pontosnews.gr
Κυριακή, 18/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση

23/08/2018 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πολλοί ενδεχομένως να πέσουν από τα σύννεφα μαθαίνοντας ότι πολύ συχνά καθηγητές πανεπιστημίου αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, δίχως να έχουν διαβάσει έστω μια παράγραφο από το έργο με το οποίο διαφωνούν. Στο όνομα μιας πανεπιστημιακής μικροπολιτικής ανθεί μια πολεμική η οποία πολώνει φοιτητές και ακροατήριο, χωρίς όμως οι «ηγέτες της αντιπαράθεσης» να γνωρίζουν σε τι αναφέρονται και, εντέλει, τι πραγματικά λέει ο άλλος.

Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκε και η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση, όπως την έχει εισάγει στην επιστημονική συζήτηση ο Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης.

Προφανώς εντός του παρόντος κειμένου είναι αδύνατο να αναλυθεί και να αξιολογηθεί η συμβολή του στη μελέτη των ανακατανομών ισχύος και των ιδεολογικών ηθικοπλαστικών προταγμάτων, που τις «χρυσώνουν» ως άλλα «χάπια». Ωστόσο αξίζει να σταθούμε τηλεγραφικά σε ορισμένα βασικά σημεία που φαίνεται ότι διαφοροποιούν τη Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση από τη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων.

Πρώτον, όπως ορίζεται, «η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση προσδιορίζει την ισχύ με την ανάλυση και το συσχετισμό μετρήσιμων δεδομένων με συγκεκριμένα γεωγραφικά εργαλεία, σε ορισμένο χωροχρόνο». Προσδιοριστική η ανάλυση, λοιπόν, με φιλοδοξία να αποκρυπτογραφήσει αθέατες πλευρές του διεθνούς συστήματος που για την ακρίβεια αποτελούν μη μετρήσιμες μεταβλητές κατά τους διεθνολόγους και την κυρίαρχη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων. Υπ’ αυτό το πλαίσιο, η ανάλυση είναι πολυπαραγοντική επί τεσσάρων πυλώνων –τον αμυντικό, τον πολιτικό, τον οικονομικό και τον πολιτισμικό–, επιχειρώντας έτσι να σταθμίσει δεδομένα όπως ο πολιτισμός, τα οποία αμελεί να σταθμίσει η Θεωρία Διεθνών Σχέσεων.

Μήπως κακώς το πράττει; Η προσανατολιστική θεώρηση του καθηγητή διεθνολόγου Παναγιώτη Ήφαιστου σε τι προκλήσεις προσπαθεί να απαντήσει; Προφανώς δεν κάνει το ίδιο, αλλά η εισαγωγή της στη συζήτηση δείχνει ότι ο προσδιορισμός των μη μετρήσιμων μεταβλητών συνιστά το –ενδεχομένως μεγαλύτερο– στοίχημα της ανάλυσης.

Ο Μάζης προσπαθεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση, και αντί να συζητηθεί η πρότασή του δέχεται εξαρχής επίθεση στη βάση ορολογικών επισημάνσεων. Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού.

Δεύτερον, κρατοκεντρική η ανάλυση στη Θεωρία Διεθνών Σχέσεων, ενώ η μελέτη εστιάζει στα κράτη ως οι αποκλειστικές ανεξάρτητες μεταβλητές. Τι απαντά η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση; Μονάδες μελέτης είναι: (α) άτομα, (β) υποεθνικές ομάδες, (γ) εθνικά κράτη, (δ) υπερεθνικές ομάδες και οργανισμοί οι οποίοι δεν συγκροτούνται από κράτη, (ε) διεθνείς ομάδες και οργανισμοί που έχουν ως μέλη τους κράτη ή εκπροσώπους τους, (στ) διεθνές σύστημα.

Η ιεράρχηση είναι οπωσδήποτε ένα σημαντικό σημείο, αλλά αγνοούμε τη δυναμική που ασκούν ένοπλες οργανώσεις ή ακόμη και τα περιβόητα funds σε επίπεδο επιρροής και lobbying; Αναντίρρητα, η πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής είναι περισσότερο σύνθετη απ’ όσο φανταζόμαστε. Οι ίδιοι οι Waltz και Mearsheimer μιλούν στις εισαγωγές των μνημειωδών βιβλίων τους για αθέατες πλευρές τις οποίες δεν μπορούν να φωτίσουν οι θεωρίες τους. Να μην επιχειρήσουμε να τις φωτίσουμε; Ή εν πάση περιπτώσει, όταν κάποιος προσπαθεί να τις φωτίσει, να μην συζητήσουμε νηφάλια την πρότασή του;

Τρίτον, τι πράγμα είναι αυτό το «σύμπλοκο»; Γιατί να μην ονομάζεται «υποσύστημα», όπως το έχουμε οροθετήσει οι διεθνολόγοι; Άλλο μεγάλο πρόβλημα…

Ονομάζεται «σύμπλοκο» γιατί αποτελεί μία γεωγραφική ζώνη στην οποία «συμπλέκονται» συμφέροντα και παράγοντες ισχύος υπό κοινό παρονομαστή προκλήσεων και διακυβευμάτων. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα αποτύπωσης μιας ορολογίας υπό όρους γεωγραφίας, η οποία θα έπρεπε να είναι απολύτως θεμιτή αν δεν επιβαρυνόταν από τις «δεύτερες σκέψεις» που αναφέρθηκαν στην πρώτη παράγραφο.

Υπάρχουν και άλλα σημεία στα οποία θα μπορούσα να σταθώ. Η ουσία είναι ότι τόσο η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση όσο και η καλή Θεωρία Διεθνών Σχέσεων προτάσσουν την αξιολογικά ελεύθερη ανάλυση αντί της γεωστρατηγικής ή της πρότασης πολιτικής, αποδέχονται ότι οι ανακατανομές ισχύος συνιστούν την κορωνίδα της όποιας μελέτης, και ως εκ τούτου εστιάζουν στην πολιτική των Μεγάλων Δυνάμεων και στο εθνικό συμφέρον. Το πρόβλημα αφορά όσους δεν δέχονται τα ανωτέρω αξιώματα και όχι όσους τα προσεγγίζουν από διαφορετική σκοπιά.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
Η βάπτιση του Ιησού – Τοιχογραφία στην Αγία Σοφία της Τραπεζούντας (πηγή: Dosseman /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Β’)

13/01/2026 - 9:33πμ
Πρόσφυγας περπατά μπροστά από πορτρέτα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του Ναΐμ Κάσεμ και του εκλιπόντος Χασάν Νασράλα στο συγκρότημα Ιμάμ Αλί, στο Χερμέλ της κοιλάδας Μπεκάα στην Υεμένη. 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Wael Hamzeh)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Πόσο κινδυνεύει το καθεστώς;

10/01/2026 - 9:33πμ
«Η Βάπτιση», Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Ιορδάνη ποταμό (Φωτ.: David Bjorgen / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Α’)

6/01/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
(Φωτ.: flickr.com/Kenneth Lu)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια σύντομη ματιά στον κόσμο το 2025

27/12/2025 - 9:38πμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Γ’)

23/12/2025 - 9:35πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: European Union)

Κλιμακώνεται η ένταση ΗΠΑ – Ευρώπης με φόντο τη Γροιλανδία: Δασμοί, αντιδράσεις και έκτακτη κινητοποίηση της ΕΕ

1 ώρα πριν
Παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων για την έναρξη του καρναβαλιού της Πάτρας σήμερα, 17 Ιανουαρίου (φωτ.: EUROKINISSI)

Με λάμψη, παλμό και χιλιάδες συμμετέχοντες άνοιξε η αυλαία για το Πατρινό Καρναβάλι

2 ώρες πριν
Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία δημαρχείου, στο κέντρο της Κοπεγχάγης (φωτ.: EPA/Emil Nicolai Helms)

Χιλιάδες κόσμου στη Δανία και τη Γροιλανδία διαδήλωσαν ενάντια στις επεκτατικές διαθέσεις Τραμπ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς «Οι Μίθριοι»)

Οι «Μίθριοι» της Καλαμαριάς κόβουν αύριο τη βασιλόπιτά τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιστορική υπογραφή Ευρωπαϊκής Ένωσης – Mercosur: Τέλος σε 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, αρχή για τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου

3 ώρες πριν
Η Κεντρική Σχολή των Σουρμένων εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 1888. Το 1914 είχε συνολικά 220 μαθητές (πηγή: ozhanozturk.com)

Μια περιπέτεια στα Σούρμενα – Στο έλεος των Τούρκων η ενορία Καρακαντζή

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign