pontosnews.gr
Δευτέρα, 2/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Περιστέρη για την Αμφίπολη: Το μνημείο θα το επισκέπτεται όλη η οικουμένη

9/10/2018 - 11:48πμ
Περιστέρη για την Αμφίπολη: Το μνημείο θα το επισκέπτεται όλη η οικουμένη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητα του τάφου της Αμφίπολης στο λόφο Καστά παρουσίασε στο κοινό του 2ου Συμποσίου Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης – Δυτικού Παγγαίου η ανασκαφική ομάδα με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη. Το συμπόσιο διοργανώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στις Σέρρες, και ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να παρουσιαστούν και πάλι τα ευρήματα από το ταφικό μνημείο.

Με τη συμμετοχή όλης της ομάδας, δηλαδή μαζί με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, τον γεωφυσικό Γρηγόρη Τσιόκα και τους γεωλόγους Σπύρο Παυλίδη και Γιώργο Σειρίδη, η Κατερίνα Περιστέρη μίλησε για τη σφράγιση του μνημείου από τους τελευταίους Μακεδόνες, τον 2ο αι. π.Χ., αλλά και για τα κινητά ευρήματα τα οποία δεν ήταν πολλά μιας και οι αρχικές εκτιμήσεις ότι ο τάφος ήταν ασύλητος δεν επιβεβαιώθηκαν.

Επίσης αναφέρθηκε στις ταλαιπωρίες που υπέστη το μνημείο, και από τις πολεμικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δε τυμβωρύχοι που μπήκαν από το θόλο κατάφεραν να λεηλατήσουν τον ταφικό θάλαμο.


(Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Τα κινητά ευρήματα έχουν ήδη μεταφερθεί στο Μουσείο της Αμφίπολης και εντός του μνημείου θα δημιουργηθεί ένα ακόμα μικρό μουσείο με κύρια εκθέματα τα γλυπτά και τα ψηφιδωτά. «Όπως στον Καστά έχουμε τις σφίγγες στην είσοδο, σφίγγες είχαμε και σε άλλα σημεία της Μακεδονίας. Και όταν λέμε Μακεδονία εννοούμε τη μία και ελληνική Μακεδονία, για να είμαι σαφής», υπογράμμισε η Κατερίνα Περιστέρη.


(Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Σχετικά με τη δομή του Τύμβου Καστά, η ανασκαφέας της Αμφίπολης τόνισε ότι το μάρμαρο από τη Θάσο που χρησιμοποιήθηκε για τον περίβολο αποδεικνύει ότι υπήρχε μεγάλη δύναμη και πλούτος, μιας και δεν ήταν ένα συνηθισμένο υλικό για την περιοχή. Ο μαρμάρινος περίβολος ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το ίδιο και το ταφικό μνημείο και το λιοντάρι που τοποθετήθηκε στην κορυφή του – και τα τρία αποτελούν το μνημειακό ταφικό συγκρότημα. Στην αρχαϊκή εποχή ο λόφος της Αμφίπολης ήταν νεκρόπολή και σταδιακά μετατράπηκε σε τύμβο.

Οι πιο χαρακτηριστικές καταστροφές στο ταφικό μνημείο, πέρα από την είσοδο των τυμβωρύχων αιώνες αργότερα, ήταν η λεηλασία του μαρμάρινου περιβόλου από τους Ρωμαίους και η «μεταφορά» του λιονταριού στο ποτάμι.

Η Κατερίνα Περιστέρη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ταφικό όρυγμα του τέταρτου χώρου σημειώνοντας ότι ο χώρος ήταν πολύ διαταραγμένος. «Ο κυρίως τάφος ήταν αρκετά μεγάλος και στο εσωτερικό της θήκης υπήρχε ένας αντρικός σκελετός, μην φανταστείτε ολόκληρος, ούτε κρανίο είχε, αλλά ο τάφος ήταν αρκετά μακρύς και στην άκρη του είχε ένα κομμάτι όπου εκεί βρέθηκε τέφρα», εξήγησε.


(Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Δίνοντας τη μελλοντική εικόνα του μνημείου, η αρχαιολόγος επισήμανε: «Θα το κάνουμε επισκέψιμο για να περνάει όλη η οικουμένη να το επισκέπτεται και αυτό θα είναι ένα μεγάλο όφελος, όχι μόνο για την Αμφίπολη που δεν έχει καταλάβει ακόμη τη μεγάλη αξία αυτού του μνημείου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: mcf.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Αττίλας ’74» του Μιχάλη Κακογιάννη κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης

1/02/2026 - 12:26πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η απίθανη ιστορία του τραγουδιού «Με λένε Γιώργο» – Από τον Μητσιά μέχρι τον Μαζωνάκη

31/01/2026 - 7:09μμ
(Πηγή: YouTube/ "Dourgouti Town" Τρέιλερ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Dourgouti Town»: Απόψε η πρώτη τηλεοπτική προβολή του ντοκιμαντέρ που εστιάζει σε Αρμένιους και Μικρασιάτες

30/01/2026 - 7:03μμ
(Φωτ.: Facebook/Κώστας Αγέρης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το συγκλονιστικό ποντιακό τραγούδι του Κώστα Αγέρη για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία

29/01/2026 - 10:20μμ
Σκόρπια αρχιτεκτονικά μέλη από το Μαντείο του Απόλλωνα Χρηστηρίου που ανήκε στην αρχαία πόλη των Αιγών, στη σημερινή δυτική Τουρκία (φωτ.: ΙΗΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα σχεδόν άγνωστο μαντείο του Απόλλωνα αποκαλύπτεται στη δυτική Τουρκία

29/01/2026 - 12:28μμ
(φωτ.: Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«ΙΩΣΗΠΟΣ»: Παρουσιάστηκε το ψηφιακό αποθετήριο ιστορικής μνήμης και πολιτισμού των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος

23/01/2026 - 6:31μμ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη: 30 χρόνια προσφοράς – Ένας ψηφιακός ορίζοντας για τον πολιτισμό

23/01/2026 - 11:30πμ
(Φωτ.: 80s Noσταλγία)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Αρβανίτη: Η κινηματογραφική επιστροφή μιας μεγάλης κυρίας του θεάτρου που συζητήθηκε

22/01/2026 - 6:31μμ
Το σκηνικό της τελετής ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων για τα 98α Όσκαρ στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλι Χιλς, 22 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όσκαρ 2026: Τέσσερις υποψηφιότητες για τον Γιώργο Λάνθιμο – Iστορικό ρεκόρ για το φιλμ «Αμαρτωλοί»

22/01/2026 - 6:02μμ
Αττικό μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο του β' μισού 4ου αι π.Χ. (φωτ.: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αττικό ανάγλυφο και πέντε χάλκινα ειδώλια επαναπατρίστηκαν από το Λονδίνο

22/01/2026 - 3:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εικόνα από την επίσημη τελετή αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, και της μετονομασίας της πλατείας Δημαρχείου σε πλατεία Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Υπ. Εθνικής Άμυνας / Χρήστος Πελεκούδας)

Ιωάννης Καποδίστριας: Ανδριάντας του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας στο Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης και μετονομασία της πλατείας Δημαρχείου

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Ισόπαλο με… VAR το ντέρμπι στη Νέα Φιλαδέλφεια

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Δράμα: Δεκάδες επισκέπτες του χιονοδρομικού κέντρου Φαλακρού χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν

8 ώρες πριν
Απόκριες στον Πόντο, 1920 (φωτ.: Αρχείο Ιωάννας Πασαλίδου / the-hellenic-mosaic.gr)

Μοναχού Ευθύμιου Διονυσιάτη: Σημειώσεις περί του ποντιακού καρναβάλου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σκόρπισε και την Κροατία η Εθνική γυναικών

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Νέα Πέραμος: Σε εξέλιξη το θρίλερ με τη σορό του άνδρα – Τι δείχνουν οι πρώτες πληροφορίες

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign