pontosnews.gr
Σάββατο, 27/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο καθηγητής Άγγελος Συρίγος μιλά για τη Μικρασιατική Καταστροφή

3/04/2018 - 5:30μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία για την Μικρασιατική Καταστροφή παρουσίασε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο in.gr TV και στον δημοσιογράφο Γιώργο Μαλούχο, με αφορμή το βιβλίο Αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία, που φέρνει στο φως τις συγκλονιστικές μαρτυρίες του Έλληνα αξιωματικού Πολύμερου Μοσχοβίτη από το μέτωπο του 1922. Ένα σύγγραμμα που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το 1932 στα Αθηναϊκά Νέα και τώρα κυκλοφορεί ξανά μαζί με Τα Νέα Σαββατοκύριακο.

Όπως είπε ο Αγγ. Συρίγος, υπάρχουν δύο ομάδες Ελλήνων που αιχμαλωτίστηκαν εκείνη την εποχή. Η πρώτη αφορά τους στρατιωτικούς, όπως ήταν ο Π. Μοσχοβίτης, μετά το σπάσιμο του μετώπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Στρατού, οι αγνοούμενοι τον Δεκέμβριο του 1922 ήταν 56.500 άτομα.

Οι Τούρκοι κατέγραψαν την ίδια περίοδο 34.000 αιχμαλώτους. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 22.500 έπεσαν νεκροί, όπως αναφέρει ο καθηγητής. Από το συνολικό αριθμό των αγνοουμένων, 18.220 επέστρεψαν στην Ελλάδα (ανάμεσά τους και ο Π. Μοσχοβίτης). Συνεπώς, συμπεραίνεται ότι 38.300 έχασαν τη ζωή τους κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Η δεύτερη ομάδα, σύμφωνα με τον Άγγ. Συρίγο, είναι οι πολιτικοί κρατούμενοι. Για αυτήν την ομάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Εκτιμάται ότι ήταν περίπου 180.000-270.000 Έλληνες που συνελήφθησαν σε διάφορες χρονικές στιγμές του πολέμου και κρατήθηκαν όμηροι από τους Τούρκους. Ενδεικτικά, στη Σμύρνη, όπως έχει γίνει γνωστό, οι Τούρκοι είχαν δώσει εντολή να συλληφθούν όλοι οι άνδρες 16-55 ετών. Στην Ελλάδα γύρισαν μόλις 320 άτομα, ανάμεσά τους όμως καμία γυναίκα και κανένα παιδί. Ίσως πολλά από τα μικρά παιδιά να δόθηκαν για υιοθεσία σε τουρκικές οικογένειες, όπως συνηθίζονταν εκείνα τα χρόνια, ανέφερε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση του Γ. Μαλούχου εάν αυτά τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τελέστηκε γενοκτονία, ο Άγγ. Συρίγος απάντησε πως είναι μια εθνοκάθαρση, η οποία όμως αγγίζει τα όρια της γενοκτονίας, αν αναλογιστεί κανείς ότι από εκείνη την ομάδα των αιχμαλώτων –σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε ο Νορβηγός Φρίντχοφ Νάνσεν, που στάλθηκε τότε από την Κοινωνία των Εθνών– γύρισαν στην Ελλάδα μόνο υπέργηροι άνδρες. Γεγονός που σημαίνει ότι κόπηκαν τα μέσα για επιβίωση για αυτή την ομάδα των αιχμαλώτων, αφού οι ηλικιωμένοι ήταν αδύνατο να σηκώσουν το φορτίο της επιβίωσης των συγγενικών τους προσώπων.


Ο Άγγελος Συρίγος (αριστερά) μιλά στο in.gr TV και τον Γιώργο Μαλούχο

Ο Άγγ. Συρίγος τόνισε ακόμη την απορία του πώς ένα τόσο σημαντικό σύγγραμμα με φοβερά στοιχεία για την τύχη των Ελλήνων αιχμαλώτων στη Μικρά Ασία, ξεχάστηκε γρήγορα μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το 1932, δέκα χρόνια δηλαδή μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή, σε περιοχές όπως είναι η Σμύρνη, οι συλλήψεις αφορούσαν σχεδόν εξ ολοκλήρου άνδρες, ενώ αντίθετα σε άλλες περιοχές, στα παράλια της Μικράς Ασίας, πιάστηκαν ολόκληροι πληθυσμοί. Αυτοί οι αιχμάλωτοι στάλθηκαν κυρίως στα τάγματα εργασίας (αμελέ ταμπουρού), όπου ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων εξοντώθηκε από τις κακουχίες, τις αρρώστιες και την πείνα. Και φυσικά, δεν καταγράφηκαν ποτέ επίσημα στοιχεία εφόσον οι απεσταλμένοι τότε του Ερυθρού Σταυρού ασχολήθηκαν μόνο με την καταγραφή Ελλήνων στρατιωτικών (κάθε ένας αιχμάλωτος έφερε τσίγκινο βραχιόλι με ξεχωριστό αριθμό).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τμήμα της αφίσας του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατικών Σωματείων
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασία χαίρε: Η Νέα Ιωνία γίνεται η πρωτεύουσα του προσφυγικού ελληνισμού στο 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

27/06/2026 - 9:56πμ
Πατινάδα σε παλαιότερο αντάμωμα μικρασιατικών συλλόγων (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία μετρά αντίστροφα για το 7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων

26/06/2026 - 4:46μμ
Η Ερμούπολη και η Άνω Σύρος, από το βιβλίο των φωτογράφων Daniel Baud-Bovy / Frédéric Boissonnas, «Des Cyclades en Crète au gré du vent», Γενεύη 1919 (πηγή: travelogues.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ερμούπολη: Η πόλη που ιδρύθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες συμπληρώνει δύο αιώνες ιστορίας

24/06/2026 - 2:47μμ
Η ερμηνεύτρια στα ερείπια του ναού, πριν από τη συναυλία (φωτ.: facebook / Μπέττυ Χαρλαύτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μπέττυ Χαρλαύτη: Ερμήνευσε το αρχαιότερο τραγούδι του κόσμου στη γη που το γέννησε, την Ιωνία

23/06/2026 - 11:46μμ
Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

21/06/2026 - 4:37μμ
Μία από τις όψεις του Πολιτιστικού Κέντρου Μικρασιατικής Μνήμης (φωτ.: Facebook / Νίκος Σταυρέλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης στην Κόρινθο: Δεκατρία χρόνια μετά, το έργο ψάχνει ακόμη το δρόμο του

18/06/2026 - 11:17πμ
(Φωτ.: Wikimedia Commons – Büyükada Greek Orphanage Collection)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συμφωνία-ορόσημο για το Ελληνικό Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου – Νέα εποχή για το ιστορικό ξύλινο μνημείο

15/06/2026 - 11:49μμ
Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Καλλιθέα: Παραδόθηκε ακόμη ένας νεαρός για τη φονική συμπλοκή με θύμα τον 15χρονο

50 δευτερόλεπτα πριν
Άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής επιχειρούν στον Καλαμώνα Ρόδου, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.:  Χρ. Ευστρατίου)

Φωτιά στη Ρόδο: Συναγερμός στον Καλαμώνα καθώς καίει σε δύσβατη περιοχή

25 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό αεροσκάφος επιχειρεί στη Βοιωτία, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / E-sterea.gr)

Νέα φωτιά στη Βοιωτία: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της Πέτρας Αλιάρτου – Απειλούνται σπίτια

49 λεπτά πριν
Οι αστεροειδείς Δίδυμος και Δήμορφος, λίγα λεπτά πριν από την εσκεμμένη πρόσκρουση του διαστημοπλοίου DART της NASA, στο πρώτο πείραμα εκτροπής αστεροειδούς στην ιστορία (φωτ.: ESA / NASA

Θα μας χτυπήσει αστεροειδής; Ο «γκουρού» της πλανητικής άμυνας δίνει μια καθησυχαστική απάντηση

1 ώρα πριν
Διασώστες από το Μεξικό επιχειρούν σε κτήριο που κατέρρευσε στη Λα Γουάιρα της Βενεζουέλας, μία από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τους φονικούς σεισμούς (φωτ.: EPA / Ronald Pena R)

Εικόνες χάους από τη Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις έρευνες στα ερείπια μετά τους φονικούς σεισμούς

2 ώρες πριν
Στο Τορίνο προσπαθούν να δροσιστούν εν μέσω του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία. 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Ο καύσωνας «γονατίζει» την Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, νεκρά παιδιά και κοινωνίες στα όρια της αντοχής τους

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign