pontosnews.gr
Κυριακή, 12/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας τις ημέρες των εορτών του Πάσχα

27/04/2019 - 2:17μμ
29 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Απρόσμενα ιατρικά προβλήματα μπορεί να επιφέρει η κούραση και το άγχος προετοιμασίας για την εορταστική περίοδο, μεταξύ αυτών εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις περιόδους των εορτών και κυρίως τις ημέρες του Πάσχα.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο Φώτης Πατσουράκος, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Το Πάσχα είναι μία από τις πιο αναμενόμενες περιόδους του έτους, αλλά και από τις πιο επικίνδυνες για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Καταρχάς, το Πάσχα είναι μια αγχωτική περίοδος με πολλές υποχρεώσεις για τους ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως αδιαφορούν για την υγεία τους και καθυστερούν τη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών, επειδή δεν θέλουν να διαταράξουν την εορταστική ατμόσφαιρα.

»Επιπλέον, πίνουν αλκοόλ, καπνίζουν, τρώνε και ξενυχτούν περισσότερο από ό,τι συνήθως, φτάνοντας ορισμένες φορές σε ακραία σημεία. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι χαλαρώνουν, ξεφεύγουν από το πρόγραμμά τους, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουν τον εαυτό τους», τονίζει ο Φ. Πατσουράκος.

Διαχειριστείτε το άγχος
Η επιθυμία των ανθρώπων για εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων και προετοιμασιών μπορεί να επιδεινώσει το άγχος, να φέρει προστριβές με τους οικείους, ακόμα και θυμό. Η διαχείριση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων.

Γιορτάστε χωρίς υπερβολές
Η ευκαιριακή, χωρίς μέτρο κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί να οδηγήσει σε κολπική μαρμαρυγή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής. Παράλληλα, περιορίστε την κατανάλωση καφεΐνης που επιτείνει το άγχος, μειώστε το κάπνισμα και απολαύστε το φαγητό σας με μέτρο.

Ασκηθείτε και ξεκουραστείτε
Οι πασχαλινές διακοπές προσφέρονται για επιπλέον δραστηριότητες, λόγω της αφθονίας ελεύθερου χρόνου. Τρέξτε, περπατήστε, πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατο και γενικά ασκηθείτε περισσότερο. Έτσι, θα μειώσετε τον κίνδυνο αύξησης του σωματικού βάρους που ελλοχεύει εξαιτίας της παρέκκλισης από το σύνηθες διατροφικό πρόγραμμα. Παράλληλα, μην χάσετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Ακολουθείτε πιστά τη φαρμακευτική σας αγωγή
Η ανεμελιά των ημερών, η χαλάρωση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, τα ταξίδια, η αλλαγή του καθημερινού προγράμματος, αλλά και της ψυχολογίας που προσφέρουν οι γιορτινές μέρες δεν πρέπει να επιτρέψουν την παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το αυστηρό πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής τους. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σοβαροί.

Σχεδιάστε προσεκτικά το ταξίδι σας
Είναι σημαντικό να σχεδιαστεί το ταξίδι λεπτομερώς, εφόσον η κατάσταση της καρδιακής υγείας είναι σταθερή και ελέγχεται επαρκώς. Επίσης, το μέσο μεταφοράς και ο προορισμός θα πρέπει να επιλεχθούν κατόπιν συζήτησης με τον καρδιολόγο.

Το υψηλό υψόμετρο του τόπου προορισμού είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πριν την απόφαση για τον τόπο προορισμού. Τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από τα 2.000 μέτρα), εξαιτίας της αραιής ατμόσφαιρας και της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.

Σημειωτέον ότι στην τσάντα τους θα πρέπει να υπάρχει μια λίστα με τις ονομασίες των φαρμάκων που λαμβάνουν και ένα σημείωμα του καρδιολόγου για την πάθησή τους. Παράλληλα, πρέπει να έχουν μαζί τους επαρκή ποσότητα φαρμάκων στην περίπτωση παράτασης των διακοπών τους για τον οποιονδήποτε λόγο.

Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα
Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που νιώσετε πίεση ή δυσφορία στο κέντρο του στήθους ή στα χέρια, την πλάτη, το σαγόνι, τον λαιμό ή στο στομάχι, ιδιαιτέρως όταν τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται από δύσπνοια, κρύο ιδρώτα, ναυτία, ζαλάδα ή αίσθημα κόπωσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να υφίσταται καρδιακή προσβολή ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Έφη Φουσέκη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pixabay.com / stevepb)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Πέντε συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα που δυσκολεύουν την αντιμετώπιση του καύσωνα

9/07/2026 - 11:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΥΓΕΙΑ

Υψηλή γλυκόζη στο αίμα και εγκέφαλος: Νέα έρευνα φωτίζει τον ρόλο της στην επιτάχυνση της γήρανσης

8/07/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες – Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

7/07/2026 - 3:15μμ
(Φωτ. αρχείου: pixabay.com/users/cathinspanje-3113075/)
ΥΓΕΙΑ

Καλοκαιρινές αλλεργίες και τσιμπήματα – Tα συμπτώματα που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια

5/07/2026 - 10:19πμ
Γυναίκα δείχνει ελιά στο χέρι της που παρουσιάζει ύποπτα χαρακτηριστικά και χρήζει δερματολογικού ελέγχου (πηγή: wwmedgroup.com)
ΥΓΕΙΑ

Μελάνωμα: Τα ύποπτα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε – Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου

22/06/2026 - 7:49μμ
(Φωτ.: sarah782 / Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Διατροφή: Πώς επηρεάζουν τις συνήθειές μας οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιρού

20/06/2026 - 5:44μμ
Το επικίνδυνο ψάρι λαγοκέφαλος (φωτ. αρχείου Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας/ EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

SOS από τον Ερυθρό Σταυρό για τον λαγοκέφαλο: Οδηγός επιβίωσης για τοξικότητα και δαγκώματα

16/06/2026 - 12:15μμ
Παραγωγή ελαιόλαδου σε ελαιοτριβείο στη Βουλιαγμένη Ηλείας (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Καθηγητής του Yale: Το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

14/06/2026 - 6:14μμ
Παιδιά παίζουν στο προαύλιο του σχολείου Amaranta στο Σαντιάγο της Χιλής, 9 Μαΐου 2019 (φωτ.: EPA / Alberto Valdes)
ΥΓΕΙΑ

Το «πείραμα» της Χιλής κατά της παιδικής παχυσαρκίας φαίνεται να αποδίδει: Τι έδειξε έρευνα σε 300.000 παιδιά

13/06/2026 - 1:17μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Γιατί ο Τραμπ πιέζει για να ακριβύνουν τα φάρμακα στην Ευρώπη

12/06/2026 - 4:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Greek Orthodox Community of Melbourne and Victoria/Facebook)

Στη Θεσσαλονίκη οι νέοι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης – Ένα ταξίδι γνωριμίας με την ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης - Αγίου Δημητρίου - Παλαιού Φαλήρου/Facebook)

Όταν η ποντιακή παράδοση γίνεται γιορτή – Ξεχωριστό γλέντι από την Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/ Colectividad Helénica Panelinion)

100 χρόνια «Πανελλήνιον»: Ένας αιώνας που κράτησε ζωντανή την ελληνική ψυχή στην Αργεντινή

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Βενεζουέλα: Στους 4.333 οι νεκροί από τον καταστροφικό διπλό σεισμό – Χιλιάδες παραμένουν χωρίς στέγη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ναύπλιο: Στη φυλακή οι δύο αστυνομικοί για τον τραυματισμό 20χρονου στην καταδίωξη στο Άργος

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΛΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ/Facebook)

Με ήχους ποντιακής λύρας αποκαλύφθηκε η νέα φανέλα της Εθνικής Ελλάδας – Η Μαρία Αραπίδου δίνει τον τόνο της καμπάνιας

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign