pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εμβολιασμός: Ίσως να μην είναι απαραίτητη η β’ δόση για όλους όσοι έχουν νοσήσει από κορονοϊό

Σε κάποιους ίσως προκαλέσει και πιο έντονες παρενέργειες

11/03/2021 - 1:13μμ
(Φωτ.: EPA / Brian van der Brug)

(Φωτ.: EPA / Brian van der Brug)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Μία μόνο δόση εμβολίου είναι πιθανώς επαρκής και παρέχει ανοσία σε όλους όσοι έχουν ήδη νοσήσει και θεραπευτεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά και του ομώνυμου νοσοκομείου της Νέας Υόρκης.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι απαραίτητη η δεύτερη δόση του εμβολίου και άρα θα μένουν αδιάθετες πολλές περισσότερες δόσεις για άλλους ανθρώπους!

Οι επιστήμονες που εμπλέκονται στη μελέτη εκτιμούν επίσης ότι μια δεύτερη δόση εμβολίου σε άτομα που έχουν περάσει Covid-19 στο παρελθόν, πιθανώς θα επιφέρει πιο έντονες παρενέργειες.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, ήταν οι καθηγητές Φλόριαν Κράμερ και Βιβιάνα Σάιμον. Στην έρευνα πήραν μέρος 109 άνθρωποι, τόσο με ανοσία λόγω προηγηθείσας λοίμωξης, όσο και χωρίς ανοσία έναντι του κορονοϊού SARS-CoV-2, οι οποίοι έκαναν τα εμβόλια Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι η πρώτη ομάδα (των ατόμων με την προϋπάρχουσα λοίμωξη και φυσική ανοσία) μέσα σε μερικές μέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό τους ανέπτυξαν αντισώματα με ρυθμό δέκα έως 20 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους εμβολιασθέντες που δεν είχαν περάσει Covid-19. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ο αριθμός των αντισωμάτων ήταν επίσης υπερδεκαπλάσιος στην πρώτη ομάδα.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι μία μόνο δόση του εμβολίου επιφέρει πολύ γρήγορη ανοσιακή ανταπόκριση στα άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί θετικά για Covid-19. Στην πραγματικότητα, ανοσολογικά η πρώτη δόση μοιάζει με την ενισχυτική δεύτερη δόση στους ανθρώπους που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό», ανέφερε ο δρ Κράμερ.

«Δείξαμε ότι η δημιουργία αντισωμάτων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου στους ανθρώπους με προηγούμενη ανοσία είναι ίδια ή ακόμη και μεγαλύτερη από την ανοσιακή αντίδραση στους μη μολυσμένους ανθρώπους μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι μία μόνο δόση είναι αρκετή για τους ανθρώπους που έχουν ήδη μολυνθεί από τον κορονοϊό, προκειμένου να αποκτήσουν ανοσία», δήλωσε η Σάιμον.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης τις συστημικές αντιδράσεις μετά την πρώτη δόση του εμβολίου σε μια δεύτερη ομάδα 231 ατόμων, από τους οποίους οι 83 είχαν προηγουμένως βγει θετικοί στα τεστ Covid-19. Τα εμβόλια ήταν γενικά καλά ανεκτά σε όλους τους ανθρώπους, αλλά σε εκείνους με προϋπάρχουσα φυσική ανοσία υπήρχαν συχνότερες ήπιες παρενέργειες (κόπωση, πονοκέφαλος, κρυάδες, πυρετός, πόνοι στους μυς ή στις αρθρώσεις).

Η ένταση της ανοσιακής αντίδρασης μετά την πρώτη δόση στους ανθρώπους με προϋπάρχουσα λοίμωξη φαίνεται παρόμοια με την αντίδραση στους ανθρώπους χωρίς προηγούμενη λοίμωξη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σε περίπτωση που δεν είναι γνωστό αν κάποιος πέρασε τη λοίμωξη Covid-19, οι ερευνητές προτείνουν να προηγηθεί τεστ αντισωμάτων, το οποίο μπορεί να δείξει κατά πόσο δεν χρειάζεται τελικά δεύτερος εμβολιασμός.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com/users/guvo59-9285194)
ΥΓΕΙΑ

Βλεφαρίτιδα και κίνδυνοι από τις ψεύτικες βλεφαρίδες – Η αόρατη αιτία πίσω από την ξηροφθαλμία

19/09/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pasja1000-6355831)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Τα νέα δεδομένα για τη διάγνωση και τα 19 περιστατικά την ημέρα στην Ελλάδα

15/09/2026 - 5:02μμ
Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

10/09/2026 - 11:18πμ
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

9/09/2026 - 8:26μμ
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΥΓΕΙΑ

Social media με προειδοποίηση κινδύνου; Τι έδειξε δοκιμή σε νέους

6/09/2026 - 6:19μμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Συναγερμός σε 69 δήμους

3/09/2026 - 12:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

23/08/2026 - 10:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

3 ώρες πριν
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

3 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Άνκορατζ, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό των Εγκαινίων, μαζί με μέλη της μοναδικής ελληνορθόδοξης ενορίας της Αλάσκας (φωτ.: Orthodox Observer / Loren Holmes)

Από ένα υπόγειο στην Αλάσκα, στη βορειότερη ελληνορθόδοξη ενορία – Μια κοινότητα γράφει ιστορία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague Super Cup: Πήρε… εκδίκηση η Ρεάλ και νίκησε τον Ολυμπιακό

4 ώρες πριν
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Όλα μηδέν στο Άρης-Ηρακλής – Πρώτη νίκη για Κηφισιά

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV