pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο καύσωνας «γονατίζει» την Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, νεκρά παιδιά και κοινωνίες στα όρια της αντοχής τους

Από τη Γαλλία και τη Βρετανία έως τα Βαλκάνια, η ακραία ζέστη δοκιμάζει ανθρώπους, υποδομές και συστήματα υγείας – Οι επιστήμονες προειδοποιούν

27/06/2026 - 2:27μμ
Στο Τορίνο προσπαθούν να δροσιστούν εν μέσω του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία. 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Στο Τορίνο προσπαθούν να δροσιστούν εν μέσω του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει την Ιταλία. 26 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Alessandro Di Marco)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σε κλοιό ακραίου καύσωνα εξακολουθεί να βρίσκεται η Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να καταρρίπτουν ιστορικά ρεκόρ και τις επιπτώσεις να γίνονται αισθητές σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τα νοσοκομεία και τις μεταφορές έως την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου, περισσότεροι από 193 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου, ενώ πάνω από 404 εκατομμύρια κάτοικοι θα βιώσουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τους 30 βαθμούς.

Το κύμα ζέστης, που έχει ήδη σαρώσει τη δυτική και κεντρική Ευρώπη, μετακινείται σταδιακά προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό να προειδοποιεί ότι και η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες όπου οι θερμοκρασίες αναμένεται να κινηθούν 3 έως 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Τα νέα ρεκόρ

• Η Ελβετία κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ Ιουνίου με 38,8°C στη Βασιλεία.
• Η Γερμανία έφτασε τους 41,3°C σε περιοχή του Ζααρμπρίκεν, τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Ιούνιο.
• Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέρριψε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα το ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουνίου, με τον υδράργυρο να φτάνει τους 36,9°C.
• Στην Ολλανδία εκδόθηκε κόκκινος συναγερμός για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τοπικά τους 40°C.
• Στην Ιταλία, 18 πόλεις βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, με τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει τους 40°C.

Το ανθρώπινο κόστος

Η ακραία ζέστη έχει ήδη αφήσει πίσω της θύματα. Στη Γαλλία, τέσσερα μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε λίγες ημέρες εξαιτίας του καύσωνα. Ανάμεσά τους ένα βρέφος 18 μηνών που βρέθηκε σε αυτοκίνητο σε κατάσταση υπερθερμίας, αλλά και δύο παιδιά ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών.

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 55 πνιγμοί, καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναζητούν διέξοδο από τη ζέστη σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια.

Στη Βρετανία, ένας 50χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του στη θάλασσα, ενώ ένας 13χρονος πνίγηκε σε λίμνη προσπαθώντας να δροσιστεί.

Όταν η ζέστη «γονατίζει» τις υποδομές

Ο καύσωνας δεν δοκιμάζει μόνο την ανθρώπινη αντοχή, αλλά και τις υποδομές.

• Στην Ελβετία και τη Γαλλία, πυρηνικοί αντιδραστήρες τέθηκαν εκτός λειτουργίας προκειμένου να αποφευχθεί η υπερθέρμανση των ποταμών που χρησιμοποιούνται για την ψύξη τους.
• Στη Βρετανία, νοσοκομεία ανέβαλαν χειρουργεία και προγραμματισμένα ραντεβού εξαιτίας προβλημάτων στα συστήματα ψύξης, ενώ οι κλήσεις στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αυξήθηκαν κατά περίπου 50%.
• Περισσότερα από 1.000 σχολεία στην Αγγλία και την Ουαλία έκλεισαν πλήρως ή μερικώς.
• Η Eurostar προχώρησε σε ακυρώσεις και εκκενώσεις συρμών στο Βέλγιο λόγω τεχνικών προβλημάτων που συνδέονται με τις υψηλές θερμοκρασίες.
• Στην Ολλανδία, ακόμη και οι συρόμενες γέφυρες ψύχονται προληπτικά για να αποφευχθεί η διαστολή των μεταλλικών κατασκευών.

🥵 Chaos broke out in a French store as shoppers fought over fans and air conditioners

The incident happened in Chambray-lès-Tours, where people were seen pushing and scrambling to grab cooling appliances amid an intense heatwave.

More than half of France is under the… https://t.co/C0Kpe4Wj7K pic.twitter.com/FDdETy6zz4

— NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2026

Οι πιο ευάλωτοι πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα

Σύμφωνα με το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι καύσωνες προκαλούν στην Ευρώπη περισσότερους θανάτους από όλους τους υπόλοιπους φυσικούς κινδύνους μαζί.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η ευαλωτότητα απέναντι στην ακραία ζέστη δεν αφορά πλέον μόνο τους ηλικιωμένους. Επεκτείνεται σε ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, σε όσους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σε αστέγους, μετανάστες και εργαζομένους που αναγκάζονται να παραμένουν για ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TRT World (@trtworld)

Στην Ιταλία, βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν από ακτιβιστές έδειξαν διανομείς και εργαζόμενους σε οικοδομές να εργάζονται υπό ακραίες θερμικές συνθήκες, με τις θερμικές κάμερες να καταγράφουν θερμοκρασίες εδάφους που σε ορισμένα σημεία άγγιζαν ακόμη και τους 100 βαθμούς Κελσίου.

Οι πόλεις στο επίκεντρο

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας. Στα μεγάλα αστικά κέντρα οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι έως και πέντε βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τις αραιοκατοικημένες περιοχές, λόγω του τσιμέντου, της έλλειψης πρασίνου και του γηρασμένου κτηριακού αποθέματος.

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός προειδοποιεί για το φαινόμενο των τροπικών νυχτών, όταν η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς, στερώντας από τον ανθρώπινο οργανισμό τη δυνατότητα να ανακάμψει από την ημερήσια θερμική καταπόνηση.

Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τους κανόνες

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση του δικτύου World Weather Attribution, οι εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα έχουν επιδεινώσει δραματικά τους ευρωπαϊκούς καύσωνες μέσα σε λίγες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι ένας καύσωνας σαν τον σημερινό θα ήταν πρακτικά αδύνατος τον Ιούνιο του 1976, ενώ ακόμη και πριν από λίγα χρόνια οι θερμοκρασίες αυτές θεωρούνταν αδιανόητες.

Όπως επισημαίνει το meteo.gr, ο φετινός καύσωνας δείχνει ότι σε έναν κόσμο που έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η ακραία ζέστη φτάνει πλέον στα όρια της αντοχής των κοινωνιών, των υποδομών και των συστημάτων υγείας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πυκνό νέφος τέφρας και καπνού υψώνεται από την Αίτνα, όπως φαίνεται από την Κατάνη της Σικελίας (φωτ.: EPA / Orietta Scardino)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Αίτνας: «Ξύπνησε» ο πύρινος γίγαντας – Σταμάτησαν οι πτήσεις στην Κατάνη

11/08/2026 - 6:47μμ
Στην Τσερναβόντα της Ρουμανίας ο πυρηνικός σταθμός αντλεί νερό από τον Δούναβη για την ψύξη των αντιδραστήρων του, ωστόσο η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό SOS από την ξηρασία: Ο Δούναβης απειλεί να «σβήσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας

11/08/2026 - 3:35μμ
Το ιαπωνικών συμφερόντων Mercer Street φτάνει στις ακτές της Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 3 Αυγούστου 2021. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το δεξαμενόπλοιο που το διαχειριζόταν η ισραηλινή εταιρεία του Εγιάλ Όφερ, είχε δεχθεί επίθεση ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Βρετανός πολίτης και ο Ρουμάνος πλοίαρχός του (φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)
ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Διπλός συναγερμός σε Ορμούζ και Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Το Brent «έσπασε» τα 90 δολάρια

11/08/2026 - 3:11μμ
Ο τότε πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλά στους δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. 13 Νοεμβρίου 2009 (φωτ. αρχείου: EPA / Lucas Dolega)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στη Συρία: Σε θάνατο ερήμην ο Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

11/08/2026 - 1:19μμ
Διασώστες επιχειρούν στα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε από τον ισχυρό σεισμό στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Κολομβία: Το μωρό που βγήκε ζωντανό από τα ερείπια – Οι διασώσεις που συγκλονίζουν

11/08/2026 - 12:55μμ
(Πηγή: YouTube/Al Jazeera English)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στην Τουρκία για την επανένταξη μαχητών του PKK

11/08/2026 - 12:05μμ
Μέλη της Μονάδας Έρευνας και Διάσωσης της Αστυνομίας καθώς και άλλοι πολίτες διεξάγουν επιχειρήσεις σε κτήριο απέναντι από το Πάρκο Λα Λιμπερτάδ, μετά τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ που έπληξε, χθες, την Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Εκατοντάδες νεκροί και τραυματίες μετά τον ισχυρότερο σεισμό της 10ετίας

11/08/2026 - 9:22πμ
Κάτοικοι εξετάζουν τα ερείπια κτηρίου που κατέρρευσε μετά το σεισμό των 7,4 βαθμών στο Κάλι της Κολομβίας, στις 10 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ernesto Guzman Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Αυξάνονται οι νεκροί από το σεισμό των 7,4 Ρίχτερ – Άνθρωποι στα συντρίμμια, φόβοι για βαρύ απολογισμό

10/08/2026 - 10:38μμ
Επιβατηγό πλοίο περνά μπροστά από το κάστρο Pfalzgrafenstein στον Ρήνο, στο Κάουμπ της Γερμανίας. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στον Ρήνο: Η ξηρασία απειλεί να «κόψει» στα δύο την εμπορική αρτηρία της Ευρώπης

10/08/2026 - 9:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ παρίσταται στην τελετή υποδοχής των σορών Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση με το Ιράν, στην αεροπορική βάση του Ντόβερ, στο Ντέλαγουερ. 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ αξιώνει αποζημιώσεις από το Ιράν – Η νέα εντολή για κάθε διαπραγμάτευση

10/08/2026 - 9:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μύθος του στίβου ο Μίλτος Τεντόγλου – Πρωταθλητής Ευρώπης για 4η φορά!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Αποχαιρέτησε τα… αστέρια ο Ολυμπιακός και πάει στη League Phase του Europa League

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Conference League: Λυτρώθηκε στην παράταση ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

3 ώρες πριν
Τα κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης της Αγίας Ευφημίας (φωτ.: ΥΠΠΟ)

Κεφαλονιά: Η ρωμαϊκή έπαυλη με τα ψηφιδωτά που έγινε χώρος ταφής

3 ώρες πριν
Συντροφιά Ελλήνων στα Κοτύωρα. Ανάμεσά τους ο Βασίλης Χατσιπαυλίδης. Καρτ ποστάλ με ημερομηνία 6 Ιουλίου 1929 (φωτ.: Ελληνικό Μωσαϊκό / Ιωάννα Πασαλίδου)

Κοτύωρα: Όταν το καλοκαίρι δεν είχε όνομα – Οι «σάπιες μέρες» του Αυγούστου

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign