pontosnews.gr
Τρίτη, 4/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ντοματόπιτα – Ή… μια χωριάτικη στο φούρνο!

20/07/2019 - 9:55πμ
Ντοματόπιτα – Ή... μια χωριάτικη στο φούρνο!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
  1. Πρώτα ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και στη συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα ντομάτας με την απίστευτη καλοκαιρινή γεύση: Χαράζουμε σταυρωτά τη μύτη της κάθε ντομάτας και την ζεματίζουμε, δηλαδή την ρίχνουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 30″. Αμέσως μεταφέρουμε τις ντομάτες σε μπολ με κρύο νερό, προκειμένου να κοπεί ο βρασμός. Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ρηχή κατσαρόλα. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 4-5΄, να γίνουν διάφανα χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα (χωρίς τα ζουμιά).
  3. Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 7΄ να στεγνώσει τελείως η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ρίγανη, ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά.
  4. Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και το γάλα και αλατοπιπερώνουμε. Περιχύνουμε τη γέμιση ανακατεύοντας. Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να δέσει η κρέμα ντομάτας και να πήξει. Αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει η γέμιση της ντοματόπιτας.
  5. Σε ένα λαδωμένο μακρόστενο ταψί 40×28 εκ., στρώνουμε 3 φύλλα τσαλακωτά, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Φροντίζουμε τα χωριάτικα φύλλα να εξέχουν αρκετά από το χείλος του ταψιού.
  6. Αδειάζουμε τη μισή γέμιση της ντοματόπιτας,  πασπαλίζουμε με το μισό τρίμμα φέτας  και τις μισές ελιές. Καλύπτουμε τη γέμιση με ένα φύλλο τσαλακωμένο. Επαναλαμβάνουμε, με γέμιση κρέμα ντομάτας, τρίμμα φέτας και ελιές.
  7. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στη γέμιση. Καλύπτουμε την πίτα με τα τελευταία 2 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα και στρώνοντάς τα ελαφρώς τσαλακωμένα.
  8. Χαράζουμε ελαφρά την πίτα στην επιφάνεια μόνο. Ραντίζουμε την επιφάνειά της με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό (πεταχτά με τα δάχτυλα). Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω και κάτω, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα. Ψήνουμε για 40΄.
  10. Γυρνάμε το φούρνο στην κάτω αντίσταση μόνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 20΄ λεπτά επιπλέον, μέχρι να γίνει τραγανή η πίτα και να ξεκολλάει ολόκληρη από το ταψί.
  11. Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα στους 170°C  για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα.
  • Πηγή: argiro.gr.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: argiro.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψητή κολοκύθα με φαγόπυρο και φέτα – Μια σαλάτα σκέτη υπερτροφή!

31/10/2025 - 5:35μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικογενειακή φωτογραφία μετά τη συγκρότηση σε Σώμα (φωτ.: ΠΟΕ)

Νέα σελίδα στο ΣΠοΣ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Ένας… Παπαδόπουλος στο τιμόνι

4 λεπτά πριν
Ο Σήφης Βαλυράκης στη Βουλή, το 2011 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υπόθεση Βαλυράκη: Δίωξη σε λιμενάρχες για πίεση σε μάρτυρα να αλλάξει την κατάθεσή του

29 λεπτά πριν
Στην αριστερή πλευρά του Πύργου των Κόμηδων πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργάτη, ενώ δεξιά διακρίνονται κομμάτια του τοίχου τα οποία καταρρέουν (φωτ.: EPA/Maurizio Brambatti)

Ρώμη: Νεκρός ο εργάτης που παγιδεύτηκε όταν κατέρρευσε ο μεσαιωνικός πύργος – Έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία

52 λεπτά πριν
Ερντογάν και Μπαχτσελί στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τούρκου πρόεδρου, 3 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Necati Savas)

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αιφνιδιάζει πάλι με τους Κούρδους – «Να αποφυλακιστεί ο Ντεμιρτάς»

1 ώρα πριν
Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης κατά την ομιλία του στην Ένωση Ποντίων Μελισσίων (φωτ.: Facebook / Vakis Kotridis)

Το δικό τους έπος έγραψαν οι Πόντιοι στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο – Η παρουσίαση του Βασίλη Κωνσταντινίδη

2 ώρες πριν
Ο Γρηγόρης Σκλήκας στο ΟΤ Forum με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – "Ελλάδα 2030», Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΤΑ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Σκλήκας – Βολές κατά των «γαλάζιων», επιμένει στα λουκέτα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign