Απόλυτα συνδεδεμένη με τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα συγκεντρώνει γύρω της οικογένειες και παρέες που ανταλλάσσουν ευχές και «κυνηγούν» την τύχη του φλουριού, ένα έθιμο που συνδέεται με την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισάρεια της Μικράς Ασίας,
Για φέτος ο Σάββας Καρίπογλου μέσα από τους «Μαγειρικούς διαλόγους» προτείνει μία εύκολη συνταγή από την οποία δεν λείπουν τα αρώματα, λείπει όμως το… μίξερ. Επίσης δίνει εναλλακτικές επιλογές για την επικάλυψη.
| 250 γρ. βούτυρο |
| 1½ κούπα ζάχαρη |
| 4 αυγά |
| ½ κούπα γάλα |
| ½ κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού |
| Ξύσμα από 2 πορτοκάλια |
| 1 κ.γ. κανέλα |
| ½ κ.γ. γαρίφαλο |
| 1 φακελάκι bakingpowder |
| ½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του |
- Χτυπάμε με σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Έπειτα προσθέτουμε τα αυγά.
- Προσθέτουμε το γάλα και το χυμό. Μόλις ομογενοποιηθούν, προσθέτουμε το ξύσμα, τα μπαχαρικά και το baking powder.
- Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ψήνουμε στους 160°C, στις αντιστάσεις, για 60 λεπτά.
Τρεις ιδέες για την επικάλυψη
- Λιώστε τη σοκολάτα της αρεσκείας σας και καλύψτε τη βασιλόπιτα. Πασπαλίστε με ξηρούς καρπούς.
- Σε μία συσκευασία κρέμας τυριού (300 γρ. περίπου) προσθέστε λίγο χυμό της αρεσκείας σας και φτιάξτε μια απαλή κρέμα.
- Σε αρκετή ποσότητα άχνης ζάχαρης προσθέστε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ρευστό γλάσο.
















