pontosnews.gr
Σάββατο, 13/08/2022
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θα γίνει τζαμί η Αγία Σοφία;

30/03/2019 - 5:23μμ
Η ΠΟΠΣ για την Αγία Σοφία: Η Τουρκία συνεχίζει τη γενοκτονική δράση
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί τροφοδότησαν ανησυχία τον δυτικό κόσμο. Οι ισλαμιστικές, συντηρητικές και εθνικιστικές οργανώσεις στην Τουρκία είχαν ζητήσει από καιρό να διατεθεί το ορόσημο της ορθοδοξίας για μουσουλμανική λατρεία.

Όπως υπενθυμίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ruşen Çakır, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ισλαμικά κινήματα, οι συντηρητικές και ισλαμικές ομάδες στην Τουρκία πρόβαλαν τρία αιτήματα στις διαδηλώσεις τους πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) το 2002: την άρση την απαγόρευσης της ισλαμικής μαντίλας, τον τερματισμό των περιορισμών στις θρησκευτικές σχολές Ιμάμ-Χατίπ και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Χτισμένη ως εκκλησία το 537, η Αγία Σοφία ήταν ο τόπος όπου στέφθηκαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες. Μετατράπηκε σε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453. Με εντολή του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, η Αγία Σοφία έγινε μουσείο το 1935.

Κατά τη διάρκεια της 16χρονης κυριαρχίας του ΑΚΡ, όλα τα αιτήματα σχετικά με τη μαντίλα και τις σχολές Ιμαμ-Χατίπ έχουν ικανοποιηθεί, αλλά η Αγία Σοφία παρέμεινε μουσείο. To 2014, κατά την επαναλειτουργία ενός ανακαινισμένου τζαμιού στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν αποκρίθηκε στα αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας, λέγοντας στους πιστούς να χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα τζαμιά στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου «Μπλε Τζαμιού». Το «Μπλε Τζαμί» βρίσκεται ακριβώς δίπλα. «Ας γεμίσει πρώτα αυτό και θα δούμε στη συνέχεια», είπε.

Με την οικονομία να αναπτύσσεται το 2018 με 2,5 %, από 7,4 % το 2017, με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 15%, και την λίρα να χάνει 30 % πέρυσι, ο Ερντογάν δεν είχε και πολλές άλλες επιλογές για να ικανοποιήσει, τουλάχιστον λεκτικά, τους ισλαμιστές ψηφοφόρους του ενόψει των αυριανών τοπικών εκλογών. Ταυτόχρονα, θα μπορούσε να θεωρηθεί επίσης ως μια ακόμα ρεβανσιστική κίνηση ενάντια στο κεμαλικό καθεστώς.

Με μια διαφορετική ανάγνωση, θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα μήνυμα προς τον έξω κόσμο, κυρίως την Ελλάδα.

Η Αγία Σοφία των 1482 χρόνων –ό,τι πιο μεγαλειώδες, πιο δοξασμένο, πιο ιστορικό και πιο ιερό υπάρχει στα επιτεύγματα της χριστιανικής αρχιτεκτονικής– θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο της έντονης διαμάχης, τόσο της εγχώριας όσο και διεθνούς, τις επόμενες ημέρες, ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. Οι δηλώσεις του Ερντογάν περνάνε και μέσα από τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, αφενός λόγω της πρόσφατης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας και αφετέρου λόγω άρσης βίζας για την επίσκεψη των Ρώσων πολιτών στην Τουρκία. Οι δηλώσεις και οι κινήσεις που κάνει ο Ερντογάν, θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά, μετά τις εκλογές της Κυριακής. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε τις πραγματικές προθέσεις του.

  • Του Γεώργιου Μουρουζίδη
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο λογότυπος της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων
PONTOS BLOG

«Καμίαν κι ανασπαλώ σε» – Η ταυτότητα των Ποντίων

19/05/2022 - 2:05μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
PONTOS BLOG

«Η μάνα έν’ κρύον νερόν»: Ύμνος στη μάνα

8/05/2022 - 4:42μμ
Συγκέντρωση-συναυλία των Αctive Μember / Μπαλαφας / Ξύδης / Razo/ Μίχος/ Ράλλης / Φαρμάκης μπροστά από το υπουργείο με τους απεργούς πείνας και χωρίς κάλυψη από τα ΜΜΕ (14.04.2022)- 24η μέρα απεργία πείνας
PONTOS BLOG

Υγειονομικοί σε αναστολή: Απεργία πείνας, ένα συνεχιζόμενο ανθρώπινο δράμα

22/04/2022 - 8:55μμ
(Φωτ.: Twitter/ WTA ST.PETERSBURG LADIES TROPHY)
PONTOS BLOG

Μαρία Σάκκαρη: Άνετα στους «8» της Αγίας Πετρούπολης

9/02/2022 - 9:07μμ
(Φωτ.: Facebook / Panos Stefanidis)
PONTOS BLOG

Η άβολη πραγματικότητα και το γκράφιτι για τον Άλκη

9/02/2022 - 2:59μμ
Παλαιά σπίτια κρυπτοχριστιανών στην Κρώμνη, το 1914 (πηγή: digital.bsa.ac.uk/Dawkins, Mr Richard McGillivray)
PONTOS BLOG

Οι κρυπτοχριστιανοί (κλώστοι) της περιοχής του Πόντου

8/01/2022 - 9:47πμ
(Φωτ.: pixabay.com/boxzero)
PONTOS BLOG

2021: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει, με μια ματιά

30/12/2021 - 4:15μμ
Από την υποδοχή του πρίγκιπα διαδόχου των ΗΑΕ στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, στις 24 Νοεμβρίου 2021 (φωτ.: EPA / STRINGER)
PONTOS BLOG

Θα λήξει η περιφερειακή απομόνωση της Τουρκίας;

12/12/2021 - 6:54μμ
Η εκκλησία του Αραπγκίρ, μία από τις πιο υπέροχες στην Τουρκία, ανατινάχτηκε με δυναμίτη στις 18 Σεπτεμβρίου 1957 (πηγή: Ahval)
PONTOS BLOG

Οι καταστροφές των «Τούρκων Ταλιμπάν»

19/09/2021 - 8:33μμ
(Φωτ.: pixabay.com/geralt)
PONTOS BLOG

Νέος διπολικός γεωτεχνολογικός πόλεμος

19/09/2021 - 11:17πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pexels)

Τουρκικός δάκτυλος στη βακουφική περιουσία

4 λεπτά πριν
Ο Μπόρις Τζόνσον κατά την αναχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ (φωτ. αρχείου: EPA/ Andy Rain)

Ο Μπόρις Τζόνσον ψωνίζει σε σουπερμάρκετ στη Νέα Μάκρη

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Dimitrios Bochotis)

Το Τσοτύλι Κοζάνης ξενύχτησε με ένα ποντιακό γλέντι βγαλμένο από τα παλιά

1 ώρα πριν
Ταμιευτήρας νερού στο ανατολικό Λονδίνο (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Η Βρετανία λέει το νερό νεράκι λόγω της πρωτοφανούς ξηρασίας

2 ώρες πριν
(Πηγή: YouTube/ERT)

Έγκλημα στην Άρτα: «Μετάνιωσα. Δεν πυροβόλησα τη γυναίκα μου», είπε ο 29χρονος που σκότωσε τον πεθερό του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Οι Πόντιοι της Αυστραλίας τιμούν την Παναγία Σουμελά

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2022 pontosnews.gr
Made by minoanDesign