pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τραγανά μαντί με ρεβίθια και φουντούκια – Μια… πολυεθνική λιχουδιά

Στον Πόντο τα μαντί παρασκευάζονταν παραδοσιακά στο σπίτι, από σταρένιο αλεύρι

12/05/2023 - 4:11μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Γιώργος Δρακόπουλος)

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ανοιχτά σαν βαρκούλες ή κλειστά σαν πουγκάκια, με κιμά ή όχι, οι τεχνικές για τα μαντί είναι αναρίθμητες, αυτή όμως η συνταγή είναι από τις πιο ιδιαίτερες και με πρωτόγνωρη νοστιμιά.

Όσο για την καταγωγή τους; Όλες οι ανατολίτικες κουζίνες τα διεκδικούν, ακόμα και τα κινεζικά dumplings, δε, μπορούν να θεωρηθούν …μακρινοί συγγενείς.

ΥΛΙΚΑ

για το φύλλο

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. ελαιόλαδο
ελάχιστο αλάτι

για τη γέμιση

2 φλ. τσαγιού βρασμένα ρεβίθια, πολτοποιημένα
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
4 κ.σ. λάδι, και χωριστά για το άλειμμα
1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο, κοπανισμένο
⅔ φλ. τσαγιού φουντούκια τριμμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

για το φύλλο

  1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο με λίγο χλιαρό νερό, να γίνει μια μέτρια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια (αν είναι πολύ σφιχτή, δεν ανοίγει εύκολα το φύλλο).
  2. Την αφήνουμε 30′ να ξεκουραστεί.
  3. Αν δεν έχουμε μεγάλη εμπειρία στον παραδοσιακό τρόπο ανοίγματος του φύλλου, πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και απλώνουμε τη ζύμη, ανοίγοντάς την σε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε με τον πλάστη, χωρίς να την τυλίγουμε.
  4. Κόβουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 4 εκατ. και ξανακόβουμε να γίνουν ορθογώνια κομμάτια 4×3 εκατ.

για τη γέμιση και το γέμισμα

  1. Βάζουμε το λάδι σε τηγανάκι και μαραίνουμε το κρεμμύδι.
  2. Το ρίχνουμε στα πολτοποιημένα ρεβίθια μαζί με τα φουντούκια, το δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε να γίνει μια πηχτή μάζα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  4. Σε κάθε ορθογώνιο κομμάτι φύλλου βάζουμε 1 κ.γ. από τη γέμιση και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν σαν βαρκούλα, αφήνοντας μόνο λίγο κενό στο κέντρο.
  5. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και αραδιάζουμε τα μαντί. Τα αλείφουμε με λάδι και τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.
  6. Μπορούμε να τα σερβίρουμε περιχυμένα με μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι τραγανά και νόστιμα.

• Πηγή: gastronomos.gr / Εύη Βουτσινά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τσιριχτά με αυγά – Οι ποντιακοί λουκουμάδες σε μια πιο σπάνια εκδοχή

23/05/2025 - 2:37μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος. Food styling: Tina Webb)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ποντιακοί κεφτέδες με πλιγούρι – Όπως τους φάγαμε «Τη Θωμά ’ς σα Σούρμενα» από την κυρία Μαρίνα

9/05/2025 - 1:08μμ
(Φωτ.: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή. Πηγή: olivemagazine.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρουμελιώτικη αυγόπιτα για το τραπέζι της Λαμπρής – Γιατί «ρουμελιώτικο Πάσχα» δεν είναι μόνο ο οβελίας

18/04/2025 - 11:39πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο νηστίσιμο, αρωματικό, δοκιμασμένο και εγγυημένο

11/04/2025 - 8:12μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα – Της νηστείας και της… αμαρτίας

4/04/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμοι εργολάβοι με μους σοκολάτας

21/03/2025 - 3:30μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μουσακάς νηστίσιμος από το Άγιον Όρος, όπως τον έφτιαχνε ο μοναχός Επιφάνιος

14/03/2025 - 12:29μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Δημήτρης Βλάικος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φασολάδα λευκή και απίθανα νόστιμη – Κατευθείαν από την Κύπρο

7/03/2025 - 12:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά Βερμίου (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΙΜΒΝΚ)

Εκδρομή στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο οργανώνουν οι «Τραντέλλενες» της Ξάνθης

15 λεπτά πριν

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex)

Ημαθία: Τροχαίο με έναν νεκρό και έξι τραυματίες στην Εγνατία Οδό

1 ώρα πριν

Ποντιακή βραδιά με τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο Κ. Σχολάρι

2 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Βοριάδες έως 7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign