pontosnews.gr
Πέμπτη, 23/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γαβουρεμένα καρτόφια — Μια ποντιακή συνταγή που θα ξυπνήσει μνήμες

Οι γαβουρεμένες πατάτες μπορούν να σερβιριστούν ως αυτοτελές πιάτο, ως σαλάτα ή ως συνοδευτικό σε κρέας, μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν και ως γέμιση για πιροσκί

21/10/2022 - 2:17μμ
Γαβουρεμένα καρτόφια

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή που σίγουρα θα… μαγέψει όποιον δεν την έχει δοκιμάσει! Εύκολη, νόστιμη και οικονομική, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι στην κορυφή της λίστας «Μαγειρική για αρχαρίους».

ΥΛΙΚΑ

3-4 μέτριες πατάτες (η αναλογία είναι για 2 άτομα, αυξήστε την ποσότητα κατά βούληση)
1 κρεμμύδι
βούτυρο ή λάδι για το γαβούρεμα
αλάτι
ρίγανη
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένουμε και αποφλοιώνουμε τις πατάτες. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό. Όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το αλάτι και τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά. Αφού μαλακώσουν, τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τις αφήνουμε στην άκρη.
  2. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε σε μικρούς κύβους.
  3. Σε αντικολλητικό τηγάνι καίμε λίγο βούτυρο (εμείς χρησιμοποιήσαμε ξυγαλί βούτυρο από το Ραγιάν) ή λάδι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μερικά λεπτά ανακατεύοντας.
  4. Όταν μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε το μίγμα της πατάτας και ανακατεύουμε διαρκώς γύρω στα 5΄.
  5. Σβήνουμε το μάτι. Όταν το φαγητό χλιαρώσει ρίχνουμε τη ρίγανη, που ταιριάζει ιδανικά με την πατάτα, και λίγο πιπέρι.

⇔
Αντί να λιώσουμε τις πατάτες, μπορούμε να τις κόψουμε σε κύβους πριν τις περάσουμε από το τηγάνι με το κρεμμύδι. Έτσι θα έχουμε την… ποντιακή εκδοχή των γερμανικών Bratkartoffeln!

ΧΚ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Χριστίνα Γεωργιάδου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

«Δρα κοφτέδα», ή μπόμπες, ή «καμηλού ττόπα» – Η φαρασιώτικη κουζίνα στα καλύτερά της

26/09/2025 - 4:59μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.:  facebook Ποντιακές Εκδηλώσεις Plus +)

Αντάμωμα ποντιακών χορών και μεγάλη ποντιακή βραδιά στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: MOTION TEAM / Βασίλης Βερβερίδης)

Διονύσης Σαββόπουλος: Το μεσημέρι του Σαββάτου το τελευταίο αντίο

43 λεπτά πριν
Ο Μάνος Χατζιδάκις σε φωτογραφία από το προσωπικό του αρχείο (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αρχείο ΜΧ)

Μάνος Χατζιδάκις: 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη – Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Enosi Pontion Schorndorf)

Αυθεντικό ποντιακό γλέντι από την Ένωση Ποντίων Schorndorf

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,5% σημείωσε πέρυσι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών

2 ώρες πριν
Από την αφίσα της εκδήλωσης

Σύλλογος Ποντίων «Παναγία Σουμελά»: Βραδιά με live ποντιακή μουσική και χορό, στην καρδιά του Σίδνεϊ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign