pontosnews.gr
Κυριακή, 14/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εσείς τρομπέτα έχετε φάει; Ένα βιβλίο μαγειρικής από… αλλού!

16/12/2019 - 7:37μμ
Εσείς τρομπέτα έχετε φάει; Ένα βιβλίο μαγειρικής από... αλλού!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λιγκουίνι με σάλτσα λεονταρόψαρου, φιλέτο γερμανού με μαύρο πιπέρι και πάπρικα, ροδέλες τρομπέτας με σάλτσα αβοκάντο, σοτέ λεονταρόψαρου με χόρτα είναι μερικές από τις συνταγές που προτείνουν σεφ για το μαγείρεμα βρώσιμων ξενικών ειδών στο πλαίσιο του προγράμματος «Φά’ το πριν τα φάει»!

Το ηλεκτρονικό βιβλίο «Συνταγές βρώσιμων ξενικών ειδών» είναι μια πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea και του Cyclades Preservation Fund με σκοπό τη γευστική γνωριμία με τα ξενικά είδη και την προώθηση της κατανάλωσής τους.

Όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου η διευθύντρια Ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Αργυρώ Ζενέτου, «το πρόγραμμα “Φά’ το πριν τα φάει” έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση τόσο των κατοίκων των Κυκλάδων όσο και των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τις επιπτώσεις που επιφέρουν τα ξενικά είδη στην οικονομία, στον τουρισμό και στην ανθρώπινη υγεία, και μεταξύ των μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος έχει προταθεί η κατανάλωση των βρώσιμων ξενικών ειδών».

«Παράλληλα», προσθέτει ο Νίκος Δούμπας από την iSea, «στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργήσουμε μια αλυσίδα ζήτησης και προσφοράς ανάμεσα στους κατόχους καταστημάτων εστίασης και τους επαγγελματίες αλιείς με αποτέλεσμα τον μετριασμό του προβλήματος των ξενικών ειδών».

Στο βιβλίο, που είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική σελίδα της iSea, υπάρχουν 12 συνταγές από τους σεφ Αλέξανδρο Ουντίλα, Κώστα Αγγελόπουλο και Χρήστο Χίτο, με βασικά συστατικά τρία θαλάσσια ξενικά είδη, το λεονταρόψαρο, τον γερμανό και την τρομπέτα.

Το λεονταρόψαρο εισήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και καταγράφηκε επίσημα πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2015, στη Ρόδο, ενώ υπάρχει αναφορά του στην Κάλυμνο από το 2008. Η γεωγραφική εξάπλωσή του στις ελληνικές θάλασσες επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Πρόκειται για δηλητηριώδες είδος που το τσίμπημά του μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο, οίδημα, και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις αλλεργικό σοκ.

«Παρ’ όλα αυτά», επισημαίνεται στο βιβλίο, «το κρέας του θεωρείται από τα πιο εύγεστα και σε πολλές περιοχές του κόσμου αποτελεί εκλεκτό και ακριβό γεύμα, ενώ απαραίτητη και μοναδική προϋπόθεση για την κατανάλωσή του, είναι η προσοχή κατά το καθάρισμά του». Όλα τα αγκάθια της ράχης, της κοιλιάς, των πλευρών και της ουράς πρέπει να αφαιρούνται με ένα ψαλιδάκι και φορώντας σκληρό λαστιχένιο γάντι.

Δύο είδη γερμανών εντοπίζονται στην Ελλάδα, γνωστά και με τις ονομασίες αγριόσαλπα ή κουρκούνα. Αν και στη χώρα μας υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, παρά τη γευστική τους αξία. Σε άλλες μεσογειακές χώρες, όπως η Κύπρος, τα συγκεκριμένα είδη αποτελούν εκλεκτό και καλοπληρωμένο έδεσμα.

Η μικρή ποσότητα δηλητηρίου στα αγκάθια της ράχης και της κοιλιάς τους επιβάλει προσοχή στο χειρισμό κατά το καθάρισμά τους.

Η τρομπέτα, ή αλλιώς φιστουλάρια, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2001 και έκτοτε έχει επεκταθεί σε όλο το νότιο Αιγαίο, το νότιο Ιόνιο και τις Κυκλάδες. Το κρέας της είναι αρκετά εύγευστο και, παρά το σχήμα της, έχει αρκετή σάρκα για να μαγειρευτεί. Το είδος είναι εμπορεύσιμο σε χώρες της ΝΑ Μεσογείου (Τουρκία, Συρία, Λίβανος).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νατάσα Καραθάνου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

13/06/2026 - 12:11πμ
Από παλαιότερη εμφάνιση του φαινομένου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τον Θερμαϊκό (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Έντονο φαινόμενο ευτροφισμού στον Θερμαϊκό: Το φυτοπλαγκτόν κάλυψε το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης

9/06/2026 - 6:54μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Λύθηκε το μυστήριο για την ιδιαίτερη οσμή που είχε καλύψει την Αττική τον Μάιο

9/06/2026 - 4:03μμ
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

22/05/2026 - 8:02μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Δύο χρονών αγοράκι ξάπλωσε στο χαλί του Οβάλ Γραφείου την ώρα που μιλούσε ο Τραμπ

24/04/2026 - 11:16μμ
Μερακλήδικο πιάτο με πατσά σε ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Πατσάς: Αναβιώνει η πέτρα του σκανδάλου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Στο φόντο η UNESCO και η Πολιτιστική Κληρονομιά

17/04/2026 - 7:19μμ
(Φωτ.: Gianni Scognamiglio / commons.wikimedia.org)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γάμος και υγεία: Τι δείχνει μεγάλη αμερικανική μελέτη για τον κίνδυνο καρκίνου

16/04/2026 - 9:18μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μαρία Σιδέρη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Vintage Toys: Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» στις αναμνήσεις των 70s, 80s και 90s

12/04/2026 - 12:10μμ
(Φωτ. αρχείου: picryl.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Γαλλία: Ρεμί, ο γάτος που παραλίγο θα κόστιζε στην ιδιοκτήτριά του πάνω από 1.000€ σε πρόστιμα

7/04/2026 - 9:47μμ
(Πηγή: e-gerakis.gr)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θραύση κάνει η λαμπάδα ChatGPT – Στο εξωτερικό ζητούν ποντιακή λύρα, κλαρίνο και σουβλάκι

7/03/2026 - 11:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Benjamin Fanjoy)

Μουντιάλ 2026: Το Κατάρ «τσίμπησε» ιστορικό βαθμό κόντρα στην Ελβετία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κακουργηματική δίωξη στον παππού του 18 μηνών κοριτσιού που πέθανε στο ΠΑΓΝΗ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ASCO 2026: Οι νέες θεραπείες που φέρνουν ελπίδα σε επιθετικές μορφές καρκίνου

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Μελισσίων Αττικής/Facebook)

Οι σύγχρονες προκλήσεις του ποντιακού ελληνισμού στο επίκεντρο εκδήλωσης της Ένωσης Ποντίων Μελισσίων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)

Η Ένωση Ποντίων Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» στον Εσπερινό για τους Αγίους Βαρθολομαίο, Βαρνάβα και Λουκά τον Ιατρό

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

CEV European League: Διατήρησε το αήττητο η Εθνική γυναικών

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign