pontosnews.gr
Δευτέρα, 17/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλοκαιρινοί ντολμάδες με νεροκρέμμυδα: Όταν η Ζάκυνθος συνάντησε τη Σμύρνη

Όποιος τους έχει δοκιμάσει δεν τους έχει ξεχάσει!

5/08/2022 - 2:33μμ
Καλοκαιρινοί ντολμάδες με νεροκρέμμυδα: Όταν η Ζάκυνθος συνάντησε τη Σμύρνη

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τι να πρωτοπεί κανείς για τους ντολμάδες; Λατρεμένοι, μυρωδάτοι και γεμάτοι αναμνήσεις από μεγάλα οικογενειακά τραπέζια. Ο καλός ντολμάς είναι πάντα έργο μιας καλής μαγείρισσας που δημιουργεί για τα αγαπημένα της πρόσωπα. Στην Ελλάδα όταν λέμε ντολμάδες, συνήθως εννοούμε εκείνους με αμπελόφυλλα, τους λαχανοντολμάδες ή τους σαρμάδες.

Όμως υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη, όπως με μαρούλι ή σέσκουλα. Σήμερα θα δούμε μια συνταγή με νεροκρέμμυδα και συγκεκριμένα ζακυνθινά νεροκρέμμυδα. 

Εκτός εποχής ζακυνθινών κρεμμυδιών χρησιμοποιούμε κατά προτίμηση μεγάλα λευκά κρεμμύδια. Αν τα φύλλα τους είναι πολύ λεπτά, τυλίγουμε τους ντολμάδες με δύο φύλλα.

  • Tip: Για να αποφύγουμε τα δάκρυα, τα καθαρίζουμε μέσα σε λεκάνη με νερό ή χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα με τρόπο που να απάγει τον αέρα από το πρόσωπό μας.

ΥΛΙΚΑ

5 κιλά μεγάλα ζακυνθινά κρεμμύδια καθαρισμένα
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 αυγά
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλ. ρύζι γλασέ
15 φυλλαράκια φρέσκο (ή έστω αποξηραμένο) δυόσμο
7 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι

για το αυγολέμονο

3 αυγά
2 λεμόνια (το χυμό)
1 κ.σ. κορν φλάουρ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια: Τα βάζουμε ολόκληρα σε μεγάλη κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό που βράζει, να ζεματιστούν (στο νερό ή στον ατμό) για περίπου 20΄, μέχρι τρυπώντας τα να δείχνουν εύκαμπτα και να μπορούν να τυλιχτούν.
  2. Τα βγάζουμε και τα βάζουμε για 2-3΄ κάτω από τρεχούμενο νερό (σε μεγάλη γαβάθα) να κρυώσουν. Κάνουμε σε κάθε κρεμμύδι μια κάθετη τομή μέχρι περίπου το μέσον της ακτίνας προς το κέντρο του και αφαιρούμε όλα τα μεγάλα φύλλα που προσφέρονται για τύλιγμα, αφήνοντας μόνο το κέντρο του βολβού. Κρατάμε χωριστά σε μπολ τα φύλλα και ψιλοκόβουμε τους βολβούς.
  3. Φτιάχνουμε τους κρεμμυδοντολμάδες: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, τους βολβούς, τον άνηθο, τα αυγά, το ρύζι, 2 κ.σ. λάδι, αρκετό αλάτι και πιπέρι.
  4. Προσοχή! Το αποτέλεσμα ως προς το αλάτι θα πρέπει αναλογικά να «τσιμπάει» λίγο, γιατί το φαγητό τείνει να γλυκίζει, οπότε πρέπει εξαρχής να διαταράξουμε την ισορροπία προς το αλμυρό.
  5. Παίρνουμε ένα-ένα τα εξωτερικά φύλλα των κρεμμυδιών και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους ντολμάδες. Συνήθως τα 2-4 πιο έξω φύλλα είναι τόσο μακριά που πρέπει να τα κόψουμε στη μέση, τα εσωτερικά χρησιμοποιούνται ολόκληρα.
  6. Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε φαρδιά κατσαρόλα, σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλον, και με το άνοιγμα του τυλιγμένου κρεμμυδιού προς τα κάτω. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη στρώση, πασπαλίζουμε με τα μισά φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου και προχωράμε στη δεύτερη. Ρίχνουμε επάνω τον υπόλοιπο δυόσμο (θα αρωματίσει λεπτά τους ντολμάδες), το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τόσο ζωμό ώστε να καλυφθούν.
  7. Σκεπάζουμε με ένα ανεστραμμένο πιάτο και τοποθετούμε την κατσαρόλα πάνω στη φωτιά.
  8. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 35-40΄. Αποσύρουμε, βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε 10΄ να κρυώσουν.
  9. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο: Γέρνουμε την κατσαρόλα για να μαζέψουμε το περισσότερο ζουμί του φαγητού σε μπολ, κρατώντας καλά το πιάτο στη θέση του πάνω στους ντολμάδες (αν κάνουμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, θα χρειαστούμε σίγουρα βοήθεια από κάποιον). Εναλλακτικά, μεταφέρουμε προσεκτικά έναν-έναν τους ντολμάδες σε πιατέλα σερβιρίσματος και κρατάμε το ζωμό.
  10. Απευθείας σε κατσαρόλι που να χωράει όλα τα υλικά, χτυπάμε με σύρμα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους και ρίχνουμε (πάντα χτυπώντας) λίγο-λίγο το λεμόνι. Βάζουμε το σκεύος πάνω από χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζουμί και το κορν φλάουρ αραιωμένο σε 1-2 κ.σ. νερό, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι η σάλτσα να πήξει (θα πρέπει να στέκεται στο πίσω μέρος του κουταλιού) και να είναι το αυγολέμονο παχύρευστο.
  11. Σερβίρισμα: Τοποθετούμε τους ντολμάδες σε πιατέλα ή στα πιάτα, τους περιχύνουμε με το αυγολέμονο και ρίχνουμε φρέσκο πιπέρι. Γαρνίρουμε με φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο.

⇔
Το συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει και σαν πρώτο και σαν κύριο. Ως πρώτο, τρεις ντολμάδες είναι υπεραρκετοί. Ως δεύτερο, οι πέντε είναι ιδανικοί.

  • Πηγή: caruso.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καιρός για κουνουπίδι – Εύκολες και τραγανές κροκέτες στο air fryer

7/11/2025 - 1:51μμ
(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανατολή Δημητριάδου και Μίνα Γκάγκα, Ιφιγένεια Πανίδου και Άρτεμις Καρανίκα-Κούμα (φωτ.: ΜΠΚ)

Μέριμνα Ποντίων Κυριών: Το ιστορικό σωματείο τίμησε τη Μίνα Γκάγκα και την Ιφιγένεια Πανίδου, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναικεία δύναμη

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή 80χρονος που ανατίναξε το σπίτι του γιου του

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: Ελεύθερος λόγω διαφωνίας ο 23χρονος κατηγορούμενος για  την τοποθέτηση της βόμβας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Παγκόσμιο Κύπελλο ξιφασκίας U20: Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Εθνική ξίφους μονομαχίας Νέων

2 ώρες πριν
Στο μνημόσυνο για τα 109 χρόνια από τον «καταραμένο Νοέμβριο» για τους Έλληνες της Τρίπολης του Πόντου (φωτ.: Facebook / Vasilis Tsenkelidis)

Εκείνη την Κυριακή του 1916 στην Τρίπολη του Πόντου – Οι «λευκές πορείες», το «Άουσβιτς εν ροή»

2 ώρες πριν
Η σημαία στην πορεία για την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

52η επέτειος Πολυτεχνείου: Ξεκίνησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία – Στην κορυφή η αιματοβαμμένη σημαία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign