pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύκολη συνταγή για λαγάνα

Από τον Σάββα Καρίπογλου

12/03/2021 - 10:54πμ
(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από το αρχαίο ελληνικό λάγανον, την πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό, προέρχεται η λαγάνα, το ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου προτείνει μία εύκολη συνταγή, στην οποία για παραλλαγή πριν από το ψήσιμο μπορούν να προστεθούν ντοματίνια κομμένα στη μέση ή ελιές ή κάποιο μυρωδικό, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη.

Για τη ζύμη

1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό (περίπου 250 ml)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.γ. αλάτι
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 450 γρ.)
 

Για την επάλειψη

2 κ.σ. νερό
½ κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι σουσάμι (50 γρ.)
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύουμε ωσότου ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.

    (Φωτ. Σάββας Καρίπογλου)
  4. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο σχήμα του ταψιού. Ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (απαλά) τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα (σε πάχος ενός δαχτύλου) και το μεταφέρουμε στο ταψί.
  5. Εύκολη συνταγή για λαγάνα
    (Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
  6. Κάνουμε το ζαχαρόνερο και αλείφουμε με αυτό τη λαγάνα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και ξεκουράζουμε για μισή ώρα.

    (Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
  7. Προθερμαίνουμε στους 220 °C στις αντιστάσεις. Προτού βάλουμε τη λαγάνα για ψήσιμο κάνουμε με τα δάχτυλα μας τρύπες στη ζύμη, πιέζοντας πολύ απαλά για να μην χαθεί ο αέρας. Ψήνουμε για 20 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.

(Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)

Ιδανικά, αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μισή ποσότητα αλεύρι σκληρό και μισή ποσότητα αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: bostanistas.gr / Δημήτρης Μπούτος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τα γιορτινά ισλί της κυρίας Τραπεζουντίδου – Ποντιακά, εύκολα και ευωδιαστά

12/12/2025 - 3:28μμ
Βαρβάρα, διά χειρός της Στέλλας Σπανού (πηγή: Δίγλωσσος οδηγός γαστρονομίας Γεύση από Κιλκίς – Taste of Kilkis)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαρβάρα: Το γλυκό της μνήμης και της ευλογίας

2/12/2025 - 8:28μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

28/11/2025 - 4:22μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαρακατσάνικη λαχανόπιτα – Η νοστιμιά της παράδοσης με ελάχιστα υλικά

21/11/2025 - 3:22μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που διακινούσε σημαντικές ποσότητες κάνναβης στην Αττική

30 λεπτά πριν
Από την περσινή θωρυβώδη συνάντηση (φωτ.: Νίκος Αλβανούδης)

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού: Με τα Μωμοέρια του Τετραλόφου και φέτος, θα ξεσηκώσουν την πόλη

1 ώρα πριν
Τζάκι αγροτικού σπιτιού στην Τσίτη Άρδασσας, απ' όπου καταγόταν ο Θ. Θεοφυλάκτου, περιοχή Μεσοχαλδίου. Φωτογραφία του 1986 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Χειμώνας χωρίς καλοριφέρ: Πώς ζεσταίνονταν τα ποντιακά σπίτια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: naftemporiki.gr)

Diamonds of the Greek Economy: Κυριάκος Πιερρακάκης, «Η αναγνώριση είναι ένα βήμα για να προχωράς μπροστά»

2 ώρες πριν

«Από τη Βηθλεέμ στην αιωνιότητα» θα ταξιδέψει η Κιβωτός του Πόντου του Ηλία Υφαντίδη

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι»)

Έρχονται τα Μωμοέρια στη Μάνδρα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign