pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μαντί Καππαδοκίας από τον Ηλία Μαμαλάκη

Έχει μια σχετική δυσκολία, αλλά το αποτέλεσμα είναι απίστευτο

16/09/2022 - 4:09μμ
Μαντί Καππαδοκίας από τον Ηλία Μαμαλάκη

(Φωτ.: peran.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα παραδοσιακό… comfort food που συναντάμε στον Πόντο, στο Καρς, στη Μικρασία, στην Αρμενία, στην Καππαδοκία και αλλού. Θέλει λίγη υπομονή στην προετοιμασία του, αλλά το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει!

ΥΛΙΚΑ
(για 6 άτομα)

για τη ζύμη

1 νεροπότηρο αλεύρι
2 αυγά
αλάτι

για τη γέμιση

350 γρ. κιμά
2 κρεμμυδάκια
μαϊντανό
μαύρο πιπέρι
πάπρικα
αλάτι

για τη σάλτσα ντομάτας

1 πιπεριά
1 ντομάτα
αλάτι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

για τη σος γιαουρτιού

6 σκελίδες σκόρδου
2 φλ. αγελαδινό γιαούρτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, 2 αυγά, αλάτι, λίγο νερό, και ετοιμάζουμε τη ζύμη δίνοντάς της το σχήμα μιας χοντρής μπαγκέτας. Την μοιράζουμε σε δύο κομμάτια, την ξαναζυμώνουμε και την πλάθουμε σε δύο μπαλάκια.
  2. Ρίχνουμε μέσα στον ωμό κιμά 2 μικρά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένο μαϊντανό, μπόλικο μαύρο πιπέρι, πάπρικα, αλάτι, και ζυμώνουμε.
  3. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με έναν πλάστη ανοίγουμε φύλλο τα δύο μπαλάκια. Τυλίγουμε το φύλλο και το κόβουμε σε λωρίδες, στη συνέχεια κάθε λωρίδα σε πολύ μικρά κομματάκια στα οποία βάζουμε λίγη από τη γέμιση και τα κλείνουμε σαν πουγκάκια.
  4. Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι, ψιλοκόβουμε μια πιπεριά και την σοτάρουμε. Όσο σοτάρεται ψιλοκόβουμε μια ντομάτα την οποία ρίχνουμε στο τηγάνι να τσιγαριστεί με την πιπεριά. Προσθέτουμε αλάτι, ανακατεύουμε, και στη συνέχεια ρίχνουμε 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και αφήνουμε να βράσει.
  5. Βάζουμε τα μαντί να βράσουν μέσα σε λίγο ζεματιστό νερό για περίπου 10΄, και μόλις είναι έτοιμα τα σερβίρουμε στα πιάτα μαζί με λίγο ζουμάκι.
  6. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο 3,4 κ.σ. από τη σάλτσα τομάτας-πιπεριάς.
  7. Ετοιμάζουμε τη σάλτσα γιαουρτιού. Σε ένα γουδί ρίχνουμε αλάτι, 5-6 σκελίδες σκόρδο και τα κοπανάμε. Σε μπολάκι βάζουμε γιαούρτι, προσθέτουμε το μίγμα από το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο από δύο κ.σ. σάλτσα γιαουρτιού κα σερβίρουμε.

• Πηγή: peran.gr / Ηλίας Μαμαλάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
(Φωτ.: pxhere.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αραβική πίτα φτιαγμένη στο σπίτι – Με τα τρία απλούστερα υλικά

6/06/2025 - 1:57μμ
(Φωτ.: Στέλλα Σπανού)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παστουρμαδόπιτα Καππαδοκίας μέσω Κιλκίς

30/05/2025 - 1:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο θερινός κινηματογράφος «Ζέφυρος» λειτούργησε αρχικά στην πλατεία Αριστοτέλους, από το 1945 έως το 1961 και πλησίον των υπαίθριων γηπέδων της ΧΑΝΘ από το 1964 έως το 1983 (φωτ.: thessalonikicinemas.gr)

ΑΠΘ: Πέντε δεκαετίες με τις μεγάλες οθόνες της Θεσσαλονίκης σε μια ιστοσελίδα

24 λεπτά πριν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται σε γιγαντοοθόνη στη διάρκεια δηλώσεών του στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, που διεξάγεται στην Τιαντζίν της Κίνας (φωτ.: EPA/Sergey Bobylev/Sputnik/Kremlin / POOL)

Βλ. Πούτιν: Η Τουρκία αξιόπιστος και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος της Ρωσίας

59 λεπτά πριν
Η Βασιλεία Τσαούσογλου (πηγή: phonotheque.hypotheses.org)

Πρόσφυγας της Μικρασιατικής Καταστροφής αφηγείται τη ζωή από το Λιβίσι στη Σύρο

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη λιτανεία της εικόνας του Αγίου Μάμαντος (φωτ.: Δήμος Νέας Προποντίδας)

Χαλκιδική: Ποντιακό γλέντι στην εμποροπανηγύρη του Αγίου Μάμαντος

2 ώρες πριν
O εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Αμπού Ομπάιντα (κέντρο), σε παλιότερη φωτογραφία ενώ κάνει δηλώσεις (φωτ.: EPA/Ali Ali)

Στέλεχος της Χαμάς εξόντωσε το Ισραήλ – Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για όσους έχουν παλαιστινιακό διαβατήριο

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Σαρακατσαναίων Δήμου Θέρμης "Γ. Καραϊσκάκης")

Θέρμη: Ο σύλλογος Ποντίων τιμήθηκε για την προσφορά του από τον σύλλογο Σαρακατσαναίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign