pontosnews.gr
Κυριακή, 14/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

Μια χορτοφαγική εκδοχή πίτσας με ελάχιστο κόστος

11/11/2022 - 3:05μμ
Διάμεσα – Η ποντιακή «πίτσα» με χόρτα

(Φωτ.: gastronomos.gr / Γιώργος Δρακόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια χορτοφαγική εκδοχή πίτσας. Παλιά την έψηναν στο φούρνο χωρίς ταψί. Εσείς μπορείτε να την βάλετε στο μεγάλο ταψί του φούρνου, αφού το στρώσετε με λαδόχαρτο.

Στον Πόντο την έφτιαχναν με μαύρα λάχανα (χόρτα με πλατύ βαθυπράσινο φύλλο), γίνεται όμως πολύ καλή και με σέσκουλα.

Το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας ή παραλείψτε το αν δεν σας αρέσει.

ΥΛΙΚΑ

για τη ζύμη

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. (περίπου) ελαιόλαδο
200 ml νερό χλιαρό

για τη γέμιση

1 μάτσο (περίπου 300 γρ.) σέσκουλα, καθαρισμένα και χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
70 ml ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζύμη

  1. Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, ρίχνοντας σταδιακά το νερό.
  2. Ζυμώνουμε για περίπου 4-5΄, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για περίπου 20΄.

Γέμιση

  1. Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα χόρτα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2-3΄, να «αχνιστούν» και να μειωθεί ο όγκος τους. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου αναμιχθούν τα υλικά και λαδωθούν καλά τα χόρτα. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 15΄, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστούν τα υγρά.

Διάμεσα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C και στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
  2. Aλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε μέτριο φύλλο πάχους περίπου ½ εκ. και διαμέτρου περίπου 28-30 εκ.
  3. Βάζουμε το φύλλο στο ταψί, απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού.
  4. Ψήνουμε για περίπου 40΄ ή μέχρι να ψηθεί το φύλλο και από κάτω.
  5. Ελέγχουμε, ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη, με σπάτουλα. Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.

• Πηγή: gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: gastronomos.gr / Νίκος Καρανικόλας)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τελί πισία – Τα «τρελά» πιτάκια της ποντιακής κουζίνας

12/09/2025 - 4:26μμ
(Φωτ.: Γιώργος Δρακόπουλος / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολό κιμά τυλιγμένο σε κολοκυθάκια – Η τέλεια συνταγή για αναποφάσιστους!

5/09/2025 - 4:13μμ
(Φωτ.: giorgostsoulis.com)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γεμιστά πολίτικα, τα κλασικά – Με σταφιδοκουκούναρα, δυόσμο και βασιλικό

29/08/2025 - 1:10μμ
(Φωτ.: Dianeira / commons.wikimedia.org)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρασιάτικη φανουρόπιτα με 9 υλικά: Το ταπεινό αλλά θαυματουργό γλυκό της παράδοσης

22/08/2025 - 12:51μμ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουλγούρ’ με κουκουβάκας – Το πιάτο που έδωσε στον Βατόλακκο το γ’ βραβείο στο 8ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας

8/08/2025 - 1:08μμ
Χαλβάς με νισεστέ από το Καρς, διά χειρός Νούλας Φιλιππίδου (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νηστίσιμος χαλβάς από το Καρς, όπως τον δοκίμασαν στο Θρυλόριο

1/08/2025 - 12:12μμ
Νεχουτί κιοφτέδες, μαγειρεμένοι από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νίψας (φωτ.: Fcebook / Πολιτιστικός Σύλλογος Νιψας Έβρου)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Νεχουτί κιοφτέδες από τα Κοτύωρα, όπως τους δοκίμασαν στο Θρυλόριο

25/07/2025 - 12:31μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς»)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πουρμάς ο γιορτινός από την Τραπεζούντα – Μέσω Παλαγίας και Θρυλορίου!

19/07/2025 - 3:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Γεωργιάδου / gastronomos.gr)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαύρος φρικασέ με μαρούλια, ο Αρτακηνός – Με αφορμή το 4ο Φεστιβάλ Μικρασιατικών Γεύσεων

4/07/2025 - 2:05μμ
(Φωτ.: gastronomos.gr /  Θεοδόσης Γεωργιάδης. Food styling: Σταυρούλα Φουτσά)
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιαννούτσια: Τα ζουμερά και μυρωδάτα ποντιακά κιμαδοπιτάκια

20/06/2025 - 1:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτροχιασμένα βαγόνια-βυτιοφόρα σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Πσκοβ (πηγή: Χ)

Διπλή επίθεση από την Ουκρανία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας

3 λεπτά πριν
Δρομείς συμμετέχουν στον 10ο Δρόμο Μνήμης «Από τον Ασκάνιο στον Ερασίνο», στη Νέα Κίο Αργολίδας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

103 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Στη Νέα Κίο η μνήμη τιμήθηκε μέσα από τον αθλητισμό

27 λεπτά πριν
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Αγυιά Χανίων, 7 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)

Μαζικές αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο, σε οριακό σημείο η Αγυιά Χανίων – «Πρωτόγνωρες, απίστευτες καταστάσεις»

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook/ Ελληνικός κινηματογράφος)

Τάκης Σπυριδάκης: Ο «γλυκός συμμορίτης» που και ταλαντούχος ήταν και ψαγμένος

1 ώρα πριν
14 Σεπτεμβρίου 2025, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Μικρασιατών. Στην οδό Μητροπόλεως με προορισμό το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Τριγλιανών Ραφήνας)

Η μνήμη των γενοκτονιών των Ελλήνων, η ταυτότητα και η εξωτερική πολιτική

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Pixabay / www_slon_pics)

Γιατί ανησυχεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας;

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign