pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια για ανθρώπους και ζώα βρέθηκαν σε σκυλοτροφές!

5/03/2019 - 8:46μμ
Πώς τα σκυλιά «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα – Το εξελικτικό τρικ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλές τροφές για σκύλους που έχουν ως βάση το ωμό κρέας περιέχουν υψηλά επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η διατροφή των σκύλων με προϊόντα που περιέχουν ωμό κρέας έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επειδή θεωρείται πιο υγιεινή σε σχέση με τα άλλα εμπορικά προϊόντα για τα κατοικίδια, παρόλο που στην πραγματικότητα τα πρώτα δεν υφίστανται παστερίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ίνγκριντ Χάνσον του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών της Ουψάλας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό Vet Record ανέλυσαν δείγματα από 60 τέτοια προϊόντα που πωλούνταν σε καταστήματα για ζώα και τα οποία προέρχονταν από δέκα παραγωγούς διαφόρων χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία, Αγγλία).

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν, αφορούσαν όλα σκύλους και περιείχαν είτε άψητο κρέας είτε κόκαλα από διάφορα ζώα (μοσχάρια, κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοίρους, αρνιά, πάπιες κ.ά.). Μερικά περιείχαν επίσης λαχανικά και φυτικές ίνες ή άλλα συστατικά.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 60 διαφορετικά είδη σκυλοτροφών περιείχαν εντεροβακτήρια σε διάφορα επίπεδα. Τα μισά (52%) περιείχαν επίπεδα μικροβίων που ξεπερνούσαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ (5.000 βακτήρια ανά γραμμάριο). Τα περισσότερα είδη μικροοργανισμών δεν έχουν βρεθεί να προκαλούν λοιμώξεις, με βασική εξαίρεση το κολοβακτηρίδιο E.coli, που βρέθηκε περίπου στο ένα τρίτο των δειγμάτων. Ένα άλλο βακτήριο, το C perfinges (κλωστηρίδιο το διαθλαστικό), που επίσης μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, βρέθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο (30%) των δειγμάτων. Η γνωστή σαλμονέλα εντοπίσθηκε στο 7% των δειγμάτων, ενώ το καμπυλοβακτήριο στο 5%.

Και οι δύο τελευταίοι μικροοργανισμοί περνούν από τους σκύλους στους ανθρώπους, προκαλώντας λοιμώξεις.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μετά από αυτά τα ευρήματα αναδεικνύεται η σημασία του προσεκτικού χειρισμού τέτοιου είδους προϊόντων από τους παραγωγούς, τα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Οι σκυλοτροφές ωμού κρέατος πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη (σκοτώνει μικρόβια όπως το καμπυλοβακτήριο) έως τη χρήση τους και να ξεπαγώνονται στους 10° Κελσίου. Πρέπει επίσης να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα και η κοπή τους και γενικότερα η μεταχείρισή τους στην κουζίνα να γίνεται με διαφορετικά όργανα και σκεύη, τα οποία μετά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα βακτήρια από τέτοιες σκυλοτροφές μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν άλλες τροφές και επιφάνειες, ενώ και οι σκύλοι μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους αν οι τελευταίοι φιλήσουν ή χαϊδέψουν τα ζώα κοντά στο στόμα τους, μόλις αυτά έχουν φάει. Ακόμα, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα με ωμό κρέας όταν κάνουν κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή μπορεί έτσι να αυξηθεί στον οργανισμό τους ο κίνδυνος αντίστασης στα φάρμακα.

«Σκύλοι σε οικογένειες με βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους επίσης δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα ωμού κρέατος, καθώς αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις», ανέφεραν οι ερευνητές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΥΓΕΙΑ

Υγεία: Με τρία νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης διευρύνεται το «Προλαμβάνω»

16/05/2026 - 3:08μμ
Εικόνα από την προετοιμασία της αγιαχουάσκας στην επαρχία Παστάσα, στον Ισημερινό (φωτ.: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη και «μαγικά μανιτάρια»: Διεθνής κλινική μελέτη με ελληνική συμμετοχή φέρνει στο προσκήνιο ψυχεδελικές ουσίες

15/05/2026 - 11:07μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Αρνητικός ο Έλληνας επιβάτης του MV Hondius – Προληπτικά παραμένει σε καραντίνα

14/05/2026 - 3:34μμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΥΓΕΙΑ

Ούτε λίγο ούτε… πολύ: Οι ώρες ύπνου που «γερνούν» πιο γρήγορα εγκέφαλο και σώμα

14/05/2026 - 12:11μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/prinz-peter-871838/)
ΥΓΕΙΑ

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: Η αόρατη διαταραχή που «κλέβει» τον ύπνο

13/05/2026 - 12:53μμ
(Φωτ.: Allwyn.gr)
ΥΓΕΙΑ

Η πρόληψη και η ενημέρωση σώζουν ζωές: Το Allwyn Care ενεργοποιεί την κοινωνία για την Υγεία

11/05/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΥΓΕΙΑ

«Θεραπείες-θαύματα» με βλαστικά κύτταρα: Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

11/05/2026 - 9:35πμ
Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου «MV Hondius» στην αεροπορική βάση του Αϊντχόβεν, στην Ολλανδία, στις 10 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA/ROB ENGELAAR)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Ασθενής είναι ο Έλληνας επιβάτης του «MV Hondius» που επιστρέφει στην Ελλάδα

10/05/2026 - 11:10μμ
Σκόνη από την αφρικανική ήπειρο στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, Παρασκευή 8 Μαΐου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Ποιοι πρέπει να προσέξουν περισσότερο – Οι οδηγίες των ειδικών για τις επόμενες ημέρες

9/05/2026 - 2:41μμ
Αξιωματικοί της ισπανικής Πολιτοφυλακής και  αστυνομικοί προετοιμάζουν το κέντρο επιχειρήσεων που στήθηκε στο λιμάνι της Γραναδίγια ντε Αμπόνα στην Τενερίφη, για την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius (φωτ.: EPA / Miguel Barreto)
ΥΓΕΙΑ

Χανταϊός: Στα Κανάρια Νησιά ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την απομάκρυνση των επιβατών του MV Hondius – Οι ειδικοί αποκλείουν τον κίνδυνο νέας πανδημίας

9/05/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρης Καιρίδης στη Βουλή, Πέμπτη 21 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Αρνητής της Γενοκτονίας των Ποντίων» – Σφοδρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου-Καιρίδη στη Βουλή

12 λεπτά πριν
Δυνάμεις της αστυνομίας σε επιφυλακή στα Βορίζια του Δήμου Φαιστού (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη: Δικογραφία-μαμούθ για ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις

36 λεπτά πριν
Εμβολιασμός του Ερυθρού Σταυρού στη Σμύρνη (πηγή: Εκδόσεις «Νέα Σύνορα» – Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε)

Μεταξύ εμβολίου και θαύματος: Η πολιορκία της Σμύρνης από την ευλογιά το 1903

60 λεπτά πριν
Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Αllwyn)

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα ευθύνης και υπόσχεσης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign