pontosnews.gr
Τρίτη, 14/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μία προτομή στο Μπεσλάν για τον Ιβάν Κανίδη, τον ηρωικό Πόντιο δάσκαλο

Το 2004 εκτελέστηκε από τρομοκράτες, αφού πρώτα κατάφερε να σώσει δεκάδες παιδιά

18/12/2021 - 5:47μμ
(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το ημερολόγιο έγραφε 3 Σεπτεμβρίου 2004 και στο 1ο Σχολείο του Μπεσλάν, της πόλης των 35.000 κατοίκων στη ρωσική Βόρεια Οσετία – Αλανία, ήταν σε εξέλιξη μια μεγάλη γιορτή για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παρά τα 74 χρόνια του, παρών ήταν και ο Ιβάν Κανίδης, εν ενεργεία καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Λίγο πριν από τις 10:00, και αφού είχε χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, ένοπλοι Τσετσένοι ισλαμιστές μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα.

Συγκέντρωσαν στο γυμναστήριο 1.116 ομήρους –παιδιά, γονείς και δασκάλους–, όσους βρίσκονταν στην γιορτή, τους υποχρέωσαν να καθίσουν κυκλικά, με τα χέρια πάνω στο κεφάλι. Στον Ιβάν Κανίδη πρότειναν να αποχωρήσει λόγω της ηλικίας του, εκείνος όμως αρνήθηκε· ήδη από τα πρώτα λεπτά της επίθεσης είχε καταφέρει να κλείσει σε μία αίθουσα μερικά παιδιά, τα οποία στη συνέχεια διέφυγαν.

Την πρώτη ημέρα της ομηρίας, μάλιστα, υπέστη καρδιακή προσβολή, εντούτοις συνέχιζε να στηρίζει τους άλλους ομήρους που έσβηναν από τη ζέστη και την έλλειψη νερού. Κατάφερε να πείσει τους τρομοκράτες να υγραίνει τα χείλη των πιο μικρών παιδιών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες εξουδετέρωσε έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Όταν ξεκίνησε η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την απελευθέρωση των ομήρων, ο Ιβάν Κανίδης έγινε ασπίδα για τα παιδιά, καθώς ο τρομοκράτης Ιμπραήμ Ντζόρτοβ ετοιμαζόταν να τα πυροβολήσει. Ακολούθως προσπάθησε να τον αφοπλίσει.

Από τη μάχη σώμα με σώμα –προτού πέσει νεκρός– κέρδισε πολύτιμα λεπτά ώστε τα παιδιά να φύγουν πηδώντας από τα παράθυρα του σχολείου που είχε ήδη τυλιχθεί στις φλόγες.

Στο σχολείο του Μπεσλάν πέθαναν συνολικά 186 μαθητές, 111 γονείς και συγγενείς τους, 17 εκπαιδευτικοί και 9 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Πριν από λίγες ημέρες, στις 15 Δεκεμβρίου, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τελετή έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιβάν Κανίδη, η οποία τοποθετήθηκε στην αυλή του οικοτροφείου που φέρει το όνομά του, στο Μπεσλάν. Το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, μία δωρεά της Ελλάδας και της Νορβηγίας.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Βόρειας Οσετίας – Αλανία «Προμηθέας». Η προτομή είναι έργο είναι της γλύπτριας Ειρήνης Μακάροβα.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Σταμάτης Μεσσήνης, ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Οσετίας – Αλανίας Μπόρις Τζανάεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κάτοικοι της πόλης, μαθητές και καθηγητές, αλλά και ο γιος του Ιβάν Κανίδη, Κωνσταντίνος, ο οποίος υπηρετεί ως διευθυντής του οικοτροφείου.

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: ug.ru)

(Φωτ.: vladgazeta.online)

«Αυτό το σχολείο συνεχίζει το έργο του υπέροχου Ιβάν Κανίδη, εκπαιδεύοντας μελλοντικούς αθλητές», είπε κατά το χαιρετισμό του ο Μπόρις Τζανάεφ, προσθέτοντας ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν και να θυμούνται αυτόν τον δάσκαλο που έδειξε απαράμιλλο θάρρος κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης.

Από την πλευρά της η Αικατερίνη Νασίκα ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον που υπάρχει για την ελληνική διασπορά στη Βόρεια Οσετία, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια Έλληνες σε όλο τον κόσμο θυμούνται τον Ιβάν Κανίδη, τον θαρραλέο δάσκαλο, έναν πραγματικό πολίτη.

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

(Φωτ.: vladikavkaz.bezformata.com)

Οι συμμετέχοντες στην τελετή ξεναγήθηκαν και στους χώρους του σχολείου και είδαν τα εκθέματα που σύντομα θα μπουν σε μία τάξη που θα λειτουργεί ως μουσείο.

Το Οικοτροφείο «Ιβάν Κανίδης» είναι ήδη γνωστό ως φυτώριο ποδοσφαιριστών – άλλωστε, από το Μπεσλάν συνολικότερα προέρχεται το ⅓ των μαθητών της Ρεπουμπλικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αναμνηστική φωτογραφία μπροστά στο άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα (φωτ.: facebook/St Patrick's College, Ballarat)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το έργο και η παρακαταθήκη του Τζορτζ Τρελόαρ εμπνέουν τη νέα γενιά

14/10/2025 - 8:36πμ
Ξενάγηση και ελληνικός χορός στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο (φωτ.: facebook/Λύκειον των Ελληνίδων)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Λύκειο Ελληνίδων: Ξεναγήσεις στην Αθήνα και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών σε ομογενείς χοροδιδασκάλους

12/10/2025 - 3:00μμ
Ο Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης με φόντο το έμβλημα του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας (πηγή: mfa.gov.ge)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Βλαντίμιρ Κωνσταντινίδης: Ένας Έλληνας επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γεωργίας

11/10/2025 - 9:35μμ
Αριστερά, το άγαλμα του Τζορτζ Τρελόαρ με τη μικρή Λεμόνα σε ένα γραφικό της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Ωκεανίας (φωτ.: facebook/Merimna Pontion Kyrion of Oceania)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τελετή στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ και των χιλιάδων προσφύγων που έσωσε

11/10/2025 - 5:19μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της Ένωσης Φίλων ΑΕΚ για τα Σεπτεμβριανά του 1955 (φωτ.: Ένωσις Φίλων ΑΕΚ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Καμπανάκι» από την Ένωση Φίλων ΑΕΚ για την «δραματική πραγματικότητα» της ομογένειας στην Πόλη

10/10/2025 - 11:47πμ
To παραδοσιακό συγκρότημα ελληνικού τραγουδιού και χορού «Παναΰρ» στην εκδήλωση της 4ης Οκτωβρίου 2025 (πηγή: Σελίδα των Ελλήνων του Αζόφ στο Telegram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ρωσία: Ο ελληνικός πολιτισμός ζει και γιορτάζει στο Ντονέτσκ – Πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις «Καλημέρα»

10/10/2025 - 10:45πμ
Εύζωνες στην παρέλαση της Νέας Υόρκης (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι ομογενείς στη Νέα Υόρκη σχεδιάζουν διπλό εορτασμό για την 205η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

9/10/2025 - 10:37πμ
(Φωτ.: facebook/Pan-Pontian Federation of U.S.A and Canada)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Όλα έτοιμα για τo συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στη Βοστόνη

8/10/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: facebook/Brotherhood Pontion Toronto «Panagia Soumela»)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Καναδάς: Αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με την ταινία «Υπάρχω» και ποντιακούς χορούς από την «Παναγία Σουμελά» Τορόντο

8/10/2025 - 2:48μμ
Ο ιερός ναός του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια (φωτ.: facebook/Saint Demetrios Cathedral of Astoria)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αστόρια: Αντιδράσεις για την απόφαση της Αρχιεπισκοπής να ορίσει νέα ηγεσία στον ναό του Αγίου Δημητρίου

7/10/2025 - 7:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα τρένα σφυρίζουν κάθε φορά που περνούν από το σημείο της τραγωδίας (φωτ.: EUROKINISSI)

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: Στις 23 Μαρτίου η έναρξη της δίκης

14 λεπτά πριν

pontosnews.gr: Συμμετέχουμε στην τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξαν οι δημοσιογραφικές ενώσεις

4 ώρες πριν
Από την καρτ ποστάλ που έστειλε ο Γεώργιος Κυριακίδης το 1913 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Ένα ντοκουμέντο μάς πάει στον «Πόντο» Μερζιφούντας – Για τη γαλανόλευκη φανέλα απαγχονίστηκαν μέλη του

4 ώρες πριν
Ο Άλκης Γιαννακάς τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου (φωτ.: facebook/Άλκης Γιαννακάς)

Το ρεμάλι της Φωκίωνως Νέγρη δεν ζει πια εδώ – «Έφυγε» στα 82 του ο Άλκης Γιαννακάς

5 ώρες πριν
Η Βάπτιση. Ψηφιδωτό στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου (πηγή: commons.wikimedia.org)

Στους νεοφώτιστους (Μέρος Δ’)

6 ώρες πριν
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει την υπογραφή του στο κείμενο της διακήρυξης για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Ντ. Τραμπ: «Η διακήρυξη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα τηρηθεί»

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign