pontosnews.gr
Τρίτη, 14/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η προσφυγική μνήμη ως χρέος – Η περίπτωση της Κέρκυρας που υποδέχθηκε 30.000 πρόσφυγες από τη Μικρασία, τον Πόντο και τη Θράκη

Παιδιά που μεγάλωσαν με ιστορίες καταστροφής, αλλά και η έννοια του χρέους και της μνήμης που έχει περάσει στην επόμενη γενιά

17/10/2022 - 10:00μμ
Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το προσφυγικό τραύμα, και πώς αυτό έχει μεταφερθεί μέχρι την 5η γενιά, είναι στο επίκεντρο του ερευνητικού προγράμματος και της ψηφιακής έκθεσης που μοιράζονται τον τίτλο «Από την Ιωνία στο Ιόνιο, πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή». Υλοποιείται από την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.

Παιδιά που μεγάλωσαν με ιστορίες καταστροφής, αλλά και η έννοια του χρέους και της μνήμης που έχει περάσει στην επόμενη γενιά, εξετάζονται μέσα στον «μικρόκοσμο» της κερκυραϊκής κοινωνίας, όπως εξήγησε ο διδάκτωρ Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ευστάθιος Πουλιάσης κατά την εισήγησή του στο πρόσφατο διεθνές συνέδριο¹ που είχε θέμα την επόμενη μέρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Κέρκυρα ήταν ένα από τα κυριότερα κέντρα προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων.

«Η συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης στο νησί σταδιακά επηρεάστηκε από τις προσδοκίες που είχαν οι πρόσφυγες για το μέλλον τους στη νέα πατρίδα και κληροδοτήθηκε στους απογόνους ως χρέος» σημείωσε ο Ευστάθιος Πουλιάσης, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο μελετήθηκε πώς οι απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς αισθάνονται σε σχέση με την καταγωγή τους.

Όπως ανέφερε, όλοι σχεδόν οι απόγονοι επισημαίνουν στις αναφορές τους πως έχουν επηρεαστεί από τη διαφορετική νοοτροπία των προσφύγων προγόνων τους.

«Και ας είναι 5η γενιά. Της τονίζω κάποια πράγματα και της λέω πως πρέπει να είναι περήφανη. Εγώ νομίζω ότι όλα ξεκινάνε από την οικογένεια. Απόδειξη τώρα τελευταία –είναι στη Γ’ λυκείου η κόρη μου και κάνουν την ιστορία για τη Μικρασιατική Καταστροφή– συζητούσαμε πάλι για τους πρόσφυγες και για τη ζωή τους εδώ» είπε στον ερευνητή απόγονος 4ης γενιάς η οποία ζει μόνιμα στην Κέρκυρα.

Πρόσφυγες από την Καισάρεια και την Κιλικία στην Κέρκυρα. 16 Οκτωβρίου 1924 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)

Στις αναμνήσεις συγκαταλέγονται τραγούδια και φαγητά, μυρωδιές και ήχοι. Τα οικογενειακά κειμήλια, επίσης, διατηρούν την προσφυγική μνήμη των οικογενειών.

Ιδιαίτερη θέση στην προσφυγική μνήμη έχει και το κενοτάφιο του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, ο οποίος συνόδευσε στην Κέρκυρα τους Φαρασιώτες πρόσφυγες της Ανταλλαγής. Από το ίδιο νησί πέρασε και η οικογένεια του μετέπειτα Οσίου Παϊσίου.

Η Κέρκυρα, αν και βρίσκεται στο αντίθετο άκρο της ελληνικής επικράτειας, αναδείχτηκε από τον Δεκέμβριο του 1922 ως ένα από τα κυριότερα κέντρα προσωρινής εγκατάστασης. Παρόλο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές για την υποδοχή τόσων χιλιάδων ανθρώπων, διέθετε λιμάνι, στρατώνες και άλλα βοηθητικά κτήρια στο παλιό φρούριο για τη στέγαση, καθώς και δύο μικρές νησίδες, το Βίδο και το Λαζαρέτο, που μπορούσαν να λειτουργήσουν ως λοιμοκαθαρτήρια.

Από το 1922 ως το 1924  κατέφτασαν περίπου 30.000 πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Πόντο και Θράκη, ωστόσο ως νησί είχε περιορισμένες δυνατότητες με συνέπεια μόνο 1.000 άτομα να εγκατασταθούν μόνιμα.

Μαρτυρία που περιλαμβάνεται στην ψηφιακή έκθεση «Από την Ιωνία στο Ιόνιο, πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή» (πηγή: refugees-to-ionio1922.eu)

«Η προσφυγική μνήμη των απογόνων στην Κέρκυρα ως κάποιο βαθμό παραμένει ισχυρή, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται σε σχέση με άλλους απογόνους που μεγάλωσαν σε αμιγώς προσφυγικές περιοχές. Ο μικρός αριθμός αυτών, σε συνδυασμό με την απουσία πολιτιστικών συλλόγων και άλλων δράσεων, επηρεάζει την ευρύτερη διάχυσή της στην τοπική κοινωνία. Τα εναπομείναντα προσφυγικά σπίτια, τα ταφικά μνημεία και άλλα τοπόσημα παραμένουν εκεί για τον ερευνητή που θα κληθεί να τα αναζητήσει ή για την πολιτεία σε περίπτωση που θελήσει να τα αναδείξει», κατέληξε ο Ευστάθιος Πουλιάσης.

1. Το pontosnews.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που διοργάνωσαν το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και ο Δήμος Καλαμαριάς με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δείτε εδώ όλες τις εισηγήσεις και εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Επιτάφιος του Αγίου Δημητρίου στην Πρίγκηπο (πηγή: facebook.com/groups/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: Η ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ /Ender Pınarbaşı)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πρίγκηπος: «Η Ζωή εν Τάφω» στον Άγιο Δημήτριο – Παρουσία εκατοντάδων πιστών η Ακολουθία του Επιταφίου

11/04/2026 - 7:49μμ
Ο Βαραββάς στην πυρά, όπως ορίζει το μικρασιατικό έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νέα Κίο Αργολίδας τη Μεγάλη Παρασκευή.  10 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Το μικρασιατικό έθιμο της καύσης του Βαραββά αναβίωσε τη Μεγάλη Παρασκευή

11/04/2026 - 4:59μμ
Έλληνες στρατιώτες στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από το μικρασιατικό μέτωπο (φωτ.: Συλλογή Π. Πουλίδη / Αρχείο ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλο Σαββάτο, 1923: Επιστρέφουν στη Μυτιλήνη οι πρώτοι αιχμάλωτοι στρατιώτες από το μέτωπο της Μικράς Ασίας

11/04/2026 - 9:35πμ
Μεγάλη Πέμπτη στον προσφυγικό ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Χίο λέγεται το μοιρολόι της Παναγιάς (φωτ.: Chiosphotos)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Στου Επιταφίου το φως»: Το μοιρολόι της Παναγίας που κρατά ζωντανές τις αλησμόνητες πατρίδες

9/04/2026 - 10:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φώτης Κόντογλου: Ο Εσταυρωμένος του στην παλιά πόλη της Ξάνθης, μια εικόνα ευλάβειας και πίστης

9/04/2026 - 10:58πμ
(Φωτ.: facebook.com/profile.php?id/ Μικρασιατικός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέο ΔΣ στον Μικρασιατικό Σύλλογο Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης «Το Κιόστε»

8/04/2026 - 10:32πμ
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, στις 24 Ιουλίου 1924 (πηγή: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η μετάφραση των Πρακτικών των Διαπραγματεύσεων των Συνδιασκέψεων στη Λωζάννη (1922-1923) από την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών – Η έκδοσή τους από τη Βουλή των Ελλήνων

7/04/2026 - 8:22μμ
Νικήτας Κακλαμάνης και Νίκος Ουζούνογλου με τον τόμο που περιλαμβάνει τα πρακτικά των διαπραγματεύσεων και το σχέδιο όρων της Συνθήκης της Λοζάνης (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Δημήτριος Κλεάνθους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λοζάνη: Για πρώτη φορά στα ελληνικά τα πρακτικά που καθόρισαν τη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εποχή

7/04/2026 - 4:30μμ
Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

6/04/2026 - 9:44μμ
Εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού στο Ναύπλιο την Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ναύπλιο: Εκδηλώσεις μνήμης για τον θρακικό ελληνισμό – Στο επίκεντρο το Μαύρο Πάσχα του 1914

6/04/2026 - 5:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: Από την αφίσα της εκδήλωσης)

Οι «Αργοναύτες» Βάιμπλινγκεν διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τους κρυπτοχριστιανούς του Πόντου

5 ώρες πριν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ (δεξιά) και η σύζυγός του Μπεγκόνια Γκόμεθ βρίσκονται στην Κίνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης (φωτ.: EPA/ Andres Martinez Casares / POOL)

«Σεισμός» στην Ισπανία: Κατηγορίες για διαφθορά κατά της συζύγου του Πέδρο Σάντσεθ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: cyprus-mail.com)

Κύπρος: Συναγερμός στην Πύλα – Ενίσχυση των δυνάμεων της UNFICYP μετά την τουρκοκυπριακή πρόκληση

6 ώρες πριν
(Φωτ.: nikaia-rentis.gov.gr/)

Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας τιμά τη μητέρα με μια εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Justin Lane)

Βέτο Ρωσίας-Κίνας: Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ

7 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/OiProsphygesPontiakosSyllogosBiglaArtas?locale=el_GR)

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Ποντιακό Σύλλογο Βίγλας Άρτας «Οι πρόσφυγες»

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign