pontosnews.gr
Τρίτη, 27/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νύχτες της Μόσχας – Ο Λαβρόφ στην Αθήνα

17/10/2020 - 7:58μμ
Επίσκεψη Ρώσων υπουργών στην Τουρκία
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τώρα σωθήκαμε! Η Ρωσία, με ανακοίνωση της πρεσβείας της στην Αθήνα, πληροφόρησε εμάς και όλη την υφήλιο ότι αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμά μας, κατά το Διεθνές Δίκαιο, να επεκτείνουμε στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα. Ανεπαρκής και καθυστερημένη κίνηση με πολύ δηλητήριο.

Πρώτον, δεν μας κάνει χάρη.

Δεύτερον, βάζει φυτίλι για σύγκρουση αφού, ως γνωστόν, η Τουρκία απειλεί με πόλεμο αν επεκταθούμε στα 12 μίλια.

Τη Ρωσία τη βολεύει ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος που θα ζημιώσει σοβαρά το NATO.

Και ταυτόχρονα ανοίγει πόρτα για παζάρι με την Ελλάδα καθώς περιμένουμε τον Λαβρόφ στην Αθήνα αρχές Νοεμβρίου.

Το απολύτως επίκαιρο, κρίσιμο και εκκρεμές θέμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι η θέση του Κρεμλίνου για τους εξοπλισμούς των ελληνικών νησιών. Περί αυτού η ρωσική ανακοίνωση δεν λέει λέξη. Προφανώς ο Λαβρόφ που έρχεται, εκτός απροόπτου, αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα θα καλύψει τα κενά, δηλαδή θα παζαρέψει. Καθώς όλοι ξέρουν ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις απειλές του Ερντογάν.

Η προϊστορία των ελληνορωσικών σχέσεων είναι οδηγός για το σήμερα. Μετά τον πόλεμο η Ελλάδα διατήρησε ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία αν και βρέθηκε στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ρωσόφιλοι και αγγλόφιλοι υπήρχαν πριν από την Επανάσταση του 1821. Η σύγκρουσή τους, κορυφώθηκε με τον εμφύλιο, όταν η Ελλάδα καταχωρήθηκε στη Δύση. Το «ανήκομεν στη Δύση» είναι απόφαση της Συμφωνίας της Γιάλτας, όχι του Καραμανλή.

Η Δεξιά, νικήτρια του εμφυλίου, στράφηκε ολοκληρωτικά προς τις ΗΠΑ ενώ η ηττημένη Αριστερά έμεινε σταθερά προσανατολισμένη στην ΕΣΣΔ. Και οι δυο είχαν σχέση πατρωνίας, υποτακτικού, με τις ΗΠΑ και Ρωσία. Συνέχιζαν, σαν να μην είχε περάσει μια μέρα, τον ανταγωνισμό ρωσόφιλων και αγγλόφιλων και μετά την Επανάσταση του 1821. Η εξάρτηση είναι από τότε ως σήμερα αναλλοίωτο και κυρίαρχο χαρακτηριστικό της χώρας. Νέα κόμματα και νέοι άνθρωποι μπαίνουν στο μικροσκόπιο μόλις εμφανιστούν. Ο επικυρίαρχος διασφαλίζει τη «βασιλεία» του επειδή, κατά το κοινώς λεγόμενο, «πνίγει το μωρό στην κούνια», αν το νεογέννητο δεν είναι ελεγχόμενο από τα γεννοφάσκια του. Έτσι διαμορφώνεται και διαιωνίζεται το υφιστάμενο καθεστώς προτεκτοράτου.

Η σχέση με την Τουρκία
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει στους Ευρωπαίους συμμάχους πιο σκληρή αντιρωσική στάση από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Σε μας πρώτο δημόσιο δείγμα επιδείνωσης ήταν η κυριολεκτικά πρωτοφανής απέλαση Ρώσων διπλωματών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτό το πολικό κλίμα τα όποια διμερή θέματα αναφερθούν κατά την επίσκεψη Λαβρόφ είναι αμφίβολο αν ξεπερνούν σε αξία τα μπιχλιμπιδάκια στα λαϊκά πανηγύρια.

Η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας για τα 12 μίλια εντάσσει ευθέως την επίσκεψη Λαβρόφ στο πλαίσιο των σχέσεων του τριγώνου Ρωσία-Τουρκία-Αθήνα, υπό το πρίσμα της στρατηγικής των δυο Υπερδυνάμεων στην περιοχή. Με απλά λόγια οι Μητσοτάκης/Δένδιας θα ρωτήσουν τι λέει η Μόσχα για τον εξοπλισμό των νησιών και ο Λαβρόφ θα διερευνήσει αν και ποιο αντίτιμο είναι διατεθειμένη να καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε οι Ρώσοι να καλύψουν το κενό της ανακοίνωσής τους: Όχι αν έχουμε το δικαίωμα επέκτασης αλλά τι θα κάνει η Μόσχα αν ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα και η Τουρκία θελήσει να μας επιτεθεί. Ο Πομπέο, για παράδειγμα, παρέπεμψε το θέμα, αορίστως, σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλά φεύγει οσονούπω. Ο Πούτιν τι έχει να πει και πως δεσμεύεται;

Το δεύτερο, συναφές και ίσης αξίας, ερώτημα είναι η στάση των ΗΠΑ. Αν υπάρχει ή όχι, έστω σιωπηρή ανοχή των ΗΠΑ, ώστε να παίξει η Αθήνα χωρίς να φοβάται αντίποινα. Άραγε θα ξεκινούσε ο Λαβρόφ ένα τέτοιο ταξίδι χωρίς να υπάρχει, έστω αμυδρά, κάποιο πράσινο φως, έστω θολό και τρεμάμενο;

Ο Λαβρόφ θέλει βέβαια να σφυγμομετρήσει ο ίδιος αν η πιεσμένη Αθήνα μπορεί να γίνει πιο τολμηρή, όπως ο πνιγμένος που πιάνεται από τα μαλλιά του. Γιατί, είπαμε, αν υπάρχει κάποιος ικανός να φρενάρει τώρα τον Ερντογάν είναι η Μόσχα.

Η Ρωσία βλέπει μια εξ αντικειμένου ευνοϊκή συγκυρία στο ότι δημιουργείται κενό εξουσίας στις ΗΠΑ που ως τις εκλογές μάλλον θα διευρύνεται και είναι άγνωστο πως θα κλείσει, είτε χάσει είτε κερδίσει ο Τραμπ. Οπότε ο Λαβρόφ ίσως προσφέρει διεξόδους στην κυβέρνηση που αναζητά το μαγικό φίλτρο ώστε να σώσει την παρτίδα, την πατρίδα και το κεφάλι της, χωρίς να κόψει το νήμα με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φυσικά και το Βερολίνο, παίκτης με ισχυρή επιρροή τόσο στον Ερντογάν όσο και στον Μητσοτάκη. Η στάση του Λαβρόφ προς την κυβέρνηση, λογικά,  θα είναι «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Συμφέρει και στους Ρώσους κάτι να δώσουν στην Αθήνα για να κουνηθεί και να πάρει θάρρος γιατί ο Ερντογάν δημιουργεί συνεχώς πονοκεφάλους στον Πούτιν.

Ο Ερντογάν βλέπει τείχος
Ο τελευταίος μπελάς που προκάλεσε στο Κρεμλίνο ο Ερντογάν είναι η ιστορία με το Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αυτό ικανοποιεί τους Αμερικανούς αλλά ταυτόχρονα κι αυτοί βλέπουν ότι ο Ερντογάν δεν είναι απρόβλεπτος αλλά είναι αχόρταγος.

Η στάση του Ερντογάν είναι εκβιαστική και μαξιμαλιστική αλλά έχει ένα μεγάλο καλό: Δυσκολεύει κάθε ίχνος υποχώρησης της Αθήνας.

Ποια κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί την οποιαδήποτε τουρκική πρόταση όταν ισοδυναμεί με κραυγαλέα προδοσία; Όσο και να προσπαθεί η Αθήνα δεν μπορεί να «γλυκάνει» τις τουρκικές ξεδιάντροπες απειλές. Ακόμα και η υπάκουη στρατιωτική ηγεσία το επισήμανε όταν οι πολιτικοί προϊστάμενοι έκαναν σχετική βολιδοσκόπηση.  

Ο Ερντογάν βλέπει μπροστά του να ορθώνεται ένα, έστω λεκτικό, τείχος από ΗΠΑ-ΕΕ. Αν προστεθεί η Ρωσία θα την έχει άσχημα. Ο Ερντογάν φαίνεται σαν να έχει αποφασίσει ή να σπάσει το τείχος ή να σπάσει τα μούτρα του.

Απόστολος Αποστολόπουλος

  • Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ενότητα Pontos Blog εκφράζουν αποκλειστικά την άποψη του γράφοντος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
PONTOS BLOG

Η πνευματική διάσταση του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού

26/10/2026 - 6:14μμ
(Φωτ.: Εριφύλη Μπακιρλή/ Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»)
PONTOS BLOG

3ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Ποντιακού Ελληνισμού στην Καλλιθέα: Η ισχύς εν τη ενώσει

11/10/2026 - 11:59μμ
PONTOS BLOG

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

11/10/2026 - 3:47μμ
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης/Εικ.: gemini.google.com)
PONTOS BLOG

Ποντιακή διάλεκτος: Μπορεί η τεχνολογία να την κρατήσει ζωντανή στις νεότερες γενιές;

10/10/2026 - 1:32μμ
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)
PONTOS BLOG

Παναγία Σουμελά: Όταν η ιστορία και η μνήμη χρειάζονται άδεια

26/08/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.-εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
PONTOS BLOG

19η του Μάη: Ημέρα Μνήμης και Ανθρωπισμού – Αγώνας για την αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων

15/05/2026 - 12:20μμ
Η δεξιά πλευρά του περιπτέρου, με το μότο «όποιος ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Το περίπτερο της ΕΠΟΝΑ μας μιλά για την αναγνώριση, για τη νέα αρχή, όχι απλώς για το τέλος
PONTOS BLOG

ΕΠΟΝΑ: Το ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος μιλά για τις μνήμες του μέλλοντος

15/05/2026 - 9:04πμ
Πυρρίχιος στο 19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ στην Καρδίτσα (φωτ: Αλεξία Ιωαννίδου)
PONTOS BLOG

19ο Φεστιβάλ ΠΟΕ: Η Καρδίτσα εγομώθεν χορευτάντς

19/12/2025 - 9:18μμ
Η είσοδος και η επιγραφή για τα θύματα της Γενοκτονίας στο καθολικό της Λαυρεντιανής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος - Νέα Σουμελά (φωτ. αρχείου: Φίλιππος Φασούλας)
PONTOS BLOG

Εκατόν χρόνια Ιστορίας

5/08/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: facebook.com/gtsalouchidis)
PONTOS BLOG

Γεώργιος Τσαλουχίδης: Ανοιχτή επιστολή στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – Τι ζητάει ο πτέραρχος ε.α. από τον Τούρκο πρόεδρο

21/07/2025 - 6:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήθος περιμένει την έναρξη της πώλησης νάιλον καλτσών, στις 15 Μαΐου 1940 (φωτ.: Hagley Museum and Library / DuPont Company External Affairs Department)

Νάιλον: Το υλικό που προκάλεσε ουρές, για ένα ζευγάρι κάλτσες

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: TRT HABER/X.com)

Τουρκία: Φονικός ανεμοστρόβιλος σκόρπισε το θάνατο – Τέσσερις εργάτες νεκροί, πλημμύρες στην Κωνσταντινούπολη

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: Consulate General of Greece in Boston/Facebook)

28η Οκτωβρίου στη Βοστόνη: Οι νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών τίμησαν το Έπος του ’40

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  / EUROKINISSI)

Pizza Fan: Στον ανακριτή ο ιδιοκτήτης και άλλοι 12 κατηγορούμενοι για την υπόθεση φοροδιαφυγής

1 ώρα πριν
(Φωτ.: greekorthodox.org.au )

Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος: Χαιρέτισε τη συμφωνία για τη Μονή Σινά από τον πανηγυρικό ναό του Αγίου Δημητρίου

2 ώρες πριν
Διακρίσεις για το «Αγκαλίτσα» του Γκελεντζίκ στον διαγωνισμό «Φόρμουλα επιτυχίας» (φωτ.: rusgreek.ru)

Μια… «Αγκαλίτσα» από το Γκελεντζίκ της Ρωσίας βρήκε τη «Φόρμουλα επιτυχίας»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV