pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στη Eurovision του 1974 τη Μαρινέλλα στείλαμε, οι ABBA βγήκαν

Όλο το παρασκήνιο της πρώτης ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό, σαν σήμερα. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

6/04/2022 - 7:46μμ
(Φωτ.: αρχείο RTÉ)

(Φωτ.: αρχείο RTÉ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κακά τα ψέματα, μέχρι το 1966 που ήρθε η τηλεόραση στη χώρα μας το διαγωνισμό της Eurovision δεν τον ήξεραν παρά απειροελάχιστοι. Αλλά και όταν ως χώρα αποκτήσαμε τηλεόραση, πάλι το ενδιαφέρον ήταν μικρό. Άλλωστε υπήρχε τέτοια έκρηξη δημιουργίας και ειδών που  ποιος προλάβαινε να δει και την ευρωπαϊκή μουσική παραγωγή.

Ίσως τελικά το ενδιαφέρον να άρχισε να ανεβαίνει μετά τη νίκη της Βίκυς Λέανδρος  το 1972 για λογαριασμό του Λουξεμβούργο, με το «Apres toi».

Δύο χρόνια μετά, το 1974, και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου, η Ελλάδα έλαβε για πρώτη φορά μέρος, με τη Μαρινέλλα. Ο διαγωνισμός έγινε στο Μπράιτον της Αγγλίας.

Η «προφητεία» των Νοστράδαμος

Μπορεί να μας χωρίζει κάτι λιγότερο από μισό αιώνα από το 1974, αλλά βλέπουμε κάποιες ομοιότητες με τη σημερινή εποχή, όπως ένα πρώιμο MeeToo.

Αρχικά για την εκπροσώπηση της Ελλάδας είχε γίνει κλειστή επιλογή, από την οποία είχαν ξεχωρίσει οι Νοστράδαμος, το ποπ-ροκ συγκρότημα που τότε κυριαρχούσε. Ωστόσο το σκάνδαλο έναν χρόνο πριν στην Καβάλα, με αποπλάνηση ανήλικης θαυμάστριας από τον τραγουδιστή Ιπποκράτη Εξαρχόπουλο και τον ηχολήπτη της μπάντας, που οδήγησε σε πρωτοσέλιδα και απαγόρευση των τραγουδιών από τα ραδιόφωνα και την τηλεόραση, επέφερε την ακύρωση της συμμετοχής του γκρουπ, για να μην προκληθούν αντιδράσεις.

Ποιοι ήταν όμως οι Νοστράδαμος; Δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’70 από τον Στέλιο Φωτιάδη (μπάσο, φωνητικά), τον Ιπποκράτη «Τσάρλι» Εξαρχόπουλο (κιθάρα, φωνητικά) και την Αγγλίδα Chris King (φωνητικά).

Τον Αύγουστο του 1972 προστέθηκε η Δέσποινα Γλέζου, η οποία είχε σκοπό να μείνει στο συγκρότημα μόνο για δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Εκεί με το τραγούδι «Δώσ’ μου το χέρι σου» προκάλεσαν αίσθηση και κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη και εκτελεστή.

Μετά από το σκάνδαλο αποχώρησαν ο Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος και η Chris King. Αντικαταστάτες η Ρένα Παγκράτη και ο Μιχάλης Λαμπρόπουλος (μέλος των Harlems). Το 1974 οι Νοστράδαμος επέστρεψαν στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Και πρέπει», το οποίο αντιμετωπίστηκε με ψυχρότητα από το κοινό. Ήταν η αρχή του τέλους.

Πάμε Αγγλία

Ξέσπασε λοιπόν το σκάνδαλο και η ΕΡΤ έμεινε ξεκρέμαστη. Έτσι σχεδόν τελευταία στιγμή (έτερο διαχρονικό ελληνικό φαινόμενο) έγινε ανάθεση στον Γιώργο Κατσαρό. Εκείνος με τη σειρά του επέλεξε τη Μαρινέλλα.

Παραμένει απορίας άξιο πώς δέχτηκε μια τραγουδίστρια τέτοιας σπουδαιότητας να πει το «ναι» τελευταία στιγμή. (Εντάξει δεν διακινδύνευε και κάτι, αφού και το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου» ήταν σπουδαίο και ο τίτλος της πρώτης ελληνικής συμμετοχής τιμητικός.)

Η αποστολή αναχώρησε για το Μπράϊτον πέντε ημέρες πριν από το διαγωνισμό. Στο συλλεκτικό βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε και τον Τόλη Βοσκόπουλο:

Το παρασκήνιο

Το 1974 βέβαια ήταν μία χρονιά με αρκετό παρασκήνιο – και ένας θάνατος άλλαξε τα πάντα. Συγκεκριμένα, η Γαλλία συμμετείχε με το τραγούδι «La vie à vingt-cinq ans» σε ερμηνεία της Ντανί, όμως σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη του προέδρου Ζορζ Πομπιντού (ο οποίος απεβίωσε στις 2 Απριλίου) ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ORTF αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή. Η κηδεία έγινε την ημέρα του διαγωνισμού, 6 Απριλίου.

Ως φαβορί εμφανιζόταν η Ιταλία: Η Τζιλιόλα Τσινκουέτι δέκα χρόνια μετά την πρώτη –και μοναδική ως τότε νίκη της– κατέβαινε με το «Sì», που σημαίνει «ναι». Τότε όμως στη χώρα γινόταν δημοψήφισμα για το διαζύγιο και ο τίτλος θεωρήθηκε προπαγανδιστικός. Για περισσότερο από έναν μήνα το εν λόγω τραγούδι δεν παιζόταν από κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στην Ιταλία.

Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε με την Ολίβια Νιούτον Τζον, τέσσερα χρόνια προτού γνωρίσει τον Τζον Τραβόλτα και το Grease. Η τραγουδίστρια τελικά έκανε μια μοναδική καριέρα, αλλά όπως μαθεύτηκε εκ των υστέρων δεν της άρεσε το τραγούδι που ερμήνευσε. Παρ’ όλα αυτά τερμάτισε στην 4η θέση με το «Long Live Love»:

Τελικά κέρδισαν οι Σουηδοί ABBA με το «Waterloo». Και μην κοιτάτε που τα τελευταία χρόνια η Σουηδία θεωρείται η βασίλισσα του διαγωνισμού· τότε τους Σκανδιναβούς τους θεωρούσαν λίγο εξωτικούς, λίγο αλλιώς. Το γκρουπ έκανε μια σπουδαία καριέρα μέχρι το 1982, και πέρσι –ύστερα από πολλά σενάρια και εκατομμύρια ευρώ– ενώθηκε ξανά.

https://www.youtube.com/watch?v=h3yh_VbBQM8

Όσο για την Ελλάδα; Ναι η 11η θέση ήταν ολίγον ψυχρολουσία, αλλά είπαμε: Ήμασταν πρωτάρηδες. Για την ιστορία, πάντως, τους πρώτους βαθμούς τους πήραμε από τη Σουηδία.

https://www.youtube.com/watch?v=4DIOoPYY27w

Σπύρος Δευτεραίος

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

26 Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τον Μικρασιάτη Άγιο Στυλιανό
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Άγιος Στυλιανός: Ο Μικρασιάτης ασκητής της Παφλαγονίας που έγινε προστάτης των παιδιών

26/11/2025 - 12:27μμ
Πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, 26 Νοεμβρίου 1961  (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Ψηφιακό Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας: Οι ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα

26/11/2025 - 9:45πμ
(Φωτ.: EPA)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Φρέντι Μέρκιουρι: Από τη Ζανζιβάρη στη δόξα – Ο μύθος, οι υπερβολές και το τέλος από AIDS

24/11/2025 - 11:57πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

70 χρόνια πριν: Σαν σήμερα έκανε πρεμιέρα η θρυλική ταινία του Κακογιάννη, «Στέλλα»

21/11/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Facebook/ Fairuz)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Φαϊρούζ: «Το αηδόνι του Λιβάνου» με την ελληνορθόδοξη πίστη άγγιξε τα 90

21/11/2025 - 11:26πμ
Εναέρια λήψη που δείχνει τη δεύτερη θέση εκτόξευσης μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων, στη Σαγουά λα Γκράντε. Κούβα, 17 Οκτωβρίου 1962 (πηγή: Wikipedia / Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η Κρίση των Πυραύλων: Η μέρα που η Κούβα έκρινε το μέλλον του κόσμου

20/11/2025 - 4:20μμ
Η πολιορκία της Αμμοχώστου διά χειρός Giovanni Francesco Camocio (πηγή: travelogues.gr / commons.wikimedia.org)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Στρατηγός Άντζελο Γκάττο: Η φυλακή στον Εύξεινο Πόντο και η μαρτυρία μιας ηρωικής πολιορκίας

20/11/2025 - 10:23πμ
(Φωτ.: instagram / jamie_warfield)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Χριστίνα Ωνάση: Το τραγικό τέλος της γυναίκας που παρά τα πλούτη, δεν κατάφερε να αγοράσει την αγάπη

19/11/2025 - 3:47μμ
Οι κατηγορούμενοι από τα αριστερά, Μ. Γούδας, Γ. Μπαλτατζής, Ξ. Στρατηγός, Δ. Γούναρης, Ν. Στράτος, Ν. θεοτόκης, Π. Πρωτοπαπαδάκης (πηγή: Bibliothèque nationale de France)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μικρασιατική Καταστροφή: Σαν σήμερα, στις 15 Νοεμβρίου 1922, εκδόθηκε η ετυμηγορία για τη Δίκη των Έξι

15/11/2025 - 8:57πμ
Γνωστοί ερμηνευτές τραγουδούν στη συναυλία-αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στο Καλλιμάρμαρο την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Ο μεγάλος δημιουργός με τις ποντιακές ρίζες γίνεται σήμερα 90 χρονών

14/11/2025 - 1:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανοί κοιτούν τις ζημιές σε εννιαώροφη πολυκατοικία μετά από ρωσικό πλήγμα στη διάρκεια της νύχτας. Κίεβο, 25 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergey Kozlov)

Αποκάλυψη Reuters: Ρωσικό non-paper η βάση του αμερικανικού σχεδίου για την Ουκρανία

22 λεπτά πριν
Πλήθος κόσμου και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας παραβρέθηκαν στην ημερίδα της Έδρας Μικρασιατικών Σπουδών (φωτ.: Γρ. Τύπου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας)

Έδρα Μικρασιατικών Σπουδών στο ΠΑΜΑΚ: Με μια ημερίδα με βαρύ επιστημονικό αποτύπωμα η επίσημη έναρξη λειτουργίας της

49 λεπτά πριν
Κτηνοτρόφοι στην Αθήνα, σε πανελλαδικό συλλαλητήριο μαζί με τους αγρότες. Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Ενίσχυση 56 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους, για ευλογιά και πανώλη

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Συναγερμός στην Ευρώπη για τις ελλείψεις φυσικού αερίου

2 ώρες πριν
Από την πρόβα στο Δημοτικό Σχολείο Κοκκινοχώματος (φωτ.: Facebook / Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας - Έτος Ιδρύσεως 1950)

Με ψυχή και ρυθμό προς το 19ο Φεστιβάλ της ΠΟΕ: Η Καβάλα ύψωσε τη φωνή της στο Κοκκινόχωμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/αρχείο)

Κρίσιμη επιχείρηση διάσωσης στην Ταϊλάνδη εν μέσω φονικών πλημμυρών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign