pontosnews.gr
Δευτέρα, 4/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η κατανάλωση ψαριών με μέτρο κατά την εγκυμοσύνη κάνει καλό στα παιδιά

18/03/2020 - 4:25μμ
Η κατανάλωση ψαριών με μέτρο κατά την εγκυμοσύνη κάνει καλό στα παιδιά
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Να φάω ή να μη φάω ψάρια, είναι ένα ερώτημα που έχουν πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα, μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη, με επικεφαλής Ελληνίδα επιστήμονα της διασποράς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά, των οποίων οι μητέρες έτρωγαν κατά την εγκυμοσύνη ψάρι μία έως τρεις φορές την εβδομάδα, έχουν καλύτερο «προφίλ» μεταβολισμού –παρά τον κίνδυνο έκθεσης σε περισσότερο υδράργυρο– σε σχέση με τα παιδιά που οι μητέρες τους έτρωγαν ψάρι σπάνια, λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο.

Οι ερευνητές (μεταξύ των οποίων έξι Έλληνες από ΗΠΑ, Ελλάδα και Νορβηγία), με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Λήδα Χατζή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, μελέτησαν 805 ζεύγη μητέρων-παιδιών από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων η Ελλάδα), στο πλαίσιο της έρευνας HELIX, η οποία παρακολουθεί μια ομάδα γυναικών και παιδιών από τη γέννηση και μετά σε βάθος χρόνου.

Οι ερευνητές είχαν καταγράψει την κατανάλωση ψαριών κάθε εγκύου και την έκθεσή της σε υδράργυρο, ενώ αργότερα τα παιδιά τους (ηλικίας 6 έως 12 ετών) υποβλήθηκαν σε διάφορες κλινικές εξετάσεις για έλεγχο βάρους, πίεσης του αίματος, χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων και επιπέδων ινσουλίνης, ώστε να υπολογιστεί το μεταβολικό «προφίλ» τους. Διαπιστώθηκε ότι το καλύτερο «σκορ» μεταβολισμού είχαν τα παιδιά των οποίων οι έγκυοι μητέρες έκαναν λελογισμένη κατανάλωση ψαριών, αλλά το όφελος εξαφανιζόταν σταδιακά αν η μητέρα κατά την εγκυμοσύνη έτρωγε ψάρια πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα.

«Τα ψάρια είναι σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών και η κατανάλωσή τους δεν πρέπει να αποφεύγεται. Ωστόσο οι έγκυοι πρέπει να μην ξεπερνούν τη μία έως τρεις μερίδες την εβδομάδα και να μην τρώνε παραπάνω λόγω της πιθανής μόλυνσης των ψαριών με υδράργυρο και άλλους οργανικούς ρύπους», δήλωσε η δρ Χατζή.

Τα ψάρια περιέχουν άφθονα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι σημαντικά για το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Μερικά από αυτά ωστόσο περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, μιας τοξικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρολογική βλάβη.

«Τα ψάρια μπορούν να είναι κοινή πηγή έκθεσης σε ορισμένους χημικούς ρύπους με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ίδιου αμερικανικού πανεπιστημίου Νίκος Στρατάκης. «Είναι πιθανό ότι όταν οι γυναίκες τρώνε ψάρια περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα, αυτές οι συσσωρευμένες ουσίες να αντισταθμίζουν τις επωφελείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ψαριών που παρατηρούνται σε χαμηλότερα επίπεδα».

Όπως βρήκε η μελέτη, η υψηλότερη συγκέντρωση υδραργύρου στο αίμα μιας γυναίκας σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα μεταβολικού συνδρόμου στο παιδί της. Εξάλλου, η έρευνα έδειξε με ποιον τρόπο η κατανάλωση ψαριών από τη μητέρα επηρεάζει τα επίπεδα κυτοκινών και αδιποκινών στο παιδί της. Οι δύο αυτοί βιοδείκτες σχετίζονται με αυξημένη συστημική φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στο μεταβολικό σύνδρομο.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η μέτρια έως υψηλή κατανάλωση ψαριών κατά την εγκυμοσύνη μειώνει τα επίπεδα αυτών των ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή. Είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που δείχνει ότι η μείωση αυτών των βιοδεικτών μπορεί να αποτελεί τον υποκείμενο βιολογικό μηχανισμό, ο οποίος εξηγεί γιατί η μητρική κατανάλωση ψαριών βελτιώνει τη μεταβολική υγεία του παιδιού της.

Σε επόμενη φάση οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξειδικεύσουν τα ευρήματά τους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα είδη ψαριών με διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών ουσιών και υδραργύρου στον οργανισμό τους, και πώς το καθένα από αυτά τα ψάρια επιδρά στον μεταβολισμό των παιδιών έως 15 ετών.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχαν επίσης η Θεανώ Ρουμελιωτάκη και η Μαρίνα Βαφειάδη του Τμήματος Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Ιωάννης Θεολογίδης του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), και η Ελένη Παπαδοπούλου του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγείας του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: pixabay.com/users/kaboompics-1013994)
ΥΓΕΙΑ

7χρονος κατάπιε ελατήριο από γομολάστιχα που σφηνώθηκε στον πνεύμονα – Πώς σώθηκε

4/05/2026 - 12:35μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/silviarita-3142410)
ΥΓΕΙΑ

Η «χαρτογράφηση» της εμμηνόπαυσης: Ο πρώτος άτλας του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος

30/04/2026 - 11:53πμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/pdpics-44804)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο

29/04/2026 - 10:37πμ
(Φωτ.: Pexels / Michal Jarmoluk)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: «Μοριακή μνήμη» στο ανοσοποιητικό ακόμη και μετά την απώλεια βάρους

27/04/2026 - 11:07μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Παχυσαρκία: Έρχονται χάπια αντί για ενέσεις – Τι δείχνουν οι μελέτες για το ποιοι θα χάσουν βάρος

18/04/2026 - 12:11μμ
Αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, Τετάρτη 15 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ένα φαινόμενο που μας επηρεάζει περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε

17/04/2026 - 6:24μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

«Τέλος» στον κατεστραμμένο χόνδρο; Έλληνες επιστήμονες φτιάχνουν εμφυτεύματα από τα κύτταρα του ασθενούς

17/04/2026 - 4:01μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/josealbafotos-1624766/)
ΥΓΕΙΑ

Η μοναξιά «σιωπηλή» απειλή για την καρδιά – Τι ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση

15/04/2026 - 1:13μμ
(Φωτ.: Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt)
ΥΓΕΙΑ

Οι 7 διαστάσεις του φύλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Gestalt στην Ελλάδα: Η «ρευστότητα της επιθυμίας» στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας

8/04/2026 - 3:15μμ
Άποψη του υπουργείου Υγείας (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Υπουργείο Υγείας: Τέλος στο «μονοπώλιο» του Προσωπικού Ιατρού για τις παραπομπές – Όλες οι αλλαγές για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των χρονίως πασχόντων

8/04/2026 - 10:57πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κρουαζιερόπλοιο «MV Hondius» (φωτ. αρχείου: marinetraffic.com / Christopher Irvine)

Θρίλερ σε κρουαζιερόπλοιο: Τρεις νεκροί, πιθανά από χανταϊό

3 λεπτά πριν

Παρουσιάζεται το βιβλίο «Μετανάστευση και Διαχείριση Συνόρων» του Κωνσταντίνου Καραγάτσου στην ΕΣΗΕΑ

32 λεπτά πριν
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)

Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ισχυρίζεται ότι χτύπησε φρεγάτα των ΗΠΑ – Οι Αμερικανοί διαψεύδουν

60 λεπτά πριν
(Πηγή: allwyn.gr)

Λαϊκό Λαχείο: Αλλάζει η ημέρα των κληρώσεων του παιχνιδιού της Allwyn

1 ώρα πριν

Η Ένωση Μαγνησίας Μ. Ασίας και ο Σύλλογος Νησιού Πισιδίας Μ. Ασίας παρουσιάζουν το έργο «3104» στη Νίκαια

2 ώρες πριν

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: «Όχι» στην ονοματοδοσία πάρκου «Γιάννης Μπουτάρης» στη Θεσσαλονίκη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign