pontosnews.gr
Πέμπτη, 15/05/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Επικίνδυνα παθογόνα βακτήρια για ανθρώπους και ζώα βρέθηκαν σε σκυλοτροφές!

5/03/2019 - 8:46μμ
Πώς τα σκυλιά «χειραγωγούν» τα ανθρώπινα συναισθήματα – Το εξελικτικό τρικ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλές τροφές για σκύλους που έχουν ως βάση το ωμό κρέας περιέχουν υψηλά επίπεδα δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία τόσο των ίδιων των ζώων όσο και των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η διατροφή των σκύλων με προϊόντα που περιέχουν ωμό κρέας έχει γίνει δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, επειδή θεωρείται πιο υγιεινή σε σχέση με τα άλλα εμπορικά προϊόντα για τα κατοικίδια, παρόλο που στην πραγματικότητα τα πρώτα δεν υφίστανται παστερίωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ίνγκριντ Χάνσον του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών και Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωπονικών Επιστημών της Ουψάλας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κτηνιατρικό περιοδικό Vet Record ανέλυσαν δείγματα από 60 τέτοια προϊόντα που πωλούνταν σε καταστήματα για ζώα και τα οποία προέρχονταν από δέκα παραγωγούς διαφόρων χωρών (Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Γερμανία, Αγγλία).

Τα προϊόντα που εξετάστηκαν, αφορούσαν όλα σκύλους και περιείχαν είτε άψητο κρέας είτε κόκαλα από διάφορα ζώα (μοσχάρια, κοτόπουλα, γαλοπούλες, χοίρους, αρνιά, πάπιες κ.ά.). Μερικά περιείχαν επίσης λαχανικά και φυτικές ίνες ή άλλα συστατικά.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 60 διαφορετικά είδη σκυλοτροφών περιείχαν εντεροβακτήρια σε διάφορα επίπεδα. Τα μισά (52%) περιείχαν επίπεδα μικροβίων που ξεπερνούσαν το ανώτατο επιτρεπτό όριο με βάση τους κανονισμούς της ΕΕ (5.000 βακτήρια ανά γραμμάριο). Τα περισσότερα είδη μικροοργανισμών δεν έχουν βρεθεί να προκαλούν λοιμώξεις, με βασική εξαίρεση το κολοβακτηρίδιο E.coli, που βρέθηκε περίπου στο ένα τρίτο των δειγμάτων. Ένα άλλο βακτήριο, το C perfinges (κλωστηρίδιο το διαθλαστικό), που επίσης μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, βρέθηκε σχεδόν στο ένα τρίτο (30%) των δειγμάτων. Η γνωστή σαλμονέλα εντοπίσθηκε στο 7% των δειγμάτων, ενώ το καμπυλοβακτήριο στο 5%.

Και οι δύο τελευταίοι μικροοργανισμοί περνούν από τους σκύλους στους ανθρώπους, προκαλώντας λοιμώξεις.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μετά από αυτά τα ευρήματα αναδεικνύεται η σημασία του προσεκτικού χειρισμού τέτοιου είδους προϊόντων από τους παραγωγούς, τα καταστήματα και τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Οι σκυλοτροφές ωμού κρέατος πρέπει να διατηρούνται στην κατάψυξη (σκοτώνει μικρόβια όπως το καμπυλοβακτήριο) έως τη χρήση τους και να ξεπαγώνονται στους 10° Κελσίου. Πρέπει επίσης να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα τρόφιμα και η κοπή τους και γενικότερα η μεταχείρισή τους στην κουζίνα να γίνεται με διαφορετικά όργανα και σκεύη, τα οποία μετά πρέπει να πλένονται πολύ προσεκτικά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα βακτήρια από τέτοιες σκυλοτροφές μπορούν να εξαπλωθούν και να μολύνουν άλλες τροφές και επιφάνειες, ενώ και οι σκύλοι μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους αν οι τελευταίοι φιλήσουν ή χαϊδέψουν τα ζώα κοντά στο στόμα τους, μόλις αυτά έχουν φάει. Ακόμα, οι σκύλοι δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα με ωμό κρέας όταν κάνουν κάποια θεραπεία με αντιβιοτικά, επειδή μπορεί έτσι να αυξηθεί στον οργανισμό τους ο κίνδυνος αντίστασης στα φάρμακα.

«Σκύλοι σε οικογένειες με βρέφη, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους επίσης δεν πρέπει να τρώνε προϊόντα ωμού κρέατος, καθώς αυτές οι ομάδες είναι πιο ευάλωτες σε λοιμώξεις», ανέφεραν οι ερευνητές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: pixabay/ddimitrova)
ΥΓΕΙΑ

Κοιμούνται κι αναπνέουν επιβλαβείς χημικές ουσίες – Πόσο ασφαλή είναι τα στρώματα για βρέφη και παιδιά

16/04/2025 - 10:25πμ
(Φωτ. αρχείου: flickr / mawari)
ΥΓΕΙΑ

Βιοεκτύπωση: Το μέλλον στη θεραπεία του καρκίνου είναι πιο κοντά στο παρόν

12/04/2025 - 2:13μμ
Νοσηλεύτρια ετοιμάζει δόση εμβολίου στη διάρκεια εμβολιαστικού προγράμματος στην Ινδονησία (φωτ. αρχείου: . EPA/Hotli Simanjuntak)
ΥΓΕΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έρχεται εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα στο «Παπαγεωργίου»

11/04/2025 - 6:29μμ
(Φωτ.: pixabay / padrinan)
ΥΓΕΙΑ

«The Lancet»: Κίνδυνος αύξησης των ποσοστών μόλυνσης από HIV παγκόσμιως – Ποιες χώρες θα έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα

27/03/2025 - 6:48μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία τα μη αδειδοτούμενα φάρμακα προηγμένων θεραπειών

19/03/2025 - 2:15μμ
(Φωτ.: Pixabay / JayMantri)
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Το ⅓ των ενηλίκων δεν κοιμάται καλά – Ποια είναι η πιο συχνή διαταραχή ύπνου

14/03/2025 - 2:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com / sabinevanerp)
ΥΓΕΙΑ

Πάρκινσον: Αύξηση των ασθενών κατά 112% μέχρι το 2050, προβλέπει νέα μελέτη

6/03/2025 - 2:10μμ
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν φάρμακα και χαμηλοσυνταξιούχοι – Τι λέει ο ΦΣΑ

20/02/2025 - 3:00μμ
Απόσπασμα από το βιβλίο «Ιστορίαι» του Ηροδότου
ΥΓΕΙΑ

Αρχαία ελληνικά: Μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την αντίληψη;

19/02/2025 - 6:10μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/viarami-13458823/)
ΥΓΕΙΑ

ΕΟΦ: Tα αντιδιαβητικά φάρμακα δεν προορίζονται για απώλεια βάρους από υγιείς ανθρώπους

19/02/2025 - 10:13πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το επίσημο επιστολόχαρτο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δημοκρατία του Πόντου, ένα κράτος στα χαρτιά – Η έκκληση στον Βενιζέλο

13 λεπτά πριν
To 6 μηνών κοριτσάκι μετά τον εντοπισμό του, δίπλα σε κάδους στον Άλιμο

Άλιμος: Μυστήριο με την αρπαγή του βρέφους που βρέθηκε δίπλα σε κάδο

37 λεπτά πριν
Η είσοδος του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Από τον «Ευαγγελισμό» η αλλαγή στις εφημερίες των νοσοκομείων – «Βραχιολάκι» σε κάθε ασθενή

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Συννεφιά και άνοδο της θερμοκρασίας θα έχει σήμερα ο καιρός – Πού αναμένεται να βρέξει

2 ώρες πριν
(Πηγή: instagram)

Eurovision 2025: Η Κλαυδία διαβάζει σχόλια και εξηγεί πώς νιώθει ανεβαίνοντας στη σκηνή

10 ώρες πριν

«Το Μακρονήσι των προσφύγων λύνει τη σιωπή του» – Βιβλιοπαρουσίαση στο Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»

10 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign