pontosnews.gr
Σάββατο, 16/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Λιγότερες οθόνες και περισσότερο παιχνίδι

28/04/2019 - 8:02μμ
Αποκαλυπτική έρευνα: 59% των παιδιών Δημοτικού έχει προφίλ σε κοινωνικό δίκτυο 2
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το πολύ μία ώρα τη μέρα θα πρέπει να ασχολούνται με οθόνες τα παιδιά ηλικίας 2-4 ετών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία εξέδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες της για το θέμα και υπογραμμίζει ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών πρέπει να έχουν σωματική δραστηριότητα και να κοιμούνται επαρκώς, ώστε να αναπτύξουν καλές συνήθειες στη ζωή τους και να προληφθούν η παχυσαρκία και άλλες ασθένειες.

Μάλιστα, στις οδηγίες του ο ΠΟΥ τονίζει ότι τα παιδιά που είναι μικρότερα του 1 έτους δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές οθόνες.

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά καθισμένα μπροστά σε οθόνες (sedentary screen time) περιλαμβάνει την παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο και τα παιχνίδια σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Η υγιής σωματική δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά και οι συνήθειες του ύπνου καθιερώνονται νωρίς στη ζωή, προσφέροντας μια ευκαιρία να διαμορφωθούν καλές συνήθειες στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και στην ενήλικη ζωή», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Παιδιά ηλικίας 1-4 ετών πρέπει να περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες κάνοντας διάφορα είδη σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μωρά κάτω του ενός έτους πρέπει να αλληλεπιδρούν παίζοντας στο πάτωμα, αποφεύγοντας όλες τις οθόνες.

Για τα μωρά μικρότερα των 12 μηνών, ο ΠΟΥ συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως και να μην παραμένουν ακίνητα περισσότερο από μια ώρα συνεχώς σε παιδικά καρότσια, παιδικά καθίσματα ή στην πλάτη κάποιου. Επίσης, πρέπει να κοιμούνται από 12 έως 17 ώρες την ημέρα.

Για τα παιδιά ηλικίας 1-2 ετών, ο ΠΟΥ συνιστά δύο ώρες σωματική δραστηριότητα ημερησίως και τουλάχιστον 11 ώρες ύπνου, αλλά να μην μένουν καθισμένα μπροστά σε οθόνη περισσότερο από μία ώρα. Για τα παιδιά από 3-4 ετών, οι δύο ώρες φυσικής δραστηριότητας καθημερινά πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία ώρα «μέτριων έως έντονων» κινήσεων και ο χρόνος που είναι αφιερωμένος στις οθόνες δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ώρα.

Κορυφαίος παράγοντας κινδύνου η ακινησία
Η ακινησία είναι «κορυφαίος παράγοντας κινδύνου» όσον αφορά τη θνησιμότητα και τροφοδοτεί την παγκόσμια αύξηση των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ανθρώπων αναφέρει ο ΠΟΥ, τονίζοντας ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και μερικές μορφές καρκίνου.

Οι οδηγίες του ΠΟΥ βασίζονται σε στοιχεία που προέκυψαν από εκατοντάδες μελέτες, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Ν. Αφρική και τις ΗΠΑ. «Οι καθιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση μηχανοκίνητου μέσου μεταφοράς αντί του περπατήματος ή της ποδηλασίας, το κάθισμα σε θρανίο στο σχολείο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα παιχνίδια σε οθόνη, κυριαρχούν όλο και περισσότερο και συνδέονται με κακά αποτελέσματα στην υγεία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Επίσης, η χρόνια έλλειψη ύπνου στα παιδιά έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση υπερβολικού λίπους, ενώ η μικρότερη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με περισσότερη ώρα στην τηλεόραση και με παιχνίδια σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Αρνητικός ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Προληπτικά παραμένει σε καραντίνα

14/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ούτε λίγο ούτε… πολύ: Οι ώρες ύπνου που «γερνούν» πιο γρήγορα εγκέφαλο και σώμα

14/05/2026 - 12:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη δείχνει ότι όσπρια και σόγια μπορεί να προστατεύουν από την υπέρταση

8/05/2026 - 6:53μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ν. Χριστοδουλίδης στο βήμα του 16ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI / Γι'ωργος Κονταρίνης)

Συνέδριο ΝΔ – Νίκος Χριστοδουλίδης: «H οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια, το μέλλον των χωρών μας δεν προσφέρονται για πειραματισμούς»

8 λεπτά πριν

19η Μαΐου: «Μάθε με να μην ξεχνώ…» – Τα ποντιακά σωματεία της Ροδόπης τιμούν την 107η μαύρη επέτειο από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

37 λεπτά πριν
Ο μαέστρος Κώστας Τσουράκης και η χορωδία (φωτ.:  anamniseis.net / ETA PRESS)

Αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο στη Νέα Υόρκη: Μια μουσική βραδιά γεμάτη μνήμες, συγκίνηση και ομογενειακή ψυχή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ertnews.gr)

Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Νέα Φιλαδέλφεια λόγω αγώνα δρόμου και φιέστας της ΑΕΚ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com)

Τραγωδία στη δυτική Αυστραλία: Νεκρός άνδρας μετά από επίθεση καρχαρία

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντιών Πιερίας)

Η ποντιακή γαστρονομική παράδοση «ζωντάνεψε» μέσα από παιδικά χαμόγελα στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign