9:52πμ
(Πηγή τεκμηρίου: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ· εικαστική σύνθεση: ΓΒ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η αρπαγή των φουντουκιών στον Πόντο: Με απειλή θανάτου πήραν τη σοδειά των Ελλήνων

12/08/2026 - 9:44μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Ζητάμε εκ νέου την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από την Ελλάδα

7/08/2026 - 11:08μμ
Ασσύριοι πρόσφυγες από το Τιάρι και το Τκουμά κοντά στην Ούρμια, το φθινόπωρο του 1915 (πηγή: William Walker Rockwell, The Pitiful Plight of the Assyrian Christians in Persia and Kurdistan: Described from the Reports of Eye-Witnesses, Νέα Υόρκη, 1916)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

7 Αυγούστου: Η μαρτυρία ενός Ασσυρίου που κατέγραψε τη Γενοκτονία «με τα μάτια του»

7/08/2026 - 9:04πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου: Τι σημαίνει πραγματικά;

31/07/2026 - 7:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκπλήρωση ετήσιου τάματος των Μηχανιωτών πιστών προς την Παναγία τη Μηχανιώτισσα στα Λουτρά Αιδηψού. Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Λ. Αιδηψού)

Το τάμα που νικά το χρόνο: Η Παναγία Μηχανιώτισσα ενώνει Αιδηψό και Νέα Μηχανιώνα

4 ώρες πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Στιβ Γουίτκοφ και τον Τζάρεντ Κούσνερ στο Κρεμλίνο, 5 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Mikhail Metzel / SPUTNIK / Kremlin Pool)

Ο Πούτιν συνεχίζει τον πόλεμο και δίνει χρονοδιάγραμμα για όλο το Ντονέτσκ

5 ώρες πριν
Χορευτές και χορεύτριες με παραδοσιακές φορεσιές στην εκδήλωση «Η Μικρά Ασία μας ενώνει, Πάρος-Κρήτη» (φωτ.: parianostypos.gr)

Η Μικρά Ασία ένωσε Πάρο και Κρήτη στην 20ή Μικρασιατική Συνάντηση

5 ώρες πριν
Το αρμενικό νεκροταφείο στη συνοικία Σαχίνκαγια του Ελαζίγ, το οποίο απέκτησε επίσημο καθεστώς προστασίας (φωτ.: Αρμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)

Τουρκία: Νομική «ασπίδα» για το αρμενικό νεκροταφείο στο Ελαζίγ – Προστατεύεται και το Σουρπ Νισάν

6 ώρες πριν
Τμήμα του νέου φράχτη στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας, με περιπολικό της Συνοριοφυλακής (φωτ.: Finnish Border Guard)

Φινλανδία: Ο φράχτης των 200 χλμ. απέναντι στη Ρωσία – Η νέα σκληρή γραμμή του Ελσίνκι

6 ώρες πριν
Ο Κρόνος και, δεξιά, πολική προβολή του νότιου πόλου του. Το περίγραμμα αναδεικνύει τη δεκάπλευρη ατμοσφαιρική κυματομορφή που κατέγραψε το Hubble στις 29 Αυγούστου 2025 (φωτ.: NASA, ESA, STScI / Agustín Sánchez-Lavega, Amy Simon, Michael Wong – επεξεργασία εικόνας: Alyssa Pagan)

Κρόνος: Το Hubble κατέγραψε ένα γιγάντιο «δεκάγωνο» στον νότιο πόλο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV