pontosnews.gr
Κυριακή, 6/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαριγώ Ζαραφοπούλα από τα Ταταύλα, μια κατάσκοπος για την Επανάσταση

Πέθανε άπορη, χωρίς να λάβει ποτέ σύνταξη

21/03/2021 - 6:10μμ
(Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

(Πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλές από τις γυναίκες που πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση σήμερα είναι αφανείς ηρωίδες, παρά το γεγονός ότι ρίσκαραν τη ζωή τους ή και διέθεσαν την περιουσία τους για τον Αγώνα. Μία από αυτές η Μαριγώ Ζαραφοπούλα από τα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης.

Ο αδερφός της, ο έμπορος Χατζή-Βασίλης Σαράφης, ήταν αυτός που την έφερε σε επαφή με τη Φιλική Εταιρεία.

Η οικογένεια της είχε σχέσεις με σημαίνοντες Τούρκους και έτσι η Μαριγώ στρατολογήθηκε για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις κινήσεις αξιωματούχων της Υψηλής Πύλης.

Η πρώτη αποστολή που έφερε σε πέρας ήταν να επιβεβαιώσει την προδοσία του Ασημάκη Θεοδώρου, ο οποίος αποκάλυψε μυστικά της Φιλικής Εταιρείας στις οθωμανικές Αρχές. Με τις διασυνδέσεις της και χρήματα από την περιουσία της κατάφερε να διασώσει πολλούς κρατούμενους. Ανάμεσά τους οι γιοι του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τους οποίους φυγάδευσε με επιτυχία.

Η δράση της δεν άργησε να γίνει αντιληπτή, κι έτσι και η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κωνσταντινούπολη. Τον Μάιο του 1821, μετά και τον αποκεφαλισμό του αδερφού της, εγκαταστάθηκε στην Ύδρα.

Από επιστολή με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 1843 που υπογράφουν οκτώ οπλαρχηγοί*, γνωρίζουμε ότι με πόρους από τον πατέρα της μπήκε στην Τριπολιτσά που βρισκόταν υπό ελληνική πολιορκία μεταφέροντας σημαντικά έγγραφα κατ’ εντολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Υψηλάντη. Το ίδιο έκανε στο πολιορκημένο Ναύπλιο.

Μάλιστα κατά την εισβολή των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην Πελοπόννησο συνέχισε την κατασκοπευτική της δράση σε πολιορκούμενα φρούρια και πόλεις, συλλέγοντας πληροφορίες και παραδίδοντας έγγραφα για την απελευθέρωση αιχμαλώτων.

Επιπλέον, η Μαριγώ Ζαραφοπούλα χρησιμοποίησε την περιουσία της για την περίθαλψη τραυματιών και ασθενών, και για την αγορά πολεμοφοδίων και τροφίμων για το στρατό.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι όταν οι στρατιώτες που βρίσκονταν υπό τη διοίκηση του συνταγματάρχη Φαβιέρου λιμοκτονούσαν στην Κάρυστο, φόρτωσε από τις Σπέτσες μια γολέτα με παξιμάδια και τα μετέφερε η ίδια. Χρηματοδότησε και μέρος της εκστρατείας στην Κρήτη υπό τον Χατζή-Μιχάλη Νταλιάνη.

Μεσούσης της επανάστασης παντρεύτηκε τον ταγματάρχη Γεώργιο ή Θεόδωρο Στεφάνου, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά. Έμεινε χήρα μετά το θάνατό του σε μάχη.

Αφότου τελείωσε ο Αγώνας, μιας και είχε διαθέσει όλα τα χρήματά της για την Επανάσταση, ζήτησε σύνταξη από την Εξεταστική επί του Ιερού Αγώνος Επιτροπή. Στην αίτησή της με ημερομηνία 19 Απριλίου 1865 διατύπωνε το εύλογο παράπονο για άλλους που συνταξιοδοτήθηκαν, αν και προσέφεραν πολύ λιγότερα. Πέθανε άπορη την ίδια χρονιά.

* Πρόκειται για τους: Π. Νοταρά, Χατζή Χρήστο, Γ. Αγαλλόπουλο, Π. Μαυρομιχάλη, Χατζή Μιχάλη, Νικήτα Σταματελόπουλο, Ιάκωβο Κούμη, Νικ. Γριτζώτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εργασίες για την τομή στην Καρυά υπό την επίβλεψη Γερμανού επόπτη (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Καρυά: Τα άγνωστα «αμελέ ταμπουρού» της Φθιώτιδας – Οι Γερμανοί το έκαναν όπως οι Τούρκοι

4/07/2025 - 10:30μμ
Πρωτόκολλο καταδίκης στο πλαίσιο της «Ελληνικής Επιχείρησης» στη Γεωργία (πηγή: βιβλίο Αχιλλέα Ζαφειρίδη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Σταλινικές διώξεις στη Γεωργία: Ποιοι Έλληνες έμπαιναν στο στόχαστρο – Οι κατηγορίες

13/06/2025 - 2:35μμ
Μυτιλήνη 1914. Τμήμα των συσσιτίων του υπουργείου περιθάλψεως για τους πρόσφυγες των παραλίων της Μικράς Ασίας (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο ΙΕΕΕ–ΕΙΜ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πεινούσαν, την Πηνελόπη Δέλτα την κατηγορούσαν για προπαγάνδα

6/05/2025 - 2:14μμ
Στρατιώτες στολίζουν τον επιτάφιο, 1η Απριλίου 1922 (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιτάφιος στο Μικρασιατικό Μέτωπο – Μια φωτογραφία, μια μικρή ιστορία

18/04/2025 - 9:09πμ
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η οικογένεια Λεμονή της Λέσβου: «Σπουδαίοι πατριώτες που τα έδωσαν όλα για τη λευτεριά της πατρίδας»

25/03/2025 - 11:10μμ
Μέλη της οικογένειας Βελισσαρίδη στην αυλή του σπιτιού που ενοικίαζαν (οικία Μακρίδη). Τραπεζούντα, αρχές 20ού αιώνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ελληνική Επανάσταση δεν άφησε αλώβητους τους Έλληνες του Πόντου – Τα αιματηρά φιρμάνια και τα τελικά αντίποινα

25/03/2025 - 11:08πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προτρέπει κάθε Έλληνα: «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος»

25/03/2025 - 10:07πμ
Οι πρόσφυγες με αυτοσχέδια εργαλεία ανοίγουν σούδες προς τη θάλασσα και καταφέρνουν να αποστραγγίσουν 5.000 στρέμματα, γλιτώνοντας έτσι την περιοχή από την κατάρα της ελονοσίας (πηγή: Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοπυργιωτών Ευβοίας)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελονοσία, η κατάρα των προσφύγων κατά την οικιστική αποκατάσταση

5/03/2025 - 10:08πμ
Παιδιά σε προσφυγικό συνοικισμό (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι είδε ο Χένρι Μόργκενταου το 1924 στην Αθήνα των προσφύγων

5/02/2025 - 1:07μμ
(Πηγή: youtube.com/@Gagauzis)
ΙΣΤΟΡΙΑ

Γκαγκαούζοι: Η οδύσσεια των τουρκόφωνων Ρωμιών των Βαλκανίων – Το αφήγημα που προπαγανδίζει η Τουρκία

28/01/2025 - 10:19πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρίστες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (φωτ.: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κυριακή με καύσωνα σε όλη τη χώρα

21 λεπτά πριν
Ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ (φωτ.: EPA/Allison Robbert)

Ο Μασκ ανακοίνωσε τη δημιουργία κόμματος με την ονομασία America Party

8 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/nea.trapezounta.eleusina)

Σύλλογος Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα»: Να προσφέρετε ο κάθε ένας από το μετερίζι του στην Ποντιακή Παράδοση

9 ώρες πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/syllogos.rizochoriou)

Οι Πόντιοι του Ριζοχωρίου αποχαιρετούν τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου τους Παύλο Παρασκευά

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

«Δρόμεια 2025»: Το έκανε ξανά στο τελευταίο του άλμα ο Τεντόγλου

10 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI)

Πυροσβεστική: 50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο

11 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign