pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα ωάρια έχουν… προτιμήσεις ως προς το σπέρμα που θα τα γονιμοποιήσει

10/06/2020 - 12:46μμ
Νορβηγοί επιστήμονες συλλέγουν σπέρμα από ασθενείς με Covid-19
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα ωάρια των γυναικών ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούν χημικά σήματα για να προσελκύσουν τα σπερματοζωάρια. Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν.

Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους.

Οι άνθρωποι –και ιδίως οι γυναίκες– αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν τον μόνιμο σύντροφό τους. Η νέα μελέτη έκανε τη διαπίστωση ότι η επιλογή του συντρόφου συνεχίζεται και μετά το σεξ, αφού αφορά ακόμη και τα ίδια τα ωάρια, που επιδεικνύουν μια επιλεκτικότητα απέναντι στα σπερματοζωάρια.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Στοκχόλμης και του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Τζον Φιτζπάτρικ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών, μελέτησαν πώς τα σπερματοζωάρια ανταποκρίνονται στο ωοθυλακικό υγρό που περιβάλλει τα ωάρια και περιέχει χημειοελκτικές ουσίες. Το βασικό ζητούμενο ήταν κατά πόσο τα ωοθυλακικά υγρά διαφορετικών γυναικών προσελκύουν τα σπερματοζωάρια ορισμένων ανδρών περισσότερο από ό,τι άλλων.

«Τα ανθρώπινα ωάρια απελευθερώνουν ουσίες που λέγονται χημειοελκτικές, και οι οποίες προσελκύουν τα σπερματοζωάρια προς τα αγονιμοποίητα ωάρια. Θέλαμε να μάθουμε αν τα ωάρια εκκρίνουν αυτά τα χημικά σήματα προκειμένου να επιλέξουν ποια σπερματοζωάρια θα προσελκύσουν», ανέφερε ο δρ Φιτζέραλντ.

Όπως είπε, διαπιστώθηκε τελικά ότι πράγματι «το ωοθυλακικό υγρό από μια γυναίκα προσελκύει καλύτερα τα σπερματοζωάρια ενός άνδρα, ενώ το υγρό μια άλλης γυναίκας είναι καλύτερο στην προσέλκυση σπερματοζωαρίων από κάποιον διαφορετικό άνδρα. Αυτό δείχνει ότι οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα ωάρια και στα σπερματοζωάρια εξαρτώνται από τη συγκεκριμένη ταυτότητα των γυναικών και των ανδρών».

Αυτό έχει ως συνέπεια ότι το ωάριο δεν «συμφωνεί» πάντα με την επιλογή συντρόφου από τη γυναίκα.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ωάρια δεν προσελκύουν πάντα περισσότερα σπερματοζωάρια από τον σύντροφο τους, αλλά μπορεί να «προτιμούν» περισσότερο τα σπερματοζωάρια κάποιου άλλου άνδρα. Αυτό εν μέρει πιθανώς εξηγεί –πέρα από άλλα προβλήματα υπογονιμότητας– γιατί ορισμένα ζευγάρια δυσκολεύονται να κάνουν παιδί.

Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η επιλεκτικότητα αφορά μόνο το ωάριο και όχι το σπερματοζωάριο. Όπως ανέφερε ο Φιτζπάτρικ, «τα σπερματοζωάρια έχουν μόνο μια δουλειά, να γονιμοποιήσουν ωάρια, συνεπώς δεν έχει νόημα γι’ αυτά να είναι επιλεκτικά. Από την άλλη, τα ωάρια μπορούν να ωφεληθούν αν διαλέξουν σπερματοζωάρια υψηλής ποιότητας ή γενετικά συμβατά».

«Η ιδέα ότι τα ωάρια επιλέγουν σπερματοζωάρια είναι πραγματικά καινούργια στην ανθρώπινη γονιμότητα. Η περαιτέρω έρευνα πάνω στον τρόπο που τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια αλληλεπιδρούν, θα προωθήσει τις θεραπείες γονιμότητας και τελικά μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε μερικές σήμερα ανεξήγητες αιτίες υπογονιμότητας στα ζευγάρια», τόνισε ο καθηγητής Ντάνιελ Μπράισον, επιστημονικός διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του βρετανικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Saint Mary.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κυκλοφοριακό: Μια μικρή αλλαγή στην ώρα έναρξης των σχολείων μειώνει το μποτιλιάρισμα

23/08/2026 - 12:00μμ
Ο Άουγκουστ Χορχ σε ένα αυτοκίνητο Horch πριν από το rebranding (πηγή: Bundesarchiv / commons.wikimedia.org)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Audi: Το πιο επιτυχημένο, περιπετειώδες, προσοδοφόρο (αλλά εν πολλοίς άγνωστο) rebranding!

19/08/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: EPA / Andy Rain)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΗΠΑ: Στο εδώλιο η Meta – 29 πολιτείες ζητούν έως 193 δισ. δολάρια για τις πλατφόρμες Facebook και Instagram

18/08/2026 - 2:50μμ
Το NGC 2392, το «Νεφέλωμα του Λιονταριού», μέσα από το υπέρυθρο βλέμμα του James Webb (φωτ.: NASA, ESA, CSA, STScI / Alyssa Pagan)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

James Webb: Το «Νεφέλωμα του Λιονταριού» βρυχάται στο Διάστημα – Η εντυπωσιακή νέα εικόνα

15/08/2026 - 5:56μμ
Η ολική έκλειψη Ηλίου, όπως έγινε ορατή στην Κορμπέρα ντ’ Έμπρε της Καταλονίας, στην Ισπανία, στις 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Marta Perez)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου: Η Ευρώπη βυθίστηκε στο σκοτάδι – Εντυπωσιακές εικόνες

13/08/2026 - 11:08πμ
Ολική έκλειψη Ηλίου, με το ηλιακό στέμμα να διακρίνεται γύρω από τον σκοτεινό δίσκο της Σελήνης (φωτ. αρχείου: NASA / Gopalswamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ουρανός έχει διπλή παράσταση απόψε: Έκλειψη Ηλίου και Περσείδες – Οι ώρες για την Ελλάδα

12/08/2026 - 4:36μμ
(Φωτ.: Σάββας Παραγκαμιάν/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δράμα: Τρία νέα ενδημικά είδη στο σπήλαιο Αγγίτη

12/08/2026 - 1:27μμ
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

11/08/2026 - 10:45μμ
Διάττοντες των Περσείδων διασχίζουν τον ουρανό πάνω από την Καλιφόρνια (φωτ.: NASA / Preston Dyches)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου και Περσείδες την ίδια νύχτα – Τι θα δούμε από την Ελλάδα

9/08/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/torstensimon-5039407/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνολογία: Από το 5G στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του 6G

8/08/2026 - 3:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

48 λεπτά πριν
(Φωτ:.: ΕΛΑΣ)

ΑΕΚ-Λέφσκι: Χειροπέδες σε 29χρονο οπαδό της Λέφσκι στον Προμαχώνα Σερρών – Τι βρέθηκε στην κατοχή του

1 ώρα πριν
Φωτογραφία της Ιουλίας Μπίμπα και ένα απόσπασμα από χειρόγραφο σημείωμα που έστειλε σε φίλη της αφότου συνελήφθη. Το κλισέ της φωτογραφίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Ιουλία Μπίμπα: Η σύντομη ζωή της αντιστασιακής «δασκαλίτσας» έγινε ταινία μικρού μήκους

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου! EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης)

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Σκότωσε με μαχαίρι τη σύζυγό του και επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Παναγία Σουμελά: Όταν η ιστορία και η μνήμη χρειάζονται άδεια

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Pontoxeniteas NSW/Facebook)

Σίδνεϊ: Ποντιακό γλέντι με έναν μεγάλο σκοπό – Συγκεντρώθηκαν από δωρεές 22.665 δολάρια για την Ποντιακή Εστία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV