pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

20ό Γαβούστημα: Ξεσηκωμός για την παγκόσμια σύναξη Καππαδοκών στη Θεσσαλονίκη

4/08/2018 - 11:58μμ
20ό Γαβούστημα: Ξεσηκωμός για την παγκόσμια σύναξη Καππαδοκών στη Θεσσαλονίκη
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περισσότεροι από 1.100 χορευτές με σαλβάρια, ζωνάρια, φέσια και γιλέκα και χορεύτριες με κεφαλόδεσμο γεμενιά και φλουριά, όλοι όμως ομοιόμορφα ντυμένοι –άλλοι με υφαντές και άλλοι με κεντητές μακριές και σταυρωτές Βυζαντινότροπες Καππαδοκικές φορεσιές– έρχονται απ’ όλο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη για να δώσουν το έναυσμα για το 20ό Γαβούστημα. Τον πιο δυνατό και τον πιο ενωτικό, παγκόσμιο, επετειακό εορτασμό του Καππαδοκικού ελληνισμού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας.

Ένα μεγάλο αντάμωμα που θα λάβει χώρα στις 24 και 25 Αυγούστου στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά».

Οι 43 σύλλόγοι Καππαδοκών από όλη την Ελλάδα που δήλωσαν συμμετοχή στο 20ό Γαβούστημα, θα προσέλθουν στη Θεσσαλονίκη αποφασισμένοι να δημιουργήσουν ένα κλίμα χαράς και ζωντάνιας, να πλημμυρίσουν την πόλη με τα χρώματα, το ρυθμό, τα τραγούδια και τους χορούς της Καππαδοκίας. Να κατακλύσουν το στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και για δύο ημέρες να αναβιώσουν μνήμες, να ζωντανέψουν παραδόσεις και να χαρίσουν σε όλους τους Θεσσαλονικείς (και όχι μόνο) μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν για πρώτη φορά το «θαύμα και τη μαγεία» της Καππαδοκίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Καππαδοκίας, ο Μάνος Κουτσαγγελίδης με τη δυνατή και ξεχωριστή χροιά της φωνής του και με τα μοναδικά  σπασίματα που απαιτούν τα Καππαδοκικά τραγούδια, μαζί με την παραδοσιακή Καππαδοκική ορχήστρα «Εμπειροτέχνες» αναμένεται να ξεσηκώσουν τον κόσμο σ’ ένα γνήσιο, δυνατό Καππαδοκικό κόνιαλι με το χτύπημα όχι 4.400 κουταλιών αλλά περισσότερων από 60.000 κουταλιών. Έτσι ώστε ο ήχος να φθάσει μέχρι την Καππαδοκία, «πατρίδα του νου και της καρδιάς μας!».

«Στόχος μας είναι το 20ό Γαβούστημα να είναι ενωτικό και γι’ αυτό φέτος θα προσκαλέσουμε όλους τους προέδρους των αδελφών προσφυγικών ομοσπονδιών-ενώσεων-σωματείων της πόλης μας, ως ένα πρώτο βήμα γνωριμίας και συνέργειας, γιατί η εποχή που διανύουμε μας θέλει όλους ενωμένους, και εμάς μας ενώνουν και οι αλησμόνητες πατρίδες και η προσφυγική μας ταυτότητα. Παράλληλα όμως απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση και προς όλους τους Θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους την πρώτη μεγάλη εκδήλωση των Καππαδοκών που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη. Τους βεβαιώνουμε ότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή ανθρώπινη προσπάθεια έτσι ώστε το 20ό Γαβούστημα να είναι ένα διήμερο γεμάτο άρωμα Καππαδοκίας και να αφήσει σε όλους μας όμορφες αναμνήσεις από την Καππαδοκική Ρωμιοσύνη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Συλλόγων Κωνσταντίνος Αβανίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και το αναλυτικό πρόγραμμα της παγκόσμιας σύναξης Καππαδοκών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αξενών Καππαδοκίας έχει αναλάβει τη φετινή διοργάνωση, που θα τελεστεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Παύλου Μελά, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Συλλόγων Ελλάδος.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

4/03/2026 - 9:01μμ
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

3/03/2026 - 9:46μμ
Καρτ ποστάλ με τον ελληνικό στρατό στη Σμύρνη και αιτήσεις υπαλλήλων.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλοτελικό Ταχυδρομικό Μουσείο: «Ευρίσκομαι εν δυσχερεστάτη θέσει καθ’ ότι τυγχάνω πρόσφυξ εκ Σμύρνης»

2/03/2026 - 6:15μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Περγαμηνών Λέσβου «Ο Άγιος Αντίπας»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μυτιλήνη: Οι Περγαμηνοί αναβίωσαν το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων – Ρεβίθια, κόλλυβα και ευχές για μια καρπερή άνοιξη

1/03/2026 - 11:05μμ
Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Πτολεμαΐδα, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κυριακή Χατζηγιάννη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ρεβίθια των Αγίων Θεοδώρων μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα – Ένα προσφυγικό έθιμο αιώνων

1/03/2026 - 10:28πμ
(Φωτ.: facebook / Φιλοσοφική Σχολή ΕΚΠΑ: Κοσμητεία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΚΠΑ: Έφυγε από τη ζωή η Κωνσταντινουπολίτισσα πρώην κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου

28/02/2026 - 10:57πμ
Μέλη του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» παρασκευάζουν το κεσκέκι
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΥΠΠΟ: Το μικρασιατικό κεσκέκι και άλλα 11 νέα στοιχεία στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

27/02/2026 - 8:03μμ
Στο Ζωγράφειο Λύκειο της Πόλης η Μικρασιάτισσα Διδώ Σωτηρίου (εικ.: Γ. Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Διδώ Σωτηρίου, η Μικρασιάτισσα, στο 10ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο Λογοτεχνίας στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης

27/02/2026 - 3:44μμ
Αναμνηστική φωτογραφία για τα Πολυκάρπεια 2026 Παναγιώτης Σπυρόπουλος και Δουκαίνη Ζαπριάνου (φωτ.: Facebook / Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πολυκάρπεια 2026 στις Σέρρες: Τιμή στην προσφορά προς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και ιστορική αναδρομή

24/02/2026 - 3:28μμ
(Πηγή: facebook.com/giannis.demirtzoglou.2025)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωνές και βήματα μνήμης στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – Ο Πόντος και πάλι παρών

23/02/2026 - 10:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Super League: Έπιασε κορυφή ο ΠΑΟΚ – Τέταρτος με «τεσσάρα» ο Παναθηναϊκός

29 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: «Προτεραιότητά μας η ασφάλεια – Η Κύπρος είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος»

55 λεπτά πριν
(Φωτ.: hellenicdailynewsny.com)

«We Are Greek Warriors»: Οι ηρωίδες του 1821 ζωντανεύουν στο Ελληνικό Μουσείο του Μίσιγκαν

1 ώρα πριν
Μικρασιάτες πρόσφυγες λίγες ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μαρτυρία Ελισάβετ Ξυροστηλίδου: Κλαίγοντας κοινωνήσαμε στην εκκλησία. Ο παπάς έλεγε: «Δεύτε τελευταίον ασπασμόν…». Σαν ετοιμοθάνατοι ήμασταν

2 ώρες πριν
Εικόνα από τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου «Ορισμός εκλογικής περιφέρειας Απόδημου Ελληνισμού - Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εκτός επικράτειας μέσω επιστολικής ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές» (φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)

Επιστολική ψήφος: Με 201 «υπέρ» εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών

2 ώρες πριν
Ο Πόλυς Κυριάκου φωτογραφημένος, το 2016, στο κτήριο όπου στεγάζεται η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών (φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

«Από την Κερύνεια ως τα Διόδια»: 100 τραγούδια σε στίχους του Κύπριου ποιητή Πόλυ Κυριάκου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign