pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

2019 ή 1984;

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

8/01/2019 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι χρονιές αλλάζουν, αλλά εμένα κάπως μου φαίνεται πως στην πραγματικότητα συνεχώς τριγυρνάμε και πλησιάζουμε σε μια συγκεκριμένη χρονολογία: το 1984. Μεταφορικά μιλάω, αναφερόμενος στο μνημειώδες και προφητικό μυθιστόρημα που έγραψε ο σπουδαίος Τζορτζ Όργουελ.

Το «1984» και το αλληγορικό «Η φάρμα των ζώων» του Όργουελ, ο «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϊ και το «Ο Άτλας επαναστάτησε» της Άιν Ραντ είναι κλασικά έργα της λεγόμενης «δυστοπικής» μυθιστοριογραφίας.

Εκθύμως προτείνω να διαβαστούν απ’ όλους. Πρόκειται για μεγαλοφυή λογοτεχνήματα που ανατέμνουν με ακρίβεια και παρουσιάζουν παραστατικά τον ιδεολογικό πυρήνα του ολοκληρωτισμού, αδιάφορα με το πώς αυτός ονομάζεται και πώς μεταμφιέζεται για να ξεγελάει τον κάθε ανύποπτο πολίτη. Αν και είναι γραμμένα πολλές δεκαετίες πριν, όποιος νοήμων άνθρωπος τα διαβάσει σήμερα κυριολεκτικά ανατριχιάζει με τη διεισδυτική και ολοκάθαρη ματιά των λογοτεχνών. Ο αναγνώστης αβίαστα κάνει παραλληλισμούς και αναγωγές σε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις τού σήμερα.

Αυτό δεν συμβαίνει γιατί οι συγγραφείς ήταν προφήτες. Μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι γνωρίζουν σε βάθος τη διαχρονική φύση του εμπαθούς ανθρώπου και των μεθόδων που μετέρχεται για να ικανοποιήσει τον εγωισμό, τη φιλαυτία, και τη δίψα του να εξουσιάζει ή ακόμα και να σκλαβώνει τους συνανθρώπους του.

Πώς, όμως, φτάσανε σε αυτήν τη γνώση, την αντίληψη και τη σοφία αυτοί οι άνθρωποι; Μήπως είχανε κανένα κληρονομικό χάρισμα; Καθόλου, νομίζω. Κανένας άλλωστε άνθρωπος δεν γεννιέται με γνώση, οξύνοια κι ευθυκρισία. Τις αποκτά με τις εμπειρίες του και (προπαντός) μελετώντας τις εμπειρίες των άλλων διαβάζοντας κριτικά τις ιστορίες τους – την ιστορία! Αυτή είναι η βάση της κάθε επιστήμης, και τελικά της ανθρώπινης προόδου. Μελετάς καλά τι ανακάλυψαν, τι έπαθαν, τι κατέγραψαν οι άλλοι πριν από εσένα, δηλαδή μελετάς τι σου παρέδωσαν οι προηγούμενοι: την παράδοση. Κι ύστερα, βασισμένος σ’ αυτήν τη γνώση, την κοσκινίζεις και κατεβάζεις ιδέες για να συμβάλεις κι εσύ και να πας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα.

Για να πας στο επόμενο σκαλοπάτι, πατάς στα προηγούμενα – τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Ωραία μας τα εξηγεί ο ιστορικός της αρχαιότητας Διόδωρος ο Σικελιώτης που θεωρεί τη μελέτη της ιστορίας ως την πηγή της προόδου και της ευδαιμονίας του ανθρώπου. «Το πρωτείο των επαίνων για την ευδαιμονία του ανθρώπου πρέπει να αποδοθεί στην αιτία της που είναι η ιστορία», γράφει. Την χαρακτηρίζει «φύλακα της των αξιολόγων αρετής», «μάρτυρα της των φαύλων κακίας», «ευεργέτιν του κοινού γένους των ανθρώπων», «προφήτιν της αληθείας», «της όλης φιλοσοφίας οιονεί μητρόπολιν» και «φύλακα της αιωνίου παραδόσεως της επιγινομένοις». «Συμβάλλει», λέει, «στην ενδυνάμωση της ικανότητας της λογικής επεξεργασίας (λόγου δύναμιν)». «Τι άλλο καλύτερο απ’ αυτό μπορεί να βρει κανείς;», αναρωτιέται ο Διόδωρος.

Αξίζει βέβαια να θεωρήσουμε αυτό που εννοείται ως ιστορία με έναν τρόπο ευρύ που περιλαμβάνει όχι μόνο παρελθόντα γεγονότα και πεπραγμένα, αλλά και κάθε είδους παραδεδομένη από τους πριν από εμάς γνώση που πιθανά μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη ή αξιόλογη. Στο τελευταίο κριτήριο, μάλιστα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ελαστικοί και υποψιασμένοι· να έχουμε ταπεινό φρόνημα και να μην βιαζόμαστε ν’ απορρίψουμε πράγματα ως άχρηστα κι ανάξια λόγου. Γιατί το τι μπορεί να αποδειχτεί εκ των υστέρων χρήσιμο και με ποιον τρόπο, δεν μπορεί να το ξέρει κανείς εκ των προτέρων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διευρυμένη αντίληψη της ιστορίας μπορεί να συμπεριλάβει τα κάθε είδους καταγεγραμμένα ή με κάθε άλλο πρόσφορο τρόπο αποτυπωμένα πνευματικά και καλλιτεχνικά δημιουργήματα του ανθρώπου. Επίσης, όλα τα ερευνητικά δεδομένα σε κάθε είδους επιστημονικό πεδίο. Σε αυτήν τη συνεχώς εμπλουτιζόμενη γνώση βασίζεται η παιδεία που, πράγματι, νοηματοδοτείται από το αρχαίο ρητό «έτερος εξ ετέρου σοφός το τε πάλαι το τε νυν».

Επομένως, η μελέτη των δεδομένων και παραδεδομένων σε κάθε επιστητό είναι ο τρόπος προαγωγής της γνώσης, η εντρύφηση στην παράδοση το προαπαιτούμενο της προόδου, και η εν γένει μελέτη της ιστορίας πηγή της προσιτής στον άνθρωπο ευδαιμονίας.

Επειδή, όμως, ευδαιμονία άνευ ελευθερίας δεν υφίσταται, εύκολα συνάγεται ότι η ακριβής και ακέραια ιστορία ως ναυαρχίδα της παιδείας, νομοτελειακά συμβάλει στην καλλιέργεια φιλελεύθερου πνεύματος. Επαγωγικά, επίσης ευχερώς, προκύπτει ότι για όσους επιθυμούν να γίνουν τύραννοι –κάθε μορφής, είδους και απόχρωσης–, η παραχάραξη, η αποδόμηση ή ακόμα και η πλήρης απάλειψη μέρους της ιστορίας είναι μονόδρομος.

Για να αναδείξει την αλήθεια αυτή ο Όργουελ, επιλέγει ένα εμβληματικό επάγγελμα για τον πρωταγωνιστή του μυθιστορήματος 1984. Ο ήρωάς του λοιπόν, ο Ουίνστον Σμιθ, είναι υπάλληλος του καθεστώτος και η δουλειά του είναι να αλλοιώνει και να παραποιεί τα γεγονότα του παρελθόντος καταπώς βολεύει τον «μεγάλο αδελφό». Το κεντρικό ερώτημα για εμάς σήμερα είναι το εάν μπορούμε να αναγνωρίσουμε σύγχρονες εκδοχές αυτής της πρακτικής.

Οι στείροι χαρακτηρισμοί στην αντιλογία είναι ίδιον της νηπιακής ηλικίας. Δεν είναι διάλογος νοητικά ώριμων ανθρώπων το: «Είσαι φασίστας», «Εσύ είσαι φασίστας», «Εσύ!», «Όχι, εσύ!» και ούτω καθεξής… Υπάρχουν ασφαλή διαγνωστικά κριτήρια της απολυταρχικής νοοτροπίας. Η στάση απέναντι στην ιστορία είναι ένα από αυτά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από την επιθετική διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακος EFES-2026 της Τουρκίας (πηγή: x.com/ tcsavunma)
ΓΝΩΜΕΣ

Για… εσωτερική κατανάλωση

17/05/2026 - 4:45μμ
Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την παύση και τη φυλάκιση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, το 2025 (φωτ.: EPA/ ERDEM SAHIN)

Πολιτικός σεισμός στην Τουρκία: Ακυρώθηκε δικαστικά η εκλογή του Οζγκιούρ Οζέλ και το συνέδριο του CHP

6 ώρες πριν
(Επεξεργασία εικόνας: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Κλεάνθη Δεληγιαννίδη: Μόλις είδαμε τον καπνό καταπράσινο, καταλάβαμε ότι τους κάψανε ζωντανούς

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/ Φρέντυ Γερμανός)

Φρέντυ Γερμανός: Ο άνθρωπος που δίδαξε την ευγένεια και το πνεύμα στην τηλεόραση και στον γραπτό λόγο

7 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του νέου πολιτικού φορέα από τη Μαρία Καρυστιανού, σε εκδήλωση στο «Ολύμπιον» στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

«ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία»: Το νέο πολιτικό κίνημα της Μαρίας Καρυστιανού – Οι βασικοί άξονες της ιδρυτικής διακήρυξης

7 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/nickype-10327513/)

ΕΟΦ: Νέο «μπλόκο» στη λιανική πώληση ξηρού άνθους κάνναβης

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super League – Play Out: Αυλαία με 6άρα ο Ατρόμητος – Νίκες για Κηφισιά, Αστέρα

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign