pontosnews.gr
Παρασκευή, 29/09/2023
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη αποκαλύπτει τα μυστικά της

Μέσα από έναν πολυτελή τόμο, η αρχαία κρητική πολιτεία αποκαλύπτεται και διηγείται το παρελθόν της!

12/12/2020 - 2:20μμ
Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας (πηγή: «Ελεύθερνα»)

Η νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας (πηγή: «Ελεύθερνα»)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια πόλη με αμέτρητες χάρες και ομορφιές. Ένας τόπος μυθικός στην «καρδιά» της Κρήτης, στον οποίο ο αρχαίος άνεμος φυσάει δυνατά, μέχρι και σήμερα.

Στην Ελεύθερνα της Κρήτης, την πόλη που πήρε το όνομά της από τον δαίμονα Ελευθήρ, έναν από τους Κουρήτες που σύμφωνα με το μύθο χτυπούσε δυνατά την ασπίδα του για να μην φτάνει το κλάμα του Δία στα αυτιά του Κρόνου και τον κατασπαράξει, είναι αφιερωμένος ο 19ος τόμος της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός.

Ένα επιστημονικό έργο της Lamda Development και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση», το οποίο συνεχίζει την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδος μέσα από τη συγκεκριμένη αφιερωματική σειρά.

Η πανεπιστημιακή ανασκαφή στον λόφο του Πρινέ

Συγγραφέας της έκδοσης είναι ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, ο οποίος τα τελευταία 36 χρόνια ανασκάπτει συστηματικά τον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας του Ρεθύμνου, με το Πανεπιστήμιο της Κρήτης

«Ο τόμος αυτός γράφτηκε μεταξύ δύο απαγορεύσεων. Η πρώτη ήταν εκείνη της άνοιξης και η δεύτερη η τωρινή. Γι’ αυτό και θεωρώ πως είναι ένας εκδοτικός άθλος» δήλωσε ο Νικόλαος Σταμπολίδης κατά τη διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης του έργου.

Η παρούσα έκδοση είναι ένα αφιερωματικό βιβλίο που ξεναγεί τον αναγνώστη και του αφηγείται και με μυθιστορηματικό τρόπο την ιστορία της αρχαίας αυτής πόλης του Ρεθύμνου, με την έντονη κατοίκηση και της αδιάλειπτη παρουσία από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τον Μεσαίωνα.

Πλάκα από ελέφαντόδοντο του 4ου αι. μ.Χ.

Μέσα από τις εννέα ενότητες του τόμου η αρχαία κρητική πολιτεία –η οποία παρέμεινε στη σκιά των μεγάλων μινωικών κέντρων– αποκαλύπτεται και διηγείται το παρελθόν της. Σκοπός του έργου είναι η προσφορά υλικού συζήτησης και περαιτέρω μελέτης για τους ειδικούς, αλλά και η μεταλαμπάδευση στο ευρύ κοινό της πολιτιστικής γνώσης που προέκυψε από την ανασκαφική έρευνα.

Η περίφημη Νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας που βρίσκεται στη δυτική κλιτύ του λόφου του Πρινέ της αρχαίας Ελεύθερνας εξετάζεται ξεχωριστά στις 328 σελίδες του τόμου. Εκεί εντοπίστηκαν οι εντυπωσιακές ταφές που ανήκαν σε πολεμιστές και αριστοκράτισσες-ιέρειες, η αποκάλυψη των οποίων τοποθέτησε το 2009 την πόλη στο top 10 των αρχαιολογικών ανακαλύψεων από το έγκριτο περιοδικό Archaeology.

Χάλκινη ασπίδα με προτομή λέοντος

Ειδική αναφορά, φυσικά, γίνεται στο Μουσείο της Ελεύθερνας, το πρώτο μουσείο εντός αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2016 και έκτοτε αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών στο νησί.

Η τελευταία θεματική της πολυτελούς έκδοσης είναι αφιερωμένη σε εννέα αντικείμενα του μουσείου, τα οποία παρουσιάζονται ενταγμένα σε «ιστορικά μυθιστορήματα».

Όπως ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» και αντιπροέδρος της Lamda Development, ο επόμενος τόμος του «Κύκλου των Μουσείων» θα είναι αφιερωμένος στο Μουσείο του Μεσολογγίου.

Ο αφιερωματικός τόμος Ελεύθερνα θα διανεμηθεί δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις διευθύνσεις και στα αρμόδια τμήματα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές και ινστιτούτα, όπως και σε επιλεγμένες εγχώριες και διεθνείς βιβλιοθήκες και οργανισμούς.

Η λίστα αποδεκτών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως την Οξφόρδη, τη Σορβόνη και το Πρίνστον, σημαντικά μουσεία, όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Λούβρο και το Ερμιτάζ, παγκόσμιους οργανισμούς, όπως η UNESCO, και εθνικές βιβλιοθήκες.

Να σημειωθεί πως η πρωτοβουλία των εκδόσεων ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Λάτση. Ξεκίνησαν το 1994 με τους τίτλους Ελληνική Θαλασσογραφία, Ταξίδι στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη του Λουί Ντιπρέ, και Νικόλαος Γύζης.

Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ιωάννη Σ. Λάτση» (latsis-foundation.org) και την ιστοσελίδα της Lamda Development (lamdadev.com).

Γιώτα Βαζούρα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Κ. Δοξιάδης με συνεργάτες του μπροστά από τα ερείπια των Σκοπίων. Από την αφίσα της έκθεσης του 2018 στο Μουσείο Μπενάκη (πηγή: doxiadisplus.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σκόπια: Έκθεση με σχέδια του Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το σεισμό που ισοπέδωσε την πόλη

26/09/2023 - 10:34πμ
Το πέτρινο θέατρο στην πόλη Σοάτρα του Ικονίου αποδεικνύει ότι είναι αρχαιοελληνική (φωτ.: DHA)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Μικρά Ασία, στην ελληνική πόλη που «επιβεβαιώνει» την ύπαρξη εκχριστιανισμένων Τούρκων

25/09/2023 - 10:43πμ
Ο πατέρας της ψυχανάλυσης με επιστήμονες από τον κύκλο του
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακρόπολη και Ζίγκμουντ Φρόιντ: Η σχέση που σφράγισε τη ζωή και το έργο του πατέρα της ψυχανάλυσης

23/09/2023 - 7:38μμ
Η προτομή, όπως βρέθηκε, είναι άθικτη και έχει ύψος 23 εκατοστά (φωτ.: Δήμος Ντουζτζέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Βρέθηκε προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ανασκαφές στην πόλη Ντουζτζέ

21/09/2023 - 5:09μμ
(Φωτ.: Σταύρος Σαλαμπουκίδης/ google.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων στη Θεσσαλονίκη: Ο ΣΒΕ χρηματοδοτεί την αποκατάστασή του

20/09/2023 - 9:09πμ
Τοπίο από τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια (φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

UNESCO: Στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Ζαγόρι

19/09/2023 - 11:52μμ
Το ανάκτορο το 2021, ενώ οι εργασίες είναι σε εξέλιξη (φωτ.: Υπουργείο Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλη του 2023 θα αποδοθεί στο κοινό το ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές – Ο «Παρθενώνας της Μακεδονίας»

18/09/2023 - 12:43μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα του «Frogs» στην Αθήνα: Η πρώτη ταινία μεγάλους μήκους στην αρχαία ελληνική γλώσσα

16/09/2023 - 5:36μμ
Ο Φερνάντο Μποτέρο με έναν από τους πίνακές του (φωτ.: EPA/Javier Lizon)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κολομβία: Πέθανε ο ζωγράφος και γλύπτης Φερνάντο Μποτέρο

15/09/2023 - 7:47μμ
Ο ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης (φωτ.: facebook/Julianos Kattinis)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο ζωγράφος Ιουλιανός Καττίνης

14/09/2023 - 6:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή Αχλάδι Ευβοίας για τον εντοπισμό του ιδιωτικού ελικοπτέρου που κατέπεσε (φωτ.: Eurokinissi/Θοδωρής Νικολάου)

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου που κατέπεσε στην Εύβοια

9 λεπτά πριν
Πλημμύρες και καταστροφές στο Βόλο από την κακοκαιρία Elias (φωτ.: Eurokinissi/Βασίλης Οικονόμου)

Ο Elias ξεπέρασε σε σφοδρότητα τον Daniel – Τι δείχνουν τα στοιχεία του meteo.gr

39 λεπτά πριν
(Πηγή: Library of Congress)

ΗΠΑ: Νέος μικρασιατικός σύλλογος προσκαλεί στην πρώτη του εκδήλωση

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Άστατος και δροσερός ο καιρός και σήμερα – Σε ποιες περιοχές αναμένεται να βρέξει

2 ώρες πριν
Το δέντρο Sycamore Gap συνόδευε πολλές αναμνήσεις των Βρετανών, για εκατοντάδες χρόνια (φωτ.: Χ/National Trust)

Βρετανία: Βάνδαλοι έκοψαν εμβληματικό δέντρο εκατοντάδων ετών

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Τεσσάρα ο Παναθηναϊκός στην Τρίπολη, αγχωτική νίκη η ΑΕΚ

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign