pontosnews.gr
Σάββατο, 21/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης: Ο «φάρος γνώσης» του Θεοφύλακτου Θεοφυλάκτου εξακολουθεί να σκορπά φως στους Ποντίους

Μιλάει στο pontosnews.gr ο δρ Θεοδόσης Κυριακίδης, συντονιστής των επιμορφωτικών κύκλων διαδικτυακών διαλέξεων

6/03/2021 - 10:52πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η αμορφωσιά και η σχεδόν παντελής έλλειψη γνώσεων «κάλπαζαν» στις προσφυγικές συνοικίες της Ελλάδας της δεκαετίας του 1930.

Η απερίγραπτη φτώχεια δεν άφηνε πολλά περιθώρια στη συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων, πέρα από το καθημερινό κυνήγι του όποιου μεροκάματου για την επιβίωση, που επισκίαζε σχεδόν τα πάντα.

Η διαδικασία, ωστόσο, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και για την άμβλυνση του βαθύτατου πόνου από τον ξεριζωμό περνάνε σε μεγάλο βαθμό μέσα από το «μονοπάτι» της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας. Κι αυτό το γνώριζε πολύ καλά μία από τις μεγαλύτερες μορφές της πρώτης γενιάς των προσφύγων από τον Πόντο, ο γιατρός Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου. Ως «ψυχή» της Εύξεινου Λέσχης Θεσσαλονίκης –του σημαντικότερου σωματείου των Ποντίων προσφύγων εκείνης της εποχής–, ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου θέλησε να βάλει βάσεις γνώσης στις προσφυγικές ποντιακές κοινότητες.

Έτσι, μαζί με το υπόλοιπο τότε Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την ίδρυση του Λαϊκού Πανεπιστημίου. Έναν φορέα γνώσης προσιτό για όλους, ο οποίος εξελίχθηκε σε πυλώνα εκπαίδευσης τα επόμενα χρόνια, μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης δίδαξαν κάποιοι από τους σημαντικότερους καθηγητές του νεοσύστατου τότε Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αναβίωση στον καιρό της πανδημίας

Την ιδέα και τη λειτουργία αυτού του εκπαιδευτικού φορέα, πήρε την απόφαση να αναβιώσει, παρά το πολύ δύσκολο διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού, το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Έτσι από το Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε την παράδοση κύκλων διαδικτυακών διαλέξεων, με διαφορετικό θέμα σε κάθε κύκλο, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Μάιο.

«Στην περίοδο της κρίσης του κορονοϊού έπρεπε να βρούμε τρόπους, ώστε να λειτουργεί εξ αποστάσεως η Εύξεινος Λέσχη και να μη μείνει ανενεργό ένα τόσο σημαντικό σωματείο. Συζητήσαμε και πήραμε την απόφαση να αναβιώσει το Λαϊκό Πανεπιστήμιο», σημειώνει στο pontosnews.gr το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και γενικός συντονιστής των επιμορφωτικών κύκλων του Λαϊκού Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Κυριακίδης.

Αφιερωμένος στην «Παιδεία» ο Μάρτιος

Κατά τον ίδιο, μέσα στον Μάρτιο θα παρουσιαστεί η πέμπτη θεματική ενότητα του Λαϊκού Πανεπιστημίου, που είναι αφιερωμένη στην Παιδεία.

«Όπως και στις προηγούμενες θεματικές ενότητες, έτσι και οι διαλέξεις για την Παιδεία θα παρουσιαστούν με τρόπο εκλαϊκευμένο και προσιτό για όλους. Θα παρουσιαστούν θέματα γνωστά με μία καινούργια οπτική αλλά και νέα δεδομένα, καθώς και ζητήματα άγνωστα για πολλούς.

»Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα η παρουσίαση που θα αφορά το τι διδάσκεται σήμερα στα σχολεία για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Αποτελεί πάγιο αίτημα όλων των ποντιακών φορέων να διδάσκεται στα σχολεία η ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι. Διδάσκονται πολύ λίγα πράγματα και μάλιστα κάποια ως μάθημα επιλογής στην Γ’ Λυκείου.

»Επίσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θα είναι η ομιλία του Βλάση Αγτζίδη, ο οποίος θα εμβαθύνει και θα μιλήσει εξειδικευμένα, για το αν και πώς παρουσιάζεται στα σχολικά εγχειρίδια η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», σημειώνει στο pontosnews.gr ο Θεοδόσης Κυριακίδης.

Το πρόγραμμα των θεματικών διαλέξεων του Μαρτίου

⇒Δευτέρα 8 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ.
Η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, καθηγήτρια Νεοελληνικής Ιστορίας και Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναπτύσσει το θέμα «Η Παιδεία στον ιστορικό Πόντο».

⇒Τετάρτη 17 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ.
Η Αναστασία Παμουκτσόγλου, πρώην Πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης μιλάει για το θέμα «Σχολικά βιβλία – Προγράμματα σπουδών και Ποντιακός Ελληνισμός».

⇒Δευτέρα 22 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ.
Η Μαρία Δημάση, καθηγήτρια Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα αναφερθεί στο θέμα «Η συμβολή της λογοτεχνίας στη διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας. Η περίπτωση του διηγήματος «Θάνατος και αποχωρισμός στο Γκιόρελε».

⇒Δευτέρα 29 Μαρτίου, ώρα 7 μ.μ.
Ο Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας πραγματεύεται το θέμα «Διδάσκοντας τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού σε μαθητές».

Ολοένα και αυξάνεται το ενδιαφέρον

Από το Σεπτέμβριο έως σήμερα, μας λέει ο Θεοδόσης Κυριακίδης, ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν τις διαδικτυακές παραδόσεις του Λαϊκού Πανεπιστημίου έχει αυξητική τάση.

Χαρακτηριστικό είναι πως όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο θα ξεκινούσε η παρουσίαση της πρώτης θεματικής ενότητας που είχε ως αντικείμενο την Ιστορία, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης είχε αποφασίσει να παρακολουθήσουν τις παραδόσεις, μόνο μέλη της Λέσχης και κάποιοι φίλοι, δηλαδή όχι περισσότερα από 70-80 άτομα.

«Δεν είχαμε ανοίξει στον κόσμο την πρώτη θεματική ενότητα, αλλά είδαμε τελικά ότι την παρακολούθησαν περίπου 250 άτομα. Πλέον φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθούν τις παραδόσεις κατά μέσο όρο 450-500 άτομα. Μάλιστα, κάποιες εμβόλιμες διαλέξεις τις έχουν παρακολουθήσει ακόμα και χίλια άτομα», λέει ο γενικός συντονιστής των επιμορφωτικών κύκλων του Λαϊκού Πανεπιστημίου.

Ο Μάιος αφιερωμένος στη Γενοκτονία

Οι προηγούμενες τέσσερις θεματικές ενότητες του Λαϊκού Πανεπιστημίου της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης είχαν ως αντικείμενο την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, την ποντιακή διάλεκτο, τη λαογραφία και τον πολιτισμό του Πόντου.

Τον Απρίλιο η θεματική ενότητα θα έχει ως αντικείμενο την ιατρική, το μόνο θέμα της φετινής χρονιάς που δε σχετίζεται μόνο με τον ποντιακό ελληνισμό, ενώ τον Μάιο το Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης θα είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως αναφέρει στο pontos news ο Θεοδόσης Κυριακίδης, αναμένεται να παρουσιάσουν διαλέξεις για τη Γενοκτονία, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο επίκουρος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης και ο ηθοποιός και χορογράφος Παύλος Κουρτίδης, ο οποίος ανέβασε την παράσταση Γενοκτονία. Ο τελευταίος θα μιλήσει για την πρόκληση να ανεβάσει τη συγκεκριμένη παράσταση, για το πώς αντιμετωπίστηκε ένα τέτοιο έργο, καθώς και για το πώς το τραγικό γεγονός της Γενοκτονίας περνάει μέσα από την τέχνη.

Το επόμενο διάστημα, η ΕΛΘ θα δώσει στη δημοσιότητα τα βίντεο όλων των διαλέξεων, προκειμένου «να δημιουργηθεί μία πολύ σημαντική ψηφιακή βάση δεδομένων, στην οποία θα μπορεί να ανατρέξει ο καθένας και να συλλέξει πληροφορίες, εμπλουτίζοντας έτσι και τις γνώσεις του».

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

21/03/2026 - 10:38πμ
Πάνω δεξιά η Ακρόπολη της Κερασούντας και από κάτω το αρχοντικό του δημάρχου. Επιστολικό δελτάριο της εποχής
ΠΟΝΤΟΣ

Κερασούντα: Η πόλη του Πόντου με τον «καλύτερο δήμαρχο» – Η μαρτυρία του Καρκαβίτσα

20/03/2026 - 9:30μμ
Τμήμα από το εξώφυλλο του βιβλίου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Καθαρμός» του Σπ. Πετρουλάκη παρουσιάζεται στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας

20/03/2026 - 8:23μμ
Το Μνημείο «Αγώνων και θυσιών του ποντιακού ελληνισμού» και μπροστά μέλη του «Φάρου» Αγίας Βαρβάρας, στην εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, 19 Μαΐου 2024 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος)
ΠΟΝΤΟΣ

Αγώνας δρόμου για το Μνημείο Ποντίων στην Αγία Βαρβάρα μετά τη βεβήλωση – Έκλεψαν σύμβολα μνήμης

20/03/2026 - 5:20μμ
Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα της Μονής Βαζελώνα. Η φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Δήμου Τραπεζούντας (πηγή: trabzon.bel.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Μονή Βαζελώνα: Από την εγκατάλειψη στο επενδυτικό πρόγραμμα του 2026 – Νέα εξέλιξη για το ιστορικό μοναστήρι των Ποντίων

20/03/2026 - 4:16μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς: Η γαστρονομία ως γέφυρα μνήμης και ταυτότητας για μαθητές Λυκείου

20/03/2026 - 10:00πμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας κρατά ζωντανή τη μνήμη του Πόντου με μια σπουδαία πρωτοβουλία

20/03/2026 - 12:24πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Ζωντανεύουν οι «Μνήμες του Πόντου» σε μία μοναδική έκθεση λαογραφίας

19/03/2026 - 11:18μμ
Αριστερά η Σαπιγιέ, άλλοτε Βαρβάρα, Ελληνίδα που τούρκεψε, με την εγγονή της (φωτ.: «Η Έξοδος», εφ. Καθημερινή, τόμος Γ')
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Ευλαμπίας Μουμτζόγλου: Ένας πατριώτης μας, από τη λύπη του που άφησε το χωριό, έριξε τον εαυτό του στη θάλασσα και πνίγηκε

19/03/2026 - 8:57μμ
(Φωτ.: facebook.com/epitropi.meleton.9)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το νέο ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

19/03/2026 - 6:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορική φωτογραφία, που απεικονίζει τη Σμύρνη επτά μήνες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (περίπου τον Απρίλιο του 1923). Προέρχεται από το αρχείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) (πηγή: archives1922.gak.gr)

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Σμύρνη, το καύχημα της Ιωνίας – Η εκπαίδευση των Ελλήνων»

18 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/@IranRealTime)

Το Ιράν χτύπησε βάση ΗΠΑ-Βρετανίας στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Bas Czerwinski)

Miami Open: Σούπερ Τσιτσιπάς, νίκησε τον Ντε Μινόρ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Η «Καμπάνα του Πόντου» κατέχει το θρόνο των ποντιακών γραμμάτων

2 ώρες πριν
Τεχεράνη, 18 Μαρτίου 2026: Χιλιάδες Ιρανοί συμμετέχουν στην νεκρική πομπή για τον Αλί Λαριτζανί και τον υποστράτηγο Γολαμρεζά Σολεϊμανί, που σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Μέση Ανατολή: Το τέλος των βεβαιοτήτων και η ελληνική αμηχανία

2 ώρες πριν
Τα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης (πηγή: glomex)

Δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Απολογείται ο 19χρονος που ήταν μαζί με το θύμα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign