pontosnews.gr
Πέμπτη, 26/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αληθές το «αληθώς»

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

30/04/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Λαμπροτρίτη, κι έτσι το όρισαν «οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι Πατέρες»: να τιμάται σήμερα η μνήμη των αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που μαρτύρησαν σαν τέτοιες άγιες μέρες στη Θερμή της νήσου Λέσβου το 1463. Μαζί τους μαρτύρησαν κι άλλοι χριστιανοί που είχαν βρει καταφύγιο στο μοναστήρι του λόφου των Καρυών, του οποίου ηγούμενος ήταν ο Άγιος Ραφαήλ. Την ταυτότητά τους, την ιστορία τους και τα σπαραξικάρδια γεγονότα που εκτυλίχτηκαν στο λόφο των Καρυών, μετά την επιδρομή των αιμοσταγών Οθωμανών στο νησί, αποκάλυψαν με υπερφυείς εμφανίσεις τους οι ίδιοι οι άγιοι πεντακόσια χρόνια μετά τον μαρτυρικό τους θάνατο.

Κυρίως μεταξύ των ετών 1959 και 1961, ήταν σαν ν’ άνοιξαν οι ουρανοί στο νησί.

Η Παναγία μας κι οι άγιοι εμφανίστηκαν σε ενύπνια και οράματα σε πολλούς κατοίκους, αποκαλύπτοντας τη συνταρακτική αλλά ξεχασμένη ιστορία. Επιπλέον, καθοδήγησαν με ακρίβεια τους πιστούς στις ανασκαφές για την ανεύρεση των τάφων και των ιερών λειψάνων τους, αλλά και εικονισμάτων και άλλων ιερών κειμηλίων στα εναπομείναντα κτίσματα της παλαιάς μονής που η σκαπάνη έφερε στο φως.

Τον καταιγισμό των απίστευτων γεγονότων και θαυμάτων της εποχής αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσει κανείς μέσα από τη διήγηση του υπέροχου ζωγράφου, αγιογράφου και λογοτέχνη μας, του κυρ-Φώτη Κόντογλου (1895-1965), στο βιβλίο του Σημείον Μέγα. Επίσης, στο σχετικό βιβλίο Ιστορικό της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ της σπουδαίας μακαριστής πρώτης ηγουμένης και κτήτωρος της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ Μυτιλήνης, Ευγενίας Κλειδαρά (1929-2013). Ακόμα, στα εμβριθή κι εμπεριστατωμένα βιβλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως καί Πολυκάστρου κ. Δημήτριου με τους τίτλους Η ζωή εκ τάφων και Η αποκάλυψη και οι εμφανίσεις των Αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Οι άγιοι, βέβαια, είναι ζωντανοί όπως είναι όλοι οι πραγματικοί φίλοι του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όλοι οι άγιοι συνεχίζουν να γράφουν την ιστορία τους «προς δόξαν Θεού» με τ’ αμέτρητα θαύματα, τις εμφανίσεις τους και τις ευεργεσίες που μας κάνουν – και θα συνεχίσουν να κάνουν μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Αυτά τα πράγματα, λοιπόν, δεν είναι καλό να τα αγνοούμε, να τα παραβλέπουμε. Να κάνουμε πως δεν τ’ ακούσαμε ή να ψάχνουμε χίλιες δυο δικαιολογίες για να τ’ αμφισβητήσουμε και να τ’ απωθήσουμε από το μυαλό μας.

Καθισμένοι απάνω στο θρόνο της αυθεντίας που ο καθένας έχει φτιάξει από μόνος του –μέσα στο μυαλό του– για τον εαυτό του, απορρίπτουμε γεγονότα, μαρτυρίες, εμπειρίες και πραγματικότητες.

Τις εμπαθείς ανάγκες μας τις κάνουμε φιλοτιμίες, ιδεολογίες και κοσμοθεωρίες. Τι να σας πω και του λόγου μου; Να σας χαϊδέψω τ’ αυτιά και να σας πω πως «όλα καλά, μια χαρά το πάμε το καράβι;». Πώς να το πω αυτό το ψέμα;

Πρώτα-πρώτα ως επιστήμονας, αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Μου έχει γίνει δεύτερη φύση, βλέπετε, η αναζήτηση της αλήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχω αντιληφθεί πως η πραγματικά άρτια επιστημονική λογική, δεν μπορεί παρά να παραδέχεται την αναγνώριση των πεπερασμένων ορίων της. Συνεκδοχικά να αποδέχεται την αναγκαιότητα της υπέρβασής της σε ζητήματα που κινούνται έξω από αυτά τα όρια. Με αυτό ως δεδομένο, λοιπόν, εδώ και χρόνια κάθισα και διάβασα όχι μόνο αυτά τα βιβλία που σας είπα παραπάνω. Κι άλλα βιβλία Ορθόδοξα που μιλάνε για το Χριστό, την Παναγία και τους Αγίους της πίστης μας. Διάβασα ξανά και ξανά το Ευαγγέλιο μετά από όλα αυτά, και το είδα με άλλο μάτι. Άκουσα μαρτυρίες∙ γνώρισα ανθρώπους κι άκουσα τις ιστορίες τους.

Μετά –κι αυτό ήταν το σημαντικότερο τελικά– δοκίμασα ο ίδιος μου. Ακολούθησα τις οδηγίες∙ τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού της –όντως– ζωής. Λίγο-λίγο, σιγά-σιγά, κουτσά στραβά, με την καθοδήγηση πνευματικού και συμμετοχή –το κατά δύναμη– στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Έπεσα, σηκώθηκα. Ξαναέπεσα, ξανασηκώθηκα∙ κι έτσι μου φαίνεται θα το πάω μέχρι τέλους. Σ’ αυτήν τη διαδρομή απέκτησα εμπειρίες που δεν αμφισβητούνται.

Τέλος πάντων, το τελικό μου συμπέρασμά το έβγαλα. Είπα, λοιπόν, να το μοιραστώ μαζί σας∙ ότι ένιωσα μια ευθύνη να με βαραίνει, αλλά και μια αγάπη να μ’ αλαφρώνει. Αν έχει κάποια αξία ο λόγος μου –μικρή ή μεγάλη– πώς να το ξέρω; Το τεφτέρι το δικό μου, πάντως, αυτό γράφει στο τέλος για συμπέρασμα: «Η απόλυτη αλήθεια υπάρχει, είναι μία κι έχει πρόσωπο: λέγεται Χριστός. Για να γνωριστεί και να βιωθεί χρειάζεται ν’ ακολουθήσει κανείς γνησίως και με την αθωότητα του παιδιού τα της ορθόδοξης πίστης μας».

Αυτά τώρα ούτε ως καθηγητής ούτε ως κανένας άνθρωπος με ηθικό πλεονέκτημα σάς τα λέω – ποιος το έχασε για να το βρω εγώ αυτό το πράγμα; Κολοκύθια… Μάλλον σαν τον κακούργο απάνω στον σταυρό σάς το λέω. Είμαι ο ένας κατεργάρης που το λέει στον άλλο∙ μεταξύ κατεργαρέων, όμως, ειλικρίνεια. Μεταξύ μας –ημών των ένθεν και ένθεν κακούργων– βέβαια στέκεται η Αλήθεια, ο Λόγος ο εσταυρωμένος. Γι’ αυτό σας λέω: μήπως ρε παιδιά δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς αρμενίζουμε στραβά; Μήπως να σας πω εγώ «Χριστός Ανέστη» κι εσείς «Αληθώς!», αλλά να το εννοούμε απολύτως τούτη τη φορά;

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο (εικόνα ζωγραφισμένη σε κυψέλη. Πηγή: Μελισσοκομικό Μουσείο Radovljic / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Α’)

24/02/2026 - 9:31πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/ Turkish Defense Ministry)
ΓΝΩΜΕΣ

Τούρκος ξηλώνει τη «Γαλάζια Πατρίδα»

22/02/2026 - 3:47μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: Facebook / The White House)
ΓΝΩΜΕΣ

Παγκόσμια αμερικανική δικτατορία;

21/02/2026 - 9:25πμ
Τζαμπατίστα Πιτόνι, «Το θαύμα των άρτων και των ιχθύων», περ. 1725. Λάδι σε καμβά. National Gallery of Victoria, Μελβούρνη
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Γ’)

17/02/2026 - 12:14μμ
Ο δεκανέας Hazel Wood (δεξιά) χαιρετά στρατιωτικά προτού παραλάβει ξύλινα κιβώτια που περιείχαν τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια τελετής επαναπατρισμού αγνοουμένων (MIA), στις 10 Ιουνίου 1996, στο αεροδρόμιο του Ανόι. 

Το Ανόι παρέδωσε στις ΗΠΑ, τα υποτιθέμενα λείψανα επτά αγνοουμένων. Τα λείψανα, τοποθετημένα σε φέρετρα καλυμμένα με την αμερικανική σημαία, μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στη Χαβάη για να γίνει η ταυτοποίησή τους (φωτ. αρχείου: Hoang Dinh NAM)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα ξανακάνουν λάθος οι ΗΠΑ;

14/02/2026 - 10:11πμ
Πολεμικά πλοία σε άσκηση του τουρκικού ΠΝ (φωτ. αρχείου: Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το ντόμινο των υποχωρήσεων

13/02/2026 - 3:55μμ
Το θαύμα των πέντε άρτων σε πίνακα του Giovanni Lanfranco (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Β’)

10/02/2026 - 9:53πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο ενώ ήδη αυτός και οι συνεργάτες του κάνουν σχέδια για την περιοχή μας (φωτ. αρχείου: EPA/Samuel Corum/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Ανακατατάξεις στην περιοχή μας

8/02/2026 - 4:48μμ
(Φωτ.: EPA)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Τουρκία «χορεύει» την Αθήνα

7/02/2026 - 9:39πμ
(Φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΓΝΩΜΕΣ

Μεγάλη αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ

6/02/2026 - 4:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κώστας Βουτσάς το 2007, στη σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μάκη Δελαπόρτα για τον Φρέντυ Γερμανό (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Σαν σήμερα πέθανε ο Κώστας Βουτσάς – Η συγκλονιστική ιστορία του παππού που σκότωσαν οι Τούρκοι επειδή αρνήθηκε το φέσι

10 λεπτά πριν
Τα κομμένα καλώδια της τηλεδιοίκησης (φωτ.: Χ/kyranakis)

Άγνωστοι έκοψαν καλώδια τηλεδιοίκησης στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη – «Ήθελαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές»

45 λεπτά πριν
Οι εγκαταστάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)

Σήμερα η ετυμηγορία στην υπόθεση υποκλοπών μέσω Predator

1 ώρα πριν
Το πρώτο δημόσιο «παθητικό» σχολείο της χώρας, το 20ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων (φωτ.: Δήμος Τρικκαίων)

Τρίκαλα: Το πρώτο «παθητικό» σχολείο με μόνιμη θερμοκρασία 21 βαθμών Κελσίου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: United World Wrestling)

Ασημένιο μετάλλιο για τον Κουγιουμτσίδη στο «Muhamet Malo»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Καιρός: Πτώση θερμοκρασίας και βοριάδες έως 7 μποφόρ, τοπικές βροχές στα ανατολικά

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign