pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Ανάσταση στον Πόντο είχε και… βαρύ πυροβολικό!

Μια καταγραφή από τον Φίλωνα Κτενίδη

7/04/2018 - 8:00μμ
Η Ανάσταση στον Πόντο είχε και… βαρύ πυροβολικό! - Cover Image

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Απ’ όλες τις θρησκευτικές εορτές μόνο το Πάσχα δεν παρουσίαζε σχεδόν καμία παραλλαγή στον τρόπο του εορτασμού του σε όλες τις πόλεις του Πόντου. Ό,τι γράφουμε για το Πάσχα στην Τραπεζούντα νομίζουμε ότι θα μπορούσε να γραφτεί για όλες τις πόλεις του Πόντου.

Η Ανάσταση τελούνταν στο προαύλιο της εκκλησίας που λειτουργούσαμε, αλλά συχνότερα ο κλήρος και ο λαός «εν πομπή και παρατάξει» πήγαιναν στον αυλόγυρο κάποιου παρεκκλησιού της ίδιας ενορίας όπου γινόταν ανάγνωση του Ευαγγελίου και ακουγόταν το πρώτο «Χριστός Ανέστη». Πάντως, στο χώρο που θα γινόταν η Ανάσταση από το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου λάμβανε χώρα η εγκατάσταση του… βαρέως πυροβολικού, των πυροτεχνημάτων.

Αυτά ήταν προπαντός τα τζερτζιφελέκια (τροχοί των οποίων τη στεφάνη και τις ακτίνες αποτελούσαν χοντρά φουσέκια, ειδικά, με βαριά γόμωση, που με την ανάφλεξη το πρώτου έμπαινε σε κίνηση ο τροχός για ν’ ακολουθήσει η ανάφλεξη όλων κατά σειρά μέσα σε μια θάλασσα φλογών και σπινθήρων, και σε ομοβροντίες εκκωφαντικών εκπυρσοκροτήσεων). Ήταν διαφόρων ειδών τα τζερτζιφελέκια αυτά. Άλλα περιστρεφόμενα παράλληλα με το έδαφος και άλλα καθέτως. Ήταν ο τηλέγραφον (ρουκέτες που έτρεχαν πάνω σε δύο τεντωμένα σύρματα, κατ’ αντίθετη φορά) και το «καράβι» που ήταν γεμάτο με φουσέκια και που το άναβαν το ένα μετά το άλλο.

Πλήρης ναυμαχία επί… ξηράς.

Πέρα από αυτά ήταν τα ταπία ή κάστρα, δηλαδή ένας τετράγωνος πίνακας διάτρητος στη μία πλευρά της πλατείας και απέναντί του στην άλλη πλευρά δεύτερος παρόμοιος. Κάθε τρύπα είχε κι ένα φυσέκι. Μεταξύ των δύο αυτών ταμπλό γινόταν μονομαχία με τη διαδοχική πυροδότηση και εκτόξευση των φυσεκιών.

Μόλις ακουγόταν ύστερα από την ανάγνωση του Ευαγγελίου το «Χριστός Ανέστη» αναστατωνόταν το σύμπαν από τις εκπυρσοκροτήσεις των πυροτεχνημάτων και τους πυροβολισμούς, ενώ συγχρόνως αυλάκωναν τον ουρανό τα χαβάν-φουσέκια ή καναβλία (ρουκέτες με μεγάλο βεληνεκές), άλλα καντήλια που κατά την έκρηξή τους σκόρπιζαν σαν διάττοντες βολίδες με διάφορους φωτεινούς χρωματισμούς, και άλλα απλά καναβλία (από το στέλεχος του καναβιού, που ήταν προσδεμένο στο χάρτινο φυσίγγι) που εκπυρσοκροτούσαν στα ύψη, ενώ στο έδαφος τα αραής-φουσέκια (μικρά χάρτινα φυσίγγια γεμάτα καταλλήλως με μπαρούτι) έκαναν τις πιο απίθανες εφόδους στο κενό και ανάμεσα στον κόσμο με δυσάρεστα πολλές φορές αποτελέσματα.

Ήταν τόσο μεγάλη η φασαρία που γινόταν ώστε επικράτησε να λέγεται η φράση «εγένετο το Ανάστα ο Θεός» όταν επρόκειτο να περιγράψουν οποιαδήποτε σοβαρή θορυβώδη αταξία ή αναστάτωση.

Φίλων Κτενίδης, «Η Λαμπρή»
Ποντιακή Εστία 54, 1954, σ. 214-5.
Μεταγραφή στη δημοτική: pontosnews.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στις καλαμένιες καλαθούνες οι σοδειές (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Οι Αύγουστοι των Ποντίων είχαν λεφτοκάρυα, καπνά και κοκκύμελα

10/08/2025 - 3:48μμ
Στην περιοχή που περικλείεται από τη Ματσούκα, τα Πλάτανα και τη Τόνγια, και σήμερα ονομάζεται Ντούζκιοϊ βρίσκονταν τα μοναστήρια Καραπτάλ και Χωνευτέρ' (πηγή: facebook.com/bdeveci61)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το μυστικό του Γιακούπ-αγά: Τα μοναστήρια όπου πήγαιναν Τούρκοι αγάδες από Ματσούκα, Πλάτανα και Τόνγια αλλά όχι χριστιανοί

1/08/2025 - 3:02μμ
(Πηγή: YouTube/ Kostis Vasiliadis)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κωστής Βασιλειάδης, Κώστας Ορφανίδης και Γιώργος Ζήγος ενώνουν τις φωνές τους για το «Ε! κορτσόπον, ντο τερείς»

23/07/2025 - 1:30μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στην ενορία Πινατάντων της Σάντας (φωτ.: Facebook / Ψηφιακή Σάντα / Christos Xenidis)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Προφήτης Ηλίας και ο θρύλος για τη βροχή – Από το Καρς, στην ποντιακή διάλεκτο

20/07/2025 - 11:34πμ
Η παρχαρομάνα ατενίζει τον παρχάρη της (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Παρχαρομάνα, ρωμάνα, αρνομάνα, νεράιδα ή μήπως απλώς μάνα του παρχαριού;

8/07/2025 - 9:05μμ
Άποψη της Τραπεζούντας από τον νότο, το 1833 (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Trabzon/ Godfrey Thomas Vigne)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κιθάρενα – Αργαλί: «Εικόνες» από την αγροτική ζωή στα δροσόλουστα σιμοχώρια της Τραπεζούντας

29/06/2025 - 9:44πμ
Η Αυλήαννα (Gümüstug) στη Μεσοχαλδία του Πόντου (φωτ.: facebook.com/ ayeser29 Vehbi Yalçın)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Δράκοι σκορπούσαν τον τρόμο στην Αυλήαννα και την Άδυσσα – Ο Άγιος Γεώργιος και κάτοικοι έδιωξαν την απειλή

22/06/2025 - 10:35πμ
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το παραθέρισμα στα Κοτύωρα – Το θέρετρο που διάλεγαν Έλληνες, Αρμένιοι και Τούρκοι

16/06/2025 - 10:16πμ
Ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Τριάδας και ο τάφος του μητροπολίτη Κωνστάντιου στο προαύλιο της Μονής Παναγίας Θεοσκεπάστου Τραπεζούντας (φωτ.: Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών / Δωρεά Αθηνάς Μακρίδου-Καλλιγά)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κάποτε στον Πόντο: Φύλλα καρυδιάς στους ναούς, μαγειρική στο ύπαιθρο και ο θρύλος της τρυγόνας

8/06/2025 - 9:05μμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2025 - 8:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νίκαια: Άγνωστοι έκλεψαν το άγαλμα «Η γυναίκα του λαού» από την πλατεία Παιδικής Στέγης

8 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Christos Kaliontzidis)

Χρήστος Καλιοντζίδης: «Ο παρχάρτς εγκαλιάστε με» – Μια ερμηνεία πολλών αστέρων

40 λεπτά πριν
Ο λογότυπος για τα 50 χρόνια της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος (πηγή: facebook.com/ Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Η Ένωση Ποντίων Πανοράματος ετοιμάζεται για τη νέα πολιτιστική σεζόν με ορίζοντα τα 50 χρόνια ζωής της

1 ώρα πριν
Μέλη του «Ποντοξενιτέα» συνοδεύουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στην Ποντιακή Εστία (φωτ.: facebook/Syndesmos Connecting People and Their Stories/Νίκος Βασίλας)

Ομογένεια: Δεκαπενταύγουστος με λιτανεία και ποντιακό γλέντι από τον «Ποντοξενιτέα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας)

Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας: Αντίο Απόστολε, θα σε θυμόμαστε για πάντα…

2 ώρες πριν
O παντοτινός Πόντιος Καραγκιόζης σε μια εξαιρετική φωτογραφία του Αντώνη Συμεωνάκη (φωτ.: facebook / Τάκης Βαμβακίδης)

Τάκης Βαμβακίδης: Σύμμαχός μου η ασύλληπτη αγάπη του κόσμου!

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign