pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

SS Bandirma, το πλοίο που μετέφερε τον Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919

Ήταν στις θάλασσες για περίπου μισό αιώνα, και μεταξύ άλλων πέρασε από Έλληνες ιδιοκτήτες

18/05/2022 - 9:48πμ
Παλαιότερη φωτογραφία του πλοίου «SS Bandirma» (φωτ.: haberturk.com)

Παλαιότερη φωτογραφία του πλοίου «SS Bandirma» (φωτ.: haberturk.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Είθισται τα κάθε είδους αντικείμενα ή μέσα μεταφοράς τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί από πρόσωπα που το όνομά τους έχει γραφτεί στην Ιστορία με θετικό ή αρνητικό πρόσημο να αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ομοίως και με το πλοίο «SS Bandirma», στο οποίο ο Μουσταφά Κεμάλ επιβιβάσθηκε στις 16 Μαΐου 1919, συνοδευόμενος από 22 έμπιστους αξιωματούχους, 25 στρατιώτες και 8 άτομα διοικητικό προσωπικό.

Από την Κωνσταντινούπολη έφτασε τρεις ημέρες αργότερα στη Σαμψούντα. Η άφιξη αυτή σηματοδότησε την ίδρυση του τουρκικού εθνικού κινήματος και ταυτοχρόνως την πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Μέχρι τη στιγμή που το πλοίο συνδέθηκε με τον «πατέρα» των Τούρκων που αιματοκύλησε τον Πόντο, είχε γράψει στο σκαρί του τη δική του ιστορία. Και συνέχισε να τη γράφει μέχρι τη διάλυσή του, μετά από 47 χρόνια «ζωής».

Το μήκους 47,7 μέτρων πλοίο ναυπηγήθηκε το 1878 στη Σκοτία από το ναυπηγείο McIntyre & Co, Paisley, και νηολογήθηκε με το όνομα «Trocadero» («Τροκαντερό») πρώτη φορά το 1880 από τον Βρετανό εφοπλιστή Γουίλιαμ Χένρι Σόλας.

Οι Έλληνες ιδιοκτήτες

Αρκετοί ήταν οι Έλληνες που το είχαν στην κατοχή τους μετά τον Γουίλιαμ Χένρι Σόλας, ο οποίος και το πούλησε (1883) μόλις τρία χρόνια αφότου το αγόρασε.

Ο πρώτος Έλληνας πλοιοκτήτης του «Τροκαντερό» απαντούσε στο όνομα Χιώτης Ψύχας, είχε έδρα τον Πειραιά και μετονόμασε το πλοίο σε «SS Kymi» («Κύμη»). Το κράτησε πέντε χρόνια, και έπειτα το αγόρασε ο εφοπλιστής Ε. Αρβανίτης, στην κατοχή του οποίου έμεινε για δύο χρόνια.

Την περίοδο που το πλοίο βρισκόταν στα χέρια των δύο πρώτων Ελλήνων ιδιοκτητών, έκανε δρομολόγια στη γραμμή Ευβοϊκού – πήγαινε από τον Πειραιά στο Λαύριο και μετά στη Χαλκίδα και τον Βόλο.

Το 1886 εντοπίζεται στην άγονη γραμμή Πελοποννήσου, από τον Πειραιά για Βάτικα (σήμερα Νεάπολη Λακωνίας), Λιμένι (Οίτυλο), Καρδαμύλη, Καλαμάτα και Νησί (Μεσσήνη). Δρομολόγια έκανε επίσης σε Σκιάθο και Σκόπελο, όπως αναγράφεται σε άρθρο στην πειραϊκή εφημερίδα Σφαίρα.

Το 1891 το «Κύμη» πέρασε στα χέρια του τρίτου Έλληνα ιδιοκτήτη, στον καπετάν Ανδρεάδη, και λίγες εβδομάδες μετά προσάραξε σε βράχια έξω από την Αρτάκη της Προποντίδας, κοντά στην Αρχαία Κύζικο.

Παρά τη μεγάλη καταστροφή που υπέστη, ο πλοιοκτήτης το ρυμούλκησε και το επισκεύασε στους ταρσανάδες της Πόλης. Το 1892, οπότε και το ετοίμασε, αγοράστηκε από τους Ιταλούς G&P Dandelo, οι οποίοι το μετονόμασαν σε «SS Panderma».

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Κεμάλ στη Σαμψούντα (φωτ.: sabah.com.tr)

Το 1893 το «SS Panderma» αγοράστηκε από την ιταλική οικογένεια Derasmo με έδρα την Κωνσταντινούπολη, και το 1894 από την οθωμανική κρατική ναυτιλιακή εταιρεία Idare-i-Mahsusa.

Η νέα ιδιοκτησία άλλαξε επίσης το όνομα του πλοίου, το «βάφτισε» «SS Bandirma» (Μπαντιρμά, δηλαδή Πάνορμο), για να ακούγεται πιο τουρκικό.

Το 1910 το πλοίο πέρασε στην τουρκική εταιρεία Osmanli Seyr-i Sefain Idaresi, ενώ με την κατάργηση του χαλιφάτου και τη σύσταση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το 1923, πέρασε στην επίσης κρατική Turkiye Seyr-i Sefain Idaresi, με έδρα την Πόλη. Βγήκε εκτός υπηρεσίας το 1923 ή το 1924, και διαλύθηκε το 1925.

Το ακριβές αντίγραφο

Αναλογιζόμενοι το ρόλο που έπαιξε το πλοίο στην αρχή του «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923, ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης της Σαμψούντας ζήτησαν να δημιουργηθεί ακριβές αντίγραφο του πλοίου, για μουσειακούς λόγους.

Η ναυπήγησή του άρχισε στις 9 Μαΐου 2000 και ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου του 2001, από την εταιρεία Taşkınlar Shipbuilding Co.

To πλοίο-μουσείο «SS Bandirma» στη Σαμψούντα (φωτ.: haberturk.com)

Το πλοίο-μουσείο εγκαινιάστηκε το 2003 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και έκτοτε έχει την ίδια λειτουργία, δεμένο στο Πάρκο Ντογού στη Σαμψούντα. Όσοι επισκεφτούν το εσωτερικό του θα παρατηρήσουν κέρινα ομοιώματα του Μουσταφά Κεμάλ και των συντρόφων του που έκαναν εκείνο το ταξίδι από την Πόλη στη Σαμψούντα, το 1919.

Λήψη από το εσωτερικό του πλοίου-μουσείου «SS Bandirma» στη Σαμψούντα (φωτ.: farklibirbakis.com)

Με πληροφορίες από forum.nautilia.gr και clydeships.co.uk
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

7/06/2026 - 2:47μμ
Αριστερά στο πρωτοσέλιδο της Journal de la Bourse και δεξιά ο Νικόλαος Βότσης με τη στολή του κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (πηγές: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών και Wikipedia)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Οι εκτοπισμοί στον Πόντο ήταν οργανωμένες σφαγές» – Ο ναύαρχος Βότσης απαντά στη γαλλική φιλοτουρκική προπαγάνδα

5/06/2026 - 1:32μμ
Ασσύριοι Χριστιανοί εκτοπισμένοι από το Βόρειο Ιράν, 1919 (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου (Library of Congress), ΗΠΑ – Underwood & Underwood, Νέα Υόρκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η κοινή μοίρα των Ελλήνων και των Ασσυρίων (1914-1923) – Μέσα από τα αρχεία του Seyfo Center και τη διεθνή βιβλιογραφία

4/06/2026 - 2:40μμ
Καρτ-ποστάλ με θέμα το χάρτη του Μικρασιατικού Πόντου και τίτλο: Carte de la Republique du Pont (Euxin). Editee par la Ligue Nationale du Pont (Euxin). Από το αρχείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Στέλλας Μαρμαροπούλου: Οι Τούρκοι μάς μισούσαν, που θέλαμε να κάνουμε Ελεύθερο Πόντο

2/06/2026 - 10:04μμ
Οι γυναίκες της οικογένειας Ταπανιάν από την Μπάφρα του Πόντου (1900). Πηγή: Μουσείο Λογοτεχνίας και Τέχνης (Γερεβάν), Συλλογή Μαρί Ατματζιάν
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την αρμενική ιστοριογραφία

31/05/2026 - 10:34μμ
Η Γερμανίδα ερευνήτρια Τέσα Χόφμαν τιμήθηκε το 2025 με τον Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας της Γερμανίας για τη μακρόχρονη δράση της υπέρ της αναγνώρισης των γενοκτονιών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων (φωτ.: Lili Nahapetian)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Η άρνηση είναι η συνέχιση της γενοκτονίας»: Από το Βερολίνο η Τέσα Χόφμαν επαναφέρει τη συζήτηση για τους Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

28/05/2026 - 9:02πμ
Δάσκαλοι του Σχολαρχείου Κερασούντας (1888). Όρθιοι από αριστερά προς τα δεξιά: Παναγ. Ερμείδης, Χαράλ. Ελευθεριάδης, Ιω. Σανταλίδης, Χρ. Αικατερινίδης, Γεωργ. Βαφειάδης. Καθιστοί από αριστερά προς τα δεξιά: Βασίλ. Εξακουστός, Δημ. Παπαδόπουλος, Ηλ. Καλπίδης (ο μετέπειτα Κορυτσάς Φώτιος, που δολοφονήθηκε από τους Βουλγάρους), Σωκρ. Σκούταρης, Νικ. Ευθυμιάδης. Η φωτογραφία ήταν προσφορά της Άννας Θεοφυλάκτου
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ιωάννη Γιαννοχαηλίδη: Τον ιερέα πατέρα μου τον κρέμασαν στη Δημαρχία. Κόπηκε το σχοινί και τότε τον κομμάτιασαν με το μαχαίρι και τον πέταξαν

27/05/2026 - 9:20μμ
(Πηγή: https://www.facebook.com/epdrosias)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Δροσιάς απέτισε φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

27/05/2026 - 1:43μμ
Ο Ηλίας Βουτιερίδης, εκδότης του «Συναδέλφου» και εξώφυλλο της εφημερίδας του που απευθυνόταν στους στρατιώτες του Ελληνικού Στρατού στο Μικρασιατικό Μέτωπο (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Συγκλονιστική μαρτυρία Τούρκου για τη Γενοκτονία σε Μερζιφούντα και Σαμψούντα

24/05/2026 - 9:55μμ
Πλοίο στα ανοιχτά της Τραπεζούντας (φωτ.: .levantineheritage.com)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Σεϊτανίδου: Σφάξανε γυναίκες, εξόρισαν άνδρες, κατέστρεψαν κορίτσια, και τι δεν έκαναν

23/05/2026 - 9:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δέσποινα Τσουφλίδου-Ιωαννίδου (φωτ.: facebook / Κιβωτός Γρεβενών)

Κιβωτός Γρεβενών: Έφυγε από τη ζωή η 97χρονη Γαβριηλίνα, ή Ποτούχ – Από τους πρώτους β’ γενιάς Πόντιους πρόσφυγες

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: Judo TV / screenshot)

Tallinn European Judo Open 2026: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπανικολάου

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο)

Βαλκανικό πρωτάθλημα τζούντο U14: Τέσσερα μετάλλια για την Ελλάδα στην Μπίτολα

1 ώρα πριν
O Θεσσαλικός κάμπος
(φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση αγοράς λιπασμάτων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Μια ξεχωριστή βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική, χορό και κέφι στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας

2 ώρες πριν
Ζημιές σε σπίτι από τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν σήμερα στην Εύβοια (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Σεισμοί στην Εύβοια: Ποια σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 8 Ιουνίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign