pontosnews.gr
Σάββατο, 21/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέτρος Φυσσούν: Από τη Ρωσία με ταλέντο – Η παράξενη ζωή, ενός σπουδαίου ηθοποιού (photo-video)

Γεννήθηκε σαν σήμερα και έμελλε να κατακτήσει τον κόσμο του θεάματος. Γράφει ο Σπύρος Δευτεραίος

5/10/2021 - 1:23μμ
(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός Κινηματογράφος)

(Φωτ.: Facebook/ Παλιός κλασσικός Ελληνικός Κινηματογράφος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μόνο όσοι γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν σε ένα θερμοκήπιο ή έχουν ισχυρή προστασία γύρω τους, δεν κάνουν λάθη. Όμως και αυτό παίζεται. Ο Πέτρος Φυσσούν όπως κάθε άνθρωπος είχε τα πάνω και τα κάτω του. Μόνο που στα δεύτερα και κυρίως στα επαγγελματικά, έγιναν και καταστροφές.

(Φωτ.: Facebook/ Πέτρος Φυσσούν –Fan club)

Η ζωή μύθος

Γεννήθηκε στη Ρωσία (άλλα πηγές αναφέρουν το Αγρίνιο ως τόπο γέννησης) και ήρθαν οικογενειακώς στη χώρα μας; Ο ίδιος δεν έλεγε τίποτα σχεδόν για τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του, παρά μόνο ότι ήταν απελπιστικά φτωχά. «Έχω περπατήσει ξυπόλητος, έχω φάει σκουπίδια, οκτώ ετών πουλούσα κουλούρια για να ζήσω», έχει πει για τα παιδικά του χρόνια ο ηθοποιός. Τα μόνα στάνταρ είναι ότι γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1933, είχε μια αδελφή που πέθανε το 2013 και έναν αδελφό μικρότερο, τον Κώστα επίσης ηθοποιό που «έφυγε» πέρυσι.

(Φωτ.: Facebook/ Πέτρος Φυσσούν -Fan club)

Και φυσικά η ρωσική καταγωγή που δεν κρυβόταν. Και εμφανισιακά και σε επίπεδο μόρφωσης και κουλτούρας που ο πατέρας, παρόλο τη φτώχεια φρόντισε να μεταδώσει στα παιδιά του.

Κλειστές πόρτες

Τελείωσε τη Σχολή του θεάτρου Τέχνης. Όμως εκεί περίμενε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που ο Κουν δεν του έδωσε. Και έφυγε, ξεκινώντας τις συνεργασίες στο ελεύθερο θέατρο. Λαμπέτη–Χορν στον Βροχοποιό, αλλά και τα Δέντρα πεθαίνουν όρθια δίπλα σε Βασίλη Διαμαντόπουλο και Μαρία Αλκαίου. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία στο θέατρο. Αλλά και Εθνικό και συνεργασία με Παξινού-Μινωτή. Μιλάμε για τα τέλη της δεκαετίας του ’50, αρχές το ’60. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι στα ύψη και ένας γοητευτικός, υπερταλαντούχος με άκρως κινηματογραφικό πρόσωπο σαν τον Πέτρο Φυσσούν θα έπρεπε να γινόταν ανάρπαστος.

Στιγμιότυπό από την «Προδοσία» (φωτ.: flix.gr)

Έκανε ταινίες και μάλιστα σε δύο από αυτές (Προδοσία και ο Ζεστός μήνας Αύγουστος) έδωσε τέτοιες ερμηνείες που αν ήταν στην Αμερική, είχε το Όσκαρ στην τσέπη του.

Έκανε σινεμά και ωραίες ταινίες και διαφορετικές. Αλλά από την Φίνος Φιλμ δεν πέρασε ποτέ. Ο ίδιος υποστήριζε ότι κάποιοι ηθοποιοί δεν τον ήθελαν. Πάντως η 7η τέχνη του φύλαξε μια πίκρα στην δεκαετία του ’90. Ντούμπλαρε τη φωνή του Μπρούνο Γκανζ στη βραβευμένη με χρυσό φοίνικα, Αιωνιότητα και μια μέρα του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν και πρωταγωνιστής κανονικός, αλλά ήταν τα ξένα κεφάλαια στη μέση!

https://www.youtube.com/watch?v=-dLeo-9kx38

Η φρουρά και τα περίεργα

Η Φρουρά στο Ρήνο υπήρξε η μεγαλύτερη θεατρική του επιτυχία. Και μάλιστα έγινε μέσα στη χούντα, που δεν του είχε και τρελή αγάπη. Παρόλα αυτά το αντιρατσιστικό έργο της Λίλιαν Χελμ, αποδείχτηκε η μεγαλύτερη και εμπορική επιτυχία του. Αρχικά ανέβηκε στο «Όρβο» της Βουκουρεστίου με παρτενέρ την Αλεξάνδρα Λαδικού. Την επόμενη σεζόν πήγε στον «Ακάδημο» με τη Μάρθα Βούρτση μόνο που εδώ οι φήμες της εποχής μιλάνε για σύγκρουση.

Και την επόμενη σεζόν ανεβάζει επιθεώρηση στο «Περοκέ». Ναι, σωστά διαβάζετε. Επιθεώρηση. Που απέτυχε και για να σώσει την σεζόν ανέβασε ξανά τη Φρουρά στον Ρήνο. Και έσκισε. Αυτή την φορά είχε παρτενέρ την Αμαλία Γκιζά.

1990. Με την Αλίκη στην «Αντιγόνη» όπου υποδύθηκε τον Κρέοντα (φωτ.: Facebook/ Αλίκη Βουγιουκλάκη)

Ο Λιάπκιν, ο Πρεβέζης και το «BENT»

Με την τηλεόραση υπήρξε φειδωλός. Σαν πρωταγωνιστής είχε μια αλλά τεράστια επιτυχία: Τον Συνταγματάρχη Λιάπκιν σε σκηνοθεσία του μέγα Βασίλη Γεωργιάδη. Μην το ψάξετε στο διαδίκτυο ή στη δημόσια τηλεόραση: Έχει σβηστεί. Μόνο κάποια αποσπάσματα όπως το παρακάτω έχουν σωθεί:

Το καλοκαίρι του 1980 τον βρίσκει στο «Σμαρούλα» στην Ευελπίδων, ως περιοχή αρχικά. Έχει ανεβάσει το Ιβάν Ιβάνοβιτς που αν και πολύ καλό έργο, ο ηθοποιός βιώνει μια ακόμη εμπορική αποτυχία. Είναι αυτό που λέγαμε στην εισαγωγή για τις καταστροφικές επιλογές. Όπως δεν του πήγαινε η επιθεώρηση ή οι φαρσοκωμωδίες, έτσι και το καλοκαίρι δεν ανεβαίνει ο Ιβαν Ιβάνοβιτς. Παρόλο που ήταν κωμωδία, άλλου τύπου όμως.

Και τότε εμφανίζεται ως ο από μηχανής Θεός, ή διάολος, ο Δημήτρης Κολλάτος με τον «Άγιο Πρεβέζης». Η θεατρική μεταφορά του βίου και της πολιτείας του Στυλιανού Κορνάρου, γίνεται κόκκινο πανί για την εκκλησία και αρχίζουν οι μηνύσεις. Ο Πέτρος Φυσσούν που δεν είχε ποτέ προκαλέσει βρίσκεται αρχικά κατηγορούμενος με τον Δημήτρη Κολλάτο και μετά οι δυο τους περνάνε σε προσωπική δικαστική αντιδικία. Αλλά το ταμείο ήταν κάτι παραπάνω από γεμάτο. Ο σκηνοθέτης πολλά χρόνια μετά δήλωσε ότι το έργο σε 50 μέρες είχε κόψει 50.000 εισιτήρια και ο Φυσσούν που κινδύνευε να πάει φυλακή λόγω χρεών, σώθηκε.

(Φωτ.: lifo.gr)

Και λίγους μήνες μετά σειρά είχε το Bent. Εκεί κοντά, στην Δεριγνύ στο θέατρο Αθηνά. Μιλάμε για 40 χρόνια πριν, που σχεδόν πρώτη φορά ανέβαινε έργο με gay θεματολογία σε κεντρικό θέατρο, από δυο μεγάλους ηθοποιούς: Φέρτης-Φυσσούν. Αρχικά η παράσταση σοκάρει λόγω θέματος και υπήρχαν και αντιδράσεις. Όμως όσοι την είχαν δει, μιλάνε με τα καλύτερα λόγια και για το έργο και τις ερμηνείες.

Από το «BENT» (φωτ.: Facebook/ Θέατρα που έκλεισαν)

Κομμάτια ζωής

Ήταν κοινό μυστικό, ότι αρχικά ο πεθερός του Κώστας Χατζηχρήστος δεν τον ήθελε για σύζυγο της κόρης του Τέτας. Όχι για προσωπικούς λόγους, απλά δεν ήθελε η κόρη του να μπλέξει με άνθρωπο του θεάτρου. Να όμως που συνέβη. Και το ζευγάρι έζησε μια μυθιστορηματική σχέση που το 2004 όμως βρέθηκε στις εκπομπές και τα πρωτοσέλιδα. Αιτία ήταν η απόφαση της κόρης τους, Άννας να γίνει καλόγρια. Ο άνθρωπος που έτρεμε στην ιδέα να βγει να μιλήσει για κάτι περισσότερο από τη δουλειά του, γίνεται πρώτο θέμα η οικογενειακή του ζωή, ερήμην του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν ήταν ευτυχισμένα. Έχοντας χάσει μεγάλο μέρος από τη σύνταξη του βρέθηκε, το 2013, να τον έχουν πετάξει έξω από το σπίτι που νοίκιαζε με τη σύζυγό του, για ένα ευτελές ποσό. Από την άλλη το 2015 «έφυγε» η σύζυγός του, με την οποία είχαν σχεδόν χωρίσει. Να όμως που εκείνος δεν άντεξε και σε συνδυασμό με την κλονισμένη του υγεία «έφυγε» για πάντα στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Ήταν 83 ετών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΠΑΕ ΑΕΚ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κώστας Νεγρεπόντης: Η εμβληματική μορφή που συνέδεε την ΑΕΚ με το παρελθόν της στην Πόλη

19/02/2026 - 11:27πμ
Ο Αντώνης Τουρκογιώργης στη σκηνή (πηγή: Glomex)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αντώνης Τουρκογιώργης: Ο αυθεντικός ροκάς που δεν μένει πια εδώ

18/02/2026 - 6:32μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα η ΑΕΚ στην κορυφή του κόσμου: Κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο

18/02/2026 - 9:46πμ
Χαρακτηριστική φωτογραφία της επίσημης ανακήρυξης της Αυτονομίας της Β. Ηπείρου, στο Αργυρόκαστρο. Η φωτογραφία είναι από τις Συλλογές του Εθνικού και Ιστορικού Μουσείου, αλλά με ημερομηνία 1η Μαρτίου 1914
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η ημέρα που υψώθηκε η σημαία της Βορείου Ηπείρου – Τι έγινε στις 17 Φεβρουαρίου 1914 και πώς φτάσαμε στη «Νότια Αλβανία»

17/02/2026 - 9:30πμ
Η Σούλη Σαμπάχ στο Ηρώδειο, για την Ημέρα των Ηθοποιών. 4 Οκτωβρίου 2005 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σούλη Σαμπάχ: Από την Αλεξάνδρεια στο μουσικό σανίδι της Αθήνας, από τον μεγάλο έρωτα στον πόνο και στη μοναξιά

16/02/2026 - 12:28μμ
Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ' Καντακουζηνός προεδρεύει της Ησυχαστικής Συνόδου της Κωνσταντινούπολης, 1351. Ζωγραφική σε περγαμηνή, Ελληνικό Χειρόγραφο 1242 (Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας. Πηγή: Wikimedia Commons)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Βυζαντινός εμφύλιος πόλεμος (1341-1347): Η αρχή του τέλους για την Αυτοκρατορία

16/02/2026 - 9:40πμ
(Φωτ.: Facebook/ Kim Novak appreciation group)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Κιμ Νόβακ: Η γυναίκα… ίλιγγος, γίνεται σήμερα 93 ετών

13/02/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: finosfilm.com)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιώργος Βρασιβανόπουλος: Ο «Γιαννάκης» (ο γρουσούζης) στην αληθινά δύσκολη ζωή του ήταν ιδιαίτερα αγαπητός

10/02/2026 - 5:50μμ
Πορτρέτο του Αλεξάντρ Πούσκιν σε ακαδημαϊκή έκδοση για το σύνολο του έργου του. Dmitry Makeev, Τόμος 4, 1937 (πηγή: Wikipedia)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Αλεξάντρ Πούσκιν, ο μεγαλύτερος Ρώσος ποιητής και υμνητής της Ελληνικής Επανάστασης

10/02/2026 - 4:40μμ
(Εικ.: Χ.Κ/ picryl.com/ Journal of the British Astronomical Association)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Ευγένιος Αντωνιάδης: Από την Κωνσταντινούπολη στον… πλανήτη Άρη – Ο φημισμένος αστρονόμος που κατέγραψε όσα η NASA διαπίστωσε μόλις τον 21ο αιώνα

10/02/2026 - 9:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάλλοι αστυνομικοί στο Παρίσι (φωτ. αρχείου: . EPA/Mohammed Badra)

Γαλλία: Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση – Ο ένας δήλωσε «γοητευμένος» από τον τζιχαντισμό

5 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, η οποία έκρινε παράνομο ένα μεγάλο μέρος των δασμών που είχε επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στα εισαγόμενα προϊόντα (φωτ.: EPA/Shawn Thew)

Ντ. Τραμπ: Επιβάλλει δασμούς 10% σε όλες τις χώρες, μετά τη «βαθύτατα απογοητευτική» απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μουσικοχορευτική & Πνευματική Εστία «Ο Καύκασος»)

Ο «Καύκασος» του Αιγάλεω οργανώνει ποντιακή βραδιά νεολαίας

6 ώρες πριν
Αστυνομικοί συνοδεύουν τον κρατούμενο αρχιφύλακα στον εισαγγελέα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άρης Μαρτάκος)

Φυλακές Δομοκού: Προσωρινά κρατούμενοι ο δολοφόνος του κρατούμενου και ο αρχιφύλακας-συνεργός του

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Βαλκανικό πρωτάθλημα κλειστού στίβου: Με 31 αθλητές και αθλήτριες η Ελλάδα στο Βελιγράδι

7 ώρες πριν
Απολογία στον ανακριτή Τρικάλων του ιδιοκτήτη της βιομηχανίας «Βιολάντα» Κώστα Τζιωρτζιώτη. Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Έκρηξη στη «Βιολάντα»: Προσφυγή για αποφυλάκιση του ιδιοκτήτη και νέα στοιχεία για παραλείψεις ασφάλειας

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign