pontosnews.gr
Κυριακή, 20/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20 Ιουλίου 1974: Ο Έλληνες στρατηγοί κοιμόντουσαν στα σπίτια τους όταν άρχισε η τουρκική εισβολή

Ώρα-ώρα όσα συνέβησαν την παραμονή

20/07/2024 - 8:38πμ
Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τούρκοι στρατιώτες κατά την εισβολή (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 18 Ιουλίου 1974 η Ελλάδα ετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο.

Στις 11:00 το πρωί είχαν φθάσει στην Αθήνα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Έλσγουορθ, όπου συνοδευόμενοι από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Χάρι Τάσκα επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό της χούντας Αδαμάντιο Ανδρουτσόπουλο σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες.

Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο συσκέψεις, μία περί τις 14:00 και η δεύτερη περί τις 18:00, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κυπραίος, ο αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γρηγόριος Μπονάνος, και άλλοι ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Σίσκο δήλωσε ότι πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με πηγές εξαιτίας της συμμετοχής και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κάποιες ομολογίες που έγιναν αργότερα, σε κάποιο σημείο αυτών των συνομιλιών ο ταξίαρχος Δημήτριος Ιωαννίδης απείλησε πως αν συμβεί τουρκική απόβαση ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένος.

19 Ιουλίου 1974

Περί τις 11:00 ο ναύαρχος Πέτρος Αραπάκης διατάζει τα υποβρύχια «Τρίτων», «Γλαύκος» και «Νηρεύς» να πλεύσουν στις περιοχές ρόμιο-1, ρόμιο-2 και ρομιο-3 προκειμένου να βρίσκονται εγγύτερα της Κύπρου.

Στις 13:00 επιστρέφει στην Αθήνα από Άγκυρα ο Αμερικανός επιτετραμμένος Σίσκο όπου και συγκαλείται αμέσως σύσκεψη με τα ίδια πρόσωπα που είχαν μετάσχει και στην προηγούμενη. Οι πληροφορίες που μετέφερε από τουρκικής πλευράς φαίνεται πως κρίθηκαν από τους μετέχοντες στη σύσκεψη αυτή μάλλον ενθαρρυντικές.

Αργότερα, περί τις 19:00, ο στρατηγός Μπονάνος προσκαλεί στο γραφείο του όλους τους αρχηγούς και τους ανακοινώνει όλες τις πληροφορίες που είχε μεταφέρει ο Σίσκο, ο οποίος στο μεταξύ είχε ήδη αναχωρήσει και πάλι προς την Άγκυρα.

Στις 20:00 μεταδίδεται στην τηλεόραση μια αρμάδα τουρκικών πολεμικών πλοίων κατάφορτη να αποπλέει από τη Μερσίνα.

Στις 20:30, στη Λευκωσία, ο Αμερικανός πρέσβης αναζητά και επισκέπτεται πάλι τον Γλαύκο Κληρίδη ζητώντας του να αντικαταστήσει τον Νίκο Σαμψών.

Ώρα 21:15 τα ναυτικά ραντάρ της Κύπρου επισημαίνουν έξι στόχους σε σχηματισμό να κινούνται με κατεύθυνση από Μερσίνα προς Νότο, το οποίο ήταν η αρχή του Αττίλα I. Λίγο μετά, στους παραπάνω στόχους προστίθενται άλλοι οκτώ. Από την αποτύπωση της πορείας τους φέρονται να κατευθύνονται στη κυπριακή περιοχή Κορμακίτη, δυτικά της Κερύνειας. Ο Έλληνας ναυτικός διοικητής Κύπρου, αντιπλοίαρχος Παπαγιάννης, ενημερώνει άμεσα τον αρχηγό της Εθνοφρουράς και εκείνος με την σειρά του καλεί επειγόντως τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, ο οποίος δεν αναγνώρισε τον επιθετικό χαρακτήρα των στόχων.

Στον ειδησεογραφικό ιστότοπο sigmalive.com δημοσιεύτηκε το τηλεγράφημα που στάλθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών από την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα τη νύχτα της Παρασκευής 19 Ιουλίου 1974, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι αποβατικές ενέργειες του Αττίλα στη Κύπρο.

Ο Έλληνες στρατηγοί και ο Ιωαννίδης κοιμόντουσαν στα σπίτια τους όταν άρχισε η τουρκική εισβολή τα χαράματα του Σαββάτου 20 Ιουλίου.

Είχαν δώσει οδηγίες στους επόπτες στο ΓΕΕΘΑ ότι οι Τούρκοι έκαναν γυμνάσια για εκβιαστικούς λόγους, και παρά τις εκκλήσεις του διοικητή της Εθνικής Φρουράς Γεωργίτση για διαταγές απόκρουσης της εισβολής, οι οδηγίες ήταν για «αυτοσυγκράτηση».

Όταν ο υπασπιστής του Ιωαννίδη ταγματάρχης Παλαΐνης τον ενημέρωσε ότι «βγαίνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο», ο αόρατος δικτάτορας πάγωσε αφού δεν περίμενε την τουρκική αντίδραση το Σάββατο 20 Ιουλίου, μιας και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών βρισκόταν στην Άγκυρα για συνομιλίες εκτόνωσης της κρίσης.

Η αποτυχία του Ιωαννίδη να κερδίσει τον πόλεμο της Κύπρου σήμαινε το τέλος του καθεστώτος του αλλά και τη διχοτόμηση της Κύπρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τις πρώτες φωτογραφίες των ορφανών προσφυγόπουλων που συγκέντρωσε και περιέθαλψε το Άσυλο Παιδιού Βόλου  (πηγή: Γενικά Αρχεία του Κράτους - Αρχεία Ν. Μαγνησίας)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα, 1922: Το «μαύρο κύμα» φτάνει στον Βόλο – 12.000 πρόσφυγες σε μια πόλη 30.000 κατοίκων

19/09/2026 - 5:00μμ
Ο Μήτσος Λυγίζος σε στιγμιότυπο από την ταινία «Ο τσαχπίνης» (1968)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Μήτσος Λυγίζος: Το σπουδαίο έργο ένος πνευματικού ανθρώπου και ο… «Λουστράκος»

18/09/2026 - 6:23μμ
Πιλότος F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΓΕΑ)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα 10 μίλια του Αιγαίου: Το διάταγμα του 1931 που η Τουρκία αμφισβήτησε δεκαετίες αργότερα

18/09/2026 - 9:53πμ
Η αυτοκρατορική Τραπεζούντα, η Ειρήνη της Τραπεζούντας (μητέρα του Αλεξίου Γ'), και νόμισμα του Βασιλείου Μεγάλου Κομνηνού, σε σύνθεση αρχειακών τεκμηρίων (εικ.: pontosnews.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Οι δύο Ειρήνες της Τραπεζούντας: Ο γάμος που έγινε πόλεμος για το θρόνο

17/09/2026 - 10:15πμ
Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

14/09/2026 - 7:11μμ
Ο Έλληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (1873-1950), μία από τις σημαντικότερες μορφές της ελληνικής και διεθνούς μαθηματικής επιστήμης (φωτ.: Αρχείο karatheodori.gr)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

13 Σεπτεμβρίου 1873: Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή – Ο Έλληνας της Ανατολής που άλλαξε την επιστήμη των μαθηματικών και έζησε την καταστροφή της Σμύρνης

13/09/2026 - 12:55μμ
Η Μαρίκα Κοτοπούλη ως Κλυταιμνήστρα στην «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Εθνικού Θεάτρου, το 1949 (φωτ.: Φωτο-Εμίλ / Ψηφιακό Αρχείο Εθνικού Θεάτρου)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Η μοναδική ζωή και καριέρα της Μαρίκας Κοτοπούλη

11/09/2026 - 12:29μμ
Ο Γιάννης Μπέζος στο συνέδριο «Greece Talks 2025. The Intelligence Age, Travel, Culture and Connection», Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Γιάννης Μπέζος: Η ψύχραιμη (και μεγάλη) διαδρομή του πρωτοκλασάτου ηθοποιού

10/09/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI)
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Το παιδί της προσφυγικής Νέας Ιωνίας που έκανε τη Μικρά Ασία τραγούδι

9/09/2026 - 12:51μμ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θεόφραστος Σακελλαρίδης: Από το μεγαλείο της οπερέτας, στη λησμονιά και τη φτώχεια

7/09/2026 - 5:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καρέ από τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα (πηγή: US Department of War))

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανοίγει ξανά τους φακέλους των UFO – Οι φωτεινοί «δίσκοι» του 1952 και τα έξι άγνωστα αντικείμενα στη Μέση Ανατολή

6 ώρες πριν
Καπνογόνο κατά των αστυνομικών δυνάμεων, στα επεισόδια που έγιναν στη Χάγη. Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 (πηγή: Χ)

Χάγη: Ναζιστικοί χαιρετισμοί, βία και 24 συλλήψεις – Η ακροδεξιά διαδήλωση κατέληξε σε συγκρούσεις

6 ώρες πριν
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Άνκορατζ, κατά τον Μεγάλο Εσπερινό των Εγκαινίων, μαζί με μέλη της μοναδικής ελληνορθόδοξης ενορίας της Αλάσκας (φωτ.: Orthodox Observer / Loren Holmes)

Από ένα υπόγειο στην Αλάσκα, στη βορειότερη ελληνορθόδοξη ενορία – Μια κοινότητα γράφει ιστορία

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague Super Cup: Πήρε… εκδίκηση η Ρεάλ και νίκησε τον Ολυμπιακό

7 ώρες πριν
Η επιστολή της Ευδοξίας Αποστολίδου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 1921. Επάνω δεξιά διακρίνεται η ιδιόχειρη σύσταση του μητροπολίτη Χαλδίας Λαυρεντίου (πηγή: Πολιτικό Αρχείο του Πόντου / Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης / ΑΠΘ)

«Άνευ ουδενός υποστηρίγματος»: Η επιστολή μιας Πόντιας μητέρας για τα τέσσερα ορφανά της

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

Super League: Όλα μηδέν στο Άρης-Ηρακλής – Πρώτη νίκη για Κηφισιά

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV