pontosnews.gr
Παρασκευή, 20/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κορονοϊός: Η βρετανική μετάλλαξη δεν είναι πιο θανατηφόρα

Δύο νέες βρετανικές μελέτες

13/04/2021 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πιο μεταδοτική είναι η «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7 του κορονοϊού, αλλά όχι και πιο θανατηφόρα. Αυτό προκύπτει από δύο νέες βρετανικές επιστημονικές μελέτες, η μία με επικεφαλής μία Ελληνίδα κλινική ιολόγο της διασποράς.

Η «βρετανική» παραλλαγή Β.1.1.7 του κορονοϊού είναι τουλάχιστον 35% πιο μεταδοτική, όμως καμία μελέτη δεν βρήκε ότι προκαλεί πιο σοβαρή και θανατηφόρα νόσο Covid-19.

Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δεν φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές. Προηγούμενες ενδείξεις είχαν υπάρξει ότι η Β.1.1.7 μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερη έκβαση της Covid-19, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνουν οι δύο νέες έρευνες, οι οποίες χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους, σύμφωνα με τους Financial Times και το πρακτορείο Reuters.

Η μία μελέτη συνέκρινε τη σοβαρότητα της νόσου σε 496 ασθενείς εισηγμένους κατά το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου σε δύο νοσοκομεία του Λονδίνου, οι οποίοι είχαν μολυνθεί είτε με τη βρετανική παραλλαγή είτε με άλλες. Δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου μεταξύ των διαφόρων παραλλαγών. Επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, ήταν η ελληνικής καταγωγής κλινική ιολόγος δρ Ελένη Ναστούλη του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ συμμετείχαν δύο ακόμη Έλληνες της διασποράς, οι Μάριος Μαργαρίτης και Σταυρούλα Παρασκευοπούλου (και οι δύο του UCL).

Η δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας The Lancet Public Health, μελέτησε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη βρετανική κινητή εφαρμογή Zoe Covid Symptom Study (όπου οι χρήστες καταγράφουν τα συμπτώματα τους στο κινητό τηλέφωνο τους) και τα οποία συσχετίσθηκαν με στοιχεία επιδημιολογικής επιτήρησης με βάση την γονιδιωματική ανάλυση των διαγνωστικών τεστ κορονοϊού (καταγράφονται έτσι οι διαφορετικές παραλλαγές του ιού στον πληθυσμό). Δεν διαπιστώθηκε διαχρονικά κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά την επικράτηση της παραλλαγής Β.1.1.7.

Πάντως, ο δρ Νίκολας Ντέιβις της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, επικεφαλής μιας από τις προηγούμενες πιο απαισιόδοξες έρευνες, επέμεινε ότι οι νέες μελέτες δεν αναιρούν τα δικά του συμπεράσματα ότι η λοίμωξη με «βρετανική» παραλλαγή είναι πιθανότερο να οδηγήσει σε βαρύτερα συμπτώματα και νοσηλεία.

Όπως είπε, «συνολικά τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η Β.1.1.7 είναι πιθανότερο να σε οδηγήσει στο νοσοκομείο από ό,τι οι προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού SARS-CoV-2. Όμως από τη στιγμή που κάποιος νοσηλεύεται, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στην έκβαση ή τουλάχιστον καμία διαφορά που να είναι στατιστικά σημαντική μέχρι στιγμής, με δεδομένο τον περιορισμό του μικρού μεγέθους των δειγμάτων».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Sabine van Erp / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Τρίτη ηλικία: Περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων μένουν κρυφά, γιατί τα θύματα φοβούνται

18/02/2026 - 1:22μμ
(Φωτ.: M Ameen / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Βρέφος έλαβε θεραπεία για όγκο όσο ήταν ακόμη μέσα στη μήτρα – «Σήμερα είναι τριών μηνών και χαρούμενος»

17/02/2026 - 3:25μμ
Εικόνα από τη συσκευασία του προϊόντος «Mushroom Muscimol Gummies»
ΥΓΕΙΑ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται ζελεδάκια και παρόμοια γλυκίσματα που περιέχουν μουσκιμόλη

10/02/2026 - 7:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΥΓΕΙΑ

«ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» την παχυσαρκία – Δωρεάν πρόγραμμα σε πανεπιστημιακές κλινικές

10/02/2026 - 12:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Υπ. Υγείας: Μέσα στο 2026 η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

9/02/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: freepik)
ΥΓΕΙΑ

Διεθνής Ημέρα Κατά του Καρκίνου: Τέσσερις στους δέκα καρκίνους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί – Κυριότερη αιτία το κάπνισμα

4/02/2026 - 10:55πμ
Απεικόνιση της τελικής μορφής του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΥΓΕΙΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης – Παραδίδεται αρχές του 2027 για άμεση λειτουργία

1/02/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Ραγδαία αύξηση των περιστατικών άνοιας στην Ελλάδα έως το 2050, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έκθεση

28/01/2026 - 4:13μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay.com/Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Foodwatch: Μήνυση κατ’ αγνώστων για την ανάκληση παρτίδων βρεφικού γάλακτος από Nestlé και Lactalis

21/01/2026 - 5:06μμ
(Φωτ.: Pixabay / Adriano Gadini)
ΥΓΕΙΑ

Τα κιλά επιστρέφουν μετά τη διακοπή των φαρμάκων αδυνατίσματος, δείχνει μεγάλη ανάλυση

10/01/2026 - 12:44μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: pixabay.com/users/alexandra_koch-621802/)

Παιδιά και τεχνητή νοημοσύνη: Οι κίνδυνοι πίσω από τα chatbots

20 λεπτά πριν
Η Ρούλα Πισπιρίγκου, τον Ιανουάριο του 2026, ενώ προσέρχεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/ EUROKINISSI)

Ρούλα Πισπιρίγκου: Αναβλήθηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τις δολοφονίες της Μαλένας και της Ίριδας

45 λεπτά πριν
Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βυζαντινολόγου και πρύτανη, Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ, στην Μητρόπολη Αθηνών (φωτ.: Δήμητρα Κούτρα/ TOKLIK.GR/EUROKINISSI)

«Όταν συνάντησα την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ…» – Σήμερα η κηδεία της διακεκριμένης βυζαντινολόγου

1 ώρα πριν
Άποψη των Κοτυώρων, της επαρχίας όπου ανήκε το ελληνικό χωριό Τάμαλαν (φωτ.: tr.pinterest.com/eskiturkiyefotograflari/)

Τάμαλαν: Το αμιγώς ελληνικό χωριό στην περιφέρεια της Χαψάμανας στα Κοτύωρα του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Ταξί: Έληξε η τριήμερη απεργία των αυτοκινητιστών

2 ώρες πριν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη Τζόρτζια των ΗΠΑ (φωτ.: EPA/ ERIK S. LESSER)

Ντόναλντ Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα δημοσιοποιήσουν κρατικούς φακέλους για «εξωγήινους και Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign