pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς αποφεύγουμε τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

12/05/2019 - 9:40πμ
Παρατείνονται τα μέτρα στις παραλίες μέχρι το τέλος Ιουλίου 3
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Η χρήση αντηλιακών είναι απαραίτητη για την προστασία από τον ήλιο και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να τα χρησιμοποιούμαι» απαντά με κατηγορηματικό τρόπο ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δερματολόγος αφροδισιολόγος, καθηγητής ΕΚΠΑ, με αφορμή δημοσιεύματα για πρόσφατη αμερικανική έρευνα που αφορούσε έξι άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν κάποιο αντηλιακό και βρέθηκε ότι τα συστατικά του εισχώρησαν στο αίμα.

Ο Δ. Ρηγόπουλος με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για «παραπληροφόρηση» υπογραμμίζοντας ότι «στην έρευνα πουθενά δεν αναφέρεται ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αντηλιακά, αντίθετα αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνουν μελέτες για να αξιολογηθεί το εύρημα, σημειώνοντας ότι αντηλιακά χρησιμοποιούνται από την δεκαετία του 1970 και δεν έχουμε δει ποτέ βλάβες από αυτά». Κινδυνεύουμε από τον ήλιο τονίζουν οι επιστήμονες, όταν δεν τον αντιμετωπίζουμε με προσοχή και θα πρέπει να έχουμε υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι του.

Τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Ο Δ. Ρηγόπουλος εξηγεί ότι «αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα έχουν οι άνθρωποι με μεγάλη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία σε σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ όσοι εκτίθενται χρονίως κινδυνεύουν από καρκίνο του δέρματος και προκαρκινικές καταστάσεις».

Ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει επίσης φωτογήρανση, ηλιακά εγκαύματα και διάφορα δερματικά προβλήματα.

Οι καρκίνοι του δέρματος και γενικότερα οι επιπτώσεις από την έκθεσή στον ήλιο, είναι βλάβες που χρειάζονται χρόνια για να εμφανιστούν, γι’ αυτό οι επιστήμονες εστιάζουν στην πρωτογενή πρόληψη από νεαρή ηλικία. Ασπίδα προστασίας από τον ήλιο αποτελεί το αντηλιακό, για όλες τις ηλικίες. «Η σωστή χρήση του δεν είναι απλό πράγμα. Εμπεριέχει την επιλογή του σωστού αντηλιακού, το δείκτη προστασίας , αλλά και την συχνότητα με την οποία το χρησιμοποιούμαι», τονίζει ο καθηγητής. Τα παιδιά πάνω από 6 μηνών (παιδιά μέχρι 6 μηνών δεν πρέπει να βγαίνουν στον ήλιο), καλό είναι να χρησιμοποιούν «ενισχυμένα» αντηλιακά με συστατικά όπως (υαλουρονικό, βιταμίνη Ε & προβιταμίνη Β5), με ανακλαστικά και 100% φυσικά φίλτρα, να φοράνε καπέλο και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις «κακές» ώρες 12:00 με 17:00, ακόμα και με την χρήση αντηλιακού.

Οι ενήλικες μπορούν να χρησιμοποιούν αντηλιακά που περιέχουν ανακλαστικά και απορροφητικά φίλτρα, αλλά έχουν και αντιγηραντική δράση. Κάθε δυο ώρες ακόμα και όταν αναγράφεται ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να το ανανεώνουν –όσο χαμηλότερο δείκτη προστασίας έχει ένα αντηλιακό τόσο συχνότερα χρειάζεται ανανέωση– και για να έχει δράση θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε ιδανική ποσότητα, 2 mg ανά τετραγωνικό εκατοστό. Το βασικό είναι να μάθουν οι άνθρωποι να «σέβονται την επικινδυνότητα του ήλιου», δηλαδή να αποφεύγουν να εκτεθούν τις ώρες 12:00 με 17:00 και να βγαίνουν χωρίς προστασία.

Ευαισθητοποίηση και προστασία
Ευαισθητοποίηση και προστασία, από την ηλιακή ακτινοβολία είναι οι στόχοι των εκστρατειών ενημέρωσης επιστημονικών φορέων που πραγματοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια με ενθαρρυντικά αποτελέσματα ανταπόκρισης. «Από την καμπάνια που κάνουμε εδώ και 20 χρόνια έχουμε διαπιστώσει ότι πράγματι διαγιγνώσκονται πολύ πιο συχνά μελανώματα, διότι ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και έρχεται στο γιατρό, ξέρει πλέον τι είναι το μελάνωμα, ξέρει τι είναι ο καρκίνος του δέρματος ξέρει τι είναι οι προκαρκινικές καταστάσεις, άρα η όποια αλλαγή στο δέρμα του τον κινητοποιεί και αυτή είναι η ουσιαστική μας προσπάθεια, να φέρουμε τον ασθενή έγκαιρα στο γιατρό, για σωστή διάγνωση», επισημαίνει ο Δ. Ρηγόπουλος.

Προσθέτει ότι υπάρχουν και άνθρωποι που δεν αξιολογούν τις όποιες αλλαγές «και εκεί στοχεύουμε, αυτός είναι ο άνθρωπος που πρέπει να ενημερωθεί».

Αναφέρει ως παράδειγμα πρόσφατο περιστατικό, όπου πριν από ένα μήνα 58χρονος επισκέφτηκε το δερματολογικό τμήμα του νοσοκομείου και εντελώς συμπωματικά έδειξε στον δερματολόγο ένα τεράστιο μελάνωμα που είχε στην κοιλιά και το οποίο δεν είχε αξιολογήσει ποτέ στη ζωή του. Οι καμπάνιες ενημέρωσης οδηγούν περισσότερο κόσμο κοντά στον δερματολόγο, άρα, σημειώνει ο καθηγητής υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση και αυτή είναι η θετική ανάγνωση. «Η αρνητική έγκειται στο γεγονός ότι η βλάβη από τον ήλιο είναι μακροπρόθεσμη. Ένας νεαρός 20 χρόνων εκτίθεται στον ήλιο απροστάτευτος, ακατάλληλες και πολλές ώρες χωρίς να αναλογίζεται ότι μπορεί να κάνει ένα μελάνωμα μετά την τέταρτη δεκαετία της ζωής του».

Όπως επισημαίνει ο Δ. Ρηγόπουλος «η προστασία από τον ήλιο δεν είναι μονομερής. Το αντηλιακό από μόνο του δεν λύνει το πρόβλημα. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βάλουμε αντηλιακό και στις 2:00 το μεσημέρι να καθίσουμε στον ήλιο τρεις ώρες. Η προστασία είναι συνολική, και μιλάμε για αλλαγή συμπεριφοράς και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εκπαιδευτούμε».

Αντηλιακά και βιταμίνη D
«Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση αναφέρεται ότι η χρήση αντηλιακών εμποδίζει την σύνθεση της βιταμίνη D. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αντηλιακά είναι ανεπαρκείς στην βιταμίνη D», τονίζει ο καθηγητής. Μάλιστα αναφέρεται σε μια μελέτη σε 16χρονα παιδιά στην Ιταλία, στην περιοχή του Μιλάνο, όπου όπως λέει, «βρέθηκαν ανεπαρκείς στην βιταμίνη D, ενώ δεν είχαν καμία σχέση με την χρήση του ήλιου. Ήταν παχύσαρκα και καθόντουσαν ώρες μέσα στο σπίτι. Επομένως αν θέλουμε να κοιτάξουμε τα πράγματα στα μάτια θα πρέπει να δούμε την συνολική συμπεριφορά των ανθρώπων. Εξάλλου κανένας δεν ξέρει ποιος είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος να μείνει στον ήλιο για να συνθέσει απαραίτητη βιταμίνη D και ακόμα δεν ξέρουμε και την έκταση του ανθρώπινου σώματος. Τα αντηλιακά χρησιμοποιούνται κατεξοχήν στο πρόσωπο, υπάρχουν επομένως τα χέρια, ο λαιμός, τα πόδια που εκτίθενται στην ακτινοβολία χωρίς να βάζουμε αντηλιακό, επομένως πώς μπορεί να αιτιολογηθεί αυτό το πράγμα».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΥΓΕΙΑ

UNICEF: Το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας ξεπερνά για πρώτη φορά αυτό του υποσιτισμού

10/09/2025 - 4:24μμ
Ο Άδωνις Γεωργιάδης στη 89η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο περίπτερο του υπουργείου Υγείας. Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: Από 1η Οκτωβρίου θα κλείνουμε ραντεβού στα νοσοκομεία σε 2 ημέρες

6/09/2025 - 5:01μμ
Το νέο στηθοσκόπιο  φέρει ένα εξάρτημα περίπου στο μέγεθος τραπουλόχαρτου (φωτ.: BBC/ PA MEDIA)
ΥΓΕΙΑ

Βρετανία: «Έξυπνο» στηθοσκόπιο εντοπίζει καρδιακή ανεπάρκεια και ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς σε δευτερόλεπτα

1/09/2025 - 6:41μμ
(Φωτ.: Ralf Ruppert / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Η «κατάρα» της μέσης ηλικίας (επιτέλους) αμφισβητείται – Κάτι τρέχει όμως με τους νέους

28/08/2025 - 2:57μμ
(Φωτ.: ANGEL-ROS-DIE / commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ασπέργιλλος: Τι είναι, και πόσο επικίνδυνη είναι η ασπεργίλλωση; – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

26/08/2025 - 11:25μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)
ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

22/08/2025 - 2:29μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/taokinesis-2290689/)
ΥΓΕΙΑ

Τι ζητά η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματιολογίας από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών

1/08/2025 - 2:06μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΔΥ: Δέκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/07/2025 - 7:38μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Marjonhorn)
ΥΓΕΙΑ

Γεννήθηκαν στη Βρετανία τα πρώτα μωρά με DNA από 3 ανθρώπους

17/07/2025 - 12:33μμ
Επιχρωματισμένη ηλεκτρονική μικρογραφία του βακτηρίου της σύφιλης Treponema pallidum. Αρκετά σπειροειδή βακτήρια έχουν επισημανθεί με χρυσό (φωτ.: NIAID)
ΥΓΕΙΑ

Σύφιλη-Βλενόρροια: Αυξήθηκαν τα περιστατικά στην Ελλάδα εν μέσω Covid-19 – Ποιοι οι βασικοί ένοχοι

12/07/2025 - 5:33μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα λάβαρα των σωματείων στο 1ο Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας (φωτ. αρχείου: Facebook / Ανδρέας Παχατουρίδης)

3o Πανόραμα Ποντιακών Χορών Δυτικής Αθήνας

13 λεπτά πριν
Ο 32χρονος οδηγείται στο ανακριτικό γραφείο, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων (πηγή: ΕΡΤ)

Έβαλε φωτιές στον Υμηττό, παρενόχλησε γυναίκες στο Αιγάλεω – Συνελήφθη 32χρονος

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Κύπελλο Ελλάδας: «Διπλό» του Βόλου στην πρεμιέρα

1 ώρα πριν
Φωτογραφία ελληνικής οικογένειας από το Προκόπι Καππαδοκίας. Την έφεραν στην Ελλάδα πρόσφυγες που κατοίκησαν στη Νέα Ιωνία (πηγή: Αδελφότητα Προκοπιέων «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Ο ξεριζωμός των Καππαδοκών, ένα από τα λιγότερο γνωστά κεφάλαια της Μικρασιατικής Καταστροφής

2 ώρες πριν
Γραφιστική απεικόνιση του υποβρυχίου Orka (πηγή: Ministerie van Defensie/ defensie.nl)

Πολωνία: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για την αγορά τριών υποβρυχίων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/ users/moritz320-1260270/)

Με δημοπρασία 10ετών ομολόγων στις αγορές το ελληνικό Δημόσιο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign