pontosnews.gr
Τετάρτη, 19/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μπακλαβάς με σοκολάτα

Μια συνταγή με ποντιακή υπογραφή

8/10/2022 - 1:44μμ
Μπακλαβάς με σοκολάτα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το γλυκό που συνδυάζει δύο αγαπημένες απολαύσεις.

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. φύλλα κρούστας
300 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο), λιωμένο

για τη γέμιση

200 γρ. βούτυρο αγελάδας
200 γρ. (1 φλ.) ζάχαρη
250 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα στον πολυκόφτη σε σκόνη (2½ κούπες)
3 μεγάλα αυγά
125 γρ. (1 φλ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. (¼ φλ.) κακάο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

για το σιρόπι

500 γρ. ζάχαρη
400 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ. γλυκόζη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και την αμυγδαλόσκονη μέχρι να φουσκώσουν και να σχηματιστεί μια λευκή κρέμα. Ρίχνουμε σταδιακά τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  2. Ρίχνουμε το ξύσμα, το αλεύρι μαζί με το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 2-3 ώρες.
  3. Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων περίπου 30×40 εκ. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε την κρέμα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C.
  5. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 15-20΄, για να παγώσει καλά το βούτυρο ώστε να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μη «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 90΄.
  6. Πέντε λεπτά πριν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3΄ (από το σημείο του βρασμού). Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.
  • Πηγή: gastronomos.gr / Φώτης Χρυσανθίδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Περιστερίου)

Χριστουγεννιάτικο παρακάθ’ από την Ένωση Ποντίων Περιστερίου

3 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Στο Αυτόφωρο 27χρονος που κατήγγειλε ληστεία – Συνελήφθη για προσέλκυση ανηλίκων

34 λεπτά πριν
(Φωτ. κάλπης: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Οι υποψήφιοι για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Στις 23 Νοεμβρίου οι εκλογές

60 λεπτά πριν
Ο μέχρι σήμερα βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Διαμαντής Καραναστάσης (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτήθηκε ο βουλευτής Α’ Αθηνών Διαμαντής Καραναστάσης

1 ώρα πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Μαθαίνω ποντιακά: Γνωρίζετε τι είναι το στομολόεμαν;

2 ώρες πριν
Μαρτύριο Αγίου Βαρλαάμ –Μικρογραφία στo «Μηνολόγιο του Βασιλείου Β'» (Κώδ. Βατ. 1613, φ. 187)

Άγιος Βαρλαάμ ο Αντιοχεύς: Ο μάρτυρας που νίκησε τη φωτιά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign