pontosnews.gr
Πέμπτη, 20/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ένας αρουραίος κι ένας βους

5/06/2017 - 9:09πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Κάποτε ένας αρουραίος κι ένας βους, ενώ βάδιζαν σε δρόμους έρημους είδαν έναν αχυρώνα και δίχως δεύτερη σκέψη μπήκαν μέσα. Ο αρουραίος μόλις βρήκε μερικούς σπόρους, ειδοποίησε την οικογένειά του. Αντίθετα ο βους έπεσε πάνω στο τριφύλλι και έτρωγε μόνος. Το απόγευμα, όταν ο ιδιοκτήτης του αχυρώνα θα έδινε τροφή στα ζώα του, τι να δει!

Τα πάντα είχαν εξαφανιστεί: Το τριφύλλι, ο σανός, το σιτάρι. Ουστ από εδώ, φωνάζει στο βόδι. Δεν είμαι μόνος μου, απαντά εκείνο. Είναι μαζί μου και πέντε ποντικοί. Μαζί τα φάγαμε, σου λέω…

Οι μύθοι από την εποχή του Αισώπου, κρύβουν αλήθειες. Τις περισσότερες τις πλάθει η ζωή! Η ζωή που μετατρέπει τη χώρα σε «απόπατο» ολίγων χορτάτων, όταν την κοινωνία διαφεντεύουν πολιτικοί παραμυθάδες. Καιροσκόποι, σοφιστές και πολιτικάντηδες. «Της γραμματικής οι μανδαρίνοι και της πολιτικής οι φασουλήδες», που θα έλεγε ο Παλαμάς.

Είναι γεγονός ότι ο κάθε πολιτικός αναγνωρίζει την κοινωνία μέσω του εαυτού του. Την πλάθει και την αναπλάθει στο μέγεθος της σκέψης του, την διαμορφώνει στο εύρος των αξιών του, την υψώνει ή την χαμηλώνει ανάλογα με το ηθικό του ποιόν. Σύμφωνα με ό,τι νομίζει καλό ή κακό για τον τόπο.

Είναι επίσης γεγονός ότι το φαγητό διαχρονικά ενώνει. Από το συμπόσιο του Πλάτωνα ως τον Μυστικό Δείπνο και τα σημερινά –πληρωμένα από το λαό– «γεύματα εργασίας». Ωστόσο, ουδέποτε τα παραμύθια γέμισαν άδεια στομάχια. Με υποσχέσεις ο νηστικός δεν χορταίνει. «Άμα πεινάς το ξέρεις. Φωνάζουνε τα σπλάχνα σου. Άμα κρυώνεις, το ίδιο» λέει ο Λουντέμης. Άλλο λοιπόν το πολιτικό παραμύθι κι άλλο η αλήθεια που ζούμε. Που είναι όντως ζοφερή για τη συντριπτική πλειοψηφία του δύστυχου λαού μας!

Σας το είπα, λέει ο Ελύτης. «Είναι η βαρβαρότητα. Την βλέπω να ’ρχεται μεταμφιεσμένη, κάτω από άνομες συμμαχίες και προσυμφωνημένες υποδουλώσεις.

»Δεν θα πρόκειται για τους φούρνους του Χίτλερ ίσως, αλλά για μεθοδευμένη και οιονεί επιστημονική καθυπόταξη του ανθρώπου. Για τον πλήρη εξευτελισμό του. Για την ατίμωσή του…».

Αυτό βίωσε στις 22 του Μάη η Ελλάδα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της για το χρέος, και συγκεκριμένα από τον Γερμανό δικτάτορα, τον Σόιμπλε. Αυτόν που εφαρμόζει μια νέα γενοκτονία τώρα. Τώρα που η φλόγα στην ψυχή του Έλληνα είναι σβησμένη ύστερα από πολύ καιρό πατριωτικής άπνοιας.

Οι καιροί είναι σκληροί και οι μέρες οργισμένες. Θεωρίες και ιδεολογίες έχουν ξεφτιλιστεί. Η πραγματικότητα όμως είναι μία: Κανείς δεν μπορεί να σβήσει τη δίψα του αλλουνού πίνοντας ο ίδιος!

Οι ποιητές έχουν τη χάρη να προβλέπουν όσα θα έρθουν. «Θα στενάξουν οι νέοι και το αίμα τους αναίτια θα γεράσει […] θα αδειάσουν όλα τα εργοστάσια […] και θα ’ρθούνε χρόνια χλωμά και αδύναμα μέσα στη γάζα» λέει ο Ελύτης, που ήδη επαληθεύεται.

Ο λαός διαχρονικά συνιστά το ανώνυμο πλήθος. Αντίθετα οι «επώνυμοι», για να μην γίνει αντιληπτή η δράση τους, συστήνουν ανώνυμες εταιρείες δικαιώνοντας τα λόγια του Χριστού: «Τον μεν πτωχόν [βλέπε λαό] εξ ονόματος καλεί, τον δεν πλούσιον ανωνύμως».

Ζούμε στην εποχή της σιωπής των διανοουμένων. Αυτοί που κάνουν τον περισσότερο θόρυβο απανταχού είναι οι «άδειοι» τενεκέδες. Οι χαμηλές ιδέες συχνά φωνάζουν για να τις προσέξουμε.

Θυμίζουν τον αδιάβαστο μαθητή που κάνει φασαρία για να κερδίσει την προσοχή του δασκάλου. Τα κόμματα είναι όπως και τα ποτάμια. Μπορεί να διατηρούν τα ίδια ονόματα, όμως στην κοίτη τους κυλούν διαφορετικά νερά. Κάποια από αυτά ξεράθηκαν κιόλας.

Αρχίσαμε με έναν μύθο και θα κλείσουμε μ’ έναν άλλο. Ο λαός μας είναι διαχρονικά ταυτισμένος με τον ήρωα Ηρακλή. Η γερμανική πολιτική τού φόρεσε τον ποτισμένο στο δηλητήριο χιτώνα του Νέσσου. Είναι ο χιτώνας της οικονομικής ασφυξίας που προκαλεί στο λαό-Ηρακλή θανάσιμο πόνο. Και τον χιτώνα αυτόν πρέπει πάση θυσία να τον πετάξουμε από πάνω μας για να σωθούμε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Α’)

18/08/2026 - 9:26πμ
Χορός σε πανηγύρι (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΓΝΩΜΕΣ

Για τα πανηγύρια

15/08/2026 - 9:56πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Necati Savas)
ΓΝΩΜΕΣ

Πάει για ισόβιος πρόεδρος ο Ερντογάν

14/08/2026 - 4:55μμ
Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Εικ.: facebook.com/yagrek?locale=el_GR)

Τσάλκα: 180 χρόνια από την ίδρυση του ναού των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων στο Μπαρέτι της Γεωργίας

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής)

Πόντιοι και Ανατολικοθρακιώτες τίμησαν την Παναγία και γλέντησαν τον Δεκαπενταύγουστο

41 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/ Thrakinet TV Channel)

Αλεξανδρούπολη: Μια κόκκινη καρδιά αντί για τον «Σταμάτη» σε φανάρι πεζών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΕΙΟ)

Χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία ILCA Νεανίδων η Γκίκα!

2 ώρες πριν
Η λίμνη της Ζυρίχης, το Πφανενστίλ και η κοιλάδα του Ζιλ, όπως φαίνονται από το Φέλσενεγκ (πηγή: creativecommons.org/ licenses/by-sa/3.0)

Ελβετία: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 75 ετών η στάθμη στη Λίμνη της Ζυρίχης

2 ώρες πριν
Ο ελληνικός στρατός κατά την προέλασή του στη Μικρά Ασία

Σαν σήμερα, 1922: Ο γενναίος θάνατος του Αθανάσιου Σακέτα – Η μοιραία υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV