pontosnews.gr
Παρασκευή, 22/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Απίστευτο: Μεταμοσχεύθηκαν για πρώτη φορά πνεύμονες που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο!

2/08/2018 - 5:14μμ
Απίστευτο: Μεταμοσχεύθηκαν για πρώτη φορά πνεύμονες που δημιουργήθηκαν σε εργαστήριο!
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μεταμόσχευσαν σε χοίρους με επιτυχία, και χωρίς επιπλοκές, πνεύμονες που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική πρόοδο στο πεδίο της δημιουργίας και μεταμόσχευσης οργάνων και ιστών, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένα εργαστηριακό όργανο μεταμοσχεύθηκε σε μεγάλο ζώο και αυτό επιβίωσε.

Όλα τα πειραματόζωα που έλαβαν τον βιοτεχνητό πνεύμονα παρέμειναν υγιή για διάστημα έως δύο μηνών. Ήδη δύο εβδομάδες μετά τη μεταμόσχευση ο εργαστηριακός πνεύμονας είχε δημιουργήσει το αναγκαίο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων που του επέτρεψε να επιβιώσει στο σώμα, γεγονός που απέτρεψε τον κίνδυνο πνευμονικού οιδήματος.

Κανένα μόσχευμα δεν απορρίφθηκε, παρόλο που τα πειραματόζωα δεν είχαν πάρει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζόαν Νίκολς, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine. «Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σοβαρά προβλήματα πνευμόνων έχει αυξηθεί παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση έχει αντίθετα μειωθεί. Ο απώτερος στόχος μας είναι τελικά να παρέχουμε νέες επιλογές για τους ανθρώπους που περιμένουν μόσχευμα» δήλωσε η Νίκολς.

Η ίδια ερευνητική ομάδα ήταν η πρώτη που το 2014 είχε επιτυχώς δημιουργήσει ανθρώπινους πνεύμονες στο εργαστήριο μέσω βιοϊατρικής τεχνολογίας. Τώρα οι Αμερικανοί επιστήμονες πήγαν ένα βήμα παραπέρα, προχωρώντας σε μεταμόσχευση εργαστηριακών πνευμόνων.

Πάνω σε ένα «ικρίωμα» (σκελετό) πνεύμονα στο εργαστήριο τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα κύτταρα, τα οποία, μετά από καλλιέργεια 30 ημερών, δημιούργησαν έναν νέο πνεύμονα. Ωστόσο ακόμη και μετά από δύο μήνες ο εργαστηριακός πνεύμονας δεν ήταν αρκετά ώριμος για να τροφοδοτεί με οξυγόνο το πειραματόζωο. Μελλοντικές μελέτες θα εξετάσουν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου τη δυνατότητα επιβίωσης των ζώων.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση των ερευνών τους, θα έχουν καταφέρει να μεταμοσχεύσουν εργαστηριακούς πνεύμονες σε ανθρώπους σε πέντε έως δέκα χρόνια από σήμερα.

Η μεταμόσχευση πνεύμονα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η κυστική ίνωση και το εμφύσημα. Συχνά, εκτός από τη μακρά αναμονή για εύρεση μοσχεύματος, ο πνεύμονας του δωρητή πρέπει να προσαρμοστεί στο μέγεθος του ασθενούς και ο τελευταίος είναι ανάγκη να παίρνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να μειώσει τον κίνδυνο αποβολής του ξένου οργάνου.

Οι εργαστηριακοί πνεύμονες, καθώς θα έχουν δημιουργηθεί από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, θα επιτρέψουν στους γιατρούς να αποφύγουν πολλά από αυτά τα εμπόδια στο μέλλον.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από τη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ, Σάββατο 9 Μαΐου 2026 (φωτ.: Toklik / EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όταν οι Metallica… γράφουν «σεισμούς»: Το Αστεροσκοπείο κατέγραψε τις δονήσεις της συναυλίας στο ΟΑΚΑ

10/05/2026 - 2:15μμ
Χειραψία με ανθρωποειδές ρομπότ στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου του Πεκίνου, 24 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Wu Hao)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ρομπότ που αρνήθηκε να μεταφέρει βόμβα – Και τελικά πείστηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα

10/05/2026 - 10:07πμ
Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: Το DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

2/05/2026 - 6:50μμ
Ο σκελετός του άνδρα και δίπλα του το πήλινο γουδί που εκτιμάται ότι χρησιμοποίησε για να προστατεύσει το κεφάλι του (φωτ.: Facebook / Pompeii - Parco Archeologico)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πομπηία: Έτρεχε να σωθεί από τον Βεζούβιο – Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δείχνει το πρόσωπό του

1/05/2026 - 8:57μμ
Καλλιτεχνική απεικόνιση κεραυνών στον πλανήτη Δία (πηγή: NASA / JPL-Caltech/SwRI / JunoCam)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Διάστημα: Ο Δίας «τιμά» το όνομά του – Οι κεραυνοί του είναι 100 φορές πιο ισχυροί από της Γης

26/04/2026 - 6:09μμ
(Φωτ.: Στέλιος Στεφάνου/EUROKINISSI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία σε παιδί με σπάνια ασθένεια

24/04/2026 - 11:51μμ
Ανδροειδές ρομπότ της Honor συμμετέχει στον δεύτερο ημιμαραθώνιο ανθρώπων και ανθρωποειδών στο Πεκίνο, στις 19 Απριλίου 2026. Κατέκτησε την πρώτη θέση καταγράφοντας εντυπωσιακή επίδοση (φωτ.: EPA / Andres Martinez Casares)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πεκίνο: Ανδροειδή ρομπότ προσπέρασαν ανθρώπους σε ημιμαραθώνιο – Θεαματικό τεχνολογικό άλμα μέσα σε έναν χρόνο

19/04/2026 - 2:05μμ
Ο Reid Wiseman και ο Jeremy Hansen (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Οι αστροναύτες της αποστολής «Artemis II» επέστρεψαν στη Γη – Η εντυπωσιακή στιγμή της προσθαλάσσωσης

11/04/2026 - 10:32πμ
Το φαινόμενο «Earthset» όπως καταγράφηκε από το παράθυρο του διαστημόπλοιου Orion (φωτ.: NASA)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αθέατη πλευρά της Σελήνης: Η στιγμή που η Γη «δύει» – Οι εικόνες που αλλάζουν όσα ξέραμε

7/04/2026 - 6:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Artemis II: Η ιστορική τροχιά γύρω από τη Σελήνη και η επιστροφή μετά από 406.000 χλμ.

7/04/2026 - 11:52πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το κεφάλι του αλόγου περιλαμβάνεται στη συλλογή των Γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

UNESCO: Σταθερό αίτημα η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα – Διεθνής στήριξη στην Ελλάδα

20 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Euroleague – Final 4: Στον τελικό ο Ολυμπιακός, «πάτησε» τη Φενέρ

47 λεπτά πριν

Το… «Κόμμα της Κατσαρίδας» σαρώνει τα social media στην Ινδία

1 ώρα πριν

ΠΟΕ: Στη δημοσιότητα οι επιστολές για επίσημη εκδήλωση την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας στην ΠΕ Ημαθίας

2 ώρες πριν
Οι Έλληνες του Ροστόφ επί του Ντον τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας (πηγή: σελίδα Vk - Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Ρωσία: Οι ομογενείς τίμησαν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας – Το μήνυμα του Ιβάν Σαββίδη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ιωαννίνων)

Ιωάννινα: Οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου μυήθηκαν στην ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου – Με αφορμή τη 19η Μαΐου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign