pontosnews.gr
Δευτέρα, 14/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τεχνητό πάγκρεας: Ημερίδα για την πρόοδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη

15/06/2019 - 2:53μμ
Τεχνητό πάγκρεας: Ημερίδα για την πρόοδο στην αντιμετώπιση του διαβήτη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο νεανικός διαβήτης μετατρέπεται σε επιδημία και η επιστήμη δεν ξέρει ούτε την αιτιολογία, ούτε τον τρόπο να τον προλάβει και να τον θεραπεύσει. Οι ασθενείς και το περιβάλλον τους πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς η τεχνολογία βελτιώνει την ποιότητα ζωής, αλλά δεν κάνει θαύματα, υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την οργάνωση ημερίδας το Σάββατο 22 Ιουνίου με θέμα: «Τεχνητό Πάγκρεας: Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του διαβήτη».

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Διεθνούς Εταιρείας για τον Παιδικό και Εφηβικό Διαβήτη (ISPAD).

Θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που έχουν πάρει μέρος στις πολυετείς έρευνες για την ανάπτυξη του τεχνητού παγκρέατος, οι οποίοι θα παρουσιάσουν όλες τις νεότερες εξελίξεις και θα απαντήσουν σε ερωτήματα για τη νέα αυτή τεχνολογία.

«Το τεχνητό πάγκρεας προσφέρει στον ασθενή τη λειτουργία ενός υγιούς παγκρέατος, μέσω ενός αλγόριθμου και μιας απλής συσκευής που θυμίζει μικρό smartphone. Απελευθερώνει ινσουλίνη, ανάλογα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, όπως ακριβώς λειτουργεί ένα υγιές πάγκρεας», εξήγησε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Μπαρτσόκας, προσθέτοντας ότι η καλή ρύθμιση του διαβήτη που μπορεί να επιτευχθεί με το τεχνητό πάγκρεας σε βάθος χρόνου οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των επιπλοκών του διαβήτη.

Βασική επιδίωξη των επιστημόνων με την εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος είναι η μείωση στο ελάχιστο των επιπλοκών του διαβήτη, αλλά και η απελευθέρωση των ασθενών από την απαραίτητη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστίνα Κανακά.

Η τεχνολογία για τον διαβήτη προχώρησε σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία. Ο αριθμός των τρυπημάτων για τη μέτρηση γλυκόζης έχει περιοριστεί πολύ με την εφαρμογή των αισθητήρων συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης και οι συνεχώς βελτιούμενες αντλίες ινσουλίνης έχουν μειώσει την ανάγκη συχνών ενέσεων.

Όμως, όπως είπε ο Χρ. Μπαρτσόκας, ένα μεγάλο βήμα έχει επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός κλειστού κυκλώματος που αποτελείται από αισθητήρες με λογισμικό πλήρους συνεργασίας με την αντλία ινσουλίνης. Αυτό θεωρείται πλέον ως η πρώτη εφαρμογή ενός «τεχνητού» παγκρέατος. «Η έγκριση λειτουργίας της τεχνολογίας κλειστού κυκλώματος από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και η εφαρμογή της από εξαμήνου στον Καναδά, συντελεί με επιτυχία στην ικανοποίηση της επιθυμίας των παιδιών με διαβήτη για την κατάργηση των ενέσεων».

Στη χώρα μας αναμένεται να κυκλοφορήσει αρχές του 2020 και όπως είπε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (ΠΕΑΝΔ) Σοφία Μανέα, οι πάσχοντες από διαβήτη τύπου 1 βρίσκονται πολύ κοντά στην ευρεία εφαρμογή του τεχνητού παγκρέατος.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δείγματα αίματος στο Κλινικό Κέντρο των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – Φωτογραφία αρχείου (φωτ.: National Cancer Institute / Daniel Sone)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος και θρόμβωση: Αρτηριακά επεισόδια στο 8% των ασθενών διεθνούς μελέτης

13/09/2026 - 6:23μμ
Μηχάνημα πλασμαφαίρεσης σε κέντρο αιμοδοσίας (φωτ.: Wikimedia Commons)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Πότε γίνεται και ποιοι είναι οι κίνδυνοι – Τι λέει η Α’ Νεφρολογική Κλινική του ΑΠΘ

12/09/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: Pixabay / Steve Buissinne)
ΥΓΕΙΑ

Φως τη νύχτα: Οι αλλαγές που προκαλεί στην καρδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη

11/09/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Πλασμαφαίρεση: Τι είναι η θεραπεία που μπήκε στο μικροσκόπιο μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

10/09/2026 - 11:18πμ
Έναρξη σχολικής χρονιάς στο 33ο Δημοτικό Πειραιά (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Σχολική τσάντα: Πόσο πρέπει να ζυγίζει – Πέντε συμβουλές για παιδιά και γονείς

9/09/2026 - 8:26μμ
Μια γυναίκα ελέγχει το κινητό της δίπλα σε οθόνη που προβάλλει εικονίδια μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΥΓΕΙΑ

Social media με προειδοποίηση κινδύνου; Τι έδειξε δοκιμή σε νέους

6/09/2026 - 6:19μμ
(Φωτ.: Μιχάλης Καραγιάννης/EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Στους 24 οι θάνατοι στην Ελλάδα – Συναγερμός σε 69 δήμους

3/09/2026 - 12:13μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/maleni_ferrari-6847801/)
ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη τον εντοπίζει έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση

23/08/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας ενόψει: Γιατί η υπερβολική ζέστη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πιστεύαμε για τους 60+

21/08/2026 - 10:51μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΥΓΕΙΑ

Ιός του Δυτικού Νείλου: Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

20/08/2026 - 1:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λήψη του βρετανικού κοινοβουλίου (φωτ. αρχαίου: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Ρωγμές στο Ηνωμένο Βασίλειο: Κοινό μέτωπο τριών ηγεσιών με ορίζοντα την ΕΕ

8 λεπτά πριν
Για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο στο ναό Αγίας Παρασκευής Μενεμένης. Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης)

Μενεμένη: Τιμήθηκαν τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής – Μήνυμα ενότητας από τον Λάζαρο Κυρίζογλου

32 λεπτά πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (πηγή: Facebook / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs)

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για «σφαγές», την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών

56 λεπτά πριν
Η Έλενα Ακρίτα κατά την επετειακή συνεδρίαση της Βουλής (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έλενα Ακρίτα: Δεν γίνεται να συγκινούμαστε για το προσφυγόπουλο του 1922 και να στρέφουμε το κεφάλι από το προσφυγόπουλο της εποχής μας

1 ώρα πριν
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης (δ) με τον γιο του Νικόλα που επίσης έχασε τη ζωή του στο αεροπορικό δυστύχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

ΥΠΕΞ: 27 χρόνια από το θάνατο του οραματιστή πολιτικού και διαπρεπούς διπλωμάτη Γιάννου Κρανιδιώτη

2 ώρες πριν
Άνδρες του πληρώματος στο κατάστρωμα του «Κατσώνης», με τον πυργίσκο και το πυροβόλο του υποβρυχίου να διακρίνονται καθαρά (φωτ.: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος / Facebook)

Σαν σήμερα: Το «Κατσώνης» βυθίζεται ανήμερα του Σταυρού – Η τελευταία μάχη του Βασίλειου Λάσκου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV