pontosnews.gr
Κυριακή, 17/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η διπλωματία της κότας και του κόκορα

27/07/2018 - 2:15μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας, με την κυβέρνηση, το κράτος και το πολιτικό σύστημα να έχει τεράστιες ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών της πυρκαγιάς στο Μάτι τις οποίες με απίστευτο θράσος και υποκρισία αρνείται να αποδεχτεί και να αναλάβει, και επειδή ένα άλλο δράμα είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης, παραθέτουμε μεταφρασμένο άρθρο της πολύ καλά ενημερωμένης δημοσιογράφου Ασλί Αϊντίντασμπας, ανταποκρίτριας της εφημερίδας Cumhuriyet στην Ουάσινγκτον, που μπορεί να μας φωτίσει και να μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το χειρισμό της υπόθεσης Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Το άρθρο αποδεικνύει ότι η Τουρκία αποσκοπεί να αποκομίσει τεράστια κέρδη μέσω της δίκης του πάστορα Μπράνσον, με ένα αστήρικτο κατηγορητήριο που επισύρει ποινή 20 ετών!

Και όλα αυτά από μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, κι ενώ ήδη έχει πετύχει ανάλογα κέρδη σε αντίστοιχο παζάρι με τη Γερμανία.

Άρα, όσοι περιμένουν την καλή βούληση ή την ελεημοσύνη του Ερντογάν, ειδικά εκείνοι που έχουν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας τη διπλωματία της κότας, και επειδή η Ελλάδα δεν έχει να δώσει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ στην Τουρκία, καλό είναι να ανακαλύψουν και να εφαρμόσουν τη διπλωματία του κόκορα.

Να αφήσουν τα βρόμικα παζάρια που κάνουν στη Θράκη και να καλέσουν τον Τούρκο πρέσβη, δηλώνοντάς του ότι αν δεν τερματιστεί εντός δεκαημέρου η παράνομη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, να τα μαζεύει και να φεύγει για Άγκυρα. Αυτή είναι υπερήφανη πατριωτική διπλωματία και όχι τα βρόμικα παζάρια στις πλάτες της Θράκης, ούτε τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες Ελλήνων ποντιακής καταγωγής, για να ικανοποιήσουμε αλλότρια αντεθνικά συμφέροντα.

Πάρε τον πάστορα, δώσε την Halkbank (της Ασλί Αϊντίντασμπας, στην εφ. Cumhuriyet)
Δεν είναι μυστικό ότι η υπόθεση του φυλακισμένου Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον έχει μετατραπεί σε ένα σκληρό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας. Την Τετάρτη, με μια απόφαση-έκπληξη, ο Μπράνσον βγήκε από τη φυλακή και είναι πλέον σε κατ’ οίκον περιορισμό. Την ίδια στιγμή η μετοχή της Halkbank εκτοξεύθηκε στα ύψη, κερδίζοντας σε μία μέρα 16%. Οι αγορές δεν είναι ανόητες. Μυρίστηκαν ότι υπάρχει συμφωνία. Ο κατ’ οίκον περιορισμός του Μπράνσον μπορεί να σημαίνει την απελευθέρωση και έλευση στην Τουρκία, το φθινόπωρο, του φυλακισμένου για την υπόθεση Ζαράμπ, Χακάν Ατίλα, υψηλόβαθμου στελέχους της Halkbank.  Nasıl mı? Anlatayım…

Ο Μπράνσον βρίσκεται στη φυλακή δύο χρόνια με ένα κατηγορητήριο άλλα αντ’ άλλων, και με βάση μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων. Ζει στην Τουρκία επί 23 χρόνια ως πάστορας μιας εκκλησίας με μικρό αριθμό προτεσταντών. Όμως μετά το πραξικόπημα οι εισαγγελείς μας όρμησαν στην εκκλησία σαν ταύροι σε υαλοπωλείο, και συνέλαβαν τον πάστορα και τρεις πρόσφυγες Κούρδους της Συρίας με την κατηγορία της απόπειρας «ίδρυσης του Κουρδιστάν».

Στην τελευταία συνεδρία της δίκης του, ένας προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε ότι ο πάστορας εκτύπωσε Ευαγγέλιο με το λογότυπο του ΡΚΚ και υπέδειξε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τα στρατόπεδα των Κούρδων της Συρίας, για να στείλουν εκεί οπλισμό. Για τέτοια δίκη μιλάμε. Όμως αυτά δεν έχουν σημασία.

Ο ταλαίπωρος ο πάστορας έπεσε θύμα του παζαρέματος μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

Ο Μπράνσον έγινε σύμβολο για τους συντηρητικούς χριστιανούς των ΗΠΑ, και από τη μια το Κογκρέσο και από την άλλη ο ΥΠΕΞ Πομπέο, που είναι κι αυτός ευαγγελικός, πίεζαν για την απελευθέρωσή του. Φυσικά πίεζε και ο Λευκός Οίκος. Η υπόθεση τείνει να μετατραπεί σε ένα δεύτερο «Εξπρές του μεσονυχτίου» για την Τουρκία, ενώ ο Τραμπ κάθε τρεις και μία ρωτάει τον Ερντογάν για τον Μπράνσον.

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα είναι έτοιμη να απελευθερώσει τον Μπράνσον, όμως θέλει ανταλλάγματα από την Ουάσινγκτον. Όπως αντιλαμβανόμαστε, η Τουρκία μοιάζει να έχει παγιδευτεί και επιδιώκει μια λύση παρόμοια με την υπόθεση του Ντενίζ Γκιουζέλ και τη Γερμανία.

Πριν από την έναρξη της δίκης, τον Μάιο, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στους Αμερικανούς ότι «μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα» για την υπόθεση Μπράνσον. Όσοι παρακολουθούν το θέμα, περίμεναν την απελευθέρωσή του μετά τις εκλογές.

Με βάση τους διπλωματικούς κύκλους, υπήρχε μια προσδοκία ο Μπράνσον να αποφυλακιστεί στη συνεδρία της 18ης Ιουλίου και οι ΗΠΑ θα έστελναν τον Χακάν Ατίλα στην Τουρκία, ως αποτέλεσμα συμφωνίας των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Όμως στις 18 Ιουλίου έγινε η έκπληξη. Άτομο στην Ουάσινγκτον, που είναι σε θέση να γνωρίζει, ισχυρίζεται ότι ενώ ήταν έτοιμο αεροσκάφος να παραλάβει τον Μπράνσον από τη Σμύρνη για τις ΗΠΑ, «η Τουρκία έβαλε στο τραπέζι νέα αιτήματα». Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς έγινε, ούτε πώς προέκυψε ο κατ’ οίκον περιορισμός… Είναι προφανές ότι το παζάρεμα συνεχίζεται.

Ο κατάλογος των αιτημάτων της Άγκυρας είναι μακρύς:

  • Δεν θέλει να έχει κυρώσεις για την προμήθεια των S-400.
  • Θέλει να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Κογκρέσου για την παραλαβή των F-35.
  • Δεν θέλει να υποστεί σοκ η τουρκική οικονομία σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, με οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Halkbank που αναμένονται το φθινόπωρο.
  • Θέλει να εξαιρεθεί των κυρώσεων που θα επιβληθούν το επόμενο διάστημα στο Ιράν.

Αυτός είναι ο κατάλογος και η Τουρκία θέλει να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματά της, παζαρεύοντας τον Μπράνσον με την Ουάσινγκτον.

Η επόμενη δικάσιμος του Μπράνσον είναι τον Οκτώβριο. Τις τελευταίες σκηνές του έργου θα τις δούμε όταν ο Αμερικανός πάστορας επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για να επιστρέψει στις ΗΠΑ και όταν ο Χακάν Ατίλα πετάξει για Τουρκία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ένα παιδί που κρατά τις σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας παρακολουθεί πριν από την τελετή υποδοχής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο, Κίνα (φωτ.: EPA/MAXIM SHEMETOV/POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τραμπ-Σι στο Πεκίνο: Πολλή σκηνοθεσία, λίγη ουσία

16/05/2026 - 9:32πμ
(Φωτ.: pixabay.com/el/users/marclou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος άνοιξε το δρόμο;

15/05/2026 - 4:09μμ
Η Ανάσταση διά χειρός Ελ Γκρέκο (πηγή: commons.wikimedia.org. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος B’)

12/05/2026 - 9:32πμ
Τούρκος φίλαθλος κρατά σημαία μέσα από μια γιγαντιαία τουρκική σημαία (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκία, το νέο «Ιράν»

10/05/2026 - 5:07μμ
Τουρίστες μπροστά από την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι νεοφώτιστοι της Τουρκίας και το δύσκολο ερώτημα της ρωμαίικης συνέχειας

9/05/2026 - 9:57πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Κοντάκιο Αναστάσιμο (Μέρος Α’)

5/05/2026 - 9:35πμ
Από την πρόσφατη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (φωτ.: INTIME / Νίκος Χαλκιόπουλος / EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Τεκτονικές μετατοπίσεις

1/05/2026 - 4:00μμ
Λεπτομέρεια από εικονογράφηση χειρογράφου (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Του Αποστόλου Θωμά (Μέρος Γ’)

28/04/2026 - 9:32πμ
Φωτογραφία που προβλήθηκε στην εκδήλωση που έγινε στο Ωδείο Αθηνών, για τα 111 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Κυριακή 26 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν οι γενοκτόνοι απολογηθούν

26/04/2026 - 4:16μμ
Η Λάουρα Κοβέσι στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

 Η διαφθορά ως κανονικότητα και η ιδιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής

25/04/2026 - 9:48πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μνημείο στο Παραλίμνι, πριν από τα αποκαλυπτήρια (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)

Η Κύπρος αποκτά κεντρικό εθνικό μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Στο Παραλίμνι τα αποκαλυπτήρια παρουσία Χριστοδουλίδη

24 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από παλαιότερη εκδήλωση της ΕΠΟΝΑ στο ενημερωτικό περίπτερο στην Πλατεία Συντάγματος (φωτ.: Facebook / Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής - ΕΠΟΝΑ)

Η «Καμπάνα του Πόντου» ηχεί ξανά στην Αθήνα – Το εμβληματικό έργο του Φίλωνα Κτενίδη στο επίκεντρο

54 λεπτά πριν
Το ενημερωτικό περίπτερο στην παραλία Χαλκίδας, από τους «Κομνηνούς». Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)

Χαλκίδα: Μεγάλη ανταπόκριση στο ενημερωτικό περίπτερο των «Κομνηνών» – Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

1 ώρα πριν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο συγκρότημα Τζονγκνανχάι, επίσημη κατοικία της κινεζικής ηγεσίας. Πεκίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)

Γιατί ο Πούτιν πηγαίνει στην Κίνα μόλις έφυγε ο Τραμπ

2 ώρες πριν
Το σπίτι-τρώγλη της οικογένειας στους Αγίους Αναργύρους (πηγή: Glomex)

Άγιοι Ανάργυροι: «Τα βλέπαμε γυμνά ακόμη και το χειμώνα» – Τι λένε γείτονες για τα τρία παιδιά και η παρέμβαση της ΕΛΑΣ

2 ώρες πριν
Στην Τούμπα, για το τουρνουά των Βετεράνων. Σάββατο 16 Μαΐου 2026 (φωτ.: inpaok.com)

Τούμπα: Βετεράνοι, προσφυγική μνήμη και ποντιακοί χοροί σε μια ιδιαίτερη μέρα για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign