pontosnews.gr
Παρασκευή, 12/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λάιζα (και όχι Λίζα) Μινέλι: Όταν η ζωή γίνεται …καμπαρέ (με την καλή και την κακή έννοια)

Το βεβαρημένο DNA, ο θρίαμβος και οι απανωτές πτώσεις. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

12/03/2023 - 5:36μμ
Το 2008, στο Φεστιβάλ Τζαζ του Βόλφσμπουργκ (φωτ.: EPA / Peter Steffen)

Το 2008, στο Φεστιβάλ Τζαζ του Βόλφσμπουργκ (φωτ.: EPA / Peter Steffen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μεταφερόμαστε μισό αιώνα πριν. Και συγκεκριμένα, στην αντίστοιχη οσκαρική περίοδο του 1973. Τη χρονιά που το Όσκαρ καλύτερης ταινίας πήγαινε στον Νονό του Φράνσις Φορντ Κόπολα, αλλά τα περισσότερα βραβεία, οκτώ στο σύνολο, πήγαν στο Καμπαρέ, το μιούζικαλ του Μπομπ Φος που ανανέωσε ριζικά ένα είδος που είχε αρχίσει να φθίνει.

Ένα από τα οκτώ αγαλματίδια πήγε στην 27χρονη τότε Λάιζα Μινέλι, για την ερμηνεία της.

Γι’ αυτήν τη βράβευση υπάρχει και ένα παραλειπόμενο: Η Νταϊάνα Ρος, που ήταν υποψήφια στην ίδια κατηγορία για την ερμηνεία της στην ταινία Η κυρία τραγουδάει τα μπλουζ –στην οποία υποδυόταν το θρύλο της τζαζ Μπίλι Χόλιντεϊ–, στο άκουσμα της Μινέλι ως νικήτριας αποχώρησε από την αίθουσα.

Όπως και να ‘ναι, η νεαρή Μινέλι μετά το Όσκαρ ήταν έτοιμη για εκτόξευση. Ή μήπως όχι;

Από μικρή στα φώτα και τα προβλήματα

Σαν σήμερα λοιπόν, το 1946, γεννήθηκε η κόρη του σπουδαίου σκηνοθέτη Βινσέντε Μινέλι και της εξίσου σπουδαίας ηθοποιού (και όχι μόνο) Τζούντι Γκάρλαντ. Πιο Χόλιγουντ δεν γίνεται, δηλαδή.

Η Λάιζα σε ηλικία τριών ετών έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο πλάι στη μητέρα της, στην ταινία In the Good Old Summertime, τη σκηνοθεσία της οποίας υπέγραφε ο πατέρας της.

(Φωτ.: Facebook / Liza Minnelli)

Δύο χρόνια αργότερα οι γονείς της χωρίζουν, και η μικρή πηγαίνει να μείνει με τη μητέρα της η οποία την ωθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι και να εκμεταλλευτεί την υπέροχη φωνή της. Η Λάιζα μεγάλωσε ανάμεσα σε αστέρες του Χόλιγουντ και ετοιμαζόταν για καριέρα, αφού το ταλέντο υπήρχε.

Αυτό που δεν έζησε, ήταν φυσικά η παιδική και η εφηβική ζωή.

Κι αυτό όχι μόνο λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά γιατί έπρεπε να αντιμετωπίσει την εξάρτηση της μητέρας της από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά αλλά και να φροντίσει τα δύο ετεροθαλή αδέλφια της (Λόρνα και Τζο Λουφτ).

Στα 16 της ανέλαβε τον κεντρικό ρόλο στο μιούζικαλ Best Foot Forward που παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε τεράστια επιτυχία, ενώ το 1964 εμφανίστηκε πλάι στη μητέρα της σε συναυλία που έλαβε χώρα στο London Palladium και χάρισε και στις δυο γυναίκες διθυραμβικές κριτικές. Η συναυλία ηχογραφήθηκε, σημειώνοντας επιτυχία και δισκογραφικά.

Εκείνη την περίοδο η Λάιζα γνωρίστηκε με τον Πίτερ Άλεν (έναν Αυστραλό τραγουδοποιό τον οποίο η μητέρα της είχε προωθήσει στο χώρο του θεάματος), με τον οποίο παντρεύτηκε το 1967.

Το 1965, σε ηλικία μόλις 19 ετών, βραβεύτηκε με βραβείο Tony για την ερμηνεία της στο μιούζικαλ Flora, the Red Menace, ενώ το 1970 έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ α’ γυναικείου ρόλου για τη συμμετοχή της στην ταινία Πούκι. Αυτό ήρθε να απαλύνει τον πόνο της, γιατί ένα χρόνο νωρίτερα, το 1969, η μητέρα της βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών. Ήταν μόλις 47 ετών.

Και μετά το Καμπαρέ τι;

Ξαναγυρνάμε στο Όσκαρ για το Καμπαρέ. Μετά από αυτόν το θρίαμβο θα περίμενε κανείς η Μινέλι να δέχεται σωρεία προτάσεων –όπως έγραφαν παλιά– για το σινεμά. Δεν ήρθαν; Δεν έκανε σωστές επιλογές; Όπως και να ‘ναι, η Τυχερή κυρία που ακολούθησε, τρία χρόνια μετά, υπήρξε αποτυχία.

Το ίδιο συνέβη και το 1977 με το New York – New York, σε σκηνοθεσία Μάρτιν Σκορσέζε και με παρτενέρ τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Ο Σκορσέζε είχε διαμαρτυρηθεί ότι οι παραγωγοί του άλλαξαν την ταινία, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι ο σκηνοθέτης δεν το είχε με το μιούζικαλ. Το μόνο που κέρδισε η Μινέλι, ήταν η επιτυχία του ομώνυμου τραγουδιού.

Στην ουσία η μόνη αξιομνημόνευτη ταινία που έκανε η Μινέλι ήταν το Άρθουρ, το 1981, αλλά η επιτυχία πιστώθηκε στον Ντάντλεϊ Μουρ και τον Τζον Γκίλγουντ, ο οποίος κέρδισε μάλιστα και Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου.

Άντε να μνημονεύσουμε και την εμφάνισή της στο Sex and the city 2, το 2010. Εμφάνιση, όχι ρόλο ή ερμηνεία.

Στην ουσία, μετά το Καμπαρέ, απλώς η Μινέλι δεν υπήρχε για το σινεμά. Στη μουσική κάτι πήγε να γίνει το 1989 με τη συνεργασία της με τους Pet Shop Boys.

Και στο θέατρο, το 1997 αντικατέστησε την Τζούλι Άντριους στο Βίκτορ/Βικτόρια και πήγε καλά.

https://www.youtube.com/watch?v=16NLls6I_w0

Στην ουσία η Μινέλι έμεινε προσκολλημένη σε μια άλλη εποχή, η οποία όμως ήταν και είναι παρελθόν. Ναι, υπήρξε αδικημένη στον τομέα καριέρα. Αλλά ουδείς είναι σίγουρος αν η ευθύνη δεν ήταν δική της.

Τα προβλήματα και η δύναμη

Το αλκοόλ και οι ουσίες υπήρξαν από νωρίς στη ζωή της, κάνοντας πολλούς να μιλούν για «παράλληλες» ζωές με τη μητέρα της. Από την άλλη, και η προσωπική της ζωή δεν ήταν και ό,τι το καλύτερο. Ο πρώτος της γάμος με τον Πίτερ Άλεν έληξε το 1974. Ο Άλεν ήταν ομοφυλόφιλος – είχε μάλιστα σχέση και με τον σύζυγο της Τζούντι Γκάρλαντ, Μαρκ Χέρον.

Μετά παντρεύτηκε με τον σκηνοθέτη Τζακ Χέιλι Τζούνιορ. Τον άφησε το 1979 για τον γλύπτη Μαρκ Τζέρο, με τον οποίο παρέμεινε παντρεμένη μέχρι και το 1992.

Δεν κατάφερε να αποκτήσει παιδιά παρά τις προσπάθειές της. Έμεινε έγκυος τρεις φορές και απέβαλε και τις τρεις. Ο τέταρτος γάμος της, με τον Ντέιβιντ Γκεστ το 2002, έληξε μετά από έναν χρόνο και το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το 2007.

Το 2000 χτυπήθηκε από ιογενή εγκεφαλίτιδα και οι γιατροί της πρόβλεψαν ότι δεν επρόκειτο να ξαναμιλήσει και ότι επρόκειτο να μείνει καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι για την υπόλοιπη ζωή της, αλλά η Μινέλι με τη δύναμη της θέλησης και με τη βοήθεια μαθημάτων φωνητικής και χορού κατάφερε να ορθοποδήσει σχετικά.

Η Μινέλι το 2014 (φωτ.: EPA / Paul Buck)

Πάντως στην περσινή απονομή των Όσκαρ εμφανίστηκε μαζί επί σκηνής με τη Lady Gaga, με το αμαξίδιο.

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δέκα μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις έτσι έμοιαζε από τη θάλασσα το «Σημείο μηδέν» (φωτ.: EPA / Anja Niedringhaus)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

11η Σεπτεμβρίου 2001 – Τα 102 λεπτά του απόλυτου τρόμου που άλλαξαν τον κόσμο

11/09/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: instagram)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή η Αδαμαντία που έγινε Γκιζέλα Ντάλι και έγραψε τη δική της ιστορία

10/09/2025 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: To blues της ζωής ενός αληθινού ροκ δημιουργού

9/09/2025 - 1:50μμ
Ο Τζαβαλάς Καρούσος ως Γιαρλ Σκούλε στους «Μνηστήρες του θρόνου», 1945 (φωτ.: Λ. Φραντζής / πηγή: Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τζαβαλάς Καρούσος, o σπουδαίος ηθοποιός με τη μυθιστορηματική ζωή – Η φοβερή οικογένεια, η πορεία και η Αριστερά

8/09/2025 - 2:38μμ
Οι καταστροφές στο εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Κωνσταντίνου από το πογκρόμ του 1955 (πηγή: Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως / the-hellenic-mosaic.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σεπτεμβριανά 1955-2025: Μαρτυρίες και σπάνιες φωτογραφίες με αφορμή την 70ή θλιβερή επέτειο – Οι εκκλησίες στο στόχαστρο

6/09/2025 - 10:38πμ
Ίσως η πιο χαρακτηριστική φωτογραφία, σίγουρα η πιο γνωστή: Μέλος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» στο μπαλκόνι του καταλύματος της ισραηλινής αποστολής στους Ολυμπιακούς του 1972 (πηγή: Wikipedia / φωτ.: AP)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 5 Σεπτεμβρίου 1972: Η σφαγή του Μονάχου

5/09/2025 - 11:15πμ
Η Έλλη Λαμπέτη στο «Κυριακάτικο ξύπνημα» (πηγή: Ψηφιακές Συλλογές Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Έλλη Λαμπέτη: Η μυθιστορηματική ζωή μιας μεγάλης αρτίστας

3/09/2025 - 12:29μμ
Θρήνος πάνω στους τάφους δύο δίδυμων10χρονων παιδιών (φωτ.: EPA / Sergei Chirikov. Επεξ. εικ.: ΧΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μπεσλάν, 3 Σεπτεμβρίου 2004: Η ομηρία, η τραγωδία, οι 334 νεκροί και ο Πόντιος ήρωας Γιάννης Κανίδης

3/09/2025 - 10:59πμ
Η Καταστροφή της Σμύρνης, ή αλλιώς «Η μεγάλη φωτιά» (φωτ.: Getty)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Καταστροφή της Σμύρνης – 31 Αυγούστου 1922

31/08/2025 - 1:12μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλέκος Σακελλάριος – Φίνος Φιλμ: Πέντε ταινίες για τα 34 χρόνια από το θάνατό του

29/08/2025 - 8:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λουλούδια και κεριά στη μνήμη του Τσάρλι Κερκ κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στο Βερολίνο (φωτ.: EPA / Clemens Bilan)

Η δολοφονία του Τσάρλι Κερκ εντείνει τις ανησυχίες – Νέες φωτογραφίες και βίντεο του υπόπτου

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: ufravino / Pixabay)

Λίγες νεφώσεις, βοριαδάκι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας αναμένονται σήμερα

56 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Μαντζιάρης)

Μαρινέλλα: «Δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον» λέει ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Marielle Scott)

Τσάρλι Κερκ: Επικηρύσσεται με 100.000 δολάρια ο δράστης – Το Tik Tok αφαιρεί το βίντεο της δολοφονίας από την πλατφόρμα

10 ώρες πριν
Το ζεύγος Μενέντεζ τον παλιό καλό καιρό, πριν αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς (φωτ. αρχείου: EPA / Ting Shen)

ΗΠΑ: Ποινή φυλάκισης 4,5 ετών επιβλήθηκε στη σύζυγο του Μπομπ Μενέντεζ, Ναντίν

10 ώρες πριν

Ψηφιακή Σάντα ΑΜΚΕ: Γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με μεγάλο ποντιακό γλέντι

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign