pontosnews.gr
Κυριακή, 13/07/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη αποκαλύπτει τα μυστικά της

Μέσα από έναν πολυτελή τόμο, η αρχαία κρητική πολιτεία αποκαλύπτεται και διηγείται το παρελθόν της!

12/12/2020 - 2:20μμ
Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας (πηγή: «Ελεύθερνα»)

Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας (πηγή: «Ελεύθερνα»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πόλη με αμέτρητες χάρες και ομορφιές. Ένας τόπος μυθικός στην «καρδιά» της Κρήτης, στον οποίο ο αρχαίος άνεμος φυσάει δυνατά, μέχρι και σήμερα.

Στην Ελεύθερνα της Κρήτης, την πόλη που πήρε το όνομά της από τον δαίμονα Ελευθήρ, έναν από τους Κουρήτες που σύμφωνα με το μύθο χτυπούσε δυνατά την ασπίδα του για να μην φτάνει το κλάμα του Δία στα αυτιά του Κρόνου και τον κατασπαράξει, είναι αφιερωμένος ο 19ος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός.

Ένα επιστημονικό έργο της Lamda Development και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», το οποίο συνεχίζει την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδος μέσα από τη συγκεκριμένη αφιερωματική σειρά.

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον λόφο του Πρινέ

Συγγραφέας της έκδοσης είναι ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, ο οποίος τα τελευταία 36 χρόνια ανασκάπτει συστηματικά τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας του Ρεθύμνου, με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

«Ο τόμος αυτός γράφτηκε μεταξύ δύο απαγορεύσεων. Η πρώτη ήταν εκείνη της άνοιξης και η δεύτερη η τωρινή. Γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι ένας εκδοτικός άθλος» δήλωσε ο Νικόλαος Σταμπολίδης κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του έργου.

Η παρούσα έκδοση είναι ένα αφιερωματικό βιβλίο που ξεναγεί τον αναγνώστη και του αφηγείται και με μυθιστορηματικό τρόπο την ιστορία της αρχαίας αυτής πόλης του Ρεθύμνου, με την έντονη κατοίκηση και της αδιάλειπτη παρουσία από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον Μεσαίωνα.

Πλάκα από ελέφαντόδοντο του 4ου αι. μ.Χ.

Μέσα από τις εννέα ενότητες του τόμου η αρχαία κρητική πολιτεία –η οποία παρέμεινε στη σκιά των μεγάλων μινωικών κέντρων– αποκαλύπτεται και διηγείται το παρελθόν της. Σκοπός του έργου είναι η προσφορά υλικού συζήτησης και περαιτέρω μελέτης για τους ειδικούς, αλλά και η μεταλαμπάδευση στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής γνώσης που προέκυψε από την ανασκαφική έρευνα.

Η περίφημη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας που βρίσκεται στη δυτική κλιτύ του λόφου του Πρινέ της αρχαίας Ελεύθερνας εξετάζεται ξεχωριστά στις 328 σελίδες του τόμου. Εκεί εντοπίστηκαν οι εντυπωσιακές ταφές που ανήκαν σε πολεμιστές και αριστοκράτισσες-ιέρειες, η αποκάλυψη των οποίων τοποθέτησε το 2009 την πόλη στο top 10 των αρχαιολογικών ανακαλύψεων από το έγκριτο περιοδικό Archaeology.

Χάλκινη ασπίδα με προτομή λέοντος

Ειδική αναφορά, φυσικά, γίνεται στο Μουσείο της Ελεύθερνας, το πρώτο μουσείο εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016 και έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών στο νησί.

Η τελευταία θεματική της πολυτελούς έκδοσης είναι αφιερωμένη σε εννέα αντικείμενα του μουσείου, τα οποία παρουσιάζονται ενταγμένα σε «ιστορικά μυθιστορήματα».

Όπως ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και αντιπροέδρος της Lamda Development, ο επόμενος τόμος του «Κύκλου των Μουσείων» θα είναι αφιερωμένος στο Μουσείο του Μεσολογγίου.

Ο αφιερωματικός τόμος Ελεύθερνα θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις διευθύνσεις και στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς.

Η λίστα αποδεκτών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως την Οξφόρδη, τη Σορβόνη και το Πρίνστον, σημαντικά μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Λούβρο και το Ερμιτάζ, παγκόσμιους οργανισμούς, όπως η UNESCO, και εθνικές βιβλιοθήκες.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία των εκδόσεων ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Λάτση. Ξεκίνησαν το 1994 με τους τίτλους Ελληνική Θαλασσογραφία, Ταξίδι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη του Λουί Ντιπρέ, και Νικόλαος Γύζης.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» (latsis-foundation.org) και την ιστοσελίδα της Lamda Development (lamdadev.com).

Γιώτα Βαζούρα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα Μινωικά Ανακτορικά Κέντρα στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

12/07/2025 - 7:12μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων στο καταπράσινο Ανοιχτό Πέτρινο Θέατρο Αργυρούπολης. Στο κέντρο η εγγονή του Δ. Ψαθά, Λένα Νίτσου-Ψαθά ανάμεσα στους πρωταγωνιστές Γιώργο Ασπιώτη (βουλευτή Φερέκη) και Νατάσσα Χαιδά (Τζένη Φερέκη) και Αποστόλη Παπανικολάου (Ψευτοθόδωρο) (φωτ.: Αρχείο δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης/ Ζήσης Κυριακίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γέλιο και ανατροπές για καλό σκοπό στο «Ζητείται ψεύτης» του Δημήτρη Ψαθά

12/07/2025 - 9:10πμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγιος Νικόλαος Μεσοποτάμου: Εντυπωσιακά ευρήματα κατά τη συντήρηση των τοιχογραφιών του βυζαντινού ναού

9/07/2025 - 4:25μμ
Ένα από τα ελληνικά τεχνουργήματα που εκτίθενται στο World Expo Museum της Σαγκάης (φωτ.: Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Οι Έλληνες» στη Σαγκάη – 270 τεχνουργήματα περιμένουν το κοινό

9/07/2025 - 12:38μμ
Το Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση (πηγή: C messier / commons.wikimedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εγκαινιάζεται η περιοδική έκθεση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου – Ο Απόστολος Παύλος στην Αθήνα»

30/06/2025 - 5:15μμ
Δίσκος του Στέλιου Καζαντζίδη από τη συλλογή του Τάσου Μυλωνά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Κώστας Μπαλαχούτης μάς συστήνει τον άνθρωπο Καζαντζίδη πίσω από το θρύλο

30/06/2025 - 4:09μμ
Η θεατρική ομάδα του δήμου Βριλησσίων ανεβάζει την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται Ψεύτης»
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ζητείται Ψεύτης» στο δήμο Βριλησσίων – Ο Δημήτρης Ψαθάς τον έχει εντοπίσει

26/06/2025 - 7:00μμ
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας «μετακομίζει» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

24/06/2025 - 12:29μμ
Το κεφάλι της Σφίγγας το οποίο εκτίθεται προς το παρόν στο Μουσείο της Αμφίπολης θα τοποθετηθεί ξανά στο άγαλμα που βρίσκεται εντός του τύμβου (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2027 θα παραδοθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

23/06/2025 - 11:50μμ
Ο διευθυντής σχεδιασμού της Ναυτεμπορικής, ο πολυβραβευμένος Δημήτρης Νίκας στην τελετή απονομής του βραβείου για την «Ευρωπαϊκή εφημερίδα της χρονιάς 2024», στη Βιέννη (φωτ.: naftemporiki.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ναυτεμπορική» και pontosnews.gr μαζί στo «European Newspaper Award»

23/06/2025 - 4:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Jim Claven)

Μελβούρνη: Το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών τίμησε τη μνήμη του Παναγιώτη Ιασωνίδη

35 λεπτά πριν
Tο σημείο στη διασταύρωση Λουκιανού και Π. Ιωακείμ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Κολωνάκι: Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για το συμβάν με το ξέφρενο τζιπ – Έξι τραυματίες παρέμειναν για νοσηλεία στο ΚΑΤ

1 ώρα πριν
(Εικόνα απο το βίντεο)

Γ.Μ. Κωνσταντινίδης: «Έναν κι άλλο μεσελόπον» από την αστείρευτη πηγή του Αισώπου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Simon Lim)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα πόλο: Περίπατος της Εθνικής, 31-7 την Κροατία

2 ώρες πριν
Κατεστραμμένη αγιογραφία σε ορθόδοξη εκκλησία στην επαρχία Γιουσούφελι (φωτ.: tripomatic.com)

Στις εσχατιές του Πόντου οι τελευταίοι Έλληνες εξισλαμισθέντες

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Anna Korakaki)

Πρώτη θέση η Άννα Κορακάκη στο Masped shooting cup της Βουδαπέστης

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign