pontosnews.gr
Τρίτη, 29/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τελειώνει το έτος Νίκου Καζαντζάκη

13/12/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στον Κρητικό λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη (1883-1957), με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατό του, είναι αφιερωμένο το έτος 2017. Στοχαστικός, αμφισβητίας και θαρραλέος απέναντι στις προκαταλήψεις του καιρού του, ο Νίκος Καζαντζάκης μαγεύει με την πένα του, ακόμη και σήμερα, τους πολυάριθμους αναγνώστες των έργων του.

Ο Ν. Καζαντζάκης γεννήθηκε το 1883 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Από το 1902 σπουδάζει Νομική στην Αθήνα και το 1907 Φιλοσοφία στο Παρίσι. Εκεί επηρεάστηκε από τον Ανρί Μπεργκσόν και τον Νίτσε, και κυρίως από τις ιδέες τους για την Ζωτική Ορμή (élan vital) και για τον Υπεράνθρωπο. Η διατριβή του είχε τον τίτλο «Φρειδερίκος Νίτσε και Φιλοσοφία Δικαίου».  Επίσης δέχθηκε επιρροές από την ψυχανάλυση του Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο οποίος έδινε έμφαση στην ψυχική λίμπιντο (ορμή, επιθυμία, εξωτερίκευση). Στα 1914 γνώρισε τον Άγγελο Σικελιανό, συνδέθηκε με φιλία μαζί του και επηρεάστηκε από το κίνημα του εθνικισμού.

Νυμφεύθηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου με την οποία χώρισε το 1926, μετά από 15 χρόνια γάμου. Το 1945 νυμφεύθηκε την Ελένη Σαμίου. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη, από όπου έγραψε τα ταξιδιωτικά του κείμενα.

Μετά τη ρωσική επανάσταση των Μπολσεβίκων και τη γνωριμία του με τον Βικτόρ Σερζ, η ματιά του έγινε πιο οικουμενική και κριτική.

Η Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων πρότεινε τον Καζαντζάκη και τον Σικελιανό για το νόμπελ λογοτεχνίας. Το 1957 έχασε το νόμπελ από τον Αλμπέρ Καμύ για μία ψήφο! Ήταν υποψήφιος για νόμπελ σε εννέα διαφορετικά χρόνια. Πέθανε από λευχαιμία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας το 1957. Το επιτύμβιο επίγραμμα γράφει: «Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα. Είμαι λέφτερος».

Τα έργα του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο τελευταίος πειρασμός μεταφέρθηκαν και στον κινηματογράφο. Σημαντικά πεζά έργα του είναι επίσης: Καπετάν Μιχάλης, Αδελφοφάδες, Ο φτωχούλης του Θεού, Αναφορά στον Γκρέκο, Ασκητική, τα ταξιδιωτικά του και πολλά θεατρικά. Το έργο που ο ίδιος θεωρούσε το σημαντικότερο όλων, το opus magnum της συγγραφής του, είναι το ποιητικό έπος Οδύσεια σε 33.333 στίχους!

Ο πατέρας του ήταν ο καπετάν Μιχάλης του ομώνυμου έργου του. Εκείνος τον μύησε στην αγάπη και στο δέος της λευτεριάς. Στις σφαγές του 1889 τον πήρε από το χέρι κατά το ξημέρωμα της πρώτης αιματοβαμμένης νύχτας, τον πήγε στην πλατεία με τα λιοντάρια και τον έβαλε να προσκυνήσει τα παγωμένα πόδια των παλικαριών των κρεμασμένων από τους Τούρκους στον θεόρατο πλάτανο. Ήταν τουρκοκρατούμενη τότε η Κρήτη και μαχόταν για λευτεριά. Εκείνη η εικόνα και η εμπειρία δεν έφυγαν ποτέ ούτε από τη σκέψη του ούτε από την καρδιά του…

Παρά το γεγονός ότι ήταν ένας ασκητής, ένας αναχωρητής, αναμίχθηκε και στα κοινά, ακόμη και στην πολιτική ζωή της Ελλάδας.

Μεγάλης εθνικής σημασίας είναι η αποστολή του στον Καύκασο το 1919 για τον επαναπατρισμό των εκεί Ελλήνων Ποντίων, που υπέφεραν μετά την επικράτηση του κομμουνισμού από το 1917 στη Ρωσία. Τον είχε στείλει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αφού τον διόρισε γενικό διευθυντή του υπουργείου Περιθάλψεως. Μετέφερε τότε στην Ελλάδα, μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, 150.000 Έλληνες και τους εγκατέστησε στη Μακεδονία και στη Θράκη. Μαζί του πήρε και τον Γιώργη Ζορμπά, τον μυθιστορηματικό «Αλέξη Ζορμπά».

Η λογοτεχνική γλώσσα και το ύφος του Καζαντζάκη μάς είναι οικεία από τα σχολικά μας χρόνια. Από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται διαβάζουμε το απόσπασμα για τον ερχομό των Ελλήνων προσφύγων από την Αρτάκη της Προποντίδας στη Λυκόβρυση της Σαρακήνας:

«Κουράγιο, παιδιά μου, φώναζε ο παπα-Φώτης και πηγαινόρχουνταν ανάμεσα στο κοπάδι του. Κουράγιο, τώρα θα ’ρθουν οι προεστοί, τώρα θα ’ρθει ο παπα-Γρηγόρης, τελειώνουν τα βάσανά μας… Θα ρίξουμε πάλι ρίζες στο χώμα, δεν θα χαθεί το Γένος! Βουή χαρούμενη σηκώθηκε, σα βουβούνισμα μελισσιού και κατακάθισε πάλι. Μερικές γυναίκες άνοιξαν τον κόρφο τους, έβγαλαν το βυζί, προσθήλιασαν τα μωρά τους, να μην κλαίνε. Ο άντρακλας ακούμπησε το λάβαρο στη γης κι ο εκατοχρονίτης γέρος άπλωσε τη ροζωμένη χερούκλα του στο σακί με τα κόκαλα των νεκρών προγόνων που κουβαλούσε για να θεμελιώσουν τη νέα τους πολιτεία…».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις θάλασσες θα κριθεί το παιχνίδι

28/09/2026 - 3:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Χώρα υπό περιορισμόν

26/09/2026 - 9:31πμ
Ερντογάν και Τραμπ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε στην Άγκυρα στις 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο Τραμπ, η γεωπολιτική των δισεκατομμυρίων και η Τουρκία

25/09/2026 - 3:35μμ
Εικόνα από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Καστελλόριζο (φωτ.: Γρ.Τύπου Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε λίγο θα πηγαίνουμε στα νησιά με διαβατήριο;

23/09/2026 - 8:33πμ
«Η παραβολή των σοφών και ανόητων παρθένων» (1822), από τον Ουίλιαμ Μπλέικ (πηγή: freechristimages.com / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Β’)

22/09/2026 - 9:54πμ
Μαχητής των Χούθι φρουρεί διαδήλωση κατά της Σαουδικής Αραβίας στη Σαναά, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του κινήματος διαμαρτύρονται για τη σαουδαραβική στρατιωτική επέμβαση, εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και το Μπαμπ ελ Μαντέμπ (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΓΝΩΜΕΣ

Θέλει αρετή και τόλμη

20/09/2026 - 3:31μμ
Yδρόγειος σφαίρα (φωτ.: Pixabay / Mark Robinson)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κρίσιμη καμπή ο πλανήτης

18/09/2026 - 4:08μμ
Η παραβολή των Δέκα Παρθένων σε τοιχογραφία της μονής Αγίου Νικολάου Φιλανθρωπηνών (πηγή: antifono.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στις δέκα παρθένους ΙΙ (Μέρος Α’)

15/09/2026 - 9:27πμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Το καλώδιο της Κάσου κάποιον θα «πνίξει»

13/09/2026 - 3:40μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Μας οδηγούν σε «τεχνητή κρίση»;

12/09/2026 - 9:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πολίχνης)

Ένωση Ποντίων Πολίχνης: Ανοίγει η αυλαία της πολιτιστικής περιόδου 2026-2027

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γλυφάδα: 75χρονος τραυμάτισε σοβαρά 65χρονο με κοπίδι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Θάνατος Μαζωνάκη: Οι συνήγοροι δηλώνουν ότι παραιτούνται από την υπεράσπιση της γιατρού – Πώς αιτιολογούν την κίνησή τους

6 ώρες πριν
Συνεχίζονται οι έρευνες στην οδό Λυσικράτους για τα αίτια της φονικής έκρηξης (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Έκρηξη στην Πλάκα: Εντός του κτηρίου η διαρροή αερίου – Δείγμα DNA έδωσαν οι συγγενείς των θυμάτων

6 ώρες πριν
Σύνθεση εικόνας με τον Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνό, τον λογότυπο του Σώματος Πυροβολικού και Μηχανικού Ευγενών Δοκίμων και τον σύγχρονο λογότυπο της Μεγάλης Στοάς της Ρωσίας

Πιοτρ Ιβάνοβιτς Μελισσηνός: Ο πρώτος διοικητής του ρωσικού αυτοκρατορικού Πυροβολικού και εξέχον μέλος της ρωσικής Μασονίας

7 ώρες πριν
Από τις πρώτες μέρες της μεγάλης φωτιάς (φωτ.: EPA / Damien Rembert)

Γαλλία: Δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξή της, σβήστηκε ολοσχερώς η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζιρόντ

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV